R2 vseobecne

Ten link co si dal ukazuje cez Madarsko 482 km.

Bavili sme sa o eventualnej cinskej automobilke v lokalite Haniska (ako argument urychlenia vystavby R2), nie o najkrajsej trase Haniska - Bratislava. Predpokladam ze odbyt malych elektromobilov,cize export bude smerovat smer sever (Polsko, Pobaltske staty), juzna a zapadna Europa a nie zapadne Slovensko a juzna Morava, cize urcite budu exportne trasy v smere R4+M30 a dialnicna siet Europy. Urychlenie pristupu pripadnym zamestnancov z KS pomoze dokoncenie R2 Saca - Sebastovce, zbytok pre tuto fabriku bude menej podstatne. Uz vidim ako hufy ludi z RV budu kupovat rocnu dialnicnu znamku, svihat po R2 130 km/h, aby usetrili 10 minut casu a zvysili cca 15-20% nakladov na PHM za mzdu 800-900E brutto. Opakujem, bavili sme sa o fiktivnej fabrike pri Haniske. Pre cestujucich z KE do BA je cesta cez Madarsko na zvazenie.

ak príde ten strategický investor, ako bude mať riešené napojenie na RC? prerobíme MÚK Haniska?

Drx je miestny Jasánek (Černí baroni) takže nerieš.

Si fakt tak najivny, ze si myslis, ze vedenie toho podniku nebude potrebovat cestovat do BA? Co si myslis, ako sa vybavuje VSETKO na Slovensku? V prvom rade sa mastia kapsy blavackym statnym gorilam, potom mozes nieco zariadit.

No a pokial to bude automobilka, tak ta pride kvoli tomu, ze na SK ma zazemie dodavatelov. A to je dnes koncentrovane na zap SK, takze aj pre dodavky JIT potrebuju poriadne spojenie do okolia NR, TT, BA, cize R2+R1. To, ze ci vobec budu dodavat do PL ci HU je velmi hypoteticka zalezitost. Urcite ale nevidim dovod, preco by potrebovali do PO a HU dodavat viac nez do zap. Europy, kde sa cez dokoncenu R2 dostanu.

Dalsie 2 dovody pre urychlenu R2 do Hanisky:

dúfam že investičná pomoc bude hlavne vo forme infraštruktúry - terminál ŠRT, R2, a ukrajinským robotníkom doprajem aj D1 do Užhorodu, lebo z toho budú mať osoh všetci a nie len investor

R2 ich podľa mňa tiež nezaujíma a vedenie si do BA kľudne odletí či už vlastným alebo bežným cestovným lietadlom. Neideme predsa stavať cesty kvôli vedeniu jednej fabriky. Ak by ich zaujímala R2, tak len vtedy, ak by sa už dokončovala, isto majú referencie ako prebieha výstavba na Slovensku a že kým niečo nieje skolaudované a dané do užívania, tak s tým netreba počítať, viď D1 pri RK, predtým pri Levoči, MArtine a ďalšie známe úseky s posunutím o 2 a viac rokov od pôvodného termínu.

Ak by niekto na Slovensku išiel stavať závod s tým, že nejaký Žiga mu sľúbil cestu R2 v horizonte nech aj 8 rokov, tak by to musel byť blázon a diletant. Už len urobením rešerše z tohto fóra pre niektoré úseky by zistil, aká je realita na Slovensku. A ak si niektorí z vás medlia ruky, že super aspoň to urýchli výstavbu v mojom okolí, tak to ste potom na tomto fóre asi veľmi krátko. Tiež som mal kedysi takéto stavy, ale dnes viem, že kým niečo nestojí, tak s tým netreba počítať. 99 percent stavieb popisovaných na tomto fóre bolo odovzdaných po termíne priatelia. A to neviem, či nie som optimista.

