podla Live Streamu Andreja Dolezala druhy usek by mal ist do VO marec, april.
Čiže, ak to preložíme do nášho jazyka, tak najskôr jún!
pockame si, uvidime, sam som zvedavy nakolko sa tie jeho dristy naplnia ci nie
Nema k tej sutazi info niekto z NDS? Ci sa na tom ozaj robi, alebo opat bude ako posledne tri roky kazdy kvartal odsuvane vyhlasenie?
Jarino nevies viac?
Vraj má byť súťaž vyhlásená v zmysle podmienok žltý FIDIC. To znamená, že víťaz si to má naprojektovať. Predpokladám že je úsilím čo najviac stlačiť investičné náklady za povrchový úsek, inak to nemá význam.
Doteraz sa všetko pripravovalo na červený FIDIC.
Každopádne odhadované náklady 263 miliónov eur za II. etapu je v súčasnosti dosť. Zrejme preto doba výstavby 52 mesiacov.
Takze pri 52 týždňoch to vidím najskôr odovzdane úseku niekedy na jún/júl 2026, co síce vyzera veľmi pesimisticky, ale vzhľadom na pomery výstavby u nás by to bolo relatívne optimistické. Osobne ma vôbec neprekvapí ak úsek dostávajú až v roku 2027. Na výstavbu totiž treba 3 veci: peniaze, peníze a peňeži a tých je dnes ako šafránu
ale penazí je dosť, ale nie tam kde ich treba.
Aj tu by som navrhol PPP sutaz od Presova po polsku hranicu. Sa tam budete terigat 30 rokov nekvalitnym managementom NDS. A potom Bidovce- UA.
Ja by som zase navrhol komplet zvyšok R4 robiť Žltým FIDICom. Od PO až po hranice bude diaľnica povrchová, teda bez potenciálne problémových tunelov.
PPP je v slovenských reáliách zbytočne drahá hračka.
Pr1bina - 76 mil/km
D4R7 - 27 mil/km
Pre porovnanie česká D4 - 20 mil/km (32km výstavba, 48km údržba).
komplet R4 stoji podla ineka vyse 1 mld. eur. aj keby bol zlty fidic vyrazne lacnejsi kompletny tah musi byt postaveny zo statneho ako rozpoctova priorita nieze dolezala ale rovno hegera a matovica.
1 mld € za 2 pruh od Kapušian, Poľsko bude na dukle 2027, NDS vo Vyšnom Komárniku 2037 - optimisticky ale len s polprofilom. Posudzoval sa vôbec 4-pruh?
D4 v čechách veľmi dobre. Už máme na území bývalej ČSR 3 projekt PPP. Cena za km stále klesá.
(Iné je porovnávať stavbu v hlavnom meste ako za mestom !)
Tak žltým fidicom. Štát vie len splácať. Manageovať projekty je len ideologická vlastnosť, ktorá z podstaty verejných financií a turbulentnej politickej scény nieje reálna s patričnou kvalitou.
Rozdeľme si R4 pozri sa do plánu výstavby Od II.etapy obchvatu máme 9 úsekov. V cca rovnakej fáze prípravy to je 65km. Vypisovať tendre v priebehu 2023 až 2030 a skúsme to dostavať do roku 2033.
Klasickým scenárom dajme tomu, že 2035. To je asi 14 rokov výstavby. Nič nereálne.
scenár 1.
Dajme tomu, že dnes sa bavíme o hodnote projektu v priemere 12 mil. eur/km čo je cca 800mil eur.
Skúsme si pozrieť infláciu nárast nákladov ročne o 3-5%. Tým, že je projekt tiahly v čase sa súčet ceny jednotlivých tendrovaných úsečiek vyšplhá minimálne na 1,1 mld. v roku, napr. ku dňu keď budeme tendrovať posledný úsek. (to som optimista) Ekonomické a časové straty nepostavenej infraštruktúry nepočítam. A ďaľšia premenná, že bude minister dopravy zo Žiliny alebo Prievidze. A tých premenných viď D1 máme viac než treba.
scenár 2.
Na druhej strane sme vytendrovali v roku 2023 koncesionára, ktorý úsek postaví do roku 2027.
Cena stavby sa podarí ustáliť 700 mil.eur celková cena úveru na 25 rokov dajme tomu 80% ceny ako na D4R7 na 560 mil.eur.
Celková cena 1,26mld / 25rokov = 54 miliónov ročne bude splátka so správou úseku.
Vyhodnotíme to tak, či budeme mať postavenú diaľnicu v roku 2027 za 1,26mld alebo v roku 2035 za 1,1 mld. Určite úradníci, stavebné firmy a média budú pozerať na cenu 1,1 mld.
