Je to zo studie realizovatelnosti z roku 2024 co tu postol jarino…
Inak pri tej studii realizovatelnost ma zaujem este jeden fakt a to, ze aky je vlastne rozdiel medzi variantom V1 a V2. A v dovodnej sprave sa pisalo, ze pri variante V2 sa znizila vyska nasypov o 1.5metra (alebo take nieco), na zaklade toho, treba menej zeminy a aj mosty su nizsie. Usetri sa tam niekolko stoviek milionov eur.
A teraz pozeram fotku z Polska z S19:
A nebudovali tam ziadny nasyp. Nie je nahodou hlavnym dovodom, ze preco staviame tak draho, ze budujeme vysoke nasypy?
este mi prosim-prosim ukaz to velke mesto ? to ze aky profil sa ma robit rozhoduje smerovy prieskum a peniaze, a nie pocity niekoho. peniaze nie su a smerovy prieskum ukazal tusim hodne pod 10 risic. z toho uz teraz vdaka mytnym udajom vieme ze kamionov je 2 tisic.
A o 3 roky 2. profil zplatí neviem kto, ak sa zvýšia počty kamiónov, neviem, či nesleduješ kontext a to čo sa dovalí z Poľska, keď to potiaknu až na Duklu. Neviem, či počítaš aj s týmto, alebo od toho abstrahuješ. Okrem dvoch malých úsekov (možno 10km), má byť S19 hotová najneskôr v roku 2028, pričom úseky budú kontinuálne pribúdať jeden po druhom, čiže postupný bude aj nárast dopravy. A ty by si potom v roku 2031 začal stavať druhý profil, samozrejme za väčšie peniaze plus prirážka za réžiu (nejak mi to nedáva logiku)
a ty si zase neuvedomujes fakt ze preco je cez komarnik 2000NA tranzit a nie povedzme 1000NA ako na porovnatelnych prechodoch Sk. prechody do par desiatok km si do istej miery konkuruju ale barwinek ma prakticky “monopol” lebo od tatier na vychod ziadny iny prechod bez obmedzenia NEEXISTUJE. tj. rast NA presmerovanim mozeme prakticky vylucit.
narast miestnej NA brzdi vyslovene nizka hustota obyvatelov. ostava rast tym ze NA od rzesowa (asi 90 km) nepojde 1,5 hod ale o pol hodinu menej. prepac ale nemyslim si ze toto nasobne zvysi pocet NA.
A aky ma zmysel otvarat hranicne priechody pre NA, kde tie cesty nie su na to vobec prisposobene? Nie je lepsie mat jeden koridor, ze chodte tadial a hotovo?
Ved nech kludne zatvoria komarnik a otvoria mnisek, ja proti tomu nic nemam. Aspon poklesne doprava a do Presova sa zo Svidnika dostanem rychlejsie…
Ak je mesto zdrojom a cieľom značnej časti dopravy, tak zákonite obchvat bude mať mensie intenzity.
Pri obchvate Košíc treba zohľadniť, že na jednej strane ide diaľnica na sever a východ a na druhej strane na juh a západ. Tu by bol polprofil na škodu.
nema zmysel otvorit prechod kde su uplne nezodpovedajuce cesty, vid I/76 na sturovo co si zopar ludi praje., otazka je ako je na tom I/68 ked bude obchvat SB + michalany. naco sa staval obchvat plavnica, vidim tam potom este 5 dedin.
porovnaj si to aj s I/64,I/66 I/51. tam kamiony chodia.
obchvat KE stal 10-11 mil/km. kolko by si usetril tam a kolko tu ?
Akoze nie celkom rozumiem otazke… Obchvaty sa stavaju preto, lebo je tam nejaky problem, konkretne ta cesta na plavnicu rozhodne nesplnovala standardy cesty prvej triedy… Staci sa pozriet na streetview.
Ale ved nikto netvrdi, ze tie cesty na juhu su idealne. Tiez tam chyba R3, nasledne to stiahne dopravu z tych ciest… A hlavne je tam problem ten, ze okolie Nitry silno generuje NA, nie je to problem tranzitu…
no dobre ale vyriesilo sa to. otazka je preco nemoze byt otvoreny prechod mnisek ked je otvoreny prechod holic, komarno aj sahy ? tadial jazdi tranzit.
Lebo su to doslova luxusne cesty oproti prechodu cez mnisek?
