R2 vseobecne

Zakladam tuto temu pretoze tu chyba vseobecny diskusia k najdlhsej planovanej RK a tou je R2.

Na uzemi BB VUC je velmi potrebny usek Zvolen-Lučenec-Rimavská Sobota-Tornaľa. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=3195

A tiez ma zaujalo slovne spojenie - rýchlostná cestná komunikácia.

Takze nie RC alebo RK ale dokonca az RCK. A je to lepsie nez RK pretoze to je skor skratka okresu a mesta Ruzomberok a skratka RC nie je presna pre definiciu rychlostnej komunikacie. Takze ja odteraz budem pouzivat skratku RCK pre kazdu rychlostnu cestnu komunikaciu v SR, CR atd.

Faktom je ze toto uzemie SR nema a ani tak skoro nebude mat plny profil RCK R2 a moj odhad pre plny profil v celej dlzke R2 (podla clanku) je r. 2030. V r. 2020 by mali prebiehat posledne stavebne prace na 1/2 profiloch a postupne by sa mali useky rozsirovat.

Tvrdo napisane na 1/2 profil tu su intenzity a potrebnost z hladiska prichodu novych investorov. A na plny profil alebo aj vystavbu celych novych usekov je planovane aj PPP o com napriklad stranka blizsienaokolo.com neinformuje pre zaujatost oproti systemu PPP.

V skutocnosti je zamerom R2 podobne ako D1 stavat cez PPP. A to hlavne pre chybajuce mozne cerpanie fondov EU kvoli chybajucemu koridoru v trase R2.

Na jednej strane slovenske vlady “odsudili” tieto oblasti k horsej zivotnej urovni ale na strane druhej by rychlou vystavbou R2 “odsudili” celu krajinu na min. pomaly zlepsujucu sa zivotnu uroven - konkretne tym myslim ze os BA-ZA bude schopna generovat HDP a rozvoj aj dalej od tejto osi a to konkretne aj na Zahorie (D2+D1), TT-NR-BB a takisto aj dalej od ZA v smere na PP a potom aj dalej na KE a od tejto zony by mali byt KE podporene aj R4 a D1 KE-MI atd. - ale z tohoto je jasne vidiet ze oblast RCK R2 ZV-KE je “osudena” na to ze bude musiet cakat na viac penazi. Ale na 100% peniaze budu moct prist z osi BA-ZA atd. kym keby sa teraz prioritne len stavala RCK R2 tak to nevyriesi HDP krajiny a tym to nevyriesi nic a samotna RCK aj ked by bola lacnejsia nez D1 tak by si na seba nikdy nezarobila a aj preto je navrhnuta na PPP takze nie je to uplne zabudnutie na region. To co treba je zvysit financie na vystavbu dialnicnej siete.

Dokončení celé R2 v plném profilu se jen tak nedočkáme, možná se toho ani nedožiju. R2 má být dokončena okolo roku 2040.

V nejbližší době bude stačit poloviční profil vyjma úseku Zvolen - Krivaň a pak před Košicemi.

R2 na plný profil, to je vzdialená skutočnosť, aleno vzdialený sen. Financie z EU fondov by mohli pomôcť na skompletizovanie úsekov Zvolen-Kriváň a Košice-Soroška na plný profil.

Pre ostatné úseky by zatiaľ postačoval polovičný profil.

Ja si myslim, ze susasne tempo vystavby na R2 ZV-KE je takmer postacujuce … takmer preto, lebo obchvat Tornale ako aj Figy sa odsunul z povodnych terminov, Ozdany su OK.

Dal by som doraz na dalsie obchvaty a ako Branco spomenul, investovat na trase ZV-Krivan a RV-KE. Sorosku by som rozsiril, rekonstruoval, hlavne na “kosickej” strane…

Polprofil postupne staci … ale ako Adoas pise, nebude to riesit zaostavanie regionu, cize toto je potrebne riesit komlexne z pohladu dopravy, nielen R2 … rekonštrukcie ciest, napojenie na Madarsko atd …

Vystavba na R2 bude zavisiet od buducej vlady…ale mozno uz obchvat Ozdany pomohol k ziskaniu Draxlmaieru do RS (a len na okraj: je to dadavatel pre nemecke automobilky takzie s Kiou nema nic spolocne). Urcite by mal byt prioritou usek od Figy po RS ako obchvat Batky a Bakty a ZV-Krivan uz ako plny profil. S tou Soroskou to asi tak skoro nebude, lebo povrchovy variant je zamietnuty MZP, ale aspon po RV by sa vyriesili nebezpecne useky a to npr. pre stredne velkych investorov to je postacujuce.

Este k tym Ozdanom, neviem ci by nebolo vhodne ak by SSC urobila nieco s tou zakrutou za Ozdanmi v smere od RS (tam kde bola ta nehoda autobusu s UA kamionom vlani)…ak bude obchvat hotovy tak sialenci sa budu rutit z obchvatu do tej zakruty kde je povolenych 40 ci 60 km/h (uz sa nepamatam presne)…a nebudu to domaci lebo oni to dobre poznaju. Tam je cesta dokonca lokalne zuzena z C9,5 na C7,5 co samozrejme skoro nikto nerozozna.

NDS by se měla spíše soutředit na výstavbu obchvatu a ucelených částí.

