neda mi aby som neurobil malu opravu (neber to ako utok):
zakon je to na zaklade coho sa moze ulozit nejaka povinnost. v nijakom zakone nie su upravene “hlavne tahy” spominaju sa v uzneseniach npr. vlady a to nie su zakony. juzny tah je uz definovany ako R7_R2, kym R1_R2(cast ZV-KE) je definovana ako stredo-juzny tah.
ale hlavne definovanie hlavnych tahov vseobecne je nezmysel, neviem kde take nieco este funguje. zober si lubovolne 2 body (mesta dediny) a medzi nimy je mozne urcit hlavny tah. to som aj nacrtol ktory je prirodzene hlavnym tahom medzi BA a KE.
Ale na niektorých ľudí som alergický (feroslav k nim patrí), ale na tomto fóre je to dobré. Ľudia môžu mať iné názory, od toho je diskusia a fóra. To je v poriadku. Ja tiež neviem všetko. A možno viem najviac z vás, čo ste tu, ale zase neviem vašu prácu.
Dobre, možno to nie je v zákone, ale je to v uznesení, že sú na Slovensku hlavné ťahy. Ten južný je hlavný, podobne ako aj severný. Ale severný ťah je v materiáloch vlády uvedený ako strategický hlavný ťah s celospoločenským významom na Slovensku. To má len D1. A preto sa to volá D1, diaľnica č. 1. Ja nespochybňujem ostatné hlavné ťahy. Ale ten najhlavnejší tu je len jeden. Možno nie je priamo v zákone. Máš pravdu (feroslav, sorry, ale ja narozdiel od teba nepoužívam zavádzajúce fakty jeden za druhým) devil
D1 je hlavny tah z ciste prozaickeho dovodu a to ze je definovany ako TINA / TEN koridor co E571 nie je. dokonca aj E77 je len ako “doplnkovy” koridor.
Tych 47 mld.Sk vzniklo takto:(Anonymný Zaslal: Pi Feb 18, 2005 9:57 am)
Z povodnej sumy 60 mld.Sk z prispevku: (Anonymný Zaslal: Št Feb 17, 2005 11:53 am)
Teda cca 55 km usek D1 L.Lucka - Ivachnova + privadzac ZA juh za zhruba 47 mld.Sk v sucasnych cenach. A to v porovnani s BB - Ivachnova.
Viem odhadovat ceny, ked mam dokumentaciu, ale k trase Velky Sturec dokopy nic neviem a tak strielat ceny nemienim. V pripade ceny 35 mld.Sk, ktoru uvadzate by bezpochyby efektivnejsie boli vynalozene prostriedky na D1.
Ak ja prechadzam osobnym autom z Lavobreznej v Ziline na Estakadu rychlostou 40 km/h a som presvedceny, ze nad 60km/h to nema sancu nikto prejst ani osobnym autom. Tak sa bez zavahania stavim, ze kamion to osemdesiatkou neprejde. A celkom by som chcel vidiet toho machra co by to 60 km/h na osobnom aute presiel.
ako sa vravi mozes s tym nesuhlasit, mozes na to nadavat, moze ta to stvat, ale to je tak asi vsetko co s tym spravis
koridory urcuju ludia, ktori maju trosku ine znalosti z problematiky, trosku ine studie k dispozicii, bere sa to z globalneho hladiska a je to docela komplexna problematika.
sma to viem, kedze som mal resp aj mam docinenia priamo ci nepriamo s velkymi kapacitami co sa tyka dopravy v europe. ludia, ktori toho pre europsku dopravu urobili ozaj hodne. ano nie je to nikto zo slovenska, su to ludia, ktori su spickovy profici.
E50 prechadzala na nasom uzemi ako Praha-Brno-KE, to dufam nepopieras. Nase uzemie znamenalo CS, a bolo by divne ten tah urobit ako Praha-BA-ZA-KE…pri takomto tahu ma napada tolko spominany feroslavov vyraz…preto tah E65 zase isiel cez BA.
Ak by existovala samostatna SR tak by to urcite bolo definovane inac. No a na korzike a krete sa urobili s politickych pricin tak ako sa to urobilo. A urobili to taky ludia, ktory by v serioznej zapadoeuropskej spolocnosti patrili do podpriemeru. To je samozrejme je len moj nazor ale stojim si za nim. Mas pravdu no comment je vsetko co na to mozme povedat,… a potom nechat uznesenie uznesenim, sadnut do auta a prejst trasu BA-BP-KE.
ono vzdy bol severny hlavny tah. uz od tomasa bati vsetky navrhy “isli” cez zilinu a severom. ani jeden nesiel cez BB, to musis zase uznat ty.
vsak aj povodna D1 bola od brna smer puchov resp uherske hradiste a potom smerom hore po povazi zilina tatry - po - ke
alebo to niekedy bolo inak ?
