Pocitane boli okresy. Predpokladam, ze obce Jasov a Moldava patria do KE-okolie a teda logicky boli zapocitane.
Co nebolo zapocitane (vsimol som si to az dnes) je okres Revuca, takze +40237 v prospech R1. Co ale vo vysledku nic nemeni, rozdiel stale viac ako 100 tisic v prospech D1.
prepac, nevyjadril som sa uplne presne, nemal som cas podat celu myslienku…ja nepisem ako to je vseobecne alebo ako niektori prepocitavaju podla googla…beriem to len a len z vlastnych skusenosti, venoval som tym trasam dost rokov zivota (a stale venujem, len uz nie tak vela ako po minule roky)…cize, po otvoreni suvislej D1 PO - RK, to bude pre mna z PO po Budcu o hodinu kratsie cez Certovicu, ako keby som siel PO - Budca cez KE-RS…
niekedy to bude mozno 57 min, niekedy 62, ale to uz nechame na hodku
ale vseobecne mas pravdu, ak by si bral len usek PO - Janovce, tak to bude tych 15 - 20 min…
na opacnej strane, na juznej trase sa najblizsie 4 roky casovo nic nezmeni a mozno to bude aj viac, nakolko ani Pstrusa - Krivan trasu nezrychli kvoli zdrzaniu na vyjazde a zjazde, akurat sa trochu zlepsi bezbecnost…ZV - Pstrusa stoji, cize zrejme nebude ani o 4 roky…
na Certovici su oproti Donovalom trosku nekomfortnejsie zakruty a tiez nekvalitnejsia cesta, ale zasa pre mna je vyhodou, ze je tam viac moznosti na predchadzanie a to oboma smermi…na Donovaloch je usek dole kopcom Donovaly - Stare Hory prakticky bez moznosti predchadzat, resp. je ich tam minimalne a tam ja tratim cas…
a Ivachnova je v nedele a ine spicky znova zadrbkana…
Donovaly zacnu byt mozno zaujimave po otvoreni Hubova-Ivachnova o 3 roky a to najma cez vikendy. Sice na D1 bude o 32 km dialnic viac, usek Ivachnova-RK bude bez zapch a Donovaly este prazdnejsie oproti dnesku, kym na useku Vrutky-Strecno-Zilina to bude zvacsa uplne zabite pre este vyssie intenzity, ktore prinesu nove useky.
Tak uz nam zaviedli vytuzene ICcko na juznu trasu . Teda takmer… dali nam moznost kupit si listok na IC BA-ZA-KE a potom ist obycajnym rychlikom cez Zvolen
“Zflexibilnilo sa ďalšie použitie cestovných lístkov na IC vlak, možnosť použiť na docestovanie aj inú trasu ( ak napríklad cestujúci nestihne večerný IC vlak z Bratislavy cez Žilinu do Košíc, lístok môže použiť na alternatívnu trasu cez Zvolen do Košíc).” slovakrail.sk/sk/aktuality/z … nneho.html
„Chceme mestu Žilina pomôcť. A tu sa ukazuje, aké je nevyhnutné spolupracovať, aké je nevyhnutné, aby primátor a predseda samosprávneho kraja mali napojenie na vládne štruktúry alebo štruktúry Národnej rady SR. A práve takéto prepojenie, že pán primátor je súčasne aj poslancom NR SR, ale aj to, že sme spoločná politická štruktúra, umožnilo prijať takéto rozhodnutia, inak by tieto rozhodnutia boli prijímané veľmi ťažko,“
uz od cias hejslovackej narodnej strany to v “priemyselnom centre” a “historickom dopravnom uzle” inak nechodi. Poskladali sme sa na dialnicu, preco by sme sa neposkladali aj na dedinu (a 50 tunelov)???
