R4 Prešov, severný obchvat

Suhlasím s Tebou, ale ak nie všetci určita skupina má na tom podiel, a za ostatných sa ospravedlňujem. je v tom veľa politiky. :smiley:

Zaujimave ako Vlad pise je ze sa k stavbe D a RC na inych miestach Svk neviedla takato vojna o plnoprofil… Dik za tie intenzity,len fakty pomozu. Tak sa pytam: Je nejaky iny racionalny dovod okrem naznacovaj zavisti/ziarlivosti? Alebo to je Jaro aj tym ze vsetky prachy rozkradnute tak nech su vych.spokojni aj s polovicatym riesenim? NIE, nie sme ludia 2.kategorie! :slight_smile:

Fassa 5-ta automobilka pri Pestanoch v okruhu 200km od BA. Preco asi? Ved tu neni su normalne cesty… Sorry za OT ale nie je to celkom OT. Ziadame to iste co ZA BB KE a BA nic viac nic menej :wink:

Vychodniari, pripravte sa na separatizmus :smiley:

Žeby sme sa pripojili ku Zakarpatiu a vytvorili nový štát? :slight_smile:

Ale teraz vážne, tento článok sa mi nechcelo hľadať, tak som ho možno aj ja ešte raz vložil, no pekne sa dá porovnať rozsah piatich rokov ale hlavne jeho aktuálnosť napriek rozostavanosti poniektorých ciest.
Firmy sa tu nehrnú a nova infoška, že aj pri Piešťanoch automobilka? Pre koho? Lacnú pracovnú silu z cudziny a zisky na západ EU?

viewtopic.php?f=35&t=23124

to nie je otazka zasluzi/nezasluzi. je zrejme ze velka cast z tych 22.341 po obchvate nepojde na rozdiel od inych usekov kde nie je taky zdroj/ciel dopravy ako PO. cize intenzity nebudu take aby bol nutny plny profil.

z fondov sa stavali drahe useky v plnom profile a fondy sa minuly. vacsina ludi si to tak ziada lebo im ide hlavne o komfort. mna ale udivuje to ze aj ked uz kazdy vie ze fondy uz nie su, stavat sa bude z rozpoctu a bez obmedzenia dlhovej brzdy to bude malo usekov tak stale nechapu ze 80 mil. uspora znamena sancu stavat a bez uspory to moze znamenat ze sa stavat vobec nebude.

btw. prezrel som si stranku ohladom kt. sa tu diskutovalo o vykupe pozemkov a podla nej na druhej etape este zdaleka nie su vykupene vsetky pozemky cize nie je najlepsie pripraveny usek a o 1-2 roky ho este mozu dobehnut dalsie. podotykam ze dialnica od vazca po PO bola priorita uz davno a poslednych 15 rokov absolutna priorita. teraz aj JZO. vsetko z najistejsich penazi - eurofondov. a predsa ekonomicke vysledky si dovolim tvrdit su najslabsie zo vsetkych krajov.

mna by velmi zaujimalo ze ak by ostalo CS tak ako by vyzerala BA a kolko prace by tam bolo. som si vsak isty ze ovela-ovela menej ako ked je hlavne mesto. kechnec…tak ako zavality chlap nikdy nevyhra zlato na 100 metrovom sprinte aj ked bude trenovat denne 12 hodin, tak ani kechcec by nebol tam kde je keby bol niekde pri PO alebo este dalej.

k tej automobilke…este tak JRL ale amazon je uz vela. za hodinovu mzdu menej ako 5 eur medzi TT a NR. :laughing:

