Drx: na D1 je niekolko kritickych usekov, kvoli ktorym chodia kosicania (ako aj ja napr.) do BA cez Zvolen… hlavne strecno, svit a PO-Levoca. Ak sa tieto odstrania, tych par km navyse nebude problem a vela ludi bude chodit po D1… kvoli casu… zaroven sa zrychli aj R1+R2, kde bude zopar kaskaderov este viac slapat na plyn … teda to rozhodovanie tam bude stale… ja osobne preferujem juznu trasu (R1-R2), lebo vzdy ked som isiel severom som stal pod strecnom aspon hodinu… (klamem raz som nestal ).
Co ma zaujalo na tvojom prispevku je to myslenie dopredu, ze sa budu menit aj vztahy k inym mestam, … myslim, ze na toto netreba zabudat a pisal som o tom uz aj davnejsie, ze je ziaduce aby PO+KE viac spolupracovali, lebo na vychode je potencialny region spolu s poliakmi a Madarmi, ktory by sa mohol rozvijat samostatne bez vacsej pomoci BA, resp. statu.
obchvat Budapesti bude problem este dlho… ak mam zastavku v Budapesti, tak tadial chodim, ale inak by som tadial nesiel … je to tam masaker … aj ked bude obchvat hotovy, kapacita moze byt problem … 2+2 je nic…
To ze je priorita vlady D1 je pochopitelne … aj ked na vychode by sa malo stavat viac … ale nesuhlasim s tebou v tom, co ty oznacujes za dobre pre kosice … si treba uvedomit, ze ty to pises z pohladu kosicana - sofera osobneho auta a nie z pohladu rozvoja Kosic … tam je jasne, ze D1 bude skutocne prinosom … aj ked ja by som dialnice az tak velmi zas neprecenoval
Na P S sa maka to je fakt no dnes som videl , ako tam osadili na kratkom useku od gymnazia po BPMK 2 semafory a dopravne znacenie obmedzujuce rychlost na 80 km/h na celom useku az po Cerveny rak. Asi to az taka RC nebude najma v spickach .
Je Cerveny rak obec ? Na PS suhlasim so semaforom a 80 , len pri gymnazii, to sa pochopit da , ale inde ved su tam nadchody pre chodcov a cela cesta sa da povazovat za relativne bezpecnu . Ono s tou o. rychlostou je na povazenie stane sa , ze opite hovado zrazi na relativne bezpecnej ceste cloveka a ako alibisticke riesenie uradov je tam hned namiesto 80 km /h 40 km /h , proste princip kolektivnej viny
medzi barcou a cervenym rakom je cesta stale v meste, tabulka koniec kosic je az na vyjazde z kosic smerom na roznavu. cesta je celkovo zvlastna, kedze su na nej zastavky pre MHD a prechody pre chodcov.
To je pravda … je to divna cesta … ale skor sa mi zda ze je to koli peniazom … osobne by som ten celi navrh zhodil zo stola a urobil to uplne inak … no smola na to nemam … inak jedna zaujimava vec … na opatskom pri stadione nieje prechod ani nic podobne … chodci tam prebehuju cez cestu absolutne bezprizorne … este ze je tam dobre vidiet … najblizsi prechod je pod mostami cez hornad … ale to je takych 200m navise … no neviem kto by bol taky blbec a siel naokolo ?! a dokonca vtej casti (inak tuto cas useku som odfotil dialnice.info/album_page.php?pic_id=154) konkretne od BPMK po novu cast ktora sa prave buduje , niecu chodniky … nehovoriac o tom ze cez najazd sa nikto nedostane a obchadzat to treba dost kruto (dohromady asi 100-150m) alebo priamo po vozovke … je to dost nebespecne pocas dna … hehe este ze ked tamadial idem dom tak je strasne hlboka noc a auto sa tam ukaze iba sporadicky …
Neviem, prečo si všetci myslia, že má táto cesta byť stavaná ako 4-prúdová? Veď plán hovorí o 1/2 profile a tomu zodpoveda aj cena.
Len sa pripravia zemné práce a prekládky niektorých sietí ako keby sa stavala 4-prúdová cesta, pretože je to lacnejšie do budúcnosti, ušetria sa tak mil. SKK.
Tento 17 az 20 km usek bude stat 3-5 mld. SKK a stale su tu problemy, pricom uz tu tento usek mal stat. Bol blokovany aj samospravou, aj statom - aj trasa sa stale meni, hlavne pri hraniciach, kde aj priemyselny park s obcou Kechnec maju nejake vyhrady, … a hlavne stat pocita s tymto usekom az v r. 2009/10. Stavat by sa mal uz co nevidiet, ale ako rychlo sa bude stavat - to je otazka.
Moj nazor je, ze by sa mali na sucasnom cestnom tahu postavit obchvaty a cesta by sa mal viac opravit a zaroven by sa mala postavit R4 na 1/2 profil aj so zemnymi pracami pre dostavbu na plny profil.
Tento usek je nevyhnutny na rozvoj KE. A KE potrebuju rozvoj.
Tak v takom pripade by som skor zvazil dobudovat druhy dvojpruh, bola by to cesta I. triedy, len by mala 4 prudy. To by stacilo na velmi dlhu dobu. A zaroven by som ten jeden dvojpruh postavil tak, aby sa vedla dal postavit este jeden dvojpruh a zaroven ten 1. opravit a stala by sa v pripade potreby R4 na plny profil.
Dnesna cesta je postavena tak, ze od Sebastoviec az po Senu teda v dlzke asi 12 km nepretina ziadnu obec, az na samotu Grajciar, ktora ma 4 domy… Na tomto useku je rovina. Ak sa postavi R4 a vedla nej ostane zachovana aj povodna I/68, tak bude uplne prazdna a bude sa ne nej dat korculovat:-)
Jedine problematicke miesto je Sena, Kechnec a Sebastovce.
Ale podla nakresu je jasne, ze R4 bude pred Sebastovcami uz trasovana ako obchvat Kosic. Pod Sebastovcami sa na nu napoji R2 smerom od U.S.Steelu.
obaja mate pravdu …
to ze nebude R2 je jedno, pretoze nebude vyriesena cast medzi KE a koncom R4 na krizovatke s R2 aj tak. Teda Bystrik ma pravdu v tom, ze tam realne je problem akurat s obcami ktore vymenoval a ten usek je relativne OK. Je otazne, ci ma existovat aj paralalna cesta prvej triedy, pretoze jej vyuzivanie bude velmi nizke (lokalna doprava osobne auta). Ja by som bol za tvoje riesenie … prebudovat tento usek na RC plus obchvaty a dobudovat neskor napr. cestu 2 triedy … Teda nie je potrebne mat uplne novu cestu v celej trase, ale da sa vyuzit na 60-70% (okrem obchvatov, ktore spominal Bystrik) sucasna cesta.
Ale k tomu sa musia asi vyjadrit stavbari, ci sa to takto da, alebo ze je to jedna z variant, pretoze ja som laik