A ani na polskej strane to nie je ziadny luxus, ale uzka cesta…
uzka cesta aj ked povrch ked tam pozeram je perfektny. ale povrch je jedna vec a unosnost druha.
ked I/64-66-51 su luxusne tak nic. s priemernou 60kou, v spicke mnej ked si postojis na semaforoch v NZ, KN a SE, take na I68 asi nemaju. potom jazdy cez hlavne namestia su tiez luxusne. cize vlastne pustame tam NA lebo v cesku/madarsku pokracuje trochu iny level ciest a bolo by blbe mat vsetko zatvorene.
tak toto je fakt zle.
precital som si debatu a ssc ohladom R4. tam nie som registrovany lebo zase neda sa byt vsade. ale par poznamok. na jednej strane argumentovat 530 tis obyvatelmi nebolo velmi stastne lebo prva namietka bude ze a preco teda nie su intenzity pri takom pocte obyvatelov. nie su, lebo nemaju byt odkial. z tych 530k tu trasu potrebuje malokto.
este jedna -podla mna- chyba. dialnica praha-breclav ma asi taku dlzku ako nase D dokopy v 1990. + tie ich dalsie kusky su mozno 2x tolko ako nase pricom cesko je 2x oproti nam. takze to podla mna km/pocet obyvatelov bolo to iste. keby oni mali dialnicu cez skoro celu republiku a aj my tak by sme na tom boli ovela lepsie ako oni.
ale na druhej strane citajuc komenty hlavne vecneho menica nickov ex-dialniciara konkretne
my cez D3 znásobíme alternatívne vedenie k priemyslu + tu treba vnímať kontext na BA a ďalší prepoj celej trasy Považia. toto je bullshit na urovni 90ich rokov. tu na 100 percent plati ze D3 ziadny celostatny impulz to rozvoja ekonomiky nepriniesol a neprinesie. problem je kvoli jednemu cca 10 km useku kde sa miesa lokalka s tranzitom, pricom prevlada to prve. presne kvoli takemuto mysleniu a konaniu sa Sk "dopracovalo do bodu 0,5"a potom este mudruje o nesudrznosti, v preklade tam kde sa jazdi na katastrofalnych cestach maju tlieskat ze sa niekde stavia 25 km megalomanie. riesenie je nacrtnute stare zname treba naliat miliardy a potom bude vsade dialnica most-tunel-most.
potom uz len balast a totalne taraniny typu prepojit 300 km vyznieva ako šialenosť lebo ho v tomto kontexte zrazu napadlo japonsko (nie polsko, cesko, madarsko). takze opat pozdravujem rozpravkarov na ssc forum.
Nechcem sa k tomu vracať, ale rýchlo odpoviem cez AI spech-to-text.
Ten argument s 530-tisíc obyvateľmi je platný, pretože keď hovoríme o Bratislave, tak zdôrazňujeme, že tam je veľká populácia a preto potrebujeme veľkú infraštruktúru. Ale to isté platí pre Prešov a Košice. Možno je to na väčšej ploche, ale stále sú to veľmi blízke mestá. Je to naša druhá najväčšia metropolitná oblasť.
Máš pravdu, že tam je teraz malá intenzita. Ale treba zohľadniť, že väčšina ľudí pracujúcich v zahraničí je z Prešovského kraja. To má logiku. A nezabudni, že táto cesta nie je len o tom, aby ľudia z Prešova alebo Košíc išli niekam. Táto cesta má prepájať regióny a poskytnúť príležitosti pre podniky.
Je to to isté ako D2 z Bratislavy do Brna. Ako vidíš, po Malackách tam už nie je takmer žiadne mesto. Ale diaľnica je stále veľmi dôležitá pre regióny a podnikanie.
Myslím, že mnoho ľudí zabudá, že táto cesta nie je len na prepojenie Slovenska s Poľskom, ale aj s Ukrajinou. Pretože naša D1 spája len Užhorod a Mukačevo. A odtiaľ je to veľmi ťažké kvôli Karpatom. Naše hlavné prepojenie bude stále cez Rzeszów. Už teraz je cesta do Ľvovu 5:02 namiesto 5:20, a to ešte nie je ani otvorená S19… Ktorá skráti cestu o ďalších 40 minút.
Čo sa týka Česka – áno, sieť ich diaľnic bola v 1990 podobná ako naša v prepočte na obyvateľa. Ale oni už mali hotovú sieť, ktorá spájala Prahu a Brno s Bratislavou, a tiež Brno s Olomoucom. Plus mali niekoľko ciest z Prahy.
Keď sa pozrieme na Slovensko, to nebolo. Dodnes nemáme diaľnicu z druhého najväčšieho mesta do hlavného mesta. A oni to mali už v roku 1985. My sme mali len malé úseky všade a žiadna kompletná diaľnica nespájala väčšie dôležité mestá.
