R3 križovatka D1 Martin - Turčianske Teplice

Devil, ja som tie percentá nepísal ako percentuálne zastúpenie množstva dopravy, ale ako percentuálne zastúpenie stavebných zásahov potrebných na riešenie Koštian vymenovaných johhan-om. Aj to iba “báj očko” odhadom.
Z následnej debaty je jasné, že okorec to pochopil.

netusim co je “percentuálne zastúpenie stavebných zásahov”.

bajocko odhad by mal byt pre intenzity na R3 ak teda nesuhlasis s cca. tretinou aut z tych 18-19k.

A zase sme pri tom istom. Ako na kolotoči. Nepoznáš situáciu, ale mudruješ… Keďže sa jedná o križovanie hlavnej a vedľajšej cesty, a na hlavnej ceste sú v oboch smeroch odbočovacie pruhy doľava, tak premávka v smere z MT na Žabokreky problémy nespôsobuje… Každodenné niekoľkohodinové kolóny nespôsobujú prúdy z vedľajších ciest (tie musia dať prednosť a počkať), ale semafor a železničné priecestie.

Vidíš prečo som sa vykašľal na to sa s tebou dohadovať? Johhan ti tu pekne polopatisticky napísal prečo je tvoje “riešenie” mimo a ty namiesto toho, aby si priznal chybu, tak dookola budeš mleť bludy. Aký má zmysel s tebou debatovať? Tu tisíce ľudí nariekajú a boli by radi keby sa problém nejako vyriešil, odborníci sa roky snažia nájsť rozumné riešenie, na vysokej škole sa to opätovne skúma… A pritom stačí tak málo, opýtať sa devila z dobrej nivy. Že sú všetci takí sprostí a že ich to skôr nenapadlo… Iba že by… Sa devil mýlil? Nie, to nie je možné predsa!

a naco je tam potom ten semafor ?

vies teda napisat ake intenzity budu na tvojom vysnenom obchvate alebo tu budes nadalej odvadzat pozornost tymito blbostami ?

Ok, po tisícprvý krát, aby sa ľudia dostali z jednej (väčšej) časti dediny do druhej (menšej) časti dediny, kde je autobusová zastávka do MT a základná škola.

Neviem, nie som odborník na všetko ako si niektorí o sebe myslia. Na to sú tu iní, aby to na základe odborných modelov odhadli… A ten obchvat pre mňa osobne nehrá žiadnu rolu. Mám to šťastie, že moje pravidelné trasy sú presne opačne ako bývajú kolóny v Košťanoch. Dokážem však pochopiť, že to pre tie tisíce ľudí je problém, že denne strávia desiatky minút v kolónach, že majú problém dostať sa v Košťanoch z vedľajšej cesty keď odbočujú doľava, že prichádzajú o život na nedostatočnej križovatke na Bystričku alebo na svetelných križovatkách na I/65D keď kamióny nerešpektujú červenú na semafore… A hlavne keď existuje riešenie, ktoré toto všetko vyrieši, nie je nejak extra drahé (žiadne tunely a vysoké mosty) a navyše sme sa zaviazali na medzinárodnej úrovni, že ho zrealizujeme.

Riešením by bolo nahradenie železničnej stanice v Košťanoch dlhým odbočovacím pruhom (kľudne aj 300 m dlhým) pred železničným priecestím a postaviť nové železničné nástupište z druhej strany trate a dobudovanie nadchodu (podchodu) ponad trať a cestu I/65. Alebo by bolo možné urobiť nové jednosmerné priecestie aj s odbočovacím pruhom (v smere od MT) tu: google.com/maps/@49.0309195 … 312!8i6656 a súčastne pri železničnej stanici v Košťanoch (v smere od MT) umiestniť zákaz odbočenia na Turčiansky Peter + dobudovanie nadchodu (podchodu) ponad trať a cestu I/65.

