otvorením diaľničného úseku S19 v Poľsku (nárast kamiónovej dopravy o 6000 áut denne - zdroj od poľského správcu rýchlostných ciest a diaľnic )
cize pocet NA bude zodpovedat D2 BA-kuty. pre mna tazko uveritelne.
toto nic nedokazuje. pripominam hlasku jana misuru ohladom D3 skalite spred 20 rokov:
Diaľnica D3 je súčasťou európskeho koridoru VI, ktorý ide cez Bratislavu a Zwardoň. Medzinárodné prognózy dopravných inžinierov podľa Mišuru ukazujú, že koridor VI bude najzaťaženejší medzi Slovenskom a Poľskom. Po otvorení by cez slovensko - poľský hraničný priechod malo denne prejsť 20 až 25 000 vozidiel.
“Medzinárodné prognózy dopravných inžinierov” lol lol
Ako môžu vznikať kolóny keď sa na tom kruháči bude jazdiť zatiaľ len v dvoch smeroch ![]()
no neviem, kruháč určite pribrzdí premávku, Keˇlen z 50, na 30, tak po cca 2km späť. sa postupne premávka zastaví, za predpokladu, že je súvislá kolóna.
Okružná križovatka je v poradí už tretím stavebným objektom, ktorý sme odovzdali počas výstavby samotného obchvatu. „Pre motoristov sme sprejazdnili už aj dvojicu mostov – jeden v rámci cesty I/18 a druhý na prístupovej ceste k západnému portálu tunela Okruhliak. Oba mosty významne pomohli ako živej premávke, tak aj logistike výstavby,“ spomenul investičný riaditeľ NDS Július Mihálik.
V súčasnej doznievajúcej stavebnej sezóne sa práce sústreďujú aj na mosty. Celkovo sa na tomto ťahu vybuduje 12 mostov, ktoré budú dokopy tvoriť vyše 1,6 kilometra. Popri mostoch sa pracuje aj na budovaní násypov na východnej strane od tunela, dažďovej kanalizácie, či na výkopových prácach. Súčasťou vyše desaťkilometrového úseku prešovskej R4-ky bude aj takmer dvojkilometrový tunel Okruhliak, v ktorom prebiehajú raziace práce.
Po dokončení tento úsek doplní prvú etapu obchvatu a takisto aj juhozápadný diaľničný obchvat mesta. Pomôže tak odbremeniť Prešov od tranzitnej dopravy zo všetkých strán. V neposlednom rade ušetrí motoristom niekoľko minút jazdy.
Zdroj: NDS
V rámci konsolidácie bol rozpočet pre túto stavbu zrezaný na polovicu, v resp. rozdelený na viac rokov v ročných rozpočtoch NDS. Už sa počíta s rokom 2029. Práce v tuneli ešte bežia na plno, ale zvyšok sa utlmuje, teda spomaľuje.
Všimol som si, že už nejaká dobrá duša stihla skopírovať a anonymne hodiť na FB skupinu, kde sa hneď rozbehli hov*omety v komentároch ![]()
Tak to dovysvetlím. Ad. 1: Info je priamo zo stavby od prípravy, stavbyvedúcich, združenia atď., ktorí boli informovaní “vo dverách/na cige” od NDS už v lete a oficiálne listom v septembri. Žiadne JPP.
Ad. 2. To nie je o tom, že NDS má vyčlenený nejaký mešec plný dukátov na ktorom je napísané R4 SO PO II. To je o tom, že NDS počíta s nejakým rozpočtom do budúcna, ten sa odvíja od toho aký bude rozpočet ministerstva dopravy. Ten je seknutý o 500 mil. na budúci rok a pravdepodobne tento trend bude pokračovať, čiže NDS musí hľadať kde ušetriť. Ergo, NDS bude ročne vyčleňovať na tento úsek menej koruniek = zhotoviteľ bude menej fakturovať = zhovotiveľ bude pomalšie pracovať ( menej techniky, aj tej prenajatej, ďalej menej pracovníkov, živnostníkov, subdodáviek atď. ). Teda stavba sa dokončí, ale pomalším tempom kvôli pomalšiemu financovaniu kvôli menšiemu každoročnému plánovanému rozpočtu.
Čiže tak ako sa priebežne pracuje, tak sa aj priebežne fakturuje a priebežne NDS vypláca. Ak sa priebežne bude menej platiť = bude sa priebežne pracovať… menej.
Pre neznalých: financovanie a stavba nefunguje tak, že ja postavím diaľnicu za pár rokov a potom prídem s bločkom na 300 mil.
ale je to priebežné mesiac po mesiaci
To mi dava ze ani nakladanie zo setrenim nevedia zvladnut. Ved sa teraz ani vela zo statneho nestava. D1/D4 konci. Kysuce D3 je o inych peniazoch, tam mozu pokojne stavat do 2029. V BB- R1 este ani poriadne nerozbehli uz tam vyskakuju strasiaci ako napr skladky vecsie ako pri Krivani, co vlastne ich malo byt vidiet este pred rozbehom prac. Takze ked nevedia to poriadne rozbehnut, treba im dozicit odpocinku, nech sa lepsie pripravia. A dalsie niekde na R2 ani nezacinat… Ale tu v PO ked je stavba dobre rozbehnuta a hadam uz za polovicou stavebneho procesu mi pride velmi amaterske to pribrzdit. Bude to stat viac, cize opak setrenia.
No ale tu sa rozmysla maximalne tak par mesiacov dopredu, nie ze co bude za par rokov. ![]()
Stale ale verim, ze R4 PPP potiahnu dokonca, kedze splacat sa bude az po otvoreni usekov, co je az v roku 2031 ci kedy… Nehovoriac o tom, ze si na to mozu vybudovat aj kampan.
Ja som velky fanda R4-ky, pochadzam z tich koncin, ale ked to citam tu uz roky co a ako z nou, tak mi vychadza ze SK je prilis rozbyta zeby dali ten projekt naraz od Lipnikov po hranicu.
Ono to že stavba končí neznamená koniec platieb. Pre príklad D1 Prešov západ - juh sa dokončila 2021, ale dobiehavacie práce a faktúry bežali ešte do 2023. R2 Košice, Šaca - Košické Olšany 2. úsek skončil v septembri 2025, ale práce budú ešte do apríla 2026 a faktúry ešte pobežia dlhšie.
a my chceme staviať turany hubová ![]()
Zabudol si na tunel Karpaty a paralernú R1 BA -Vlčkovce.
A to, že chcú stavať obchvat Zvolena, časť pri RS a D1 v smere na Ukrajinu z rozpočtu MO SR je len potešiteľné, a aspoň niečo sa začne do budúcnosti stavať.