Ano je to vacsia plocha, asi ako cely BA kraj. Ale 500k je velke cislo, to je pravda. Smer brno ale nie je dobry priklad. 3 argumenty. Vyrazne vyssie hdp okolo BA, ovela vyssia intenzita aj tranzitu. Pri 7-8. 000 NA je plny profil bez debaty ale pri 2.000 ked pocet OS je nizky sotva. Ale beriem ze ak bude S19 tak sa uvidi, veci sa menia v priestore a case. A potretie silnejsie vazby do ceska.
R4 je skor ako R3. Smer s-j, nizsia intenzita aj ked perspektíva za hranicou je. zrovna mne netreba vysvetlovat ze nie je to o tom ze tadial sa jazdi do blizkeho mesta ale ako prepojenie regionov na tok tovarov a sluzieb, ja to uplne chapem. Suvisly plny profil by ale mal splnat nejake poziadavky, npr EU norma hovori ze to treba ak je 10000 aut, co bolo aj u nas neoficialne pouzivane cislo. Ak sa teda bavime o suvislej 2+2. Zatial je rozumnejsie za prijatelne naklady vyriesit najvacsie problémy, dosiahneme tym skokove zlepsenie. Vsade kde sa to riesilo takto to pomohlo vid R2. Ci je vyse 1000 kamionov alebo 2000 nie je taky velky rozdiel.
Trasy s podobnym vyznamom aj dlzkou. R3 RK-polsko, mt-zh, zv-sahy, I/51 tt-cesko, I/64 komarno-nr/sa. Vsetko aspon 1000 NA. Na vychode ke-mi.
D3 sice bude 2+2 ale v 2030 po vela rokoch trapenia po zle urcenych prioritach ze ktory usek skor. Uspech to teda nie je.
Iste, cesko malo d do brna a olomouca. Lenze nemali ostravu, hradec, pardubice, plzen, budejovice a smer usti/nemecko. To nie su az take male kusky. My s 1000 km by sme mali vybavene zakladni spojenia. Oni sotva.
Ano, ale v cesku chybalo par kilometrov do tych destinacii… V roku 1990 do Hradce ci Pardubic chybalo tak 50km… Atd. Hlavne, ze mali postavenu nosnu siet uprostred krajiny, my sme nieco take nemali. Im stacilo potiahnut dialnicu od Prahy na Usti ci dalej za Plzen a mali obsluzenu celu krajinu… S vynimkou Ceskych Budejovic… U nas si sa musel terigat cez otrasne cesty prvej triedy aby si sa vobec dostal do Ziliny, nie to este dalej na vychod…
Aktualne okolo Giraltoviec mas okolo 10000 pri poslednom scitani zpred par rokov.
A napr. v takom Strocine mas 8000, je to velmi lahky usek a lacny… Podiel NA tam bol 2800…
A inak nesuhlasim, ze nie je rozdiel 1000 vs 2000, ide o to, ze aj NA sa deli na lahku ci tazku. Problem je, ze na I/21 prevlada tazka NA… Napr. na tom useku cez Strocin je az 2000 tazkej NA. Na takej Soroske je to len 600… Cez Krupinu 1200… Komarno - NZ je priemer niekde 700 tazkej NA… NZ - Nitra 400… NZ-Sala 600. Kosice - Michalovce 700-800 NA.
Jedine, kde je to vysoke a porovnatelne s I/21, tak Drietoma, Martin - Turcianske Teplice, Kralovany, ale aj to je menej ako napr. v Strocine… (pokial si odmyslim useky vo vystavbe ako D3 a R2 Mytnu)
Napr. cez Hunkovce mas tiez tazkej 2000NA…
Neexistencia R4 bude pre obyvateľov čoraz horšia a horšia. Ja viem, že na nás vychodniarov v okolí Svidníka sa nikdy nebral ohľad, ale ten počet tranzitujúcich kamiónov do/z Poľska sa bude vždy len rozrastať. Je to 40 miliónova krajina ktorá ma najvyšší podiel kamiónovej dopravy z celej EÚ, Chmeľov musia kvôli kamiónovej doprave opravovať zhruba každé 2 roky. A za tie roky je veľa reportáži ako ľudom po dedinách už praskajú v domoch steny. PS si už na chýbajucej R4 robí promo, ale neviem či v tej finančnej situácií Slovenska sa na to nájdu financie alebo či si môžeme dovoliť PPP projekty. Aj tak pevne verím, že to je stále jedna z priorít pri výstavbe diaľničnej infraštruktúry.