Analytici z Inštitútu ekonomických a sociálnych analýz (INESS) takmer rok sledovali údaje zo Sociálnej poisťovne o tom, kto poberá sociálne dávky v dvadsiatich okresoch Slovenska, kde žije najviac Rómov… Zistili napríklad, že prídavky na dieťa poberajú najmä rodiny s jedným či dvomi deťmi a nie mnohopočetné rodiny.
Počet žiadateľov o prídavky na dieťa je zasa v dvadsiatke sledovaných okresov iba o tri percentá vyšší ako v iných okresoch, kde žije menej Rómov.
O.T.: Radovan Ďurana, spoluautor “analýzy” asi dostal niečo do kešene alebo trpí nejakou formou rozpoltenosti, lebo ak ide o plácu zamestnancov, je rezolútne proti ich požiadavkám na zvýšenie ich platov, i tých minimálnych. Vtedy je obhajcom “podnikateľských/zamestnávateľských subjektov”, ktoré často neplnia svoje podlžnosti nielen voči “štátu”, ale i ich partnerov v podnikaní. (Mimochodom vyšší plat, by sa malo = vyššie odvody, i dane => väčšie možnosti na rozvoj hoc’akého štátu.)
OECD hodnoti vyvoj Blavastanu keepeek.com/Digital-Asset-Ma … en#page105
Vybornu vypovednu hodnotu o tom, aky je stav regionalnej infrastruktury je napr. Obr 2.14.b na str 103 (resp 105).
A vysledok, ze mame druhe najhorsie regionalne rozdiely z celej OECD (po Mexiku) je pekne ilustrovany na Obr 2.2.a str 86 (resp 88).
Uz sa tesim, ako tieto problemy vyriesi nami platene blavacke “PPP” na D4+R7 alebo 20 tunelov okolo Ziliny (tie su aspon z penazi EU).
Este jeden citat k vlakom zadarmo od “ceskeho odbornika”:
„Na vašej hlavnej trati Bratislava – Žilina – Košice síce premáva značný počet vlakov, ale napríklad z takého Zvolena do Košíc ide priamy rýchlik len každé štyri hodiny. Rovnako medzinárodné spojenie nie je dostatočné. Myslím, že peniaze mohla vláda investovať radšej do tejto oblasti. A zároveň mohla väčšiu pozornosť venovať integrovaným systémom.“
Zjavne odbornik nevie, ze na Slovensku je investovat od Zvolena do Kosic a do medzinarodneho prepojenia inde nez v BA & ZA zakazane.
Vsetci vieme ze tu je bohuzial nedostatocna frekvencia vlakovych spojeni, ak vobec vlakove spojenie je, dokonca aj na trati BA-ZA-KE ich je malo.. Je tu mnoho chatrajucich regionalnych, dokonca aj nadregionalnych trati co je dost skoda pretoze na niektorych “odpocivajucich” kolajach by sa tie vlaky uzivili… Minimalnw tie male dieselove supravy.
K D4 a R7, ako aj rozsireniu D1 by som povedal ze to je nevyhnutne a bohuzial pre teba DrX aj zasluzene. Nielenze je to na juhu, co je podla tvojej politiky, ale je tam aj viacero dovodov pre ktore je to velmi potrebne a zasluzene pre obyvatelov regionu… Jedna sa o BA a TT kraje. Tieto kraje dohromady vyprodukuju zhruba 45 celkoveho HDP slovenska co je skoro polovica. Vysoke HDP znamena aj vysoky pocet pracovnych peilezitosti, teda aj obyvatelov a dochadzajucich ludi. Toto generuje aj velmi vela dopravy. Pravidelne kazde rano a kazde poobedie je zapchaty kazdy vstup do Bratislavy, dokonca aj pokial nie je nehoda, pre tieto skutocnosti to treba urychlene vybudovat. Dalsie dovody preco si Bratislava zasluzi vacsiu pozornorst je ze je to nase hlavne mesto a 3 zo 4 nasich dialnicnych napojeni na zahranicie vedu prave tade. Dokonca by sa podla mojho nazoru mal rozsirit komplet vnutorny obchvat na 4+4 minimalne teda pristavny most-D4 a bol by na urcity cas pokoj. Ale k tomuto by som pristupoval az po dokonceni D1,D3,R2 a popripade R4 na komplet 2+2.
