R4 Všeobecne

Pokračujem v OT: Myslím, že viacerí pravidelní návštevníci (vrátane mňa) to nebrali ako hypotézu, ale ako fakt. Len samotný Masterlplan sa k tomu už nemôže vyjadriť, keďže dostal ban (zaslúžene).

OT: neprispievam vela, kedze ani nemam velmi cim, ale za ten Masterplanov ban dakujem velmi pekne, tie sr*cky od stredoskolaka z hornej dolnej, ktory si mysli ze zivot je gombicka, sa nedali citat, este raz dakujem.

No, co na toto napisat. Radsej na to prist neskor, ako nikdy ;-P.

No podľa tých fotiek z fotogalérie, mohli križovatku MUK Lipníky zjednodušiť len na pripojenie a odpojenie z rýchlostnej cesty k súčasnej ceste. Miesto privádzača Lipniky s kruhovým objazdom vybudovať časť ďalšieho úseku v polprofile alebo celom profile od Lipníkov po stykovú cestu Chmeľov - Pušovce a dopravu od Vranova nechať naďalej cez Lipniky. Ušetrilo, zefektívnilo a urýchlilo by to do budúcnosti skrátenie času výstavby celého úseku po hranicu s PL, ale aj ušetrilo by sa na finančných nákladoch na stavbu a výkup pozemkov, ktoré aj tak budú musieť odkúpiť v súvislosti s pokračovaním výstavby R4.Tiež by sa staval pomaly rovnaký počet kilometrov, ale v trase R4. To UHP takéto niečo nevadí?

Netreba zabúdať, že cesta č. 18 bude stále slúžiť na spojenie SV/HE/VT s Prešovom a ďalej na západ. Takže nečudoval by som sa, ak by smerom na Vranov pokračovalo viac áut ako na Giraltovce. A teda privádzač ako obchvat Lipníkov má zmysel podľa mňa. Podobne by nezaškodil privádzač Kapušany pre napojenie Bardejova (aj keď tam by to asi chcelo prerobiť celú cestu č. 545 na jednotku)

Úsek Lipníky - Kuková vôbec nie je pripravený. To znamená, že nie je kde pokračovať. Mimo toho ako už bolo spomenuté, na Humenné sú väčšie intenzity.
UHP sa zrejme k tomu nedostala. Oni nesledujú proaktívne všetky projekty (na to je ich kus málo) a štúdia realizovateľnosti bola vypracovaná ešte vtedy, keď tento útvar o svojej existencii mohol iba chýrovať. Avšak ide sa aktualizovať štúdia realizovateľnosti pre celú R4, tak teraz sa im to určite dostane na stôl. Avšak akékoľvek výrazné zmeny budú skôr znamenať predĺženie prípravy úseku Kapušany - Lipníky.

cize je mozne, ze opat sa bude posudzovat aj variant R4 smerom k Hanusovciam a popri Domasi cez Stropkov? Vtedy sa argumentovalo, ze obsluzi vacsie uzemie ako variant cez Giraltovce.
Kapusany - Lipniky by podla mna mal byt bez zmien pri hocijakom variante.
Na druhej strane, uz nemame tolko casu ako kedysi, kvoli tomu ze Madari aj Poliaci budu mat o par rokov 4-prudovky az k nasim hraniciam a my sa tu stale hrame na studie realizovatelnosti a posudzovania. Najlacnejsim variantom by bola prelozka cesty 1. triedy so “striedavym 2+1 pruhom” od Lipnikov az po PL hranicu. Nech uz ide kadialkolvek. Ziadne extra tunely, menej mostov ako na R a D. V stupaniach aj na rovine, by sa dalo predbehnut pomalsie vozidlo a tym mozu vo vacsine kopirovat teren. Ako priklad cesta vo Svedsku: goo.gl/maps/SLUXBVF9y8jj7o8B8

To asi nie. Modrý variant vychádzal ešte horšie. Jedine keby sa zmenila metodika.

Podľa mňa v zásade treba postaviť 3 úseky: Kapušany - Lipníky, Giraltovce a Šarišský Štiavnik. A k tomu ako bonbónik Hunkovce - Ladomírová.
Je chybou kompetentných, že doteraz sa to nehýbalo a bude nutné vybaviť aktualizáciu CBA. Koniec-koncov si ale nemyslím, žeby to ovplyvnilo výber variantu a priorít v rámci neho.
Treba si uvedomiť, že CBA tu už je od roku 2014.
Odvtedy sa mohli kompetentní činiť.
Mimo toho neviem, prečo ujo Érsek presadil výkup pozemkov pod Zacharovce - Bátka - Figa po získaní územného rozhodnutia a podobne nekonal v prípade Hunkovce - Ladomírová.

