úsek až po cestu 584 by bol drahší, takže sa treba tešiť, že si štát našiel nejaké peniaze na zanedbávaný región.
Dôvod to byť môže, ale môj príspevok nebol zamýšľaný ako reakcia na Tvoj príspevok, ale ako nová info, ktorú som tu ešte nezaregistroval
Peniaze sa stali dostupné zo ŠR asi až potom, čo projekt odobrila Hodnota za peniaze.
Podľa mňa nič by sa nestalo, keby prehodnotili počet MÚK na oravskej R3 a časť potrebná k tomuto úseku by sa doprojektovala aj dva roky. Alebo žltý FIDIC, aj keď neviem… Nebolo by to za 2 a štvrť roka.
17 miliónov eur/km za polprofil a 200 metrov plného/neviem či v dĺžke 4,4 km je zarátaný privádzač Nižná/. Neverím, že R2 Mýtna - Lovinobaňa vychádza horšie.
celkove naklady predstavuju 75 milionov eur v tom je aj privadzac vsetko cela stavba. teda tato cena je 17 mil€ za km ale aj s privadzacom a odpocivadlom teda cena za km je nizsia. ale ked si to zoberieme v hrubom stale je to nemej ako 40 mil€/km pri CA, aj ked by som to cele vynasobil x2 ze plny profil. okrem toho dufam ze cena v sutazi pojde dole, nie hore…
Aký význam ma to kúskovanie úsekov? Zbytočne sa potom musí spájať úsek s privádzačom k jednotke ako je to tu, ludia na Orave kludne počkajú ak je to “vela na jeden šup”. Aj MUK medzi obcami Krivá a Dlhá sa dá vypustiť.
Ale zase je pravda, že tri krát sa prísť odfotiť pri strihaní pásky na 20 km je lepšie ako iba raz.
ziaden len to ze ked je usek kratsi tak aj stoji menej (teda treba nemej penazi na jeden sup) idealne by boli krizovatky Podbiel, Dlha nad Oravou, Sedliacka Dubova, DK sever. Niznej sa zastavam kvoli priemyselnemu parku…ale pokial by bola R3 suvisla a cesta II/584 by bola v ramci stavby rekonstruovana tak by sa mohla zrusit…
neviem co by v tom pripade bolo drahsie ci ten privadzac alebo 3 km RC (pravdepodobne v polprofile).
no nevadi, uz to nezmenime…tam hore sa rozhodlo…uz nech sa podpisuje zmluva (s normalnou cenou) aby sme sa mohli tesit
Skutočne, toto neskutočne kuskovanie usekov už nemá nič so zdravím rozumom
Uz tie dva 9-10km úseky na R2 za Zvolenom bola tragédia, teraz nepíšem o nedodržani termínov - jedna katastrofa; ale o kuskovani usekov. Tieto dva úseky mali byt ako jeden - neboli vobec komplikovane v podstate s jednou MUK. A podobne kuskovanie sa chystá ďalej smerom na Lučenec.
Optimálne úseky su 20-30 km podla obtiažnosti terénu a MUK.
Aj teraz začatý úseky Budimír - Bidovce 14km je dost krátky , Čadca 6km, Prešov západ-juh 8km sú tiež krátke, ale tam to ospravedlňuje komplikovanosť usekov
A teraz sa začal stavať usek cca 5km - veď toto tiež predražuje stavbu, pre stavebníka je potrebné zriadiť tie iste záležitosti na stavbe ako pre usek 25km dlhy…!!!
Takýmto tempom dostaviame sieť D a RC o 50 rokov
Ale bol by logicky ukončený na ceste II/584. Bolo treba prejsť okolo Nižnej a popod Prasatín cez záhradkársku osadu a mohla byť vyriešená aj Nižná. Takto tam bude ten spomínaný privádzač v čom je most cez Oravu a ešte križovatka s I/59. Pričom nezabúdajte, že most na I/59 v Nižnej je stále v havarijnom stave. Snáď sa podarí oprava do začiatku stavby.