Krásne ste sa v predošlých príspevkov zhrnuto po česky “vyžádili”. K tej BA ešte doplním, že nikdy by nebola hlavným mestom, keby Slovensko o toto rozvinuté mesto Uhorska a jej územie vokol nechcelo prísť, lebo v rokoch 1918 až 1920 nič nebolo jednoduché hoci bola podpísaná trianonská dohoda a jasne vytýčené hranice.
A k tej intenzite hoci sa budem opakovať a neberiem do úvahy bezpečnosť, nikde nie sú intenzity väčšie, ako pri PO z východu na celom Slovensku bez vystavaných dialničných a rýchlostných ciest, pričom okolie BA už z vyššie uvedeného neberiem do úvahy. Dokonca aj úsek Lipníky - Kapušany sú až na niektoré úseky D1 v okolí TN od Chocholnej smerom po Bánovce na rovnakej úrovni intenzit. Tak prečo s výrazom “nezaslúži”. No nie, tu sa to doslova vyžaduje a v plnom profile. A Devil odrazu šetriť tých Tvojich

(citácia z 18 strany zo dňa 20.01.2018 v sekcii Info z ministersva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja)
lebo nie ZA, ale východ je bezpredmetné

obavam sa som nepochopil co si chcel napisat ale nevadi. lebo npr. vo meste ZV je na krtakom useku 20.000 intenzita na obycajnej ceste teda 1+1. a podla mojej mienky je 20.000 na beznej ceste je horsi stav ako 22.000 ba 30 ci 40.000 na ceste 2+2 bez ohladu na jej kategoriu.

zopakujem este jednu vec, mindop -vraj- si vybojovalo par desiatok milionov navyse. z toho sa rozbehne R3 tvrdosin, 1. cast R4 PO a R2 mytna s tym ze na dalsie roky musi byt zabezpecene ich financovanie min. v podobnom ale skor vyssom objeme. dalsi adepti su soroska a vasa 2. etapa co su uz drahsie veci. aj preto sa obe zredukovali na poloprofil ale aj tak je otazne ci sa najdu dalsie desiatky mil. rocne. takze buchanim po stole ste na najlepsej ceste aby ste dostali figu borovu…

Devil ak si čítal môj prispevok, tak som kvôli inému diskutujúcemu napísal, že ak budeme vychádzať zo sčítania dopravy z roku 2015, podľa novej metodiky tak intenzity sú na papieri dané presne tak ako som uviedol čiže 12 890 z východu Zvolena.
Budem sa opakovať ale pri Prešove boli napočítané 22341 aj napriek tomu, že v tom čase bola výstavba vnútorneho okruhu Prešova a uzavretá cesta 21, pričom oproti roku 2010 bolo narátaných až cez 26000. Po výstavbe úsekov v Poľsku a Maďarsku to bude ešte viac, tak uznaj, že by sa to malo stavať tiež čo najskôr v plnom profile za rozumne vysúťaženu cenu. Lebo už do budúcna to lacnejšie aj tak nebude.

Vidím, že sa tu toho popísalo…
Podľa dopravného modelu vypracovaného pre NDS má byť na 2.etape SO PO v roku 2040 intenzita 12 tisíc vozidiel. Môžeme polemizovať, či je ten dopravný model správny, čo bral do úvahy atď. Ja neverím intenzite 22 tisíc vozidiel na 1. etape SO PO, to sú vysoké čísla, aj keď sa bavíme o roku 2040… Na základe týchto čísel správne NDS (nie Hodnota za peniaze nebodaj ja, čo sa ešte nedozviem :laughing: )usúdila, že stačí polovičný profil. Totiž je nutné si uvedomiť jednú dôležitú vec. Prešov je stále krajské mesto s ešte akou takou ponukou pre okolie, takže kopa áut na vstupoch jednoducho má cieľ v meste. Takže hoci na vstupe z východu nech je aj 40 tisíc vozidiel, čo nie je, aj tak SO PO nepreberie drvivú väčšinu intenzít (keby Prešov bol dedinka so 400 občanmi, bolo by to inak…). Tu ide o to a presne na to naráža Hodnota za peniaze, všetky štúdie a koniec koncov aj ja, že pre Prešov existujú lacnejšie alternatívy ktoré mu pomôžu oveľa viac. Presne o tom je Hodnota za peniaze, však je to v tom názve. SO PO mestu pomôže, ale bude to stáť kopu peňazí a nebude to mať taký želaný efekt.

