Stále nie je definitívne jasné, či R2 bude naozaj pokračovať od Trenčína v smere na ČR alebo bude začínať od Trenčína v smere ďalej na Prievidzu. Obchvat obce Drietoma bol plánovaný, neskôr sa posunula jeho realizácia a dnes sa len všeobecne hovorí, že ak sa bude niečo na tomto úseku robiť (TN-hranice s ČR), tak to bude práve obchvat Drietomy.
Na české straně se nepočítá se zkapacitněním I/50 a převedením do kategorie R, ale naopak s budoucím odklonem mezinárodního tranzitu (E50) po D1-R49-R6, neboť I/50 (E50) prochází přes CHKO Bílé Karpaty. V nedávné době byly provedeny rozsáhlé úpravy české I/50 jakožto modernizace dvoupruhu (výstavba obchvatů a dostavby stoupacích pruhů).
Coz o to, E50 mi vyhovuje jak je, jen tech obchvatu obci by mohlo byt vic (tusim jeste dva se chystaji, Banov a Stary Hrozenkov), ale ten obchvat Drietomy jakykoliv by se mi libil…pokud by to byla obycejna silnice tak tim lip, aspon bude levneji=rychleji a pak uz se budu tesit jen na R49/R6
R2 bude na 1/2 profil dostavaná súvisle tak ako je dnes navrhnutá (bez úseku okolo Drietomy) najskôr v r. 2025. Dostavaná potom na plný profil môže byť najskôr v r. 2040.
Mozno nie priamo v parametroch D, ale malo by sa na to mysliet … myslim, ze taky obchvat Ozdian bude aj bez parametrov D dost velkou pomocou … podobne Figa a Tornala … Ja by som nebol proti, ak by sa to stavalo kombinovane … teda na miestach, kde to nie je problem (=nie je velke zvysenie financnych nakladov) by som staval v parametroch D a kde by to bolo prilis drahe tak v parametroch R, pripadne nie D(120) ale D(100).
Ja som nebol dlho v KE teraz, ale chystam sa na Vianoce a tesim sa, ze pojdem prvykrat tak, ze bude hotova Zarnovica, Ozdany aj Tornala …
devil, nejde len o sirku jazdneho pruhu , ale hlavne o stupania a polomery zakrut. Ono, ten komfort si clovek uvedomi, az ked pouzije R a D tesne za sebou. Ja som nedavno isiel ZV-NR-TT(R1)-TN-PB (D1) a ten rozdiel si fakt hmatatelne uvedomis kazdym dalsim kilometrom. Na kratku vzdialenost do 100 km je to pre vodica jedno, ale pri 300 km vzdialenosti sa ta kvalita komunikacie na vykone vodica uz podpise citelne.
Pre mna osobne napr. D1 okolo L.Mary nie je dialnica, ale rychlocesta.
mas pravdu, to dost zavisy od vzdialenosti na ktoru sa cestuje. myslim si ze Tornala by sa prilis nepredrazila ale o ozdanoch by som to netvrdil. podla mna pahorky okolo LC a RS by si urcite vyzadovali vacsie investicie ako pri RC.
Viem, aké sú plány, R1 sa postupne zmení na tak, že bude od TT po KE.
Keď výstavba R2 na parameter diaľnice, tak už radšej rovno plný profil R2.
Nevyhovuje pôvodná cesta, ide o úseky ciest smrti, je tu jedna z najzaostalejších oblastí v SR a plný profil R2, kde náklady by boli 400 mil. SKK na 1 km sú priamo ideálne.
Ale v SR to takto nefunguje. Do 10 rokov ten 1/2 profil nebude stačiť.
A len tak mimochodom, keby sme sa mali riadiť podľa intenzít, tak dnes na D2 MA-Kúty nie je žiadna diaľnica, ani tunel Branisko by tu nestál.
No a hlavne v noci je to cca. 6-7x kolóna kamiónov po 10-12 kusov a len výnimočne osobné auto. Až od priemyselného parku je to (ale hlavne cez deň) trochu plnšie, ale zaujímavé to začína byť tak 5 km pred BA.
Myslíte, že bude někdy v blízké budoucnosti snaha jednat s Maďarskem o odbočce z Tornaľy do Miskolca, tedy vlastně směr na Rumunsko, jakožto do nového člena EU?