Nikto tu nepíše, že sa odsunnuli prostriedky z R2 na PPP2… medzi riadkami je uvedené, keby nebolo PPP2 tak by bolo 30 rokov v rozpočte okolo 130mil. € na cesty a postupne by sa táto čiastka mohla uplatňovať na potrebné úseky. Teraz nám zostáva 30 rokov len pozerať (a tešiť sa z toho čo politici prešustrovali).
Ficova vláda nič nevyčiarka, toto neprezrieralo zreálnili v NDS, vláda by také NIKDY nevypustila. Niektorým nám to bolo jasné, aj bez prezradenia štátneho tajomstva
Slovensko používa eurofondy na D1/D3, lebo najdôležitešia trasa (aj medzinárodná) ešte stále nie je dostavaná a žiaľ tak skoro ani nebude. Myslíš, že Brusel bude podporovať 2 rozostavané koridory alebo podporí jeden aby bol koridor hotový skôr?
Co si ty a johhan vysnivate vo svojich mokrych snoch (tzv citanie medzi riadkami), je mi fakt jedno.
Tu mas schvaleny OPII, v ktorom je jasne napisane, ze na Cestnu infrastrukturu MIMO CORE je vyclenenych 570mil EUR, a ze hlavna priorita v tomto je R2. Takze EU to schvalila, je to nezavisle na D1 a D3, a je rozhodnute, ze sa to bude realizovat a su na to vyclenene peniaze. Akurat dvaja truhlici Vlados a johhan tajne medzi riadkami “citaju” konspiracne nezmysly.
2.6 PRIORITNÁ OS 6: CESTNÁ INFRAŠTRUKTÚTA (mimo TEN-T CORE)
ID prioritnej osi
Názov prioritnej osi
Cestná infraštruktúra (mimo TEN-T CORE)
Celá prioritná os bude realizovaná výhradne prostredníctvom finančných nástrojov Nie
Celá prioritná os bude realizovaná výhradne prostredníctvom finančných nástrojov vytvorených na úrovni ÚnieNie
Celá prioritná os bude realizovaná prostredníctvom komunitne vedeného miestneho rozvojaNie
Pre ESF: Celá prioritná os je zameraná na sociálnu inováciu alebo nadnárodnú spoluprácu, alebo obojeN/A
2.6.1 Fond, kategória regiónu a základ pre výpočet podpory Únie
FondEFRR
Kategória regiónuMenej rozvinutý
Základ pre výpočet (celkový príspevok)591 773 210 EUR
Kategória regiónu pre najvzdialenejšie a severné riedko osídlené regióny (ak je to vhodné)N/A
2.6.2 INVESTIČNÁ PRIORITA 7a): Podpora multimodálneho jednotného európskeho dopravného priestoru pomocou investícií do TEN-T
2.6.2.1 Špecifické ciele investičnej priority a očakávané výsledky
ŠPECIFICKÝ CIEĽ 6.1: Odstránenie kľúčových úzkych miest na cestnej infraštruktúre TEN-T prostredníctvom výstavby nových rýchlostných ciest
Selektívnym doplnením siete diaľnic o vybrané úseky rýchlostných ciest bude zabezpečené kvalitné cestné spojenie medzi jednotlivými regiónmi, ako aj krajskými sídlami. Zámerom je predovšetkým výstavba nových úsekov na rýchlostnej ceste R2.
Vybudovanie rýchlostnej cesty R2 významným spôsobom prispeje k zlepšeniu vzájomného prepojenia na trase Trenčín – Prievidza – Zvolen – Lučenec – Košice Šaca – Košické Oľšany a taktiež medziľahlých regiónov postihnutých štrukturálnymi zmenami v ekonomike a vysokou mierou nezamestnanosti. Vybudovanie tejto cestnej osi poskytne potrebnú kapacitu a úroveň bezpečnosti, ktorá ja na súčasnej ceste I/50 v mnohých prípadoch neúnosná.
