R4 Prešov, severný obchvat

Ešte doplnim Devil, ako si napísal v príspevku o intenzitách, asi sú potrebné peniaze na megalomanejšie projekty.

800 milionov presunut na cesty - na to zabudni, len fakultne nemocnice potrebuju oddlzit za stovky milionov, nevieme nakolko su kryte vydavky skolstva atd. a treba mat aj rezervu. ja by som z toho presunul istu cast na OPRAVY CIEST I. triedy, kde je alokovana smiesna suma co staci na platanie ak vobec. tam su havarijne stavy ktore treba naozaj riesit okamzite !!!

Prečo 800 mil, keď na tento úsek je potrebných max. 300 mil. a aj to nie naraz, ale postupne v priebehu rokov výstavby.
Tak nech vláda neuvádza niejaké priority a potom Kazimir to nechce zabezpečiť. Hrajú sa na dôležitých, jeden za Smer a druhý za Most-Híd. Už sa zvolebnieva?

A ešte jeden dovetok, veď MD znížili štátny rozpočet na rok 2018, len aby bola uvoľnená dlhová brzda, pričom tu je rezerva dostatočná k štátneho dlhu.
Podľa info niektorých je dlh len 50% ku koncu roka 2017, čiže na uvoľnenie aby bolo 55% alebo 60% je to ešte dosť.

Napriek investičnému dlhu voči Prešovu nemožno žiadať, aby sa naraz dokončila NK a vytendroval kompletný obchvat D1+R4. Malo by sa počkať na výsledky sčítania dopravy 2020 a následne rozhodnúť o termíne výstavby v plnom profile. Len dúfajme, že SSC “takticky” neposunie rekonštrukciu I/18 Prešov - Lipníky na rok 2020 a sčítanie neukáže 20% pokles premávky, ako keď sa v 2015-tom robila cesta KE-MI. Poloprofil má zmysel napr. od LC na východ, ale pri predpokladanej intenzite dopravy nad 10000 vozidiel je to plytvanie peniazmi.

Nechceš počkať radšej do 2022, po otvorení maďarskej cesty M30 a niečo dostavaného na S1 momentálne z S19 od Rzesowa na Vyšný Komárnik?
Nevidíš čo tranzituje cez Košice? Keď to ide pri Žiline, prečo by to nemohlo ísť pri Prešove, ako aj Košiciach? Nech súťažia plný aj polprofil a podľa vysúťaženej ceny sa rozhodnú, hoci veľmi s polprofilom nesúhlasím.
Môj názor je bezpredmetný, ale spoločný tlak môže rozhodovať.

vidno, že prešovčanom je jedno aké % tvorí tranzit, aký to bude mať efekt a koľko to bude stáť… hlavne že možno bude stavať. malý tranzit do pár “dní” nahradí lokálna doprava čiže mestu sa neuľaví. ako píše i15, treba nové sčítanie dopravy a potom rozhodnúť čo je prioritnejšie/má väčší prínos.

Vidim, ze vam to nedochadza, tu nejde o presov ale o R4 ako celok…

otazky a odpovede k R4

http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=11382

zaujímavé, že podobné príspevky som nikdy nečítal v témach žilinských obchvatov za 1mld € :sunglasses: 1 kamión môžu nahradiť aj 2 osobné autá, lebo na križovatkách zaberajú menej miesta, rozbiehajú sa rýchlejšie a s tretinovými emisiami

PO sustavne klesa investicny dlh tak ako sa stavia JZO a po jeho odovzdani klesne na nulu. SO bude nadstandart podobny ZA - nie kvoli tomu ze ide o “dalsi” obchvat ale najma celkovej cene JZO + SO, pretoze obchvaty TT, NR, BB aj TN boli daleko lacnejsie, takisto KE. ak bude R4 tak budu 2 krajske mesta konkretne TT a NR ktore na tom budu horsie.

rozpocet bol znizeny skrz cerpanie fondov. rozpocet ministerstiev ktore cerpaju fondy na velke projekty kolisal aj predtym. normalne je mat vyrovnany rozpocet co sa aj tak posuva. a este raz, nie je zabezpecene financovanie ani na poloprofil druhej etapy.