ako som sa aj pytal tolko krat feroslava a nikdy nebol schopny odpovedat. ukaz mi jeden jediny oficialny dokument kde sa s E571 pocita ako s halvnym tahom (uz len to cislo cesty ze je E[tri cisla] hodne hovori … )
a k samostatnej SR. ked bola SR samostatna ako slovenska republika pocas IIsv vojny, hadaj kadial isiel hlavny tah ? ano BA - ZA - PP - PO - KE
p.s. co sa tyka korziky a sardinie, to su special case. ide o globalny europsky pohlad. ak beres TINA ako celok, tak je to relativne velmi dobre navrhnuta siet.
co chces s tou BB odo mna? uz som milionkrat povedal ze nie som od BB. mne stacilo ked si raz povedal ze nie si zo ZA.
neviem ktoru dobu si myslel ale po 1. svetovej vojne bolo CS a teda sa bral tah Praha-KE. a vobec netusim aky bol tah BA-KE pred 1920, ale stavil by som sa ze nie cez ZA. takze kym nebolo samostatne Slovensko ani nemohol byt nikde definovane ako BA-ZV-KE. a definovanie z 90-ich rokov povazujem za politicky motivovane. pocas vojnovej republiky nam KE nepatrili, to sa mylis.
ale ja sa tiez opytam : kadial sa chodilo odjakziva (teda min. od 1920) z BA do KE? odpoved je cez ZV.
AD Hlavny tah. Podla mna to je uz teraz zbytocne riesit. Treba sa na to pozerat v 2 rovinach. Jedna je politicka a druha spontanno-prirodzena.
Politicka rovina podlieha politickym rozhodnutiam. Politici si zvolili za hlavny tah severny. Akurat je problem v tom, ze za svoje rozhodnutia bezprostrednu politicku zodpovednost bohuzial neponesu, lebo vystavba dialnic nie je zalezitostou 2 rokov a ak sa ukaze pravda, ze to rozhodnutie spravne nebolo , mozu byt zodpovedne osoby uz davno v hrobe.
Spontanno-prirodzena rovina znamena, ze si kazdy vodic vyberie ako hlavnu trasu tu, ktora mu najviac vyhovuje, bez ohladu na to, co sa deklaruje na nejakom papieri.
Najlepsiu odpoved na to, ktora trasa KE-BA je hlavna da buducnost, ked bude hotova cela D1 aj R1+R2.
Ja osobne nepochybujem o tom, ze prirodzenou hlavnou trasou bude juzna.
Ale ano, máš pravdu, každý bude jazdiť tadiaľ kadiaľ mu to vyhovuje. Inak ty si v minulosti presadzoval trasu BA-TT-NR-BB-RK-PP-…, ale to nie južná trasa, to je severná trasa, stále ide na sever. Sever to nie je len ZA, podobne ako juh nie je len NR.
A ak bude D1 až po KE, tak mnohí šoféri už nepôjdu po R1, pôjdu po D1, aby sa vyhli R2 … a je to zaujímavé, ale prospeje to samej R2.
Pozri si trasy planovanych dialnic pred vojnou. Väcsina variantov isla cez Zilinu
[Diaľničné plány za prvej ČSR)
a aj stranku www.dalnice.com
Za Slovenskeho statu bez Kosic, trasa bola taka ista - BA-ZA-PO, len od Presova to islo rovno na vychod.
Doma mam staru automapu z r. 1945, hlavna trasa BA-KE isla v trase dnesnej D1 a dalsie hlavne cesty boli dnesne R1 a D2 a D3 bez Skaliteho. Ostatne cesty, az na vynimky, este nemali ani asfalt
Ja som to myslel tak, ze raz v buducnosti, ked budu hotove aj D1 aj R2 - obe v plnom profile, tak KE - BA bude robit vacsina vodicov juhom.
bude to kratsie o cca 25 km
menej tunelov a tym padom menej mytneho bude na juznej trase.
Dovody pre sever budu:
krajsia okolita priroda
techn. parametre vozovky usposobene pre vyssie rychlosti
Ja si vobec neodporujem, ale som v prvom rade pragmatik . Ciste teoreticky, ak by sme zobrali do uvahy uzemie Slovenska bez jedineho vybudovaneho kilometra dialnice, tak nejefektivnejsie riesenie vybudovat dialnicne spojenie vychod-zapad by bolo urcite v trase E571 . Dnes ale niektore useky D1 uz realne stoja a najefektivnejsie riesenia musia brat do uvahy realitu. Rozbudovanie D1 od Ivachnovej na vychod je uz v takom stadiu, ze oproti R2 , kde je este mnoho usekov smrti , uz nema vyznam menit a prehadzovat priority tych dvoch tras.
Ved napriklad vela mojich znamych cestovalo z KE do PP stale cez Krompachy. Zmenili to az po otvoreni tunela Branisko a dnes vacsina cestuje do PP cez PO.
Kazdy dobry menezer by mal po kazdej zasadnej udalosti, ktora podstatne ovplyvnuje cinnosti ktore menezuje, prehodnotit dalsie strategicke smerovanie. A to sa po rozdeleni Ceskoslovenska u nas v oblasti infrastruktury nestalo.
