R3 Tvrdošín - Nižná

Oravská Rka je navrhnutá optimálne. Ak by sa riešil polprofil po Nižnú od Trstenej resp. Suchej Hory. Plný od TS po Podzámok, alebo aj DK. Trasa sa skráti a zoberie dopravu aj z Námestova, plus nejaké úpravy cesty medzi NO a TS.

Ako riešenie treba hladať, ale ak by postavili ešte tých ostávajúcich 13 km fulprofilu za 200 milionov, orava je poriešená do 2035 bez ďaľších väčších investícii. Fenomén Oravy a intenzít je však ešte inde a to že 1000-cky ľudí cestuje za prácou za hranice chotára. Keby boli lokovaný dobrým využitím domáceho potenciálu na mieste tak to na Orave generuje viac pracovných príležitosti aj dopravy. Zanedbaná infraštruktúra ľudí vyháňa a keď prišla kríza nezamestnanosť sa dostala vysoko podobne ako v regiónoch na východe. (A to na Orave takmer nie sú Rómovia) Tieto turbulencie si myslím by sa ustálili práve výstavbou infraštruktúry v tejto časti Oravy.

Kto by jazdil tým plným profilom? Už zachádzaš to iných dimenzií. Migrácia ludí nie je špecifickým znakom iba Oravy. Nemáš nahodou prehnané očakávania z budovania infraštruktúry? Kríza a nezamestnanosť sa dotkne vždy všetkých regionov rozdiel je v tom, že region bez infraštruktúry (okrem iného!) konverguje velmi pomaly k tým vyspelejším, Orava vychádza dnes - v čase konjunktury a hospodárskej expanzie nad priemerom SR. Bez Rky!

Moc ozaj neusteriaa, mozno sem tam a keby sa to urychlilo tak preco nie. Radsej kvalitna jednicka ako naprd Rka.

Inak minimalne 1-2 muk sa dali vyhodit( aj ta nizna) , ked mozu byt okolo trstenej dve MUK ( ta na dvojke tam nemala byt) , tak pri podbiely radsej ako ta v trstrnej a niznej…

[album]5265[/album]

A ako by sa Tvrdošínčania dostali v smere na DK na R3 a z DK do TS? V Podbieli?

Veď všetci sú v Bratislave a v EU :smiley: Keby prišla kríza zas sú na 15%.

Ano je to dosledok nezmyselnebo kuskovania, idealne sa nemala stavat krizovatka medzi trstenou a trvrdosinom..
Mal sa urobit naraz usek nizna - trstena.. Vsak tu to vychadza s MUK hrozne.. Kazdych par km..

Veď R3 ku potrebuješ kŕmiť, kto by tam jazdil potom? Cez Múk Nižna bude feedovaný Nižnou aj Tvrdošínom, čo je 4+9 tis obyvateľov.

Tá kauzalita je skor naopak, prekrmená jednotka vynutila obchvat - v tomto prípade R3. Pravdou je že R3 nie je pre trstenčana aby sa dostal skor do DK, nie pre nás domáchcich ale pre tranzit.

Nuž, hm. Pre Tvrdošín - cez Podbieľ a Nižnú by to bolo okolo 7 km ? Samozrejme, zrekonštruovať jeden most a jednu zákrutu. Pritom by sa dalo ísť v smere od JZ na križovatku za Tvrdošín a vrátiť sa 1km ?
Neviem, či tu všetci nemajú predstavu, že R-ka musí končiť každému vo dvore. Chceme nimi odtiahnuť tranzit a pripojiť maximum dopravy. Ale nie, napojiť ju každému do garáže.
Križovatka za Trstenou pripája smer na II/520 Suchá Hora-Chocholów a križovatka za Podbieľom pripája smer na II/584 - smer Huty-Lipt.Mikuláš.

Menia sa podmienky účasti v tendri. Záujemca namietal niektorým podmienkam. Napríklad že musel stavať most dlhší ako 150 metrov s dĺžkou 1 poľa minimálne 20 metrov na 4- pruhovej komunikácii ponad diaľnicu, RC alebo cestu prvej triedy. Záujemca žiadal uznať referenciu výstavby mosta aj ponad cestu 2. alebo 3 .triedy.

uvo.gov.sk/vyhladavanie-zak … nty/406635

Priebeh tendra…

kedy sa dozvieme kto to postavi? akosi je ticho :smiley:

[sen]Kedže je županka z okresu TS tak sa stavba pozastavuje :smiley: O tri roky to sa vymeni vlada, R3 vysuťažia až po OP bez MUK v Nižnej a v Krivej s preložkou IIky na terajšej MUK TS…[/sen]

A títo, čo robia s tým tendrom. Už tri mesiace to vyhodnocujú.

slovenský štandard :slight_smile: čo by to bolo za tender, ktorý netrvá aspoň 1 rok

ja som vravel ze neuverim ze to zacnu stavat kym neuvidim bager :smiley: tu to je natahuju tender ako gumu v trenkoch. orava by sa mala pridat do PL :smiley:

Ako to vyzerá so súťažou nevie nikto?

dokelu ullsus :smiley: :smiley: uz som myslel ze tu je ze to je podpisane :smiley: ticho ako keby sa nesutazilo…neviem kde to viazne. Aj pri moste v Niznej je ticho s VO.

NDS lustrovala prihlasene firmy,ešte sa ani neotvarali obalky “ostatne” a už je namietka buď za podmienky súťaže alebo vylučenie na UVO,a to ešte musi UVO rozhodnuť o namietke pred otvaraním obalok “kriteria” (cenove ponuky) takže nasledujúce dva mesiace žiadna zmluva nehrozí,počitam tak leto a to som optimista

Keďže ide o súťaž financovanú z rozpočtu, tak im každé posunutie príde vhod (aspoň ja mám taký pocit). A Orava je zrejme pre nich tiež v poradí dôležitosti na jednom z posledných miest. Jediný, kto to môže pohnať dopredu je splnomocnenec Janckulík, ale proti presile toho aj tak veľa nezmôže, no ak by tam nebol, asi by to bolo pre Oravu ešte horšie, a hlavne teraz, keď stratili župu, na ktoorej čele je oravčanka. Je to len môj osobný názor a rád by som sa mýlil.

janckulik po tom co oficialne oznamil ze chce ist z mostu do KDH, tak moc toho uz neovplyvni.

dalej, potrebuju argument na dlhovu brzdu. nemozu len tak halabala nebodaj nieco financovat zo statneho rozpoctu.. este by ludia nebodaj nadobudli dojem, ze dlhova brzda nie je treba odbrzdit :slight_smile: a idu aj komunalne volby a pochybujem, ze SMER im odpusti, ze vdaka orave prehrali v ZSK..