A mimo tému - Figeľ chcel ešte v roku 2012 dotiahnuť aj dokumentáciu na úsek Sedliacka Dubová - Dlhá. Kde to zastalo, že dosiaľ nie je SP ?
stále nemôžem nájsť vo vestníku UVO vyhlásenie VO na tuto stavbu,našli ste to niekde?
Peterman"]… pozri si mapu dialnic, BU-BI a PO Z-J a CA budu doplnat uz existujuce casti a dojde k dlhsim usekom, obzvlast na D1 dojde k zmenam v tranzite a v cadci je situacia kriticka.. stavat dlhsie useky ma zmysel tam kde nieje nic..
oznámenie vo vestníku uvo.gov.sk/vestnik/oznamenie/detail/364606
Užšia súťaž.
Žiadosti o účasť sa predkladajú 5.9.2017.
Predpokladaný začiatok prípravných prác je marec 2018 so začiatkom prác na samotnej R3 1.7.2018. Ukončenie 31.5.2020.
Ako to je s križovatkou Podbiel? Na situačnom výkrese z roku 2014 je zakreslená.
gallery/image.php?mode=medium&album_id=46&image_id=37710
gallery/image.php?mode=medium&album_id=63&image_id=37712
Pridal som aj vizualizáciu MÚK Nižná, ako to bude. Zvyšok som nepridal, keďže to tu už máme.
Vobec som nepochopil logiku ukoncenia toho privadzaca v Niznej kruhovym objazdom. Nemohlo to byt riesene ako MUK, ved ten privadzac je do KO dotiahnuty mostom ponad cestu…
dotiahnute je to mostom preto aby privadzac mimourovnovo krizoval zeleznicu. aby sa postavili vetvy MUK bolo by potrebne mat tam slusne klesanie k ceste I/59, alebo dlhe vetvy co by bolo drahsie.
samotny KO je viac menej uz na kraji v intravilane niznej, teda nie niekde v poli mimo zastavbu.
Ak ozaj pocitali s krizovatkou v podbieli tak fakt skoda, ze sa nevyprdli na “privadzac” nizna a nepotiahli to po podbiel. Aspon by boli lepsie pristupne lyziarske centra.. Radovo vacsi prinos ako privadzac nizna… Takto budu auto v zime jazdit aj vyadovo cez podbiel..
Aquila už to tu píšeš asi desiaty raz, múk Nižná je logická, keď budú nasledovné úseky. Je to križovatka pre Tvrdošín v smere na DK a späť. Mohlo by to byť ako píšeš, ale oddialto by už mal byť full profil po Podzámok.
mam z prvej ruky ze nebude, dalej sa uvazuje o prelozke cesty I/59 co moze byt naprojektovane a postavene skor ako R3 a prejde to zaroven cez UHP. R3 na full profil by musela mat aspon 10 000 intenzity, a to nema a tak rychlo ani mat nebude.
No čo sa týka trasovania sa podla mňa moc nezmení, už teraz je to ako húsenková dráha a ísť do ešte väčších sklonových pomerov.. no neviem. Skôr to bude o tom, že vypadnú zbytočné privádzače a namiesto užitočných MUK pribudnú lacné kruháče… Na druhej strane sa síce zníži MPR ale ubudne hádam plnej čiary…
sam som zvedavy ako to chcu spravit. len aby nas potom oci neboleli ked to budu stavat aby miesto sucanych zlych usekov neurobili oni ine zle.
R3 maxxx787 by musela mať daleko väčšie intenzity ako 10k, aspon cez 15k na plný profil. imo tá kvalita hlavne mostných uzáverov je žalostná, nehovoriac o odflaknutom podloží a je jedno či ide o R3 alebo D1, tam velké oči nemám. Tie mam v otázke či budu celú R3 stavať po 5km…
ono ci 10k alebo 15k o to nejde, je jasne ze cim viac penazi do km dialnice nalejeme tak ocakavame ze tam bude aj prinos vyssi ci uz v intenzite alebo vyplatenych zivotnych poistkach, atd.