Úradníci budú mať konkurenciu lepšieho a hlavne funkčného managementu, stavebné firmy akože menej zákazok a bakšišu, a novinári by nemali o čom písať. Lebo menej korupcie, amatérizmu a viac diaľnic.
ked pozeram tak skoro vsade vyse 20 a vyse 30 percent mostov, posledny usek 58 percent mostov. vynimka akurat ladomirova-hunkovce. pre porovnanie mytna-tomasovce 12 percent, batka-figa 6 percent. mozno nie su presne udaje ale na orientaciu nam stacia
no rozhodne kazdopadne kapusany lipniky je hlavny tah na svidnik aj vranov tam by som dal urcite 4pruh, ani by som tam nerozmyslal nad 2pruhom intenzity tam su a aj budu rovnake ako pri obchvate presova 1.a 2.usek,bude to velka chyba ak to spravia len ako 2pruh a obchvat presova bude 4pruh, to nic neporiesi, to je defacto aj sucasny stav myslim kapusany lipniky.. inak tu sa uz malo davno vykupovat… 16k aut denne na uzkej ceste v centre Lady… usek smrti.. dalej lipniky, kukova, giraltovce atd tam je to na diskusiu.. podla intenzit
No v SK realiach to dobre pomenoval Lorenc… Asi najrozumnejsie by to bolo postavit tym partneršipom. Viac vyhod ako nevyhod.
A cena je tiez iba prognoza - ten narast cien moze byť aj vyšší a varianty budu na stejnak. Nech uz konecne pustia tu II. etapu,
lebo po dokonceni PL a HU usekov to v PO bude okolo r 2025/6 vyzerat nasledovne:
NAD prichadzajuca z juhu na vychod pojde smerom POJ-POZ-POS a odtiaľ späť do centra k Bosakovej banke, t.j. na križovatku I18/I68.
čiže k bodu cca 50m od hranice Mestskej Pamiatkovej Rezervácie - a to bude iny masaker intenzit. Sice I. etapa može odbremeniť
Sekčov, ale bez druhej mame všetky kamiony o 5-6 rokov v CENTRE krajského mesta…
Realizovať R4 formou PPP, pričom prínosy tohto projektu sú otázne je v súčasnosti nepriechodné.
Najmä v súlade s tým, že MDV SR má už dlhodobo za úlohu pripraviť pravidlá pre schvaľovanie PPP projektov a koncesií s cieľom zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií a zároveň definovať priestor pre realizáciu PPP projektov a koncesií prinášajúcich hodnotu za peniaze. To R4 sotva splní.
Samozrejme že sa posudzoval aj plný profil. To by nezaplatil nikto. Keby sa malo hľadieť iba na peniaze, tak prichádza do úvahy jedine modernizovať a preložiť súčasnú cestu 1. triedy.
Som veľmi zvedavý na aktualizáciu CBA, kde to môže vyjsť ešte horšie (a nielen v tomto prípade ale aj D3), nakoľko čáry-máry s dopravnými modelmi by nemali byť možné.
Tiež si myslím, že R4 treba stavať cez zmluvné podmienky žltého FIDIC-u.
Na obchvate Giraltoviec a tak isto Šarišského Štiavnika je mnoho dlhých mostných objektov.
Úsek Rakovčík - Radoma by stálo za zváženie skrátiť, hoci má iba 7 kilometrov. Aj to by mohlo prispieť k zníženiu investičných nákladov, pričom prínosy by zostali.
Ale nešiel by som spôsobom, že NDS vyhodí milióny na DSP/DRS a aj tak to tendruje cez žltý FIDIC (a dá ďalšie peniaze na dokumentáciu), ale vytendrovať zhotoviteľa, čo si to zabezpečí sám.
Tak nejako som to aj myslel. Ďakujem, že si to napísal. Prehodením aj tejto fázy prípravy na zhotoviteľa by sa šetrili nielen peniaze za dokumentáciu, ktorú si štát ani pri VO nevie zaobstarať výhodnejšie ako zhotoviteľ sám, ale hlavne čas, ktorý sa stráca pri obstarávaní dokumentácií.
Keď je prioritou súčasného ministra zjednodušovanie a urýchľovanie prípravy (keďže nie je pripravené skoro nič), tak by okrem zjednocovania úkonov v príprave líniových stavieb mal uprednostňovať aj žltý FIDIC pred červeným.
Dolezal na FB si dal recnicku otazku, ze preco sa neobstarava.
Tender ma byt (podla NDS) v marci, najneskôr v aprili, cize tak zhruba jul. A este treba vybrat zhotovitela. ![]()
Poliaci budu do par rokov na hranici z Resova so 4 pruhmi. Od Presova po Milhost je 4 pruh. Madari sa tento rok dopoja.
Teda v roku 2027 bude hotovy koridor napriec europou len na slovensku sa budeme terigat s obchvatikmi dedin na sposob obchvatu tvrdosina. Tak potom si pripomenme ci vobec daco vie ministerstvo spocitat.
No vidíš. Dal si krásny príklad, ako dobre funguje žltý FIDIC už od fázy prípravy DSP/DRS samotným zhotoviteľom, keďže celá S19 a prakticky všetko v Poľsku sa tak stavia.
Neviem ako Maďari, ale predpokladám, že pri tak masívnej výstavbe budú na tom veľmi podobne.