Vstupuje do expertízy výhodnosti aj faktor dostavby koridoru na opačnej strane hranice? S tým spojený pravdepodobný nárast dopravy. Teda niečo čo sa týka hlavne R4 a D3.
tak pri ladomirova-hunkovce by sa mali ozvat ze halo treba riesit stiavnik a giraltovce
Zase len “pravepodobny”
Ladomiroca - Hunkovce boli za 40mio v poho, kedze tam pribudlo dost vela stavebnych objektov, naklady sa zvysili o 100% a uz to take vyhodne nie je.. ![]()
No ktory usek bol tak prisne hodnoteny ako R4 PO II.?
Pri každej štátnej expertíze sa hodnotí rentabilita projektu. …
Jaro ty sam vies ako to s tymi expertizami je, len slepi navidi tu zaujatost voci Prešovu.
Najokatejsie to bolo vidno ked tu Kovalcik prisiel vysvetlovat ako mame zacat chodit peso a na bycykloch… ![]()
Ja chápem obe strany. Aj Prešovčanov → krivda, aj Ministerstvo financií/EK → vôľa opäť nefinancovať nerentabilné projekty.
Chyba je v takom prípade hlavne na Ministerstve dopravy, že vôbec tlačili prípravu ďalej. Ďalší projekt mimo D3 je Ladomírová - Hunkovce, kde 20 rokov stará expertíza hodnotí projekt ako nerentabilný a v súčasnosti sa pripravuje DSP.
Prepac, ale absolutne nechapem ako napriklad toto moze vyjst ako nerantabilne. Ide o pomerne jednoduchy polprofil, ktory vytvori obchvat 2 obci a obijde usek, kde je kopec neprijemnych zakrut, ktore sa 90 neprejdu ani na premiovej limuzine. Pritom o par km dalej Poliakom v podstatne tazsom terene a napriec NATURA 2000 (cize zrejme aj s rozsiahlymi kompenzacnymi opatreniami) vychadza plny profil 2+2.
hm..neviem ci pri sposobe hospodarenia je dobre aby tie peniaze skoncili v “zdravotnictve” alias na ucte penty za predrazene lieky alebo nejake to CT. take tunely ako su v zdravotnictve nepostavi ani skanska
Ked uz sme OT len doplnim: Ak by sa riesili len fiktivne vykony uplatnene lekarmi so samostatnou praxou tak zrazu by klesli vydavky z VZP o 1/3, akurat ze cca 80% lekarov by uz mohlo ordinovat akurat tak z UVVTOS.
Detto ucitelia a skoly - ked pocuvam ake maju nizke platy tak sa mi otvara nozik v ruke. Su to najlepsie plateni zamestnanci statu, platy sa im zvysuju V PREDSTIHU o podstatne vyssie percento ako zvysku a pomaly s kazdym odpracovanym rokom.
ktory vytvori obchvat 2 obci a obijde usek, kde je kopec neprijemnych zakrut, ktore sa 90 neprejdu ani na premiovej limuzine.
Neviem kedy si tadial isiel naposledy… Pokial pozeras usek na street view, tak takyto stav je tam uz davno neaktualny.
Ale od poslednej rekonstrukcie sa toho velmi zmenilo. momentalne je to jeden z najlepsich usekov na I/21 pokial nepocitam prietahy cez tie dve obce, ktorych je na celej I/21 pozehnane.
Inak som som to tu uz davnejsie pisal, ze mi ta mohutna rekonkstrukcia nedavala zmysel, vzhladom na pokrocily stupen pripravy celkom lacneho useku… Radsej nech sa vybuduje obchvat giraltoviec(ked nepocitam Kapusany - Lipniky), ktory je o dost potrebnejsi a za rovnaky peniaz…
Naposledy som tadiaľ šiel pred cca rokom a pól čiže po tej slávnej rekonštrukcii ktorou sa smerové parametre cesty vôbec neriešili a pred tým som tadiaľ chodieval niekoľko krát do roka takze miestne pomery poznam. A ak by si tadiaľ chodil aj ty tak by si ich poznal taký a nevipisoval bludy od počítača. Čo ukazuje Google maps neviem a ani má to nezaujíma lebo používam HERE drive čo je trochu iná liga máp ale každopádne by si vedel že ľavotočivú za krátkou rovinkiu za SK nákladný prejde max. 45, OA da max. 70 (aj to len v prípade kvalitného a nízkeho podvozku pri plynulej premávke čo sa mi za posledné roky stalo asi len raz). Ta za Ladomirovou je ešte horšia a takto by sa dalo pokracovat. Poprosím ta preto aby si nabudúce nepísal bludy od stola.
A to akoze kvoli jednej prehladnej zakrute s mizernou premavkou treba obchvat?
To co bolo pred rekonstrukciou je nepodstatne…
pisal som tu uz vela veci ohladom I/21 a R4 a takisto si na mna aj ja na teba regoval, to ze si nespominas nie je moj problem.
Ved si pozri video prejazdu (Hunkovce - Svidnik zacinaju od 3:46)
youtu.be/K4Ln2Uv0FlE
Chces mi povedat, ze cesta medzi Hunkovcami a Ladomirovou je zla?