Zasa si pleties priciny a nasledky. Je vysledkom 25 rokov nenormalneho bananoveho centralizovania moci a korupcie do BA, ze dnes je tam kde je (staci si pripomenut, ze este aj meciar v 1993-tom kvakal, ze aj ked nebudu peniaze na Slovensku na nic ine, tak na fungovanie statnych organov v Blave musia byt). Cize cele sa to udialo na ukor zvysku SK a v normalnej krajine by sa to nikdy nemohlo stat - preto take regionalne rozdiely nikde inde v rozvinutom svete ani nie su.
Ale na zivot na ukor zvysku sa lahko zvyka, takze ma neprekvapuje, ked potom blavaci povazuju za “spravodlive”, ze sa zvysok SK ma este skladat na ultrapredrazene PPP len pre to, ze EU do Blavy fondy neschvali (miesto toho, aby sa vyhlasilo normalne PPP, a ti co to potrebuju nech si za to platia). V normalnej krajine by spolocne peniaze praveze mali ist na investicie do infrastruktury a podpory zahranicnych investicii v ostatnych regionoch, tak ako to dnes na Slovensku robi EU. Ale ked maju Slovaci uz take vymlete mozocky, ze toto schvaluju, resp. pozaduju este viac pre BA, tak zbytocne dalej cokolvek hovorit. Chod si prevetrat hlavu do Viedne - jedneho z najlepsich miest na svete na zivot, a pozri si, ci takto paraziti na zvysku Rakuska (alebo staci, ak si pozries tabulku rozdielov v HDP v mojom signature).
Podla tejto mapy je velmi popredu od zvysku krajiny aj , londyn, praha, vieden, paris, madrid, budapest, varsava, stockholm, kodan, ateny.
Takze podla mna je uplne bezne ze HDP v hlavnom meste je vyssie ako inde, a sudiac ze vsetky tieto mesta maju postavene/prave stavane/planovane obchvaty v 3-4 (ojedinele v 2 prudovkach, priznam sa okrem prahy to moc nastudovane nemam) prudovkach tak je uplne bezne ze na ne tak trochu doplaca aj zvysok krajiny.
Co sa tyka parazitovania viedne na zvysku krajiny, tam by ma velmi zaujimalo ako by postavili miliardovy haupbahnhof keby stavali len zo svojho…
Ja som nepovedal, ze Londyn ma byt za zvyskom Britanie. Ale ze take rozdiely, ako su na Slovensku, nie su nikde v OECD s vynimkou Mexika - a to mas z aktualnej spravy OECD.
A tiez ti davam linku na linky na starsie studie, ktore ukazuju, ako sme sa v tomto parametri dramaticky zhorsovali uz od zriadenia blavackeho bananstanu - zas v porovnani so vsetkymi krajinami Europy. Vsetky hlavne mesta co spominas sa od zvysku prisluchajucej krajiny neodlisuju o tolko ako Blava od zvysku Slovenska. ANI LONDYN, ANI PRAHA, ANI VIEDEN ANI PARIZ ANI MADRID. LEN BUDAPEST, SOFIA A BLAVA epp.eurostat.ec.europa.eu/statis … 1025135916 . POtom Bukurest, Ateny a Praha. Takze s tymi sa Blava moze porovnavat.