No jasne, ze su tam vacsie intenzity, ked je tam zapocitanych asi 2k TIR, ktore by boli za normalnych okolnosti zaratane na I/21. :unamused:

tak kapusany lipniky ja to stale tvrdim mali spolu ist do sutaze co najskor najlepsie hned spolu s 2.obchvatom presova

II. etapa SO PO sa bude stavať viac ako 4 roky.
Kapušany - Lipníky je úsek na 2 roky výstavby.
Stačilo by to začať súťažiť s tým 2 ročným oneskorením a odovzdali by to prakticky naraz. Iba príprava tomu moc nezodpovedá.

tak to aby cim skor sa s pripravou zacalo, vramci moznosti by mozno stalo zatlacit kus na MD vramci jeho kazdotyzdennych medialnych predstaveni na nete a pripominat mu to nech sa to casovo zladi aby sa priblizne narovnako otvaralo.. ostatne useky R4 fakt len podla priorit a potreby ale aj tu sa bude tlacit casom na pilu nakolko sa jedna o medzinarodny koridor Via Karpathia a je v priorite celej EU

Jarino, to že to nie je pripravene, ale myslím si, že v tejto fáze je to ešte možné. Ja som len chcel upozorniť na to, že úsek Kapušany_Lipníky má EIA a myslím si, že asi aj DUR. Ako dlho sa konalo a koná pri úseku II. etapa severného obchvatu Prešov? A stále nič. Pokiaľ v tejto fáze by UHP konalo a optimalizovalo, pričom by sa zrušil úsek Lipniky-Kukova, ktorý by bol rozdelený medzi susedné úseky, čo som vo svojom príspevku spomínal, tak by boli aj dlhšie úseky, ušetrilo by sa na ďalších konaniach ako výkupy pozemkov, DSP, VO až po výstavbu, čo stoji tiež nezanedbateľné peniaze. Jednoducho to urobiť na prvý krát a poriadne bez ďalších oprav a s tým spojených výdavkov. Bolo by lepšie to prehodnocovať ešte v čase nízkej rozpracovanosti a napr. v tejto fáze, ako špekulovať neskôr napr. vo fáze VO, ako to bolo pri Soroške.

No a k UHP len toľko, že boli zriadené za účelom dohľadu nad financiami. K početnému stavu sa nebudem vyjadrovať, lebo všade stále počuť, že by sa štátna správa mala zoštíhľovať. Ak oni pracujú a rušia návrhy vo vysokom štádiu pripravenosti a podávajú návrhy na zlepšenie, tak je to zbytočný útvar, lebo nešetria financie, ak boli pred VO už financované projekty, zbytočne premrhaná práca, čas, mzdy štátnych úradníkov a ďalších subjektov s nimi spolupracujúcich pri DUR, DSP, niekedy aj financie k výkupu pozemkov a v súvislosti s vyhlasovaním VO a dôsledkami z jeho zrušenia.
Čo sa týka Humenného, ak by sa vystavala D1 po MI, tak opäť sa zmenia toky dopravy. Ak nebodaj by bol súčasne naprojektovaný a postavený na širokej rovine bez množstva obci privádzač od Sniny a Humenného k D1 a nie v úzkych dolinách od HN cez VT po Lipníky, tak sa skutočne minimalizuje doprava v smere na VT a PO. Ak BA-KE je možné naokolo cez PO a ZA, tak nie je dôvod tiež SV a HN do PO cez KE, pričom výstavba ciest na rovine je lacnejšia ako po vrchoch a dolinách s mostami a tunelmi. Ak niekto namietne Dargovský kopec, tak ten sa bude musieť stavať, tak či tak hoci neskôr, kvôli celistvosti D1.

co sa tyka HE to tak snad aj bude ako pises. ale co sa tyka uhp myslim ze sa vyjadruju az ked je hotovy projekt. ale treba zdoraznit ze uhp nie je organ co napokon rozhoduje co pojde napokon do realizacie a co nie. to je len chyba politikov co si myslia ze sa skryju za uhp aby nemali taku zodpovednost. a vyzera ze uz aj dolezal zacina toto chapat. co sa tyka tej etapizacie R4 tak presne taketo veci maju byt predmetom konkretneho planu na dalsie roky.

Ak by sa potvrdili tvoje slová, tak je to len štátna byrokracia platená daňovníkmi na ministerstve financií a rovno by mala byť zrušená. Šetrenie by malo nastať aj vo vlastných radoch a nielen na iných ministerstvách. To je ako s tými rôznymi subjektami, ktoré neúmerne svojimi pripomienkami predlžujú čas pri vydávaní jednotlivých rozhodnutí a neúmerne sa predlžuje príprava na výstavbu. Je to možné?

