Paci sa mi, ako pseudoodbornici formatu Vlados, Andrej, okorec, peterle dookola pritakaju hlupostiam uberpseudoodbornika johhana, jasne preto, lebo hlasa nezmysly obhajujuce ich predrazene naokolo blizsie do zilinskych garazi, respektive lebo vlastnu hlavu ani schopnost citat veci ako vlatne dokumenty nemaju. Po case si ale johhan pripusti, ze pisal sprostosti, ktore som mu tu musel dookola vyvraciat. Tak som zvedavy, co na to Andrej so svojim “Ako napisal johhan, zaradenie uvedenych usekov na vystavbu su z KF je mozne len preto, ze su vedene ako privadzace na CORE siet, resp. bodova zavada.” Som zvedavy, co budu o budovani R2 z KF pisat teliatka teraz, ked uz aj “pan veduci pochopili”, ze KF s R2 nic nema.
tam kde je nepomer medzi cenou a intenzitou, myslim tou realnou ktora bude v case spustenia useku, urcite tur-hub, PO obchvat, pokial to ma byt suvisla dialnica tak jej KAZDY usek musi byt opodstatneny. za PODVOD povazujem najma pri hp-ds nezapocitanie nakladov ako razenie prieskumnej stolne ci priprav v ramci PPP1 a 3 do ceny na zaklade ktorej sa hodnoti opodstatnenost bez ohladu na to ze tieto naklady su uz davno vyplatene a nebudu hradene z EU. to potom aj na R2 mohol stat najskor odstranit ornicu, vyrubat stromy a vyrazit stolnu pod soroskou a potom zadat VO na stavbu samotnu…
pri D3 je otazka skor ktory useky nema problem obhajit opodstatnenost…
to je v poriadku na tak dlhom tahu ako je R2 je mozne postavit desiatky km nesuvislych usekov lebo tolko bodovych zavad tam naozaj je. pre bodovu zavadu je skoro jedno aka je intenzita uspora casu tam bude tak ci tak.
a teda ake su prognozy na D3, 10.000 cez skalite, 30.000 pri KM a 80% aut na dialnici ?
Keďže je to už pasé môžeme si niečo napísať. Keďže sú ľudia ktorí si myslia že by bolo dobré keby sa ten juh rozvíjal rýchlejšie aj keď nemá intenzity a nie je CORE TEN-T dojednali sa nejaké veci - a to keďže nejaké úseky z KF asi spadnú do CEF alebo Junckerovho balíku a ostanú peniaze v KF bolo by dobré, keďže všetky relevantné úseky D1 a D3 budú rozostavané do KF šupnúť kľučkou nejaké úseky R2 a to tie čo by sa dali prezentovať ako privádzače k TEN-T CORE koridoru a tú Sorošku ako bodovú závadu. A tým by v EFRR zostalo viac peňazí na úseky v polprofile RC. Lenže … sú takí intelektuáli ktorí za každú cenu potrebujú kritizovať dudrať a “kopú do dverí” spôsobom veľmi podobným tebe ( ja som riaditeľom zemegule a vy ste iba tupé hov..da ) a začali dupať že je treba stavať R1 a celú južnú R2 a komplet a zrušiť D3 do poľských lúk a hájov a podobne. No keďže ludia ktorí sa snažia pômôcť nemajú radi ked im za odmenu niekto “kope do dverí” povedali dosť - nič , všetko bude bez výnimiek podľa regulí a nariadení. A tak bude z KF iba CORE TEN-T a tak bola z KF vyradená aj tá R5 ktorú tam únia sama dala ako prívesok CORE TEN-T a bude stavaná z EFRR teda namiesto možno nejakého R2 úseku. Takže nulová tolerancia. A na dôvažok EFRR bude podradený dôslednej kontrole a zvýšený dôraz bude na jednotky a stlačí sa význam finacovania RC. Teraz už mi je aj jasné prečo vláda R2 jednoducho vypustila z priorít ( ani eurofondy ani PPP ani ŠR ).