žiaľ D1 nemá prejazdom cez ZA alternatívu, no D3 mohla kľudne počkať 15-20 rokov. kľudne ten nový úsek predajme a za utŕžené stavajme čo treba na D3.

lokalka/tranzit smer vychod 76/24.

cize z 22341 je tranzit 5.362 aut denne. je tam uvedene na vstupoch/vystupoch…

Devil:
Toto je vyjadrenie HzP, čítaš správne, je to tam napísané, len sa nezhoduje s predošlým grafom, keď v tuneli Okruhliak je 11400 vozidiel a bez R4 je to na D1 len 5 300 vozidiel. Uvažuj.
Kde sa tu stratil tranzit východ - západ? Uvedom si, že je to vypracovaný materiál HzP, ktorého konečným produktom malo byť obhajoba polovičného profilu severného obchvatu dokonca bez Okruhliaka, tak musia čarovať s číslami.
Preto za smerodajne vzali sčitanie z 2015 a nebrali do úvahy rok 2010, ani jeho aké take spriemerovanie ako INEKO (neviem prísť z čoho vychádzali).
Dnes je situácia podstatné iná a dostavbou M30 a čiastočnou S19 bude len horšia a to už o tri roky ani neprognozujem..

Super takze sme sa predsa zhodli :smiley:
A v tomto bode si Presovcania ziadaju tie ukradnute peniaze (ktore akoze nie su) dat na ten obchvat v plnom profile ako maju ine krajs. mesta. To je cele :slight_smile:
A k teme MK3 a MK5 sa podme bavit do ineho vlakna a dajme k nim rozumnu debatu…

akym grafom ? zacina tu toho byt uz vela takze prepac ak mi nieco uslo. a neviem preco by malo niekoho zaujimat scitanie 2010. vieme ze sa robilo inou metodikou, preto boli akoze poklesy v 2015. ale npr. na R1 bol aj tak narast.

M30 nema velky vplyv. ten kto obchadzal dialnice ten bude obchadzat aj nadalej. trasu milhost-KE-PO dlhodobo obchadzaju cez slovenske nove mesto. vid afera dvorianky. o S19 nemam info, ide sa tiez stavat :question: ak ano kedy :question:

no daj, ktore krajske mesta maju DVA OBCHVATY v PLNOM PROFILE.
BA a KE sa nepocitaju lebo su nasobne vacsie.
TT ma D1 a SO je cesta I. tr. s urovnovymi krizovatkami,
NR ma R1 a na S-J nema nic, dokonca ani privadzac od NZ
BB ma SO a na donovaly 2+2 ale na okraji mesta cize bez tunelov
TN ma D1 a cesta z drietomy na PD obchadza mesto.

cize ostava nam ZA.

pokial sa postavi SO v akomkolvek profile ziadne MK nebudu ani nahodou (ibaze si zaplati mesto a VUC), takze je zbytocne sa o nich bavit.

Ak by debata stala, zacat okamzite tendrovat SO vs. zacat okamzite tendrovat MK3/MK5, myslim ze vacsina Presovcanov by brala MK3/5 vsetkymi desiatimi. Lenze realita je ina, debata stoji, zacat tendrovat teraz SO vs. nezacat robit nic a o desat rokov mozno nieco (MK). Je teda uplne logicke, ze vsetci presovcania bojuju aspon za ten SO. Je to chyba SSC a mesta, ze MK3/5 nie su v sucasnosti absolutne pripravene na vystavbu, no zialbohu, je to momentalny vychodzi stav a to sa uz nezmeni, treba to akceptovat a akceptovat aj to, ze SO je jedine riesenie, ako v horizonte 5-10 rokov pomoct trochu doprave v Presove.

Ak niekto teraz protestuje proti vystavbe SO, tak zialbohu je desat rokov pozadu, mal protestovat, ked sa obchvat pripravoval a vtedy ziadat, aby boli MK3/5 dnes pripravene na vystavbu.

