D3 je koridor na sever Slovenska - na Česko a odtiaľ do Poľska. Takto to kľudne mohlo zostať. Druhý koridor na sever Slovenska je na východe - do Poľska. Iný koridor nepotrebujeme ani definovať nieto stavať. Orava potrebuje kvalitnú jednotku, ale určite nie je Rku.
ako si myslel na cesko a odtial do polska?
áno, cez Český Těšín
OK ale potom sa treba dohodnut s poliakmi ze aj namiesto R4 staci jednotka. alebo si myslis ze na vychode je vacsi potencial ? ked ano preco ? je tam vyssia hustota obyvatelov, spaja dolezitejsie mesta ako stredny tah ? asi nie, ze…
R4 je navrhnutá pre tranzit z PL, EST, LV, LT do HU, RO, BG, TUR a možno aj niečo viac
a tento s-j tranzit ma taku dolezitost ze treba RC ? ak ano preco ?
Stačí preložka cesty I. triedy, najlepšie striedavý 3-pruh, aby sa dalo bezpečne predbiehať. C14,5 = RQ15,5
de.wikipedia.org/wiki/Richtlini … RQ15,5.svg
R/C11,5 je nezmysel to rovno stačí C9,5 = RQ10,5
de.wikipedia.org/wiki/Richtlini … RQ10,5.svg
RQ15,5 mi príde zbytočne široká na strane, kde je len jeden pruh. Radšej by sa mohol prepracovať ten návrh R17,5, ale nemal by to byť poloprofil klopený na jednu stranu, ale plnohodnotná cesta 2+2 s betónovými zvodidlami v strede, pruhy 3,5m, bez odstavných pruhov a MPR 100 kmh. Na severnú R3/R4 ideál
takze podla teba je lepsie ist zo svrcinovca az do ceskeho tesina aby si mohol ist od PL? Zaujimavy napad, preco sa skrabat cez hlavu ked sa to da okolo celeho tela
no pretoze je jedno ked ides do napr. Lodzu cez cesky tesin alebo cez skalite
a este viac je to jedno ked ides napr do wroclavu alebo nemecka.
Prečo by nemohla byt cesta klopená len na 1 stranu, má to viacero výhod. Môžu byť priečne sklony oveľa väčšie ako pri klasickej strieške čo umožňuje pri rovnakom polomere zákruty vyššiu návrhovú rýchlosť. Nechápem prečo sa to na Slovensku nevyužíva. Treba len vhodne navrhnúť odvodnenie.
To nemala je skôr len prispôsobenie sa skutočnému stavu nakoľko všetci vieme aká by bola starostlivosť o štrbinové odvodnenie. Namiesto betónových zvodidiel by som tam videl oceľové so stredovým zeleným/štrkovým pásom.
To je zaujímavý názor, že v strede Slovenska nepotrebujeme koridor. Celkom by ma zaujímali štatistiky z eMyto v Trstenej, kde si zahraniční kamionisti kupujú stanice, odkiaľ vlastne všetci sú. Čo mám neoficiálne informácie, sú to (okrem Poliakov a našich) hlavne Turci, Rumuni a Rusi. Prečo nepoužívajú iné koridory, je mi záhadou (napr. ten západný, alebo východný..). Možno by bolo vhodnejšie, zistiť prieskumom prečo si vyberajú práve tento najnevhodnejší …
Duro dobrý point. Podla mna je to preto, že je to najkvalitnejšie a zatial najrýchlejšie spojenie s PL ked porovnávam cesty (ZA/RK/PO s hranicou PL resp aj cesty na polskej strane).
R3 ako druhá jednotka je si myslím zbytočná (plný profil je jasný). V prípade presmerovana tranzitu na D3 stačí dobudovať pruh pre pomalé vozidlá na Brestovej smer RK-DK (tým de facto máme privádzač k D1), nájsť rozumné riešenie v samotnom DK, kde to netreba komplikovať tunelmi ale stačí spojiť už existujúci prieťah mestom (I/59) s R3 v Širokej a v kritických obciach v okrese NO a TS to vidím na max 4 obchvaty dokopy.
Sú to kvalitné jednotky, ktorým chýba iba udržba, v niektorých obciach chodníky. Máme za málo penazí, vela muziky.
vyuzitie I/59 ciastocny obchvat DK by som privital aj ja, je mozne totiz vyuzit MUK centrum na priame napojenie DK, dokonca aj ak by R3 ako tah prezila a bolo by potrebne stavat druhy profil (teraz je na obchvate cca 10 000 v/24 h. co na druhy profil nestaci ale 15 000 uz ano). riesit prelozku I/59 ako cestu I. triedy, v pohode ak sa naozaj ukaze ze intenzity a tranzit neuzivia RC a ak naklady realne poklesnu aj s cenou preprojektovania.
Ked spomínaš tu MUK v centre, škoda, že pri reko obchvatu DK nepredlžili pripájacie pruhy z I/70 na I/59. Tam odpájacie pruhy, ktoré tak kolízne nie sú, sú daleko dlhšie ako pripájacie. Max a intenzity na Orave nad 15k neviem či budeme mať tak skoro. Natalita je jedna vec a odlev ludí druhá. I ked okres NO rastie myslím najrýchlejšie z týchto troch.
hej uz som na tej MUK dva krat riesil vodica ktory sa trochu viac tlacil do pruhu lebo sa mu nechcelo zastavit a dat prednost. tak 15 000 intenzitam ani ja moc neverim
ale tak vravim ze ak prezije R3 ako tah
ak nie tak to co tam je staci
Ten plný profil na prieťahu I/59 cez DK neviem či by už teraz nebol problém. Myslím že na tie pozemky bola dlho uzávera, ale pri výstavbe Kauflandu niekedy pred 2 rokmi to práve riešili, a ak ma pamäť neklame, neviem či ich definitívne mesto nepustilo a neumožnilo Kauflandu posunúť sa úplne ku I/59 zo strany, kde bol priestor na druhý jazdný pás.
Zaujimavé, 2+2 je zbytočnosť minimálne na 10-20 rokov. Skôr je problém úsek v DK za Medzihradným smer na RK kde končí prieťah, napája sa nan cesta zo starého DK. Teraz je tam obmedzenie z 70 na 50. Po lavej strane je sídlisko ale netuším ako sa volá.
Súhlasím že 2+2 je nadlho zbytočná, len som chcel poukázať na (opäť raz) zmysluplné strategické plánovanie. Zrušilo sa to myslím s víziou, že však R3 bude aj tak trasovaná mimo prieťah a zbytočné ďalej blokovať. Ad sídlisko: volá sa “Banisko” - tam cesta vlastne vedie priamo zastavanou ulicou (lemovaná rodinnými domami).