Vlados ten názor Michalovčanov zaujíma ja mňa, ale keď sa na to pozriem zo svojho pohľadu: MI - BA cez PO (do 3,5t) sa KE úplne vyhne cez Vajkovce-Rozhanovce (bola už zaplátaná táto III.tr. pri odbočke na Beniakovce?), ale MI - BA cez ZV sa musí prejsť cez Koš.Oľšany/Koš.N.V. + celé KE síce obchvatom, ktorý ešte má kapacitnú rezervu ale tá sa tiež raz vyčerpá tipujem tak do 10r. Vychádza mi to, že pre MI, TV, je nutnejší KE R2 obchvat.
cestuju ale vo vyraznom mensom objeme. no len si porovnaj kolko kamionov ide po D2 a kolko cez donovaly. bohuzial pretoze to je len znak toho ze poskomunisticke krajiny su roky az desatrocia pozadu. kde sa vyvaza viac kde je viac kapitalu, kupischopnych ludi a firiem, vo V4 alebo niekde v rakusku, nemecku atd…to ani otaznik netreba na koniec vety…
tak preco nebola priprava uz hotova, lebo mr. dzurinda a spol. na to kaslali 8 rokov! a na R2 este riesili len EIU!
OK, ty mas vsetko co potrebujes v notebooku co sudiac podla toho co vidim vo vlakoch je skor vynimka. notebooky sa vo vlakoch pouzivaju bezne na pozeranie filmov. preco asi…no vo vlaku nemas ten komfort ako v ofise, nemozes konzultovat, rokovat ani SERIOZNE riadit pracu inych ci prijimat ulohy od nadriadenych. a ked robis pracu ktora si vyzaduje byt na svojom pracovisku co je asi drviva vacsina zamestnani tak je to uplne bez debaty. ty proste zase vydis svoju pracu a spoje moznosti a nevnimas roznorodost. pre vacsinu ludi je cesta zabijanie casu ci vlakom ci autom. auto je ale na dlhu vzdialenost flexibilnejsie, okrem toho ze sa odvezies na presnu adresu sa zastavis kde chces, ides trasou ktoru si zvolis.
co sa tyka presunu do susedneho okresu npr. ZA-MT alebo ine tak tam je casovy rozdiel logicky mensi hoci uznavam ze vacsinou je to v prospech auta. toto je vsak zvacsa denne dochadzanie cize HD je zlacnena (elektricenky, predplatne listky atd.), no ale hlavne ked sa teda nebavime o prahe ale o nasich mestach tak kde mas zlozite presuny 1,5 hod ??? aj v BA ides trolejbusom od z jednej strany uzsieho centra -hlavna stanica- na druhu stranu -mlynske nivy- za 10 min. a to stojis na kazdej krizovatke. za 1 hodinu sa pomocou “skvelej” MHD BA dostanes od zel. stanice v biskupiciach na konecnu v dubravke. v bystrici si za 20 min. zo stanice hore na kopci v nemocnici npr. a v okresnych mas pomaly vsetko podstatne 5-10-15 min peso od stanice.
no a co sa tyka zmyslu vyuzivania HD a auta ked vieme ze vacsina dopravy je lokalka tak sa podporovat lokalne dochadzanie autom s 1-5 pasaziermi (zvacsa 1-2) alebo HD ktora odvezie naraz “trosku” viac ludi a to menej aut bude na ceste. zase bez otaznika na konci.
nielen to, postavilo sa nieco aj na cestach I. tr. aj ked casto islo len o vymenu asfaltu, kedze tieto mensie useky nemaju taku tlacenku ako visnove alebo D3 tak by jednoducho neboli a basta.