Okej toto ti beriem, aj ked je pravda ze BA ma asi najvacsie percento dochadzajucich v celej EU a dost velka cast toho HDP je generovana prave nimi. Bratislava ako taka ma zhruba 450 tisic obyvatelov, ale dovolim si ppvedat ze ked je prime time tak moze kludne mat 800k-1 mega
HDP na obyvatela nie je dobry ukazovatel na meranie prijmovych nerovnosti. Zial, v medzinarodnom porovnani nie je toho vela lepsieho a aj preto to OECD pouziva. Medzi najdolezitejsie dovody patria dochadzajuci pracovnica (v BA cca. stvrtina pracovnej sily s trvalym pobytom mimo kraja) a to, ze pridana hodnota celej firmy sa casto zapocitava tam, kde ma firma sidlo aj vtedy, ked ma celonarodne posobenie.
Cim nechcem povedat, ze prijmove nerovnosti medzi BA a zvyskom Slovenska neexistuju, ale nie su az take vyrazne. Kto im bezvyhradne veri, tak potom veri aj tomu, ze Bratislava je v prvej desiatke najbohatsich regionov EU, bohatsia ako napriklad Vieden ci (tesne) Praha a dalsie Druha vec, ktora spochybnuje tuto statistiku, je napriklad koeficient Gini, ktory je spominany v rovnakej sprave OECD a kde Slovensko patriskor medzi rovnostarske krajiny.
Takze este raz, rozdiely su, ale nie cca 4-nasobne, ako hovori HDP v PKS, ale mozno nieco tak medzi 1,5-2x, ako naznacuju ine statistiky, napriklad mzdy. A, samozrejme, nie je to dialnicami. Mzdove rozdirly za poslednych 15 tokov ostali priblizne rovnake. Hlavnym dovodom je koncentracia obyvatelstva, ktora znamena, ze v hlavnom meste je ina struktura ekonomiky ako inde na Slovensku. Nie priemysel, pre ktore su dolezite dialnice, ale viacere sluzby, pre ktore su dolezite vysoke skoly a vysoka hustota obyvatelstva.
ecce, na jednej strane treba samozrejme vzdy statistiky brat tak, ze najprv treba fakt rozumiet tomu, co meraju a ako. a potom sa daju vyvadzat platne zavery. napr. podla mna je v skutocnosti najvacsi problem tejto statistiky, ze je silne zavisla na tom, ako su nakreslene hranice jednotlivych regionov. na Slovensku vramci tunelovania verejnych financii a vyrabania umelych krajov na zapade, okolo BA vytvorila hromada malickych krajov vratane BA. a ten BA sa zobral ako samostatna NUTS2 jednotka, co ho silne skresluje, lebo vsetky ostatne regiony maju aj mestske aj ruralne casti. Takze nemusime ani porovnavat BA s “desiatkou najbohatsich regionov”. Staci ju porovnat s Ljubljanou, proti ktorej je chudobnejsia, ale kedze Slovinsko je jeden NUTS2 region, nebude vytrcat. Podobne, ak by sme vytvorili z okresov KE I-IV+KE-okolie jeden “kraj”, tiez by to vyzeralo inak.
Ale na druhej strane, co sa tyka historickeho vyvoja je praveze ta statistika velmi presna. Lebo tam sa uz nemenia hranice krajov ani ine technicke zalezitosti. A vyvoj na Slovensku je prave v tom, ako sa rozlozenie HDP meni v case, ten najhorsi. Cize v Blave sa korumpuje a centralizuje na ukor zvysku krajiny ovela viac nez kdekolvek v civilizovanom svete (ale velmi podobne ako v Bulharsku a Madarsku - porovnaj statistiku za r 2008 proti 2000). A prave tam sa treba ucit od rakusakov, finov, holandanov, nemcov. Vsetci sa snazia regionalne rozdiely zmensovat a nie zvacsovat. A vytvorit k tomu rovnake podmienky vsetkym regionom by mala byt prva vec. Cize napr., ked ma BA kraj 5x viac dialnic na obyvatela nez KE kraj (a toto uz je udaj ocisteny o hustotu obyvatelov) tak stat nie len ze nepodporuje rovnomerny rozvoj, ale umelo zvysuje centralizaciu a bananizaciu.