Prešov má zásadný problém s kapacitou existujúcej infraštruktúry. Smer západ - juh dostatočne poriešila dobudovaná Nábrežná (určite sa situácia zlepšila) a definitívne vyrieši D1 obchvat. Máme problém, že hoci sa postaví 1. etapa SO PO, Sabinovská bude mať problémy naďalej. Všetkým je to jasné, riešením je mestská komunikácia. A v podstate keby sa spravia MK3 a MK5 nakomplet, tak aj ten tranzit by to využíval na 100%. Preto už mala dávno prebiehať príprava, aby výstavba začala čo najskôr.

A k tým intenzitám pri Žiline a neviem kde všade. Pri KNM pomôže postaviť už len samotný privádzač do závodu Schaeffler, čo už tvrdím dávno. Možno keby ste niektorí čítali celé fórum pravidelne, tak by ste prišli nato, čo tam kto píše. Lebo napr. devil je posledná osoba na tomto fóre, ktorá obhajuje infraštruktúrne projekty v okolí ZA…
S R2 pri Trenčíne sa neráta, však minule minister oznámil, že Štúdia realizovateľnosti tam nevychádza, tak sa to prerobí (to je už dávny fakt). Minister totiž presadzuje východnú R2, ktorá vychádza ešte horšie. Obchvat Zvolena je v príprave kdesi na začiatku, riešiť či plný alebo polprofil je teraz ešte kus predčasné.
Kriváň - Lovinobaňa je pre slabé intenzity stavať v plnom nie moc hospodárne, no zasa polprofilom vzniknú v podstate dve cesty 1 .triedy vedľa seba. V príslušnej téme sa to riešilo, nejdem to rozoberať.
D1 od Bidoviec na východ má odporúčaný začiatok výstavby po roku 2030, až na jeden úsek…
Kapušany - Lipníky má ešte hodne ďaleko do výstavby. A určite ten úsek má väčší zmysel ako SO PO. A ďalej pokračovať s cestou 1. triedy na Humenné. Presne na to by východniari mali tlačiť, dupľom keď D1 má byť na Zemplíne po roku 2030.

A k tým financiám. Na budúci rok sa v podstate ráta iba so začiatkom výstavby, takže až tak peňazí NDS nebude potrebovať. Problém je, že peniaze v OPII momentálne pre diaľnice nepostačujú, uvidíme ako sa to porieši. Ďalším chybným tvrdením v tejto diskusii je, že na RC je vyčlenených 500 miliónov. Bodaj by, nie je ani polovica z toho. Nevieme ako to bude s eurofondmi po roku 2020, to bude známe čo viem tento rok, narážam hlavne na to, že koľko peňazí Brusel zochce do dopravy dať, miera spolufinancovania, kto bude vyberať projekty atď. To že sa postavili diaľnice ako Brodno - Strážov alebo Svrčinovec - Skalité bolo iba z dôvodu, že boli pripravené projekty a čerpanie na projektoch pri Žiline a RK z istých dôvodov nebolo na takej úrovni ako malo, tak aby neprepadli peniaze, išlo to do výstavby. Teraz je situácia kus iná, k tomu štát plánuje mať vyrovnaný rozpočet v roku 2020, ktovie kedy príde ďalšia kríza, tak sa začína šetriť a Prešov je jeden z tých, ktorý si to na prvý pohľad kus odskáče.

Žiadna 5. automobilka do Piešťan nejde, totiž žiadne autá vyrábať nebudú. Po prvé nie je to ešte isté a po druhé ten podnik už na Považí pôsobí. Síce neviem prečo zrovna Piešťany, ale tak oni zrejme veľmi dobre vedia prečo práve tam.