@devil: hej, vidím to zo svojho pohľadu. aj keď nie každý môže vo vlaku pracovať, každý môže oddychovať, jesť, piť. čo sa týka tých 1,5 hodiny presunov, tak to uvažujem, že keď idem do BA, do KE, do PRG, tak nejdem na jedno miesto/stretnutie, ale mám tam naplánovaný celý deň (2-3 rokovania). A to isté je keď idem do ZA z MT. Tak idem na 2-3 miesta. a cim mensie mesto, tym su kratsie samotne presuny, ale tym dlhsie sa caka na spoj. naopak ked naprikald do KIA dochadzaju na smenu stovky ludi na rovnaky cas a v rovnakom case zase idu naspat, tak je nezmysel aby isiel kazdy sam autom. proste to zavisi od situacie, kedy sa da ist vlakom/busom a kedy je lepsie ist autom. a nie je to len o cene listku. ta predstava, ze ked su niekde velke intenzity, tak treba pomaly pod hrozbou nasilia donutit ludi chodit vlakom je uplne scestna.
a mimochodom, ja nespochybnujem ze viac ludi a tovaru ide u nas v smere na zapad ako na juh alebo na sever (aj ked ruku do ohna by som za to nedal), ale uz za Rimavskou Sobotou su intenzity (nakladnej aj osobnej) nizsie ako ked zratas Kremnicke bane a Sturec. a Kremnicke + Sturec + Donovaly dava taku nakladnu dopravu co nie je ani hned za Zvolenom. takze preto sa mi zda, ze tych kamionov je na trase S-J cez stred slovenska vela a urcite vidim zmysel vo vyrieseni Ypsilonu Ostrava/Katovice - Krakow - Budapest.
tak to uz vobec nie ked idem navstivit daleky ciel a mam viac meetingov tak HD je uplne neprakticka. to treba casto riesit take trasy cez mesto ktore nie su uplne typicke a preto su spoje menej huste. beznu lokalku netreba nutit. staci zlepsovat HD namiesto bezodnych dier ako su rozsirovania ciest v mestach alebo parkovacich miest. dnes su ludia nauceny platit viac za cestu autom kvoli par minutam.
ale no tak…Kremnicke + Sturec + Donovaly su blizko BB, kolko z tych cca 4.000 kamionov je tranzit ked dole pred dudincami je to pod 1.500…
určite to nie je len tranzit od Šiah ale aj z inych smerov (komarno, levice, lucenec). Kremnicke su pre BB nevyuzitelne. Intenzity na Sturci a Donovaloch su samozrejme tvorene AJ tym co ma start/ciel v BB a na horehroni, ale urcite to nie je LEN lokalka.
na madarskej hranici je 9 prechodov kadial moze ist ND. su mozne rozne trasy to je jasne. tych 1.000-2.000 kamionov denne na tych 9 prechodoch (opravte ma ak je niekde 3-4 tisic ale pochybujem) mi na tak dlhu hranicu nepripada vela. smer polsko je na tom este ovela horsie tam su len 2 prechody a aj keby polovica NA zo svrcinovca pochadzala z polska tak je to strasne malo.
aha a este nieco, ked sa bavime o roznych trasach to nie je len BA-KE, je xy lokalit v sirokom okoli BA kde sa pracuje, cestuje aj vybavuje a to nielen z KE. ono jedna vec je sadnut do IC, mat komfort, obetovat 1 hod navyse plus nieco a ist HD na sidlisko, ale npr. ist z MA do MI, zo SC do VT alebo NR do HE to su uz vlakom 8-9 atd. hodinove cesty.
ved ja s tym suhlasim, ze hromadna doprava neriesi potreby vsetkych ludi na trase Z-V. ja len cely cas tvrdim, ze ked bude D1 a trasa cez madarsko, tak je trochu luxus stavat treti kompletny tah, ked nas topanka tlaci aj inde.
jediny UBERluxus co sa na Slovensku deje, su miliardove tunely okolo ziliny/martina. Podla tvojej logiky by si mal byt rovnako spokojny ak postavime spojenie vychod-zapad juhom a zo ziliny dialnicu do ostravy, aby ste mali dialnicne spojenie na BA. Na Slovensku su tri kraje na severe a 5 krajov na juhu, cize ziaden plan, ktory tie juzne neprepoji, nezabezpeci rovnomernu obsluznost celeho Slovenska. Preto treba stavat juh aj sever, v deleni 40:60.