urcite sa najde dovod preco sa to neda. lebo tu uz bolo predsa povedane ze sa to za normalnu cenu neda riesit. :wink:

tazko uveritelne ze cely problem je kvoli prechodu pre chodcov. to musia chodit cele zastupy cez ten prechod.

respektujem tento nazor ale poprve velmi pochybujem o “desiatkach minut denne”. to je pre mna kazdy pracovny den aspon 20-30 min. chapem ale ze spominat dlhe kolony je sucastou Sk folkloru, citame a pocuvame o nich vsade.

podruhe pokial by som nevedel ani len priblizne ake budu intenzity nebudem fantazirovat ako to pomoze a uz vobec kolkym. pritom na prezeranie dat zo scitani alebo podkladov z inych miest a vytvorenie si nazoru netreba vysoku skolu. este nieco k tomu, kedze R3 ma mat pokial viem 2 MUK, na zaciatku pri rakove a s I/18 je jasne ze obyvatelia kostian, zabokrekov a x dalsich obci tuto cestu nebudu pouzivat, cize pre velku cast lokalky bude nepouzitelna logicky ani pre dochadzanie do priem. parku. ostava lokalka zo vzdialenejsich obci (ako vieme cim vacsia vzdialenost tym menej lokalky) a tranzit ale nie z x-krat opakovanych 18.874 aut ale z 14.233 aut (hodnota pri pribovciach uz vratane od II/519 aj par tretotriedok cez kt. sa ciastocne obchadzala betonka). z toho je 35% (bezne cislo pre intenzitu na obchvatoch podla priorit, a podobne ako pri PO prieskume) je 5.000 aut. ale bez ohladu ci 1000 aut viac alebo menej pre mna stavat 14 km usek rychlostnej cesty ci teda dialnice kvoli tomu aby som odlahcil jednu krizovatku/semafor je obycajne sialenstvo. este vacsie sialenstvo je to ked tam ostane vacsina aut (rad by som videl dopravny model co tvrdi opak). ta cesta III. tr. ktoru som uviedol tieznie je zazrak - zoberie tych asi 2.000 aut zo sucasnej vedlajsej cesty za mnohonasobne nizsie naklady (a zrovna ich zoberie spred zakladnej skoly ked ju spominas).

potretie pokial mame nepostavenu skoro celu R3, nedokoncenu D1 na vychod od KE nema absolutne ziadny zmysel toto riesit ako zavazok medzinarodnej urovne. aj z diskusie vidime ze ide o lokalnu zalezitost, nasa cesta pre “nasich” ludi. do 2030 tie desiatky az stovky km proste nebudu. ked je to taky problem jedine riesenie je dat koridor vyciarknut. :neutral_face:

Trafil si to úplne presne. Google ukazuje, že ráno to je zdržanie 0-10 min a poobede 10-30 min. Čiže spolu 10-40 min, čo je v priemere to isté ako 20-30 min.

Asi by si bol prekvapený koľko ľudí sa na tom prechode premelie, keďže sa jedná o taký centrálny bod troch spojených obcí.
A nie, nie je to len semaforom. Je to aj železničným priecestím. Ale to už sa opakujeme zase.

okorec > To nevysvetlis tomu, co si nechce dat vysvetlit. Nevysvetlis, ze pravidelne poobede byvaju kolony na prietahu cez Martin od Kostian az po koniec toho useku, ktory chcel rozsirit na 4 pruh. Ze kolony su tak isto aj na vypadovke z mesta smerom na kostany. Ze pomaly nie je den, aby na niektorej svetelnej krizovatke nebol tukanec, lebo niekto nedobrzdil na zelenu.
Ze v roku 2016, ked sa robil krizovatkovy prieskum krizovatky na Bysticku, tak v spickovej hodine cez tu krizovatku preslo 1872 aut a spickovej stvrthodine 520 aut a je problem sa dostat z Bystricky do Martina.

