R3 Tvrdošín - Nižná

ja by som to tak tragicky nevidel, skor by bolo potrebne prelozit cast cesty pri zeleznici, a tiez v krizovatke knazia, a este riesit usek od konca prietahu. nemyslim si ale ze by to bolo nieco nerealne, na druhy pas tam stale miesto je. ze je druhy pas nepotrebny, no zatial ano, ak sa vsak bude R3 realizovat a bude raz od hranice kompletna tak v DK tie intenzity k tym 15 000 ist mozu a potom by sme sa o tom mohli realnejsie rozpravat, ale sme trochu daleko od TS nie? :smiley: :smiley:

Ako písalo sa to veľa razy, ale o neskutočnej preferencii Žiliny a okolia ako mega uzla, akí ho robia politici je región Orava-Liptov podvyživený. Je neuveriteľné aké sú investície do infraštruktúry v tomto kraji disproporčné a uzurpované. Môžem len vymenovať úseky, ktoré sa postavili v rámci Žilinského kraja za posledných 15-20 rokov.

D1 Žilina- D3 (Žilina- Kysuce)

D1 Vr-Hp 150mil
D1 Hp-Ll 400mil
D1 Ll-Ds 400mil

D3 Hp-St 150mil
D3 Sv-Sk 420mil
D3 St-Br 250mil
D3 Ca-Sv 240mil
D3 Horelica 30mil

+železnica

Za-Kr 153mil
Terminál Za- 20mil

cca súčet A= 2,113 mld eur

D1 Ružomberok- R3 (Liptov- Orava)

D1 Hu-Iv 250mil

R3 Tr obchvat 40mil
R3 Or-Hl 47,5mil

cca súčet B 337,5mil

2,113 vs 337,5 mil

86% vs 14%

Ružomberok a Zvolen sú medzinárodným uzlom. E50-E77 a E58- E77 A porovnavajme D3 vs R3, napr. Tvrdošín-Dk. vs Sv-Sk. Účinok pre miestnych by mala R3 oveľa väčší význam.
Ako peniaze z úseku Sv skalité - alebo St-Br mohli byť účelnejšie použité na 17km poloprofil TS-O.Podzámok, ktorý by stihli pripraviť aj ako redefinovanú R3 na dočasne cestu 1tr. A keby to bolo tak by poliaci už kreslia S7 do Chocholowa na FULL.

A keď ide o takéto prachy a moc určite by som to sčítanie dopravy preveril, lebo to skackanie intenzít v trase E77 a na území RK sa mi príliš nezdá.

Ďalší človek čo žije na Marse. Na okolie Žiliny sa pernamentne kašlalo lebo to boli tažké a drahé úseky za málo kilometrov. Tak teraz sa čudujme, že dopravná situácia a nutnosť dostavať D1 skoncentrovala investície práve tu. Tvoje ideálne stavy a opisy by platili možno v Nórsku, nie na Slovensku. To je tak ťažké, pozrieť sa z okna a konfrontovať sa s realitou?

V Ružomberku a na Orave sme mimo reality, my si tú dopravu len predstavujeme, že tu je.

Hlavne som zvedavý na intenzity na týchto “prepotrebných” úsekoch po dostavbe D1, kde sa tak kašlalo na Žilinu…

Za 800mil mohla byť R3 v plnom profile od RK až po hranicu v Suchej Hore. Lebo toto handrkovanie sa o 5km úsekoch na R3 je fakt len ohryzená kosť hodená polomŕtvemu oravskému psovi.

Keby niekto z Krupiny, Revúcej alebo Zemplína písal o tom, ako je ich región podvyživený, tak to uznám bez problémov hneď.
Liptov už dosť veľa z diaľnice vybudované má. To sa potom ráta, ako je zanedbaný, keď investícia už bola kedysi dávno, aj keď menšia ako v prípade ZA… Orava je na tom horšie, ale sú zanedbanejšie regióny čo sa týka infraštruktúry. 5 km je málo, ale viac pobaví, že by sa to robilo 4 roky…

nakupna turistika cez hranice naozaj nie je tranzit. ale co potom ? nejaka minimalna prejazdena vzdialenost, 100 ci 200 km ? to ani ZA - bielsko biala nie je tranzit a CA - zywiec uz vobec nie…

Tranzit je všetko čo nemá zdroj alebo cieľ v danom sídle, ktoré sa posudzuje.