Dobre sa to cita Jarino. Ja myslim ze ti porchaci potrebuju hlavne letisko. Budu nedaleko vyrabat nejake " drobnosti" a priviest odviest nejake komponenty do a z Nemecka.
K SO PO asi tak. Prva etapa moze naberat vecsie intenzity do r 2045 lebo; hranicny most na Mnisku je spraveny,par dalsich vylepseni na 68 sa za 10-15 r uroby( Plavnica a pod). Podla najnovsich info tuna, poliaci chcu vylepsit cestu k hranici. Velky sused nad SK sa rozpina, potrebuje dalsi prechod na juh. Preto tam mozu v buducnosti intenzity medzi PL a HU narast. Ze ta cesta 68 nema charakter prvej triedy je jasne, ale ked po medzinarodnom tahu medzi Giraltovcami a anakondou v S.Stiavniku mozu tiahnut polske kamiony tak po ceste 68 by to bolo to iste.

Jarino, lepšie si to zhrnúť ani nemohol. :wink:

Pekné zhrnutie Expwy, len nech Jarino da aj rukolapný konkrétny zdroj, odkiaľ máš tých 12000 v roku 2040, alebo to malo HzP na odôvodnenie polovičného profilu? Lebo predtým si dal sám vo svojom príspevku údaj intenzity 27844 a neskôr si sa diskutujúcich pýtal, odkiaľ je táto intenzita pred Prešovom, ktorej neveríš (existuje možnosť kliknutia, zobraziť moje príspevky pri svojom mene). Nakoniec bolo zistené, že údaj je zo sčítania dopravy z roku 2010, následny údaj z roku 2015 je 22341, ale už s inou metodikou a obchádzkou Prešova z dôvodu uzavretia cesty 21 a teraz vytiahneš, že na imaginárnej ceste je taká prognoza.

K ostatnému je škoda sa vyjadrovať, lebo ten čo nechce nepochopí. A s tým návrhom MK3 a MK5, kde rôzní developeri už v ich blízkosti stavajú na pôvodnýcch mokradinách svoje obchodné centra a je to záplavové miesto Sekčova, tak ideálna stavba k navyšovaniu finančných prostriedkov na výkup pozemkov, navýšené náklady na výstavbu, kde p o roku 2040 bude koabovať doprava v celých Ľuboticiach a na semaforoch, ktorých už teraz je neúrekom, bude znečisťované ovzdusie ešte viac. Samozrejme aj oddialenie už vypracovaného, na čo boli vyložené nemalé finančné prostriedky, či už do projektu, čiastočného výkupu pozemkov a premrhaného časového hľadiska zamestnancov NDS a vyplatenie ich miezd k stavebnému konaniu a povoleniu, ďalej valorizovania zvýšenych nákladov na výstavbu pri iných predpokladaných mzdách ako aj fakturovaného zisku, ako aj odsunu výstavby po sprejadnenie (dané do užívania) o 5 až 10 rokov. Ale ak neberieme to ako celok ale len fyzicku imaginárnu stavbu s MK3 a MK5 určite to bude lacnejšie. Ak proťajškom HzD je INEKO, tak z ich interaktívnej mapy je intenzita 26536, ktorá zahlti Ľubotice, a žeby už z tohto údaja dnes mala byť v Prešove cieľova intenzita cca 14000 vozidiel? Veríííme… Skutočne je škoda sa vyjadrovať. Z rozbehnutého vlaku sa nevyskakuje.

MK3 a MK5 Prešov bude raz potrebovať. Ak si Prešov neponechal územnú rezervu jeho chyba, sa mu to vráti…

Ja to netvrdím, že nemá rezervu, len neporieši sa nič oddialením niečoho čo je vo vysokom štádiu rozpracovania resp. finalizácie.

A MK3, MK5 už teraz sa pýta, kvôli nahusteniu semaforov na Sekčove a peknému zamorovaniu ovzdušia na sídlisku z dôvodu zastavania močiarov nákupnými centrami. Nech si to financuje mesto Prešov.
Už bol za štátne peniaze vystavaný juhozápadný vnútorny okruh. MK3,MK5 sa riešila už vroku 1980, pričom mali byť aj zbúrane domy pri podniku Solivary a dnes to niekto oprašuje za veľké prachy s posunutím MK5 ku Tescu a chcel by to zas za spoločné?

