R4 Prešov, severný obchvat | tunel Bikoš, Okruhliak

https://infrastruktura.sk/t/vystavba-via-carpatia-na-slovensku-bude-mat-niekolkorocne/24958/1
Zatiaľ to vyzerá tak, že aj za nového ministra sa pripravuje PPP. Otázka je, ako sa k tomu postaví nová vláda.
Taktiež sa tam spomína R4 II. etapa. Vyzerá to tak, že sme dni od podpisu zmluvy.

Je fajn, že aspoň jedno mesto a v tomto prípade 3. najväčšie, bude vlastne poriešené elegantne. Nie diaľnice cez mesto nazvané ako obchvat a pekne okolo a v tuneloch. :slight_smile: Ja to tomu Prešovu prajem. Výhľadovo tak oblúkovo skončí Žilina, ale inak keď sa to tak vezme, tak nikto nikde …

Nikde nevidim ocakavane intenzity.

Badger dobrá ironia :smiley: Žilina Ružomberok Košice budú poriešene do dvoch rokov snáď, tu sa ešte ani nezačalo stavať

Po tych dobrych spravach co tu citam som sa rozhodol ze idem dat zachladit sampanske. :slight_smile:

viem, ze je to zbytocne, ale este raz to skusim.

Takze nemas udaje, na zaklade ktroych sa rozhodovalo. Ale aj keby to bolo ako hovoris, da sa to znegovat nasledovne:
Mas styri vstupy do mesta. Z nich najvyznamnejsie su zapad a juh. Tieto su poriesene stavbou D1, ktora sa bude stavat (dnes uz je postavena).
Takze dokoncenie obchvatu vies vyriesit 15km vychodnym obchvatom, alebo 15km severnym obchvatom s dvoma tunelmi. Severny obchvat ma vyssie stavebne naklady, lebo MUK navyse a dva tunely navyse, povedzme o 30% (za predpokladu, ze ten vychodny usek je postavitelny tak jednoducho, ako to niekto kresli).
Ale z dopravneho hladiska zapany a vychodny obchvat nijako neriesia severny vjazd. Bez neho nexistuje rozumna alternativa pre smer Sabinov - Kosice a Sabinov - vychod. V obidvoch pripadoch musis ist cez hlavnu krizovatku, ktora je dost vytazena.

Cize v kombinacii Z+S dochadza k predlzenie trasy juh - vychod ale k zlepsenie vsetkych ostatnych. Pri kombinacii Z+V sa zlepsi iba trasa juh-vychod. Vsetky ostatne sa nezlepsia. Bud ostanu (cez mesto), alebo sa predlzia.

A kedze najviac nakladneho tranzitu je na trase vychod - juh, tak bude obchvat viac vytazeny. Cely obchvat ma cca 23km, cize osobakom cca 12minut a nakladakom cca 15. Stale menej ako 18 cez mesto.

logiku to ma ale nijako to neriesi ci polo ci plny profil. v smerovom prieskume je jasne uvedene ze z pohladu osobnych aut je najslabsi smer vychod a sever (sabinov). to ze zo 4000 kamionov
prejde 70 percent na dialnicu je OK lenze intenzity robia predovsetkym OA a ked z 20000 OA prejde len 20 percent tak to nie je nic moc.

skoda ze pri ZA sa takto nerozmyslalo.

Je normalne, ze na obchvate je mensia intezita ako pred mestom. Navyse, ten pokles je tym vacsi, cim je mesto vacsie. A treba pocitat aj s tym, ze jeden kamion je za tri osobne.
Profil na suvislej nadradenej infrastrukture zasadne plny. Polovicny iba v priadoch:

• Izolovane useky postavene na odstraneneie bodovych zavad R2, R3
  • kratke narocne infrastrukturalne stavby s relativne nizkou intezitou Branisko, Soroska, niektore useky D3,

Cize obchvat Presova - plny profil
Nasledny usek po Lipniky - plny profil
Usek od Lipnikov po Hranicu, by som staval ako polovicny profil s pravidelnymi rozsireniami na plny profil v dlzke 2-5km. Dovod je ten, ze je to stredne tazky teren, a intenzita nie je dostatocna, ale rastuci vysoky podiel nakladnej dopravy bude premavku spomalovat a preto je vhodne mat pravidelne moznosti na predchadzanie. (podobne by som staval aj usek D3 KNM - Oscadnica)

Pri ZA je to postavene zle, s tym sa teraz neda robit nic. Uvidi sa po otvoreni Visnoveho aky podiel sever vychod prejde na dialnicu.