Trasa je súčasťou súhrnnej siete TEN-T. Z celkového počtu 25 úsekov R2 o dĺžke 314 km boli k 31.12.2013 odovzdané do prevádzky len tri úseky o dĺžke 18 km. Ďalších cca 35 km by malo byť dokončených spolufinancovaním z OPD 2007 – 2013.
DrX ja len fakt nechapem ako OPII suvisi s tym, ze vdaka splatkam PPP2 (a onedlho bohuzial aj D4+R7) prakticky bez EF nebude mozne stavat cesty vobec… A tz nechapem aky je problem s EF na vybrane useky R2, ved v kazdom dokumente ohladom OPII sa spominalo, ze z ERDF maju ist eurka najma na R2 (ML-Ruskovce, Soroska, obchvat KE), okrem nej sa spominala uz len R5 a prelozky 1-tiek (SB-SM a NH-Petrovce)
17-krát. To je tragédia. To tam riadili nejakí zúfalci?
Ja si neviem predstaviť, čo sa tam dá meniť 17-krát.
Inak, keď tie projekty vyradili, tak aj niečo tam dali, alebo po nás potopa. Lebo podľa kontextu usudzujem to druhé.
A vidím, že máš prehľad ohľadom eurofondov. Zachytil som info, že predsa EÚ bude financovať projekty aj do zdravotníctva ako budovy a pod., ale zrušíme podstatnú časť nemocníc. Pilotný projekt údajne má začať v Trenčianskom kraji. Je to pravda?
Je tragické, že namiesto platenia koncesii sme mohli dávať ročne tieto prachy na R2,R3 a R4 a určite by sa z toho niečo užitočné postavilo. A teraz ohľadom úseku pri Nižnej sa tvárime, že hľadáme financie
eric, uz len to, ze napriek splatkam PPP2 sa ide robit nove PPP na D4+R7, svedci o tom, ze vlada vie, ze bude vediet najst dalsich 150mil EUR/rok na cesty v rozpocte. Cize, ak by sa nestavalo D4+R7, tak v rozpocte by na normalnu vystavbu vsetkeho, na co nie su eurofondy, bez problemov peniaze boli (lebo tam budu musiet byt na D4+R7). A je ciste len politicka zalezitost, aby sa tie peniaze rozumne rozdelili na vsetky cesty podla realnej potreby. Ale kedze minister je z BA, tak holt vsetko to pojde do pociatkovej garaze v blave. Neviem co viac tu este treba riesit.
PPP2 je R1 čo tak vydzvyhuješ a R7 detto
Vidno, že tomu vôoooobec nerozumieš. To, že nejaké PPP podpíše vláda/politici čo tu budú ešte 5 rokov neznamená, že SK bude mať na splátky aspoň na tých 5 rokov. Demografiocká krivka nepustí. Jasné, že sa to bude musieť zaplatiť a bude to na úkor zdravotníctva, školstva, športu, kultúry a poď.
Treba sa ísť “poďakovať” Ficovi a Vážnemu vďaka ktorým 30 rokov musíme preplácať R1, nie tu kňučať a vymýšlať konšpiračné teórie ako DrX.
A R2 zatiaľ ako celok môže naozaj počkať, stačí pár úsekov a zbytok preložky cesty najmä na bodových závadách, intenzity sú tam proste biedne. a aj keby hneď stála hotová už včera, žiadna prosperita nepríde, tak ako stojí R1 a v BB aj tak skapal pes, žije len zo štátnych peňazí (úrady), to jest z našich daní.
A druhý príklad, Prievidza ktorá je momentálne naozaj mimo diaľnice š R-ky získava investora Brose ktorý vytvorí 600 pracovných miest.