Skoro polovica dialnic v prevadzke v ZA kraji je na Liptove (47 km v plnom profile), uplne excentricky pre kraj, v dvoch okresoch, ktore maju spolu menej obyvatelov ako jediny okres ZA, to sa Ti ani trochu nezda disproporcne?

Useky, ktore su vo vystavbe, nie su postavene useky!
To nikto z Liptova alebo Oravy nebude jazdit cez Turiec a Visnove? Ziadni turisti na Liptov a Oravu nebudu jazdit cez Visnove ci Turiec?
Si tak tupy, ze ani si nevies pozriet kedy boli odovzdane do uzivania D1 Hybe - Vazec a D1 Vazec - Mengusovce?

dialnice v ZA kraji nie su len pre ZA kraj, asi treba neustale pripominat ze ZA je mozno “eso” na Sk ale uz v ramci strednej europy ma maly vyznam. potom treba pripominat aj to ze za aku cenu sa kde stavali a stavaju dialnice najma v kontexte ze sa na ne vsetci skladame a ani niekore nadsadene intenzity by nestacili aby sa prislusne useky splatili cez myto.

Sutaz vyhlasena ndsas.sk/press/spravy/vypis … osin-nizna

aj ked fakt skoda, ze to trosku neprekreslili, nevypustili ten drahy privadzac nizna a odpocivadlo a nepotiahli to tym mini tunelom az za podbiel ..

nicmenej ked sa zadari 2019 mozu zacat stavat.

nenapadlo ta preco tam je ten “drahy privadzac”? Asi nevies co za firmy su v Niznej ze.. najprv si to nastuduj, potom kidaj

Ten privádzač je zbytočný a drahý - tvorí skoro polovicu nákladov celej stavby a vyrieši dopravu len v 1 meste.

Presne ako hovorí aquila, mohlo sa to potiahnuť minimálne k Podbielu na cestu II/584 alebo až za Pobieľ s tunelom Biela skala a pripojiť na cestu I/59 až pri obci Krivá. Ale na ten úsek ďalej chýbala potrebná dokumentácia, aby sa to dalo prifariť k tejto stavbe. Aj keď skoro 2 roky táto stavba spala, za ten čas sa mohol vypovolovať aj nadväzujúci úsek a zadať to stavať v celku. Určite by tam vyšla lepšia CBA na celok ako teraz na každý úsek samostatne. Prvá obsahuje drahý privádzač a druhá krátky tunel. Takto sa mohli náklady mierne znížiť po započítaní ľahších časti trasy.

prvý tender na výstavbu D/RC po 2 rokoch suchôt…

a dokonca bez eurofondov ..

myorava.sme.sk/c/20610251/na-st … atela.html

Odoslané z aplikácie SME.sk pre Android (www.sme.sk/aplikacie)

Na ÚVO som ešte nič nenašiel, takže ma táto správa o vyhlásenom tendri prekvapila.
Škoda, že Hodnota za peniaze sa lepšie nepozrela na tie MÚK a nepretlačila ich prehodnotenie.

Brutálna to cena… pri tejto cene je D1 pri Prešove zrazu lacná. Hrôza ako mrháme peniazmi a je “jedno” je v cene je privádzač, v Prešove bola veľká MÚK, zbytočné rampy R4, budova údržby a pod.

NDS má zatiaľ peniaze na budúci rok. Určite si nebude brať úver kvôli tomuto projektu.

Čiže to je dôvod prečo im môže použiť neuvážene??? pričom už na samotnej Orave by vedela ta súma pomôcť viac ako je navrhnuté?