R3 Južná časť (Levice vs. Krupina / Štúrovo vs. Šahy)

Niekto chyta za slovicka… Nedal som slovo kazde do uvodzoviek… ale terajsie tempo je velmi pomale a bude trvat este xx rokov, kym to bude ako tak poriesene, ale potom budu ine problemy…

Nechcem chytat za slovicka, ale tvoje tvrdenie nebolo ani priblizne pravdive. Vacsina miest/obci obchvat nepotrebuje. S tym, ze tempo je pomale suhlasim.

Lenze dopravne problemy su vsade, tak sa to zda, ze ozaj kazda obec potrebuje obchvat, na uplne vsetkych tahoch

Nemas pravdu. Teda ak podla teba je problem, ze musis cakat na krizovatke viac ako minutu, tak…

ono v niektorych obciach by stacilo keby sa obmedzila vystavba pozdlz cesty (napr I.tr uplne vylucit aby sa stavali nove domy pozdlz cesty,) a tak by stacilo v/pri danej obci len upravit krizovatku aby mala odbocovacie pruhy (za moj region spomeniem napr. Vasilov ci Or. Jasenicu) a obchvat obce sa tym padom riesit nemusi.

Mne by sa páčilo riešenie R3 smerom od Lučenca sa Šalgotarián.
By to bolo pokračovanie R2 a prepojilo by to zaujímave územie na SVK a M. R3 v Krupine a okolí by som riešil len ako preložku cesty I. Triedy (aj tak intenzita tam nie je).

Presne tak. Okrem ineho by sa tym dosiahla aj akceptovatelna alternativa dialnicneho spojenia Kosice (vychod SK)-Budapest, ktora by sla vacsinou po nasom uzemi.

Z Lucenca na hranice by to bolo zo vsetkych alternativ najblizsie a aj najlacnejsie. Madari pritom planuju R21 az na hranice hvg.hu/gazdasag/20160630_gyorsutak_epulnek . Aj z tohto vidno, ako Slovensko v dialniciach zaspalo (najma na juznom Slovensku), Madari sa k nam z Budapesti blizia troma smermi cez R11 (duplovane M10), M2 a R21, a my zaciname pripravovat obchvat Krupiny.

Nič nové, zo stratégie rozvoja dopravy 2020 spracovanej VÚD v 2014 sa táto problematika spomína nasledovne:

no ale obchvat KA bude mat siroke krajnice a stavbari a projektanti z fora nam vysvetlia ze je to dolezitejsie ako nejake smiesne smerovo rozdelene 4 pruhy…ale teraz vazne, zase tu trasujete riesenia ktore nie su alternativou, nikto nepojde z polska ale ani zo ZV do BP cez siatorsku bukovinku ani keby sa nepostavil ani obchvat KA.

suhlasim s devilom, ze Siatorska Bukovinka nie je dobre riesenie.
trasovanie na Levice tiez ma prinos v podobe peaze (ktora dokonca uz stoji). a ked uz je trasovanie na Levice politicky problem, tak isto lepsia ta Krupina.

Nesúhlasím že by nikto nešiel. Ak by mal vybudovanú Rku tak by neriešil odbočenie.
Tiež si treba povedať že nikdy v živote nebude R3 dostavaná, nakoľko sú dôležité iné úseky. toto riešenie by bolo pomerne jednoduché.
Obchvat Krupiny, ja by som si tam počkal na smerový prieskum, pretože tie posledné zo SR jednoznačne dokazujú (to čo všetci už dlho tvrdia) že cieľová doprava môže byť veľka.

Nezda sa mi, ze by trasovanie cez Levice bol politicky problem, naopak.
Ersek sa pre Trend vyjadril, ze chce stavat na juhu, lebo v kopcoch je to drahe. Uprednostnuje preto R2 a R7. Rovnakou logikou by mal uprednostnovat Levice pred Krupinou, lebo krupinsky teren je viac kopcovity.
Dalej hovoril, ze eurofondy su vycerpane a rozpocet umozni stavat len nieco. A prave tu moze najst usporu, levicky variant bude vyrazne lacnejsi.
No a do tretice, v okrese Levice ma Most ovela viac volicov ako v okrese Krupina, ktory je takmer cisto slovensky. V okrese Levice ziskal Most v poslednych volbach 13% volby.sme.sk/parlamentne-volby/ … es-krupina .
Myslim, ze politicky nebola nikdy lepsia situacia pre levicky variant.

rastislav5, cez LV je teren tiez velmi kopcovity, pri demandiciach bol pred par rokmi mohutny zosuv az taky ze cesta bola na cele mesiace uzavreta…da sa tomu ciastocne vyhnut trasovanim do udolia hrona v trase I/76 co ide zase smerom blizsie naokolo. cele to podla mna nema zmysel jedine pretrasovat cely koridor na sturovo co treba dohodnut s madarskom a tam sa s ersekovou stranou velmi nekamaratia.