Mesto Prešov si MK3 a MK5 nemá šancu zafinancovať, keďže v dokumentoch HzP sa píše, že je to stavba za cca 160mil eur (to je asi celý rozpočet mesta na 2 roky).
Jarino to v celku vystihol. Tie obrovské intenzity často smerujú priamo do Prešova a tam proste pomôže iba MK3 a MK5. Tie ale SSC úspešne už dlho ignoruje a až teraz sa vytiahli, pričom o ich projektovej dokumentácii ešte ani nie je počuť.

ake obrovske intenzity, 25000 je obrovska intenzita :slight_smile:

žiadne mk 3,5 nebudu , chceli ste silou mocou obchvat budete ho mat (možno) :slight_smile:

Rexino
Dáme teraz 230 mil. na polovičný obchvat alebo 310 mil. v plnom profile, zatiaľ len odhadove, lebo ponuky môžu byť aj nižšie. Alebo to všetko stopneme a o 5 rokov, keď to bude pripravené na MK3/MK5 terajších 160 mil. plus valorizácia a dostaneme sa na dnešných 230 mil. aj viac. To som ešte nezahrnul stratu, ktorá už bola vyplatená za projekt, konania, výkupy pozemkov a ďalšie činnosti.
Poriešili sme krátky úsek v meste a opäť budeme vzhľadom aj k znečisteniu mesta požadovať vonkajší obchvat, ktorý mohol už stať.
O to Vám ide, pomocť mestu so stavaním vnútorných obchvatov lebo nebude mať na to v rozpočte peniaze, pôžičky neexistujú? A až potom stavať vonkajší okruh?
Gratulujem, ale to už bolo na západe, keď sa kompenzačne stavali školky, školy a iné stavby nesúvisiace s dialnicami. Každý by si prilepšil, však?

Driver
taká intenzita je aj na sever od ZA a stavia sa D3 v iných parametroch a nie R-kových a ešte v chcú HzP v polovičnom profile.

RE Jarino: …Ja neverím intenzite 22 tisíc vozidiel na 1. etape SO PO, to sú vysoké čísla, aj keď sa bavíme o roku 2040…

No vidis Jaro, Vladik67 ti dobre napisal ved sermujes s cislami podla svojho presvedcenia a nie objektivnej skutocnosti. :slight_smile:
(Skus sem napisat aka je intenzita na severnom obchvate BB, som zvedavy na to cislo… :smiley: )

No a na zaklade tvojho NEVERIM pises ze SO v plnoprofile nepomoze mestu… S tym ciastocne suhlasim aj ja, no musim ta sklamat usetrenych par milionov
za polprofil sa totizto zrejme nebudu investovat do MK3a5… Preco potom stavas R4 II.etapu fullprofil do protikladu s MK5aMK3? Aky mas na to dovod?

Totizto v tejto debate sa miesaju hrusky s jabkami, ved zamienate obchvat na trase Via Karpatia s vnutromestskymi komunikaciami.
To by ste akoze vazne chceli aby ten TIR tranzit isiel pomedzi sekcov a nemocnicu? :unamused:

Je naivne (teraz) bojovat za MK5 a 3 ked su vo hviezdach (do 10 rokov nerealizovatelne!) a ocakavat ze MF prideli peniaze na stavbu mests. komunikacii.
A zatial ako vyssie Vlad zhrnul (vsetky vydavky a procesy k stavbe R4) mozu rozpoltenostou a nerozhodnostou vyjst navnivoc…

Spochybnovat opodstatnenost 4 pruhovej komunikacii okolo spadoveho mesta (cca160.000) je uplne neracionalne - tendencne a dovod som opisal vyssie.

Shallom! :sunglasses:

ja ti to uznam bez problemov, len skus pochopit ze nie su peniaze.

Na toto by sa pri chcelosti našli peniaze, veď v rozpočte za minulý rok nešli do plánovanej straty o 800 milionov. Nie je to trochu populistické?