Je možné, že by sa výstavba začala do r. 2006. Momentálne sa tiež uvažuje o tom, že v r. 2008, najneskôr v r. 2009/10 by tento úsek mal byť dostavaný a aj otvorený na 1/2 profil. Týmto krokom jednoznačne predbehneme aj Maďarsko, keďže MR plánuje stavať RC od Miskolca po hranice so SR až po r. 2010 a dobudovať toto spojenie okolo r. 2015. ![]()
R4 KE-Milhosť nie je zatiaľ potrebná, až s príchodom Fordu bude potrebné postaviť novú cestu kvôli náraste dopravy, ale na tomto úseku bude stačiť úplne 1/2 profil dosť dlhú dobu. V konečnom dôsledku to pocíti aj Maďarsko a bude stavať rýchlejšie smerom k našim hraniciam, podobne ako aj Rakúsko, aj keď tu bol aj tlak EÚ, ale hlavne firiem ako VW. ![]()
R4 KE - Milhosť nie je zatiaľ potrebná. Vynikajúci uvod . Ovela viac je potrebne zvysit pocet pruhov na D1 BA -TT podla mojho nazoru na 8 a co na osem na 12 , alebo este viac a na vychode , ak vydrzali bez RC a D doposial vydrzia aj nadalej no nie?
Teraz polozili zakladny kamen a za rok aj nieco zacnu produkovat (Ford). R4 sa za rok asi nepostavi ani v 1/2 profiel. A pribudat budu dalsie firmy.
arison,
BA-TT sa s KE-Milhosť ani porovnávať nemôže, čo sa premávky týka. ![]()
mmaros,
ty to píšeš tak, ako keby inde sa toto nedialo a oblasť KE-Milhosť bude 1. na celom Slovensku, kde sa zvýši premávka. ![]()
Som len reagoval na AV, ze az s prichodom Fordu bude mat vyznam.
Ano, veď až s príchodom Fordu bude mať význam začať stavať R4 KE-Milhosť, pretože tam v súčasnosti nie je ešte ani pôvodná cesta úplne vyťažená.
Ja nie som za to, aby sa rozširoval úsek D1 BA-TT skôr ako bude D1 v KE a ani sa to asi nestane. Naviac, kým bude D1 v KE, tak bude aj R4 KE-Milhosť, takže úsek D1 BA-TT rozšírený nebude.
Niekedy treba čítať pozornejšie moje príspevky. ![]()
Vie niekto povedat ci sa ministerstva SR a MR dohodli uz na novom hranicnom prechode? Malo sa o tom rokovat v juli a doteraz nevieme vysledok.
Z odpovedí Dušana Faktora pre Korzár:
Nie príliš optimistické vízie D. Faktor predostrel ohľadom výstavby rýchlocesty Košice - Milhosť s pokračovaním na maďarskú diaľničnú sieť pri Miškolci. Hoci prvé štúdie o tejto ceste vznikli ešte v roku 1994, takmer 11 rokov po tomto dátume podľa generálneho riaditeľa NDS sú len vo fáze získania územného rozhodnutia a predpokladá, že v roku až 2007 sa môže začať výstavba s lehotou ukončenia o ďalšie 2-3 roky.
Problémom takéhoto “rýchleho” postupu môže byť aj neochota centrálnych orgánov, aby bol Košický kraj spojený s Maďarskom a tým pádom aj s Bratislavou skôr, než sa dobuduje severná trasa diaľnice Žilina - Košice. “Bez ohľadu na to, či budú Košice spojené s maďarskou diaľnicou vďaka rýchlostnej komunikácii R4, diaľnica D1, ktorá spája dve najväčšie mestá na Slovensku musí byť a bude. Pre Košice je určite prioritnejšie byť napojený na hlavné mesto, než na nejaké mesto v Maďarsku alebo tamojšiu diaľničnú sieť. Komplikácie pri výstavbe R4 nám spôsobujú lokálne záujmy ako je napríklad posunutie hraničného prechodu kvôli existujúcemu priemyselnému parku v Kechneci. Môžem vám povedať, že na maďarskej strane sa to vôbec nestretlo s kladnou odozvou…”
dialnice.info/viewtopic.php?t=1270
no comment ![]()
toto tvrdenie je smutne
pritom R4 by poriesila kopu veci …
Zda sa ze madarov ani moc nezaujima co sa deje u nas, mam info ze do konca marca 2005 bola vypracovana projektova dokumentacia pre dalsie 2 obchvaty dedin, konkretne Forro a Csobad za cca 5,5 mil Sk. Podla mapy tam uz bude chybat len jeden obchvat pred Miskolcom.