chvalabohu ide sa podpisovat ,uhp dalo tomu zelenu!!!aleluja! snad sa doriesi az po lipniky teda dalsi kratky usek bude co najskor tento prip bud rok nasledovat vystavba.. samozrejme plny profil obe toto chce sampano naozaj dufam ze za podpisom sa hned odovzda usek vitaznemu zhotovitelovi a zacnu hned aj s vystavbou a nebudu uz otalat ..treba dohanat zameskany cas a cele tie mesiace..

a nemas pocit ze SO PO praveze spada do tejto kategorie ? lebo podla cisiel to tak vychadza.

video spred 3 tyzdnov:
youtube.com/watch?v=KE2fuE1RaNQ

na to aby to bolo hotove do 31.7 sa zda este vela prace

A potom skús vysvetliť, prečo poliakom vychádza na plný profil až po naše hranice, ale nám (UHP) ďalej po našom území, už nie?
To kamióny po prekročení našej hranice odsublimujú? :slight_smile:

kravina, bude plny profil v celej dlzke az po hranicu… cela R4 v Polsku je plny profil vznikali by lieviky jak hrom, cize polprofil nerealny absolutne neprihadza do uvahy urcite nie pri medzinarodnej Via Carpathie kde si eu kladie podmienky a ked raz povedala ze musi byt v celej dlzke plny profil tak musi byt plny vsade.. a dokonca aj Polsko nam uz prislubilo pomoc aby sme zrychlili vystavbu a ukoncili co najskor celu R4 ze nam pomozu sami s financovanim..sice je to na hanbu ale preco nie.. ked sami sme nemozni

rzeszow barwinek intenzity 20.745, 13.089, 11.221, 13.405, 5.279, 9.004, 8.321, 5.905, 3.466

od krosna to na plny profil nie je.

To, že teraz nenamerali na plný profil neznamená, že po dokončení (o 10, alebo až o 25 rokov) to už na plný profil bude!

presne tak. ci to uz cely narod zmysla ako parlament, len na jedno volebne obdobie?

tak za 2 mesiace pri dobrom pocasi sa toho da stihnut velmi vela (video bolo pridane 1.6.23), len pri pohlade na nedokoncene mosty (chybali dokoncene rimsy, izolacie a pod.) som voci tomuto terminu skepticky.

Sampanske zachladene, dufam ze tento tyzden to uz konecne mobilny operator Lancaric podpise. :slight_smile:

Pretoze je to pokracovanie suvislej nadradenej infrastruktury. Navyse je to obchvat mesta, takze aby ten obchvat plnil ucel, musi ponuknut nieco viac. Tunel do cca 2km nepovazujem za narocnu stavbu.

Devil tu postol intenzity v Polsku, u nas z roku 2015 to zacina na hraniciach cca 3000, od Svidnika 4000 a pred Lipnikmi je 7000. Dolezita je aj skladba dopravy, kde skoro polovica je tranzit. Ak by sme pocitali jeden kamion za tri osobaky, tak tie intenzity nie su az take zle. Ale kamiony chodia poctivo rovnakou rychlostou a preto samotne kamiony nepotrebuju dialnicu, pokial je mozne ich bezpecne obehnut. A preto som napisal, a ty si to neodcitoval, ze polovicny profil s pravideelnymi predbiehacimi usekmi. Tym sa zabezpeci aj plynulost aj kapacita.

treba podotknut ze nizke cisla su 8 rokov stare a nemozeme sa nimi riadit. inac neverim vlastnym ociam.

• obchvat mesta musi byt prinos aj keby bol komplet cely v poloprofile. tu bude 8+4 km v plnom tak ci tak a zvysnych 10 km by znamenalo pre OA 2-3 minuty navyse a pre NA nic navyse.
  • ani ja by som to nepovazoval za narocnu stavbu ani pri 10 km tuneloch keby to stalo mozno do 15-20 mega/km :wink:
  • kamion nie su tri osobaky len preto lebo zaberie plochu 3 osobakov. jeden osobak ide priamo, druhy niekam odboci, idu roznou rychlostou a roznym sposobom jazdy. musia drzat nejaky odstup.
  • rzeszov je cez 180k obyvatelov a krosno okolo 45k. PO ma 90k a svidnik 11k. to zrejme ma dopad na intenzity najma OA ktore tvoria gro celkovych intenzit + nizky podiel tranzitu OA z toho smeru

dokonca zacinam mat pochybnosti aj o vyhodnosti variantov. lebo pokial VO mal byt rovnako dlhy (to si sam pisal ale neoveroval som si to) ako SO tak to nemusi platit. totiz smer juh-zapad je v oboch pripadoch nemenny. podla vybraneho variantu by mal smer vychod-zapad/sever silnejsi ako vychod-juh o com je pochybnost ked tu roky citame o kamionoch cez sekcov…

este zaujimavejsie je to v kontexte via carpatia kedze ten je prednostne o tahu sever-juh a nie o prednostnom zlepsovani smeru na E50.