Ked sa tak pozerám na R2 od ZV po KE tak by asi najviac pomohlo rýchlosti a bezpečnosti premávky co najskôr dokončenie useku pod Soroškou, samotný obchvat KE ( ten by sucasne prepojil plynule dopravu okolo KE v smere juh-sever na Prešov), a usek od Kriváňa po Lučenec ( len tu su navrhnuté neskutočne dlhé estakády, mosty) a samotný obchvat Zvolena…
Medzi TN a ZH je to Chocholná - Mníchova lehota - Rusovce
Len otazka znie, ci kompetentni vobec vedia, odkial sa vezme na splatky PPP D4+R7, ved aj Pociatek v rozhovore tusim pre HN priznal, ze odhadovane splatky su o 50 mil. ci kolko vyssie, ako tie, ktore by si SVK mohlo dovolit, akurat ze sa ptm vyhovoril, ze ocakavaju nizsiu cenu v sutazi. Ono nebol by problem najst tych 150 mil. aj dnes, ale… Dnes zo SR ide len spolufinancovanie a priprava. A dalsie PPP platky sposobia, ze
ad1 - navysi sa rozpocet MD => velmi nepravdepodobne, kedze za 1. ficovej vlady aj za radicovej vlady sa stale pohyboval okolo 1 mld, teraz, ani nie 5 rokov na to je to vyse 2 mld - cize 2 nasobok !!!
ad2 - sekne sa to, co sa vynakladalo zo SR doteraz - cize bud spolufinancovanie alebo priprava. Kedze EF zrejme zostanu aj po roku 2020, nebude odveci ich cerpat a teda bude nutne zachovat spolufinancovanie. Najpravdepodobnejsim scenarom teda je, ze splatky bratislavskeho PPP pojdu na ukor pripravy. Takze ak to PPP vobec vyjde (pri poslednych vyjadreniach som sa docital ze vraj do financovania chcu zapojit aj SIH, takze o buducich pravdepodobnych problemoch kompetentni urcite vedia), pan boh zaplat za kazducky usek ktory sa trz pripravuje.
A hlavne si zabudol na “moj” oblubeny Batka-Figa - jednoduchy polprofil, kde najvacsou polozkou budu asi zemne prace. Obchvat ZV by mohli “docasne vyriesit” akymsi “privadzacom ZV-vychod” - od konca MUK Neresnica az po MUK ZV-Vychod to prerobit na smerovo deleny stvorpruh hlavne bez KO, a ak sa vsetko poriesi, ptm postavit plnohodnotny severny obchvat. Co sa tyka Krivan-Lovinobana, tym estakadam by sdalo trochu pomoct - hlavne dat to na zlty FIDDIC, nech je tam aj akasi “sutaz technologii”.
Suhlas so vsetkym - hlavne s tym, ze cely prietaz ZV by trebalo poriesit MUK a potom uz bude na zvolencanoch, aby akceptovali rozumne riesenie, ktore mesto odlahci (a nevydumovali 10-km tunely).
Ja by som este na useku Saca - Jablonov v tych bezpecnych rovinatych usekoch docasne premaloval ciary na striedavy trojpruh a zaviedol aspon 100/110kmh, aby sa dalo v pohode obiehat, a zaroven cely ten usek R2 Jablovov-Saca dat urychlene do vystavby, kedze tam su rozumne intenzity a ceny budu ako na R4, teda 5milEUR/km fullprofilu. A za relativne male peniaze sa da na juznom tahu spravit vela. Ale, kedze smeracke ani KDHcke vedenie ministerstva s tymto usekom nema(lo) zaujem robit nic viac nez tunelovat cez Sorosku, tak neviem neviem.
v podstate to tak je tak aky podvod? mna by skor zaujimalo ze ako sa odovodnuju konkretne useky D1 a D3 ci tam treba napisat konkretne ocakavane intenzity (alebo staci ze je to nakreslene do mapy ako neviem aky koridor) a ci stacia tie ktore tam su a realne budu alebo sa pise v style misuru tj. 25.000 aut cez skalite. a pod. ??
ale preco nenapises ze ktora cast ODP. lebo podla mojej skromnej mienky ide najma o prioritne osi pre dialnice a zeleznice teda KF a ERDF z ktoreho idu RC je prakticky vycerpany. cize bol tam dostatok projektov aj ked R1 isla cez PPP. z toho mi vyplyva ze nebyt PPP2 dnes sa mozno nestavia zvolen-krivan. ze sa hladali cestne projekty je len dobre.