To som zvedavý, obetuj sa a 101-vý krát to napíš … ktoré úseky od nového OPD sú schválené Bruselom na výstavbu mimo CORE TEN-T - pričom už s R2 úsekmi bol spravený malý podvod na Brusel R2 pri TN a KE sú vedené akože privádzače k D1 a Soroška ako bodová závada.
Takže Franz-Josef s celým c-k mocnárstvom sa skladali na Žilinu ?? Považoval som ťa síce za trošku zvláštneho vždy v opozícii ale ako tak prístupného k diskusii. Ale toto už je na zápis medzi perly.
.
Ale pôvodne som sa chcel vrátiť k R2 - Financovanie R1 cez PPP projekty jednoznačne viedlo a vedie k zastaveniu R2 - napríklad dnes polroka pred ukončením programovacieho obdobia je vyčerpané 60% prostriedkov OPD 40% lieta vzduchom, už dnes je jasné že zo všetkých eurofondov prepadne cez 500 mil EUR a 1 miliarda sa prealokovala a pomíňala na totálne blbosti - takže postavením R1 cez PPP sa úseky s reálnymi stavebnými nákladmi 600-700 mil postavili za 1,2 mld a ročná platba je 130 mil € … výsledok je ten že je drahá R1 nevyčerpané eurofondy a nie sú peniaze na R2.
No z tych, co su pripravene na schvalenie, su schvalene vsetky - lebo, podla standardnej slovenskej tradicie pripraveny nie je ani jeden, takze neviem co by mohol Brusel schvalovat. Ja viem, ze v zasobniku su, a zasobnik bol v ramci OPII schvaleny, a keby tam R2 nemohlo byt, tak by schvaleny nebol. A tiez viem, ze ked sa presunula R1 na PPP, tak gorilia vlada nechala eurofondy, ktore na R1 boli urcene, radsej prepadnut, nez aby ich presunula napr. na urychlenie stavby R2.
A to prekrucanie, ze s R2 bol na Brusel spraveny podvod, to je fakt na smiech. Ked hej-zilinsko-slovacki tunelari spravili s niecim na Brusel podvod, tak s vypoctom obsluznosti D1 v porvovnani s R1+R2 resp R7+R2, a to v tom, ze do obsluznosti D1 “vhodne” zapocitaju aj Kosice, aj ked je to 60km naokolo blizsie, ale do obsluznosti R1+R2 resp. R7+R2 uz PO nezarataju, aj ked PO je juhom len o 17km dlhsie nez severeom. Ale holt, ked cielom je stavat megalomanske zilinske tunely, tak vsetky prostriedky su svate.
Fakt si s tym klamstvom trapny. To, ze PPP uvolnilo eurofondy z R1 na stavbu R2 “jednoznačne viedlo a vedie k zastaveniu R2”??? Taku logiku na urovni materskej skolky je fakt vidiet malokedy. Kto branil a brani vlade/MD/VUDu pustit sa v momente vyhlasenia PPP2 do pripravy usekov R2 s rovnakou vervou, ako teraz pripravuju tunel na D4+R7 alebo ako vtedy podvodmi vyratavali “vyhodnost PPP1”? Tak fakt prestan mliet nezmysly.