Áno, spojiť sa to môže. Avšak iba to predĺži prípravu. Odhadom o dva roky, ale iba pri ideálne prebiehajúcej príprave…

To že sa v prípade Prešova dlho koná nie je prekvapujúce. Veď to sa vedelo, UHP na to upozorňovalo a ak to niekto ignoroval, je to jeho problém. Avšak to meškanie nie je vôbec prekvapujúce.

Ako sa dá rozdeliť úsek Lipníky - Kuková medzi Kapušany - Lipníky a Kuková - Giraltovce?

Čím dlhší úsek, tým vyššie investičné náklady a tým bude to odhodlanie výstavby dlhšie trvať. V tomto prípade je vyššia pravdepodobnosť, že NDS naškrabe na výstavbu v mieste tých kritických úsekov.

Prehodnocovať sa to bude čoskoro…
Soroška je nedorobok kompetentných ľudí, ktorí si to pretláčali… Aký zmysel malo tlačiť do tendra projekt bez papierov, ktoré v tom stave nemohli?

Nemali by skôr odstúpiť kompetentní, ak boli zdroje mrhané na projekty, ktoré sú zbytočné?
Náklady na projekciu a dozor sú asi 5-10% celkových nákladov. Síce je to mrhanie peniazmi, keďže by mohli byť využité lepšie, avšak oproti premršteným investičným nákladom sú to zanedbateľné náklady.

D1 po Michalovce bude najskôr v roku 2030. Možno… Skôr nie. Príprava je úplne na začiatku.
Aktuálne sa počíta, že smer na HE bude viac využitý ako smer na Svidník.

UHP sa nevyjadruje iba keď je projekt pripravený na VO. To je mylná predstava. Každá štúdia realizovateľnosti na akýkoľvek projekt nad istú hodnotu by mala byť dozorovaná aj UHP. Nie je sa čo sťažovať, v prípade diaľnic budú kontrolovať dopravné modely.

Doležal pochopil, že buď bude implementovať požiadavky z Revízie výdavkov z dávnych čias, alebo mu ten rozpočet zostane ako je. Za uja Érseka sa na mnohé opatrenia z vysoka… Ako je možné, že doteraz nemáme aktuálne a reálne ceny na naceňovanie projektov? Že to majú urobiť vedia od roku 2016/2017.
Nie nadarmo zrovna ZSSK má mizerný rozpočet, keďže doteraz kontroly a implementácie veselo ignorovali.
Érsek odignoroval a pretlačil SO PO II. a teraz to aj tak stojí, lebo nie sú peniaze. Fakt je to geniálne. :laughing:

nezabudajte ze stale su v hre zmeny zakonov o VO a stavebny , ktore mozu dost podstatne veci zmenit aj vramci R4 ale napr aj Kysuc, D1 z Bidoviec do MI, Turany Hubova, ci inych usekov kde tlaci roky topanka, osobne som za aby sa slo najprv touto cestou aby sa co najviac ako je mozne skratila samotna priprava usekov do vystavby ,tu v tejto casti je to priam nehorazne aby sa tolke roky cakalo.. prave efektnymi zmenami tychto vyssie spominanych zakonov je potrebne docielit stav minimalne taky ako je aj napr v okolitych krajinach v Polsku ci Madarsku kde to ide vsetko radovo ovela rychlejsie.. kde je vola tam je cesta, vsetko sa da ked sa chce, teraz by prave tieto tyzdne ked sa ajtak vela nerobi vramci D/RC malo vsetko usilie MD a celeho rezortu smerovat prave sem..

No zakon o VO neprejde tak ako ho chysta Holly + stavebny detto.. a ak ho vobec schvalia tak skor ako buduci rok do planosti ani nepride… cize si niekde 2022/23 Ak sa nemylim tak sa dohodli ze vsetky zakony zacnu platit az od 1.januara nasledujuceho roka ak nieco schvalia… Plus otazka znie ci vobec dovtedy bude tato vlada…

Ako pri tom Novom moste za alebo pred Komárnom.:laughing: V Maďarsku menili zákon VO, aby im predsa len vyšiel “dobrý výsledok”. A jeho stavba sa vtedy opätovne odsunula. [size=77]3485[/size]

„Neurýchľujme niečo o mesiac, ak sa to dá urobiť lepšie a dá sa tak vyhnúť neskorším zbytočným problémom, sťažnostiam, komplikáciám vo verejnom obstarávaní. Volajú mi kvôli tomu aj kolegovia ministri z Poľska či Maďarska. Ja sám chcem R4 a keď sa bude robiť petícia, ja sám ju ako prvý podpíšem," zdôraznil minister. rozumiem co chce povedat ale takto sa vyjadruje opozicny politik.