V ramci R2 by sa mala NDS sustredit hlavne na vystavbu dlhych usekov, min. 15 a viac km - dobre prirodne podmienky, vacsi vynos z myta, vyriesenie dlhsich dopravnych problemov. Obchvaty potrebne uz nebude stavat pretoze v podstate ani Tornala ani dalsie mesta nie su priamo na trase - ja by som skor odporucil NDS realizovat dlhsie useky a SSC by potom mala realizovat privadzace. :wink:

Vseobecne sa nepredpoklada nejaka masivna vystavba R2 - nebudu na to zdroje penazi podla inych priorit, ale urcite by pomohla napriklad aj suma +2 mld. SKK k tomu co je teraz. To by mohlo byt cca. 4 km, za 4 roky vlady by to bolo tempo vystavby rychlejsie o 16 km. :wink:

Som sa pomylil - bolo by to viac ako 16 km pretoze 500 mil. SKK je priemerna cena na 1 km a tu sa stavia len 1/2 profil a naviac su tu lahsie stavebne podmienky. Takze by to bolo cca. 35 km naviac. :wink:

500 mil. SKK/km moze byt priemerna cena v celej SR teraz…na R2 dnes tak 200 mil. SKK/km za nejake 4 roky to moze byt 300, max. 350 mil SKK/km, aj s inflaciou, a to uz na plny profil ZV-Krivan.

devil,

ale ked sa budu prioritne riesit najnarocnejsie useky, tak to bude viac … ako trebars ozdany … tam je to samy most a je to tusim 6,4 km za 3 mld … ale tie ceny vies lepsie ty :wink:

Ale mali by sa hlavne riesit najproblematickejsie dopravne useky a pokial mozno tak dlhsie prave pre usetrenie penazi na drahych usekoch. :wink:

To uz zavisy od toho, ktore konkretne…ja mozem napisat len svoje predpoklady a odhady…Sorosku nepredpokladam ze sa tak skoro bude riesit tunelom a ine riesenie sa uz zrejme neschvali. Ozdany stoja necelych 1,5 mld/6 km (uplne presne sumy tiez neovladam :sunglasses: ) cize do 250 mil/km a to nie je lahky usek, podobne Figa, zase pri Tornali je to menej ako 200 mil/km a bolo by este menej keby to nerobili 4 roky. V okolí RS podla mna narocnejsi usek ako Ozdany nie je, skor naopak.

ZV-Krivan by som porovnal s usekom ZC-Sasovské Podhradie, tam sa kalkulovalo do tych 250 mil/km pre plny profil.

Ak odhadujem ze tento rok ide na tieto obchvaty cca. 2 mld Sk tak to by stacilo tak na 30-40 km do 2010 samozrejme s valorizaciou sumy kvoli inflacii (ale ta uz nema byt vysoka, to vies lepsie ako ja). Ak by pridali este tie v Adoasom prispevku spomenute dalsie 2 mld./rok tak to by umoznilo az masívnu vystavbu.

tak tie ozdany som prestrelil …

inak co sa tyka valorizacie, skor treba brat ceny surovin/materialu, nafty a pod … takisto rast ceny prac. sily, mechanizmov …cize nie inflaciu ako taku, len vybrane polozky …

… len som chcel upozornit, ze predsalen tam moze byt riziko …

Neviem ci ma SR moznost ovplyvnit ceny stavebnych materialov ako cement, beton atd. a takisto ceny ocele, nafty atd.

Cena pracovnej sily stupa - viac robotnicke profesie ako technicke profesie - ale to suvisi skor s tym ze je vacsi nedostatok robotnikov ako “len” nedostatok technickych pracovnikov a rozdiely v raste platov su len niekolko % z hladiska rastu 6-12% rocne to moze byt v priemere napriklad 7% pre technicke miesta a 9% pre robotnicke profesie.

A neporozumel som tomu rastu mechanizmov … to je polozka ktora sa neda umiestnit do ceny stavebnych prac … ak 2 firmy maju dobre technicke vybavenie tak dalsie 2 firmy nemozu kvoli tomu zvysit ceny za pracu - musia znizit zisky a viac investovat ale to s cenou stavebnych prac nema nic spolocne - slovensky trh je roznorody a zabezpeceny pritomnostou dobrych firiem s kvalitnou technikou.

Ja som zjavne “na jednej palube” s devilom pretoze obaja vieme ze na R2 by velmi pomohla aj suma 2 mld. SKK vzhladom na podmienky vystavby - lahsi teren, 1/2 profil, dlhsie useky, …

Nemělo by se zapomínat i n úsek mezi Žiarom n.H., Trenčínem a Drietomou. Zde je rovněž nutné budovat obchvaty a přeložky silnic jako např. Prievidza, Novaky, Žiar, Bánovce.

Vo fotogalérii sú úseky R2 Šaca obchvat:
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=1252

a R2 Ruskovce-Pravotice /obchvat Bánovice nad Bebravou/:
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=1253

Rýchlostná cesta nebude pretínať Zvolen. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4209

Starosta Valalík a pripomienky k štúdii Moldava-Valaliky-Košické Olšany: :arrow_right:

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=4313

Zdravim, hledal jsem a nenasel, jestli jsou nejake zpravy o tom zda se bude delat nejaky obchvat obce Drietoma (zona 40 km/h a privadec k D1 z panelu v dezolatnim stavu)…pravdepodobne by to byl i zacatek R2…

Cetl jsem diskuze o stavbe R2 takze vim kdy bude, ale tenhle ochvat by byl par kilometru a myslim ze i Drietoma by si oddychla…

Nevite jestli se neco pripravuje?