Takze po poriadku. Sam si pisal, ze v momente vyhlasenia PPP2 sa nepustili do pripravy R2. Spravne. Na R2 bolo ako-tak pripravene male percento usekov (rozumej pod tou pripravou ze aspon dobiehala EIA), na 2 stastne, ktore su dnes vo vystavbe sa robila DUR. CIZE R2 NEBOLA PRIPRAVENA ANI SA NEPRIPRAVOVALA. A kedze nebola pripavena ani sa nepripravovala, tak (az na tie 2 useky) nemohli byt vcas pripravene, teda nemohli sa stavat a ani nemohli byt na ne uvolnene EF. O EF(a uz toboz nie o R2) sa vtedy zrejme nik nezaujimal , rozhodujuce bolo uzavriet vsetky PPP aby sa dotycni nabahnili; maximalne sa s nimi ratalo na zafinancovanie “odrobiniek” typu R4, ZV-Pstrusa-Krivan ci zopar stavieb pod gesciou SSC za prestrelene ceny na urovni Vazneho expertiz. Takze zatial co pripravene useky na R1 ktore mohli byt kludne utiahnute z EF isli do PPP, po zrealneni cien za Figela (ano, tych 40% z expertiz co sa tendrovalo za figela boli konecne ceny na urovni standardnych europskych za porovnatelne narocne useky) sa zistilo, ze zrazu peniaze su len nie je dostatok pripravenych projektov, ktore by sa za ne postavili. A na druhej strane - rocne sa za splatky PPP2 vyhodi 130 mil. €, co zjednodusene znamena, ze naraz mohli byt vo vystavbe zo statneho rozpoctu useky v hodnote cca 390 mil. € (pri dobe vystavby 3 roky). Inymi slovami - namiesto splacania PPP2 sa uz mohla zo statneho rozpoctu (samozrejme za predpokladu vole) stavat trebars Soroska a popri nej napriklad polprofil Batka-Figa.
Prosím Ťa konkrétne. ja ti dám konkrétne údaje po uzavretí koncesnej zmluvy na R1 Pribina a začatí výstavby končiaca vláda Roberta Fica poslala na úniu zmenu národných projektov OP z ktorých okrem iného dala vyčiarknuť R2 Gombasek - Včeláre, R2 Ožďany - Zacharovce, R2 Zacharovce - Bátka, R2 Bátka - Figa, R4 Prešov Obchvat ona tie úseky nedala preradiť medzi rezervné ale dala ich VYRADIŤ ! zo zonamu stavieb financovateľných z eurofondov, potom Figeľ v záchvate zúfalstva tam natrieskal kadejaké projekty na cesty I.triedy - toto všetko je v dokumentoch ktoré sú na únii a dajú sa vyžiadať. Pre informáciu terajší zoznam národných projektov v doprave je asi v 18-tej verzii. Kým niektoré štáty menia zoznam 2 až 3 krát maximálne, tak Ficove vlády ich menili 17 krát Radičovej jeden raz.
.
Takže dokumenty na únii hovoria jasne po rozostavaní Pribiny bola vyradená R2 a samozrejme aj úseky R1 ( Pribina )
.
úseky R2 Zvolen Kriváň boli zaradené v zozname od schválenia OPD - tie boli ešte v úvodnom-indikatívnom zozname z roku 2006 - tie neboli zaradené po Pribine ako sa snažíš naznačiť.
inak toto čo ste popísali . . . mám podobné skúsenosti z toho ako sa riadi jedna štátna inštitúcia. . . takže toto riadenie vlády Smerákov ma vôbec neprekvapuje . . . takto sa hlava nehlava menia priority a riadi naozaj na Slovakii
Konkrétne R6 Mestečko - Púchov vôbec nie je pripravené nemá ešte ani náznak územného konania a predsa je tento úsek schválený Bruselom k financovaniu cez eurofondy a bez problémov - takže nejako to nezapadá že sú schválené pripravené projekty - to skorej zapadá do verzii o CORE TEN-T
Johhan, ked čítam to co píšeš - a je to naozaj tak. Tak sa naozaj už nečudujem, že väčšina mladých ľudí z tejto krajiny chce odísť. Namiesto toho aby vláda a ministerstvo aNDS mali pripravené projekty na financovanie z EU, tak sa veci sabotujú menia podla politických požiadaviek a osobných záujmov.