Neviem, prečo by malo Maďarov zaujímať to, čo sa deje u nás. Nás to tiež nezaujíma, to je absurdné porovnávanie. ![]()
Bystrik,
ja mám len 2 poznámky.
-
Ak sa spraví nejaký plán výstavby diaľničnej siete, tak takýto plán obsahuje veľa diaľničných úsekov a väčšinou je to záležitosťou na 10-20 rokov, takže by som nevidel nič zlé na tom, že sa nič 11 rokov nedeje. Aj keď sa deje, pretože už prebiehajú prípravné fázy a mnohé už aj sú.
-
Ja si myslím, že pre KE bude dôležitá D1, slovenská diaľnica. Či to bude r. 2010-2015-2020, to je už druhá vec. Ale do r. 2015 nebude existovať spojenie s Maďarskom súvislým diaľničným prepojením tak, aby boli spojené KE s BA cez Maďarsko.

No toto znie ako názor nekošičana na to, čo je dôležité pre KE.
Podľa mňa (košičana) je pre KE dôležité:
-
R2 (časť po R1/R7) + R1/R7 - napojenie na Bratislavu (a cez R3 aj na Budapešť - nejak sa to tu zabúda zdôrazniť, ale ak by sa R2/R3 reálne stavala, do Budapešti by sa z východu dalo dostať po slovenských cestách a so slovenskými nálepkami). Podľa môjho názoru sa po D1 z KE do BA nebude jazdiť nikdy, pretože po R1/R7+R2 je to oveľa kratšie, a cez Maďarsko je to rovnako dlhé a skutočná v celom úseku štvorprúdová diaľnica (s výnimkou bezproblémových 90km KE-Miskolc) tam bude o 30 rokov skôr ako na D1. Takže celý veľký vládny plán spojenia KE a BA po D1 je reálne len plánom na odsatie infraštruktúrnych peňazí z iných častí Slovenska na výstavbu extréme drahých diaľníc a tunelov v komplikovanom teréne severného Slovenska. A ten “cieľ” spojiť KE a BA po D1 je tam len na to, aby sa východniarom upchali ústa.
-
R4 - napojenie na Budapešť, Viedeň, a európsku diaľničnú sieť v reálnom/dohľadnom čase. Že spojenie z Miškolca na BP je skvelé a existuje už teraz (s obchvatom BP od 2007 či 2008), to asi nikto nespochybní. A prejazd 4 dedín na pohodovej rovnej ceste medzi KE a Miškolcom je úplne bez problémov (a aj na tých sa na maďarskej strane už stavajú obchvaty), takže reálne spojenie KE-BA cez Maďarsko už existuje. Akurát naša vláda sa to snaží nevidieť. Čo si myslíte, prečo sa tak rozvíja kechnecký priemyselný park, a žiaden z tých našou vládou avizovaných priemyselných parkov na D1 medzi KE a PO? Okrem iného určite aj preto, že Kechnec je reálne blízko maďarskej diaľnice, zatiaľ čo snom o slovenskej D1 verí hádam len zopár optimistov na tomto fóre.
-
D1 (v parametroch a cenách RK) na PO/PP a kvalitné napojenie na Krakov (a tým aj na celú severnú a severozápadnú Európu). Smer od Popradu na západ je dôležitý len ako napojenie na Prahu/Ostravu, a to je zhruba rovnako dôležité ako napojenie na Michalovce a UA, takže RK tam môže byť tiež. No a podobne ako na ostatných RK by som tu začal stavaním obchvatov miest (Prešov, Levoča, Poprad, Svit), tak ako sa to robí na R2.
DrX
PS: Keďže mnohí ľudia majú skreslené vnímanie vzdialeností, pripomeniem, že Budapešť a Krakov sú z KE/východu vzdialené len zhurba 260km a sú to dôležité Európske mestá, zatiaľčo BA ja vzdialená 400 km (460 po D1). Hranice vstupom do EU padli, a po prijatí eura v SK, PL a HU bude pre východniara len veľmi málo nebyrokratických dôvodov cestovať do BA (zvlášť po D1
, dôležitý bude rozvoj v smere na metropoly na severe a na juhu.
Drx,
v “tvojom prípade” ti odpoviem asi takto:
KE majú smolu, pretože R1+R2+R7 tu nebudú dostavané skôr ako v r. 2020. A diaľnica D1 má byť v r. 2010-13. To sú vládne termíny.
Jedine R4 južná vetva, KE-Milhosť je reálne dostavať do r. 2010, na ťahu bude však potom Maďarsko.