Cely ten usek sa da ist 100-kou uplne v pohode a bezpecne(pre ludi co tahaju za slovicka, myslel som mimo obci)… A ked si to porovnam napr. s Okruhle - Radoma, tak je to ako nebe a dudy. Preto si myslim, ze namiesto useku Ladomirova - Hunkovce by mal ist do vystavby iny usek…
Obidve majú Štúdiu realizovateľnosti spred niekoľkých rokov, ktorá je už zrejme neaktuálna podľa súčasných metodík. Keď sa vykoná aktualizácia, tak HzP bude mať čo hodnotiť a pripomienkovať. Príprava je na úrovni DÚR resp. EIA, tam moc nemá čo HzP pripomienkovať.
Písal som, že R4 od Kapušian smer Poľsko má neaktuálnu CBA.
Vyzerá to tak, že tento rok by mala byť zrealizovaná jej aktualizácia podľa aktuálnych metodík s uvažovaním intenzít nameraných zo sčítaní v rokoch 2015 a 2020, aby sa mohlo vôbec uvažovať s financovaním z fondov 2021-2027.
Prešov sev.obchvat II.etapa vysledky CBA https://www.vlaky.net/upload/images/reports/007399/03_Vlastny_material_SRF.pdf
Dokumentácia pre stavebné povolenie: 10/2014
.
Majetkovoprávne usporiadanie pozemkov: 10/2019
Stavebné povolenie: 12/2019
vykup pozemkov vyzera byt klucovy.
plný profil 277 mil. a polovicny 208 mil. pricom plny profil ma mierne vyssiu navratnost. to kvoli uspore mozno 2 minut ![]()
277mil. je s privadzačom, ten sa nebude teraz robit, lebo neni pripravený
rozdiel plny/polprofil 263-208=55mil. tam nie je skutocne o com rozhodovat , zvlast ked je tam tunel
najlepsie vyssiel j-v obchvat cca 200mil, kebyze bol pripraveny usetrime tych 60mil.
dobre vidno planovanie vystavby na SK:
1.blbe rozhodnutie o trasovani-predrazene
2.ide do vystavby lebo je to pripravene a vykupene pozemky
3.studia 2002,EIA 2006, Tender 2020?, vystavba? rozdiel cca 20rokov
a nejaky dokument z ministerstva o prioritach to urcite zmeni ![]()
55 mega je jeden jednoduchy usek na R2 cize hej, nie je tam ozaj o com, tu sa plny profil jednoducho nemal stavat
Jaku mate vy na zapade super potrebu setrit nie doma, ale furt na podrbanom vychode,
a co keby sa staval v polprofile obchvat BA? ![]()
budme konkretnejsi, setri sa na kosickom kraji na presovskom ani nahodou.
presne tak, lebo kosicky kraj nie je na vychode, ze?
lebo kosicania nechodia do tatier cez Prešov a Branisko, že?
dokedy sa tu budeme na tom malom Slovensku drbat a zavidiet si ?
staci pozriet toto forum, z odborneho fora sa stalo forum par ludi, ktori stale dookola trepu tie iste sprostosti v kazdej teme
fakt ma to uz prestava bavit,to vecne hadanie vychod vs zapad,sever vs juh atd…
od dnes nebudem davat ziadne prispevky o doprave ,nema to uz ziadny vyznam
preboha co ma spolocne SO PO s cestou kosicanov do tatier? vies ze stavebne vydavky na dialnice v PO kraji od 1993 su hned druhe najvyssie za ZA krajom ?
Driver vies kazdy z nas v KSK chodime 4x tyzdenne do Tatier aby sme mali dobry pocit ze D su aj na vychode a ta dialnicna znamka a dane sa oplati platit… a Presovcania by mozno aj chceli ist do RV ale nemozu lebo tam nevedie dialnica ze…
presne tak, lebo kosicky kraj nie je na vychode, ze?
lebo kosicania nechodia do tatier cez Prešov a Branisko, že?
dokedy sa tu budeme na tom malom Slovensku drbat a zavidiet si ?
staci pozriet toto forum, z odborneho fora sa stalo forum par ludi, ktori stale dookola trepu tie iste sprostosti v kazdej teme
fakt ma to uz prestava bavit,to vecne hadanie vychod vs zapad,sever vs juh atd…
od dnes nebudem davat ziadne prispevky o doprave ,nema to uz ziadny vyznam
myslim ze ta chapem a mam podobny nazor na toto forum ako ty, klasika je devilova odpoved, ktory nechape ( zamerne/ nevedomo)
vseobecnemu zmyslu tvojho prispevku a zacne chytat za slovicka o súvise R4ky s Tatrami
co dodať? Toto forum sa už davno stalo
egohujerstvom zopar jedincov (česť vynimkam) co sa pasuju do roly absolutnych znalcov, ktori sfuknu svojimi “argumentami” a
castejsie sarkazmom a zosmiesnovanim kazdeho, kto ma iny nazor ako oni. Typicke slovenske, zavist, zadubenost, duch
chudoby, povyšeneckosť, tupy nacionalizmus, šovinizmus, neochota a neschopnost porozumiet… Normalnu debatu
tu nerozvinieš. Na vychode šetriť, na zapade predražene PPPčka. Jak spieval Mečiar VIVAT SLOVAKIA