Koniec koncov, SO je treba v dlhodobom horizonte postavit tak ci tak kvoli Via Carpatia, takze to, ze sa ide stavat nie je ziadna tragedia a ak by sa nestaval, nijako by to neprispelo k skorsej realizacii MK3/5. Tie peniaze by necakali niekde v suflicku Presov, kym sa pripravi MK, ale rozflakali by sa na ine veci a o 10 rokov by sme opat stali pred rovnakym problemom, odkial na to zohnat…

ide o to ze chlapci nevedia dokazat ze treba SO v plnom profile takze sa vytahuju odhady, dohady a predpoklady.

ja neviem co bude ked sa postavi via carpatia, vieme vsak ze 30-40 km od hranice v trstenej resp. sahach madari a poliaci stavaju/postavili suvisle dialnice sever-juh a nic zvlastne sa nestalo. aj sa to dlhodobo a sustavne ignoruje pretoze je to v absolutnom nesulade so Sk koncepciou dopravy.

pripominam ze S7 je na tom neporovnatelne lepsie ako S19 a este nadvazuje na via baltica vo varsave. takisto M2 po vac sa rozsiruje na plny profil cez M0 a M5 plynule pokracuje do srbska a tam je zase suvisla A1. M30 nadvazuje na M3/35 ktora konci pri debrecine, pokracovanie po rumunskej A3 je v nedohladne tam su dokoncene len nesuvisle useky. ide o velmi narocnu a drahu trasu hlavne pre chudobnu krajinu ako je rumunsko.

devil
Opakujem sa, ale nereagoval si na svoje články vo vzťahu HzP, nevysvetlil si prečo Okruhliak ma intenzitu 11400 a tebou resp. HzP má len 5300 v rovnakom materiáli.
Ktorí chlapci nevedia a ktorí vedia dokázať opodstatnenosť v plnom profile, to nevieš ani sám.
Ak ideme ku S19, tak ona je okrajova , viac nás bude trápiť M30, ak bude hotová.
Tranzit v smere na balkanský polostrov nezrušíš, či tam budú RC alebo D, alebo cesty prvej triedy, lebo je to skoro to isté ako s tou Babou na i/51, či je medzinárodna cesta bez E alebo s E označením ako tranzitný europský ťah, ale auta sa tomu nebúdu vyhýbať. Čítaj poriadne, uvažuj a možno aj pochopíš o čo ide. Aj tak sa pre mecenášov lacnejšie úseky stavať nebudú.

Veď toto. Intenzity na Duklianskej naozaj nie sú nejaký relevantný údaj koľko áut bude na SO PO II. etapa. Ani Via Carpathia nie je argument, ktorý by mal zničiť všetky argumenty proti SO PO. A argumenty typu veď aj žilina dostala alebo Kysuce nejdem komentovať…
Mne je vcelku jedno, či SO PO bude alebo nie. Asi pred rokom som SO PO obhajoval, lebo bol naozaj jeden z najpripravenejších projektov ale Štúdia realizovateľnosti na D1 a R4 jasne hovorí, že Prešovu by najviac pomohli MK. A ak NDS už pristupuje k polprofilu a nebodaj vyškrtnú tunel Okruhliak, čo spôsobí pripraviť projekty, tak v tom prípade MK by sa mali začať čím skôr projekčne pripravovať. Však momentálne sa pracuje na štúdii realizovateľnosti pre tieto MK.

K financovaniu. Neviem prečo mesto Prešov by malo MK financovať zo svojho. Je to budúca preložka cesty 1. triedy v kompetencii SSC. MK majú oveľa väčší význam pre mesto ako SO PO. Problém je, že v meste sa 20 rokov neriešili malé investície typu priecestie na Levočskej, druhý most ponad Torysu a zrazu to chceme riešiť SO PO za stovky miliónov, lebo projekty okolo mesta Prešov sa konečne dostali do poradia, teda aspoň niektorí si to myslia.
Aktuálne je cieľom tejto vlády vyrovnaný rozpočet, ktorý sa posúval každú chvíľu na neskôr. V návrhu rozpočtu na roky 2018 - 2020 sa predpokladajú výdavky cca 94 miliónov eur zo štátneho rozpočtu mimo Operačného programu z toho investície NDS mimo OP II sú plánované na 31,4 milióna eur. Uvidíme. Možno sa navýšia výdavky mimo OPII, no v prvom rade sa bude riešiť spolufinancovanie OPII, kde to trochu nevychádzalo. Možno po 2020 SO PO II. etapa pôjde z eurofondov, ak vôbec…

Odhadovanú intenzitu 5300 má D1 pri PO bez R4 v roku 2020.
SO PO II. etapa má tých cca 12 tisíc vozidiel odhadovaných v roku 2040. Ale áno, keď sa to postaví, tiež to bude možno tých 5-8 tisíc na začiatok.

Vahostav uz rozosiela dodavatelom poziadavky na nacenenie materialov na Severny obchvat Presova I. Etapa. Takze sutaz na zhotovitela napreduje.