Stále sa presviedčam, ze v tomto state sa nič nerobí systémovo a koncepčne a navyše každá nová vláda mení koncepcie a rozbíja aj to malo dobre co mnohé odborne inštitúcie pripravia…
Ja nevidim nic konkretne k veci z toho, co tu od buka do buka vypisujes (chvilu o PPP2, chvilu o R6, chvilu o tom, co ficove vlady menili). Nic z toho co si tu napisal nijak neukazuje, ze by bola nejaka konkretna suvislost medzi tym, ze sa useky R1 presunuli na PPP a tym, ze sa odsunulo R2. A uz vobec ziaden vyznam nedava to, ze ak sa dava 130mil EUR na splatky PPP, ze by to boli peniaze, ktore by nejakou zazracnou maslickou boli naviazane na R2, a z toho R2 a z nicoho ineho sa teraz “presuvaju na PPP2”, ako sa tu snazite nezmyselne tvrdit. Ked tie peniaze dnes chybaju, tak chybaju rovnako na R2 ako na D1 (kde od Bidoviec dalej o nicom ani nechyrovat) ako na vsetkych ostatnych nedostavanych D/RC. A to, ze ficova vlada docasne vyciarkla niektore useky R2 zo zasobnika zas dokazuje len to, ze Smeru na R2 nezalezi, jednoducho pre to, ze tam nema volicsku zakladnu, rovnako ako ju tam nema KDH. No a este stale cakam na akykolvek dokaz, ze R2 je v zasobniku podvodom, alebo ze ju Brusel odmieta financovat, ako sa snazit prekrutit. Ja vidim, ze R2 sa z eurofondov stavia v tomto obdobi (Zvolen-Pstrusa-Krivan) a minimalne 3 useky su v zasobniku na dalsie obdobie a aj sa na stavbu pripravuju. Cize Brusel s tym ziaden problem nema. S cim by ale problem mal mat je, ze Slovensko cez infrastrukturu za eurofondy cielene rozvracia princip kohezie, na ktorom je NORMALNA europa postavena, a to tym, ze vsetky eurofondy leje len do jedneho zilinskeho regionu. A jedine co mame oficialne aj ficovou vladou potvrdene bolo, ze Brusel uz pred PPP3 odmietal liat vsetky peniaze do Ziliny, kvoli “prilisnej koncentracii projektov do jedneho regionu” (vladny dokument v linke v mojom signature). Vsak tym sa aj PPP3 obhajovalo, vsakano. Takze teraz zacat prekrucat, ze “Brusel nechce R2 ale ziada od nas D1”, je take psycho, ze to ani Fico s Meciarom a Slotom dokopy nevymyslia. Ale johhan hej.
Jedine, do coho toto zapada je, ze vypisujes nicim nepodlozene spekulacie. Ked dobre pamatam R6 sa do CORE pridalo na poslednu chvilu pred zacatim noveho obdobia, ako tradicna zilinska tlacenka. Ale, tak ako ostatne tradicne zilinske tlacenky, kedy sa bude R6 realizovat nie je vobec jasne, a ani na tom nezalezi, lebo tych nejakych 10km “rychlostnej cesty” sa da postavit kedykolvek, ale problem je, ze na ceskej strane je zaujem o to napojenie asi taky, ze mozno v roku 3030 aj bude.
Ked je na niecom pekne vidiet, ako sa robi zmysluplne hranicne prepojenie, tak je to nasa R4 z Kosic do Madarska. Jej dobudovanie (najlacnejsie a najefektivnejsie v historii slovenskych dialnic) vyrazne prispelo k tomu, ze madari uz teraz robia napojenie priamo na hranici a do r. 2019 chcu dokoncit celu RC po Miskolc, co bude este na dobrych 10 rokov jedine skutocne napojenie vychodneho Slovenska na europsku dialnicnu siet (a po R1+R2 druhe najlepsie napojenie vychodu na Blavu). To, ze nejaky hejslovacik zacal slotovksy buchat po stole, a “vybojoval”, ze v Bruseli prikreslili nezmyselnu R6 do jeho garaze v Trencine, je skor len dokazom toho, ako ma Brusel cele Slovensko v zadnici.
Kto tu trieska po stole si jedine Ty. Občas má obavy či to nie je hlavou… vlastnou hlavou.