Osobne nevidím dôvod, aby Slováci necestovali po iných krajinách, než po Slovensku.
Na záver, ja síce nie som Košičan, ale dovolím si tvrdiť, že mám vyšší prehľad než ty a ty nemáš žiadne ale žiadne návrhy ako riešiť situáciu v iných regiónoch, čoho dôkazom je aj počet tvojich príspevkov a účasť na iných témach.
Slovensko nie je len oblasť Košíc či Bratislavy, ale aj TN, ZA, Spiša, Oravy, Kysúc, Tatier, … iste aj južné Slovensko, ale tam nie je priorita. A znovu je to “vládny názor” podporený širokým “zástupom” ďalších oblastí obyvateľov. ![]()
DRx je zjavne jeden z tých, ktorí nechápu alebo nechcú pochopiť filozofiu návrhu trasy diaľnice. Diaľnica D1 bola navrhnutá nie len ako spojenie dvoch najväčších miest BA-KE. To bol len jeden z cieľov. Išlo tu najmä o kvalitné spojenie väčšiny najvýznamnejších priemyselných lokalít na území SR a väčšiny najväčších miest.
Čo nepokryla D1 pokrýva R1+R2, ktorá ide juhom.
Trasa diaľnice sa navrhla ešte za socializmu, odborníkmi a je trasovaná v súlade s medzinárodne dohodnutými eurokoridormi. Súčasné ani minulé politické vedenia po 89-tom na základné trasovanie nemali vplyv.
Ak by sme chceli spojiť len BA-KE, tak ide o priamu spojnicu týchto dvoch miest, najlepšie bez križovatiek. Malo by to myslíš zmysel?
Každý štát ktorý staval a stiavia diaľnice nespája bezducho najväčšie mestá, snaží sa čo najlepšie dopravne zabezpečiť väčšinu územia. O to ide aj v SR. Laici to neikedy nevidia, pretože nepostrehnú všetky súvislosti.
rbarat,
s týmto názorom sa stotožňujem na 100%. ![]()
DrX, týto názory už jsem četl. Pochop co je prioritou vlády? Výstavba D1 v úseku BA-KE a dostavba R1. Vláda zvažovala tři návrhy spojení BA-KE do roku 2010, výstavbu D1 a dokončení R1+obchvaty na R2, nebo R1+R2 a D1 postavit něco málo, nebo R7+R2, které by byla jen v polovičním profilu. R2+R7 vyřadila jako nejhorší řešení, protože R7 není projektově vůbec připravená, a to by trvalo do roku 2008 při hodně optimistickém průběhu. Možnost R1+R2 zavrhli ze stejného důvodu u R2. Tak zvítězila D1.
D1 taky spojuje hlavní rozvojové oblasti, největší města (nepočítám NT, Zvolen a BB, které jsou napojeny na R1, která taky má být hotová do 2010), Tatry a rozvinutější průmysl.
Výstavba R3 Zvolen - Šahy v tomto čase je naprosto zbytečná. Na co budovat cestu, po které pojede pár lidí a nějaký tranzit, když o hodně víc lidí cestuje na D1 nebo R1???
Já kdybych bydlel v KE a měl jet do BA, tak jedu po D1, protože R2 je stavěná v polovičnim profilu, a to není nic proti kvalitn čtyřproudovce.
Toto je myslienka, co tu napriek obsiahlym reakciam nevedel nik vyvratit.
Zmysel D1 tu naozaj je, ale uz nie v takej miere ako sa tu prezentuje. Myslienka spojit BA-KE a ZAROVEN v nasom meradle velke mesta bola v podmienkach komunizmu dobra. Dnes je tu EU, co nevidiet “prichadza” Schengen. Nie nahodou bol spomenuty Kechnec, ktory je atraktivny bez ohladu na D1, kym priemyselne parky okolo PO su poslabsie. R4 naozaj pomoze ale keby nie, tragedia to nie je, prejst sa da bez problemov, vadi snad len prechod Senou, co je zanedbatelne.
Caesar, uz som to hovoril, ale zopakujem riesenie na madarskej strane je plno postacujuce poziadavkam ktore su kladene dopravou. To je fakt.
D1 bude z urc. casti v tiez v poloprofile, t.j. dvojpruhovej ceste. Tunel Branisko je casto odstavovany, po ukonceni vsetkych tunelov, budu striedavo odstavovane, co bude robit urcite tazkosti v priepustnosti.
Ale hlavne, porovnavat vladne terminy na papieri s takmer hotovou trasou ma pobavilo. ![]()