A skutocne nevidim dovod preco by minfin uvolnovalo peniaze na cesty keby nemusela splacat PPP2. PPP sa pretlacalo aj preto lebo je zmluva s koncesionarom cez banky, EBRD a neviem cez co vsetko a Sk bolo tym padom zaviazane splacat bez ohladu na to ci sa zoberie skolam ci nemocniciam. pokial zavazok nie je tak mindop nema ABSOLUTNE ziadne paky pytat stamiliony na cestu ktora ani nie je prioritou. no len si vezmime ze stat nedokaze naraz opravit celu betonku smerom na GA lebo 5 km je este v BA kraji kde fondy cerpat nemoze…ale hlavne ze by len tak vytiahli desiatky mil. rocne na R2…taaak urcitee.
ekonomicke pomery toho obdobia nepustia. tak isto postupnost vystavby trati.
trasa cez madarsko je tiez blizsie naokolo, dlzka nepusti hlavne ked nie je jasne ci bude SO BP. mozno vela ludi je upatych na suvislu dialnicu ale napriek tomu sa viac oplati jazdit spodkom odkedy je R1 suvisla. cize trasa “zije” je pouzitelna a velmi perspektivna aj ked zatial to nie je o kompletnom tahu “iba” o cca 40 km, samozrejme ked bude tych 40 km postupne bude treba kompletny tah v plnom a ciastocne v poloprofile. tempo asi 20 km za 7 rocne obdobie OP je neakceptovatelne, neprimerane a diskriminacne.
Samozrejme, ze koridor, ktory ma EU v sieti CORE je silny argument na financovanie z KF, prioritne sa predsa buduje najprv zakladna siet, az potom doplnkova. Aky usek D1 ma podla teba problem obhajit svoju opodstatnenost na zaklade intenzit?
Problem s financovanim na D3 malo jedine Skalite, tam vsak zalobovali Cesi a Poliaci. Za R2 ziaden z okolitych statov lobovat nebude. Ako napisal johhan, zaradenie uvedenych usekov na vystavbu su z KF je mozne len preto, ze su vedene ako privadzace na CORE siet, resp. bodova zavada.
Pardon ospravedlňujem sa, schválená realita sa odlišuje od toho čo som mal ja informácie - takže R2 nepôjdu z KF ale EFRR - škoda mohlo byť viac peňazí na R-ky mimo CORE TEN-T.
.
Takže takto je to schválene final:
Prioritná os 2 - KF - Cestná infraštruktúra v sieti koridorov CORE TEN-T - 1,4 mld € - v podstate dostavba celej D1 do KE a D3 komplet. Ostatné úseky mimo CORE TEN-T boli nemilosrdne vyrazené pribudlo po jednom úseku R3 Turiec a R6 Púchov
Prioritná os 6 - EFRR - Cestná infraštruktúra mimo siete koridorov CORE TEN-T + mimo siete koridorov TEN-T - 570 mil. € - z toho na RC (R2+R5) 200 mil. - ostatok (cesty I.triedy ) + nový hraničný prechod s Ukrajinou - 370 mil. v tom je aj rekonštrukcia 300 km ciest I. triedy - snažia sa o to aby bolo schválené že vybudované polprofily RC boli brané ako cesty I.triedy - napríklad češi najú v tom výhodu že RSD spravuje aj jednotky aj diaľnice u nás je to oddelené.
sčítanie robia lokálny ludia nie je dôvod aby znižovali intenzitu a pri 10 meraniach je to minimálne ovplyvniteľné … ale aj ja som zvedavý aké budú intenzity - podľa lokálnych a overovacích sčítavaniach narástol hlavne severojužný ťah - Poľsko-Maďarsko