Prepacte je to sice mimo temy R2, ale neda mi reagovat na to prekladisko v Haniske a eventualnu cinsku automobilku a potrebu urychlenia vystavby v tejto suvislosti. K tomu prekladisku, keby ste troska viac hladali nasli by ste dovody preco z toho nikdy nic nebude, tak spomeniem len ten jeden.
Vlaky nikdy do Bratislavy, ci inej lokality (napriklad prekladisko europskeho vyznamu na uzemi SR) na Slovensko jazdit nebudu z dvoch dovodov:

1. Sustavne odmietanie statnej spravy ukoncovat tranzit (vyclievat) tovar na uzemi SR. Colnici maju vnutornu direktivu, kde si podla sami sebou schvalenej tabulky urcuju ceny tej ktorej komodity (textil obuv), co je nonsens a drzia sa ho zuby nechty. V pripade, ze tovar sa im “nezda”, umelo predlzuju colne konanie a umelo vam navysia clo o 5 az 20000EUR, co sposobuje, ze vsetci prepravcovia tovar z Ciny urceny do EU vozia bud do Budapesti alebo Bruselu, alebo ineho nekonfliktneho colneho uradu a odtial ku klientovi. Dalsie kvantum tovaru sa vyclieva priamo v pristavoch (Hamburg, Koper). O Slovensko by dovozcovia mali zaujem iba v pripade, ze by colnici neboli apriori organizovane uplatni. Nech pani Meager vysvetli preco drzi v pracovnom pomere 8000 colnikov, ktori nemaju co robit a mali byt davno prepusteni zo statnej spravy, ked po vstupe do EU ich praca zanikla, pretoze aj tovar urceny pre uzemie SR sa vyclieva mimo SR? Slovensko nedokaze kvoli skostnatenym zakonom o DPH tovar ani zjednodusene vyclit bez DPH tak ako v Cesku a inych krajinach EU pre Slovenske subjekty. Z akeho dovodu by vlastnik tovaru mal drzat peniaze za DPH v statnej kase, ked ich moze usetrit tym, ze tovar vycli mimmo SK a DPH podla zakona plati az pri samotnom predaji tovaru? Sama statna kasa sa tak pripravila o zhruba miliardu EUR rocne (70% vybraneho cla musi odviest do Bruselu, 30%zostava), ktore by vdaka legislative EU zostavali u nas a nemuseli ist do Bruselu.
  2. Cena prepravy tovaru vlakom z Ciny je ovela drahsia nez cena prepravy lodou. Casova uspora je iba jeden tyzden. Vlakom platite za vahu, lodou nie. 20 ton tovaru lodou z Ciny do Hamburgu stoji od 2000-3000USD. Cena za vlak 20 ton tovaru 10000-15000USD. Vyhodne?
    Zo zhruba 40 kontajnerov, ktore prisli prvym vlakom na Slovensko tu zostal iba jeden ci dva na vyclenie. Ostatne odisli kamionmi na vyclievku do Budapesti kvoli hore uvedenym dovodom.

ekonomika.sme.sk#ixzz5Dl7rTyne

K tej eventualnej cinskej automobilke, ktora bude vyrabat cca 3 tis vozidiel mesacne a zamestna cca 800 zamestnancov, ktora ma v sucasnosti hlavnych odberatelov svojej vyroby v juznej Europe (Taliansko).
Mohol by som pokracovat,ako tento projekt strategickeho parku Haniska nema absolutne vplyv na urychlenie vystavby R2 a ci vobec niekedy bude, ci to nie je len priprava na komunalne volby,ktore su o pol roka.

Courier.. toto sú zaujímavé a vážne argumenty
To by chcelo vážne rozobrat a venovať sa - veď takto prichádzame o obrovské peniaze a zas zhorsujeme svoju pozíciu v rámci EU a takisto v súvislosti s obchodom východ - západ
Neskutočne

Tiež si myslím, že na štátnych úradoch je prezamestnanosť aj z informácií od ľudí, ktorí tam pracovali a rýchlo zutekali, pretože nuda a zlé návyky ich časom vnútorne zožierali. Nezriedka prácu, ktorá človeku v súkromnej firme trvá 2 hodiny, na štátnom úrade alebo firme riešia 2 týždne. Všetká česť tým štátnym zamestnancom, ktorí pracujú v priamom kontakte s občanmi (pri okienkach, pri prepážkach a v uliciach). Ani sa im častokrát nečudujem, že sú nevrlí, keď vidia ako ich kolegovia v kancloch kávičkujú a vysedávajú.