Cez Levice je urcite menej kopcovity teren ako cez Krupinu. Ak ma v buducnosti stat R7, tak trasovanie udolim Hrona je uspora, lebo sa vyuzije cast R7 (a naopak). So Sturovom suhlasim, mne sa tiez viac paci variant Hronsky Benadik-Sturovo ako Hronsky Benadik - Sahy.

je to uplne porovnatelne. myslim od LV cez santovku a demandice po h. semerovce cize asi 25 km su same kopce. trochu menej cez jur nad hronom. kopce idu priecne, vyhnut sa im neda. cez KA je problematicky usek babina-KA. inac je to udolie kde sa cesta v pohode zmesti. v podstate tych 15-20 okolo KA je zrovna najtazsi usek celej juznej R3. v prospech KA hovori ze je najkratsi variant a bez direktivneho zakazu tranzitu odial ND nedostane nikto.

Ak sa bavime o tejto teme (R3 Juzna cast), tak variant cez Krupinu je najdlhsi: Zvolen-Sahy 71 km, Hronsky Benadik - Sahy 53 km, Hronsky Benadik - Sarovce - Sahy 65 km, z toho 17 km po R7. Ja som za vsetky prepojenia s Madarskom, cez Krupinu, cez Sturovo aj cez Lucenec, kde je to len par km, lebo to pomoze zaostavajucemu juznemu Slovensku.

Pri Štúrove by bolo nutné postaviť ďalší dlhý dunajský most a to dosť blízko tomu, čo sa má konečne stavať pri “Komárnach”. Preto asi budú výhľadovo výhodnejšie tie Šahy. Ešte sa uvidí, aké budú okolo tohto šachy. :wink:

Od Komarna na zapad je najblizsi hranicny priechod v 40 km vzdialenom Medvedove. Od Siah na vychod je najblizsi hranicny priechod pre nakladnu dopravu v 30 km vzdialenych Slovenskych Darmotach. Medzi Komarnom a Sahami, ktore su vzdialene od seba 90 km nie je ziadny hranicny priechod pre nakladnu dopravu. Podla vyssie uvedenych vzdialenosti by tam vychadzal aspon jeden a mozno aj dva hranicne priechody pre nakladnu dopravu vzhladom na to, ze by islo o hranicne priechody najblizsie k Budapesti. V Sturove by sa tak mohli zabit 2 muchy jednou ranou - aj hranicny priechod pre nakladnu dopravu, aj most pre rychlostnu cestu. Aj Sturovo aj Ostrihom maju priemyselne parky, ktore by mohli lepsie spolupracovat. Napr. by sa v Sturove mohli usadit dodavatelia pre Ostrihomske Suzuki. Vzdialenost medzi Sturovom a Ostrihomom je pritom rovnaka ako medzi Zilinou a Teplickou na Vahom, kde sidli Kia. Terajsie riesenie kompou pripomina 19 storocie.

uz aj to posun vpred, 20 rokov dozadu tam bola kompa pre OA a nebol ziadny most. kompa riesi aspon cezhranicnu prepravu pre sturovo a blizke okolie. inac to co pises je pravda. problem je ale na nasej strane lebo R3 sice netreba vela rokov ale ak bude most cez dunaj tak treba v tom istom case dobudovat prelozky smerom na zeliezovce. aj na polskej hranici mame upravenu cestu pri mnisku a pokial viem ND tam napriek tomu nie je pustena. a ja si myslim ze nie su vola ani financie na tak dlhu prelozku. a myslim si to preto lebo nie je vola dobudovat ani oravske prelozky ani prelozky na I/64, I/51 atd. nejake osamele obchvaty sa daju vybojovat ale to je asi tak vsetko. preto je rozumne investovat do prelozky KA, nasledne siah a nie zbytocne tlacit na most cez dunaj. ten bude v KN a mosty cez dunaj sa nestavaju kazdych 5 ba ani 10 rokov.