.
Šťastie že nevyšmarili aj ten privádzač Lietavská Lúčka do EFRR lebo to by asi museli jednu R2 zrušiť. Ešte že som iba nezainteresovaný zriedkavý pozorovateľ inak by ma asi porazilo. Ale niet sa čomu čudovať keď posledný kto mal akú-takú koncepciu budovania nadradenej infraštruktúry bol paradoxne Rezeš.
Ja sa zas tesim, ze ako jeden z mala obhajcov naokolo blizsie na tomto fore mas aspon ty guraz priznat si chybu, ked napises blbost.
O tom, kto za co moze a preco sa R2 ignoruje sa ale radsej s tebou bavit nebudem. Zbytocne spekulacie, konspiracie a nepodlozene ociernovanie. Z mojho hladiska by sa financie mali delit 60:40 (sever:juh), a kym to tak nie je, tak je to okradanie juhu. A cim to okradanie budes zdovodnovat/obhajovat je mi jedno.
Sever-juh, to je nezmysel ked r2 a D1 sú od seba vzdialene par desiatok km. Slovensko je orientovane od zapadu na vychod ziadne delenie na sever a juh nena vyznam, zvlast na vychode uz vobec nie, takze peniaze idu do vystavby vychodnym, teda tym rozhodujucim smerom, zbytok su spravne nazvane doplnkove tahy. Hovorovo je iba liptovska a tatranska cast D1 nazyvana severnou lebo je severne trebars od Piestan.
Ano, taky Lucenec, Tornala, Rim.sobota, Vel.krtis, Levice, to vsetko je od D1 par desiatok km, a mozno ani tolko nie. A aky je problem ist z Roznavy do Nitry cez Zilinu??? Sak ziaden poriadny hejslovak inak ani nejazdi.
Tento pomer by sa mohol dodržiavať keby sme za tých 100 mohli postaviť severné aj južné prepojenie západu s východom. Realita je taká, že poriadne nemáme na jedno prepojenie západ-východ a niekto to vybľakuje že musíme mať dve. Láskavo bez v úvahu, že západ nie je len Bratislava a východ Košice.
Takže napr. z Velkého Krtíša pôjdem do Košíc cez ZV-BB a Donovaly…hlavne v zime to bude velmi pohodlná cesta…v Ružomberku sa napojím na už dúfam dokončenú D1…a cez lievik Tunel Branisko sa povlečiem za vodičmi, ktorý v tuneli bežne jazdia 60tkou do Prešova…a potom je to už len pár kilometrov…do Košíc…dakujem…fakt mi tú R2 netreba…
Ty radsej len pritakavaj johhanovi, lebo sam produkujes este vacsie hluposti. Praveze na spojenie zapad-vychod juhom by nam tych 40% v pohode stacilo (realne je na neho potrebny len jeden tunel Soroska), a celkova obsluznost Slovenska by uz 10 rokov bola viacmenej vyriesena. Na co nemame je megalomanske naokolo blizsie s hadam 10 tunelmi a stovkami kilometrov stavanych stylom tunel-most-tunel. Kedze ale nasou hejslovackou prioritou je tunelovat na tuneloch okolo Ziliny (a nazyvat to prepojenie BA-KE), tak mame len tie zilinske tunely a zilinske gorilie vahostavy.
Mohli by sme mat aj na jedno prepojenie len financie sa davaju inde. Nikto nepochybuje o to, ze D1 treba dostavat, ale za aku cenu? Aj ty uznavas, ze za tych 100 sa neda postavit severne prepojenie Co sa tyka prepojenia, tu neide len o to, aby Bratislavcania mali cestovat do KE a Kosicania do BA juznou alebo severnou trasou. Su tu aj ine mesta, odkial ludia by radi cestovali rychlo ale najma bezpecne do BA alebo KE. Oni si nezasluzia, aby mali aspon polprofilovu Rku, oni neplatia dane, neziju v tomto state?