Myslim si, ze najefektivnejsim riesenim co najskor spojit rychlocestou vychod so zapadom je dnes R1+R3 cez Donovaly + D1 cez PP. Samozrejme, pri sucasnom stave rozostavanosti RC-eciek.
Tie mapy mi vobec neprotirecia, ale skor davaju zapravdu.Vsetko sa tam toci okolo CS, ale ved Praha uz od 1993 nie hlavne mesto, ak by si to este niekto nevsimol
co sa tyka vojnoveho statu, no nielen KE nam nepatrili ale ani skoro cely tah ZV-KE (niekde medzi ZV a LC bola hranica). nikdy v historii neboli take pomienky ako dnes preto ani nemohli byt mapy nakreslene tak ako by mali dnes.
Inak kazdy bude jazdit tou trasou ktorou chce, podla mojej mienky je prirodzenou trasou E571. To ci bude skor obchadzka cez ZA alebo cez Miskolc uz na tom nemeni.
Pista uz dnes sa chcu mnohym zlym usekom vyhnut, a preto cez E571 nechodia. Ale do ZV atd. sa bude jazdit aj tak po E571.
devil: a v tom je ten hacik, ze podla toho isteho vzorca ze sme boli 80 rokov tak nejako spojeny s CZ dopadolo aj na celkovy rozvoj krajiny a teda aj tahov. preto teraz horekovat ze neboli na to nikdy podmienky je neskoro. ako by povedla klasik, kocky jsou vrzeny
ako som uz viac krat spomenul. za zvolenom su len hladove doliny (ok, trosku extremne povedade, ale su) a treba riesit tam kde je najaky potencial a rast. tiez som si vedomy toho ze ked by sa R2 postavila v plnom prude by sa tam rozvijalo kde co, ale zatial to nie je aktualna tema. D1 ma na prinos pre stat daleko vacsiu buducnost (z pohladu dani)
a ze sa do ZV bude jazdit R571 je jasne tiez by som isiel taje a nenadchadzal si to cez ZA popr RK
Súhlasím s aquilom a dodávam, že pomer financovania južnej a severnej trasy je podľa mňa celkom spravodlivý (40:60). Stavia sa na obidvoch a zrejme budú aj hotové približne v rovnakom termíne.
hacik je ale aj v tom ze sa mohol zrusit stat tak zmenit trasu bolo prirodzenym pokracovanim.
tiez som viackrat spomenul take iste “hladove doliny” (uz ked pouzvame nevhodne terminy) su aj za ZA. A su to tiez obyc. okresne mesta, ktore by sa npr. v nemecku hanbili nazvat priemyselnym regionom. To je nazor kazdeho ze ktory region ma najlepsie predpoklady. Podla mna cim zapadnejsie tym lepsie. Ak si das namahu (ja som si ju dal) a zistis cislo priem. intenzity na TT-PO a TT-KE tak zistis ze rozdiel je taky isty aky je rozdiel v pokryti D/RC- sucasnom. a s tym suvisy aj rozvoj regionov. Cize po kompletnom dobudovani D1 aj E571 budu min. rovnake ale podla mna aj vyssie intenzity na: pohroni ako na povazi, pri LC ako pri LM, a na gemeri ako na spisi. nizinata oblast je z pohladu urbanizacie a rozvoja vzdy vyhodnejsia ako hornata. a podla toho sa riadia vsade vo svete kde si mozu vybrat. a preto si myslim ze ani kompletna D1 az takym fantastickym celostatnym prinosom nebude. mimochodom v mnozstve km D/RC na 1000km2 budeme zaostavat a nezmeni to ani NDS a ani 20 Mld Sk/rok. Max sa zaostavanie moze zbzdit) 1 km tunela bude taky isty jeden km ako na rovine za 1/4 ceny…
ale opakujem : je to len nazor, kedze sa to nemoze prejavit za rok a ani za 10r., faktom to bude az potom. akurat na zodpovednost uz nikoho nevezmu.
Andrej,
aj ak je 60/40 ako-tak “spravodlive” tak by to bolo treba najskor dodrzat
Devil, kde chcete na vychod od Zvolena vyprodukovat intenzitu taku aka je medzi Svitom a Popradom? V podobnej vzdialenosti v akej je ZV od BA je zhruba PB (podobne velka ako je ZV), ale smerom na trase R2 za ZV az po KE uz nie je ani mesto s 30 000 obyvatelmi. Na trase D1 pritom nasleduju ZA,MT,RK,LM,PP,SN,PO. Darmo je medzi Sasovskym Podhradim a Zvolenom 4 pruhova cesta, aj tak tam bola v roku 2000 nizsia intenzita ako medzi PB a ZA. Zas mi tu zacnite placat nezmysel, ze Sasovske Podhradie - ZV je lahsi teren. To teda nie je. Prejdite si to pesi, ked neverite. Prioritne treba vyriesit obchvat Vrutok a MT. Vystavba obchvatu Svitu a PP sa uz aspon pripravuje. O kolko by podla vas klesla intenzita medzi ZA a MT, keby bolo prepojenie TT-NR-ZV-KE prave dokoncene?