Tak ako nevysvetlis, ze pokial nebola dialnica okolo Vrutok, tak pravidelne v piatok a nedelu poobede bola paralizova MHD, ktora premavala medzi Martinom a Vrutkami, lebo auta stali na I/18 a autobusy sa cez tie kolony nedostali.

Aby sa bolo mozne hadat nad realnymi cislami, tak som nasiel studiu danej krizovatky v Kostanoch a navrh rieseni.

kostanynadturcom.sk/i-65-ko … 2087/.html

ja len upresnim, este by mala mat jednu mimourovnovú krizovatku pri sidlisku Ladoven a napojit sa na ulicu Nade Hajnej a cestu 2145 pri Dražkovciach, čiže nejaka lokalka by tam prešla

dakujem, pekny elaborat.

jedine prijatelne riesenie z uvedenych je imho v tomto pripade V1 s tymi U-turnami, ale asi po oboch stranach + nadchod pre chodcov, ale treba mysliet aj na zdravotne indisponovanych chodcov;
okruzna krizovatka asi nebude pre tento tah to prave orechove;
svetelna signalizacia im kapacitne mozno vysla v pevnych cykloch, ale dnes snad nik nebude uvazovat inak ako nad dynamickym riadenim, a pri vyjazde od Turcianskeho Petra, kde ma byt stopciara za zeleznicnym priecestim, je toto zabite - tam budu medzicasy kludne az do 15-20 sekund

obchvat MT mal jednoznacne pokracovat az za Kostany;

v tejto lokalite R3 asi nestiahne prilis vela dopravy, pretoze MUK Ladoven je sice fajn, ale treba si pozriet, ako a kam je samotne sidlisko Ladoven pripojene na povodnu I/65 a co je to za komunikaciu… detto III/2145 popri cintorine. mne osobne by sa tam ked aj z Priboviec nechcelo pripajat, ak mam k dispozicii (zatial) celkom slusny ochvat aj s dobrymi bodmi napojenia na mnohe lokality v meste;

uvo.gov.sk/vyhladavanie-zak … nty/428601

Súťaž na vypracovanie zámeru, správy o hodnotení, DUR, DSZ. Kategória R24,5/120.

Konecne. Lahky a potrebny usek. Obchvat vacsieho mesta. Navyse Core TEN-T.

Pre úsek Mošovce - Horná Štubňa bol rozklad zamietnutý a potvrdené záverečné stanovisko MŽP SR.

VO zrušené.
Počas doterajšieho procesu verejného obstarávania, za ktorých sa verejné obstarávanie vyhlásilo, verejný obstarávateľ dospel knázoru, že s ohľadom na doteraz doručené žiadosti o vysvetlenie súťažných podkladov od záujemcov, došlo k potrebe vykonania opätovného prehodnotenia požiadaviek na predmet zákazky a podmienok účasti. Verejný obstarávateľ musí prehodnotiť Opis a rozsah predmetu zákazky jednotlivých stupňov dokumentácie, ktorý je uvedený v prílohách časti B.1 Opis predmetu zákazky súťažných podkladov. Zároveň musí na uvedený predmet zákazky prehodnotiť podmienky účasti podľa § 34 zákona o verejnom obstarávaní týkajúce sa technickej spôsobilosti alebo odbornej spôsobilosti.

Blablabla čiže inak povedané cirkus humberto a fraška s R1+R3 vo veľkom pokračuje aj ďalej.. A zjavne niesú okrem R4 žiadne R-ky v prioritách tohto MD ani sa niet čo čudovať neostanu na to prachy, prim bude mať zmeskane D1+D3 a R4 kôli Via Carpathia na ktorú fest už tlačí aj EÚ aj okolité krajiny a potom samozrejme výrazne zmeskana modernizácia železníc kde pôjdu aj z fondu obnovy kôli zeleným projektom

ta3.com/clanok/218145/kedy- … -oddialili

táto reportáž je založená na tej informácií ktorá sa tu riešila v minulom príspevku vo februári? alebo sa udialo niečo nové?