Ak by tu nekradli, tak by sme na to jedno z-v mali (za 80 jednotiek) a mali aj jedno s-j prepojenie (za iných 80j), zvyšných 20j z-v by sa použilo na R2 a 20j s-j na R4… potom ďalej by budget 100j z-v mohol ísť na R2+R6 a budget 100j s-j na R4+severnú R3. D1 vôbec nemusela byť v celej dĺžke stavaná 2+2, kľudne od PP po Široké a od Dargova na východ by sme sa uskromnili aj s 1+1. Ušetretné 1+1 by pomohlo na R2 ZV-KE.
Jasné, že tu nejde len o Bratislavčanov idúcich do KE a Košičanov do BA a presne preto je/má byť priorita D1, D3 a stredná časť R3.
Tu slušne zavádzaš. Nestačilo. Tunelov tu bude viac ako jeden, budú aspoň 3 a južným prepojením by NIKDY nebola vyriešená oblužnosť Slovenska.
Ano chlapci každý si zaslúži polprofilovu Rku do BA. Aj obyvateľ Uble, Čiernej nad Tisou, Rabče, Jarabiny, Čierneho Balogu, Štúrova, Nitrianskeho Pravna, Tisovca, Šumiacu, Makova a vôbec, každý kto len chce. Poďme stavať pre všetkých naraz a pekne vzdušnou čiarou. Hurá!
Ked sa to este ratalo v korunach, hovorilo sa ze za cenu D1 RK-ZA by sa dala postavit cela R1+R2 NR-ZV-KE bolo to tusim 100miliard korun. Nie som odbornik ani sa nechcem hadat, ale kazdy uzna ze na severe su hory a na juhu niziny takze sa tam stavia lahsie, lacnejsie a rychlejsie a mohlo to uz byt hotove. Na severe by sa dalo cosi usetrit keby nestavali D ale R co sa tyka stupani, zakrut atd.
A ked uz tu niekto spominal Rezesa, pamatam sa ako Meciar v Lucenci sluboval dialnicu s dvojkolajkou v strede juhom tusim v trase R7+R2 BA-KE. Logiku to ma, najkratsie spojenie, najlahsi teren, s tym nemoze nikto nesuhlasit. Pocty aut, ludi, priemysel atd. je uz uplne iny argument o inom, ale vzdialenost a cena juh vyhrava.
To sa to niekomu, kto býva v MT resp v Prahe ktorá je napojena dialnicami na všetky svetove strany diskutuje…ale ludia žijú aj v LC,RS,VK,RV…aj oni potrebujú bezpečne cestovať na východ resp západ…
je to vtipne ako sa slovaci za normalnych okolnosti rozdeluju na vychod a zapas, ale v pripade dialnic je to sever vs. juh ale zas na druhej strane to vychadza asi z toho isteho standardneho pocitu ze “niekto mi tu krivdi”
na druhej strane je fakt ze slovensko je tak mala krajina, ze ak by neboli eurofondy tak pochybujem ze by sa stavali tak neskutocne drahe stavby okolo ZA, alebo predimenzovane stavby ako severna D1 za LM.
Skutocne az ked sa tam nasypu neskutocne miliardy a vsetko sa to dostava, az vtedy to bude mat zmysel (a to bude v roku 2022? cize min 20 rokov zabetonovane miliony). Dovtedy su tam zbytocne zabetonovane peniaze ktore sa mali pouzit inde
na ukazku zopar ukazok pre ktore sa stava D1 google.sk/maps/dir/Bratislava/Michalovce/ google.sk/maps/dir/Bratislava/Bardejov/ (kazdy aj tak chodi cez kezmarok a nie cez tie mini-useky a presov, je to aj kratsie len google to neukaze)