človek, ktorí vyrieši tento problém, je budúcim politikom storočia. Mal som dosť, keď som počul nedávno Matoviča hovoriť, že všetky benefity, ktoré ľudia dostanú vrámci Smeráckeho sociálneho balíčka, ponechá bez zmeny.Skvelá budúcnosť, i keď keby som si mal možnosť vybrať len medzi ním a Smerom, tak voľba by bola jednoznačná, ale aj preto dúfam, že ešte niekto rozumný príde a nebude tliachať takéto žvásty.

A dovážame sem tisíce ľudí z Balkánu a Ukrajiny pre automobilky či Amazona ďalšie podobné firmy. Síce OT ale je to problém dnešnej doby. R2 pomôže tak bezpečnosti premávky a túžbe dostať sa čo najkratšie z KE do Bratislavy ale ináč na mnohé úseky tam stačí urobiť upgrade na na kvalitnejšiu jednotku.

Uvidime, co im z toho vyjde a co neyvjde. Je jasne, ze obchvat Kosic R2 Saca-Olsany bude v cca 2021 hotovy, a bude aj napojenie na europsku dialnicnu siet cez Madarsko, a budu aj rozostavane nove useky R2 smerom na ZV. Okres KE-Okolie je v zoznamoch zaostavajucich okresov s narokom na statnu pomoc a podporu investicii. To, v kombinacii s letiskom (pozn dnes oznamili novu linku do Dusseldorfu kosiceonline.sk/eurowings-b … usseldorfu ), zeleznicou a sirokoroschodnou tratou robi z tohoto miesta velmi zaujimavy uzol. Uz to tusi aj starosta :slight_smile: Starosta obce Valaliky: Tušil som, že nejaký investor už prí

Nič iné len: “zvolebnieva sa”.
Včera som rozprával s jedným poslancom Hanisky, a tvrdil, že takmer všetci sú proti priemyselnému parku. Nenechajú si obec obstavať fabrikou. Aj keby dnes začali pracovať na zmene územných plánov, trvalo by to roky, kým by sa mohla začať stavať nejaká fabrika. Prečo nejdú do už pripravených priemyselných parkov ako sú Nova Polhora, alebo Kechnec? Tam môžu zajtra stavať.

No ked Valaliky ponukali tieto pozemky uz Citroen/Peugeotu, tak nejake plany su uz dlho. A to, ze stat to definoval ako strategicky park tiez hovori jasnou recou, a ze sa to jednemu starostovi nepaci, to urcite nebude problem…

Nová Polhora aj Kechnec sú príliš malé pre strategického investora. A prečo si v Haniske nenechajú obec obstavať fabrikou, nechcú prísť o výhľad na komíny US Steel? :slight_smile:

Myslim ze prave ten jeden vyhlad im staci plus rychlostna cesta.

Tak dnes zas hromada dobrych sprav pre R2. Saca-Moldava aj Zvolen su dolezite useky, ktore vyrazne zrychlia spojenie KE-BA.

Tak este jedna dobra sprava pre R2 dnes je o Soroske: Tunel Soroška by mohol byť hotový v roku 2024

No zda sa, ze pri Haniske uz vlada riadne maka, a to potichucky a praveze bez politickeho balastu Polia, ktoré od farmára Oravca chcela firma blízka J&T, plán . Tak co, este bude niekto tvrdit, ze ten strategicky park je len politicky vymysel kvoli volbam? :slight_smile:
PS: Kto ma predplateny dennik N, moze doplnit clanok.