Národná diaľničná spoločnosť rozhodla o tom, že výstavba diaľnice zo Zvolena do Košíc sa odloží o 25 rokov.
K takémuto rozhodnutiu dospela vyhodnotením možností financovania.
Podľa niektorých poslancov je to obrovská facka pre ľudí regiónov s najväčšou nezamestnanosťou.
lucenec.dnes24.sk/zla-sprava-pre … cie-203896
presne takto to je. a komedia naozaj pokracuje. chlapci vidia len intenzity tak skrtaju od stola bez ohladu na to ci tam naozaj staci R-ka o 20 rokov alebo mal byt poloprofil ci obchvat uz pred 10 rokmi. oni su ale tak mimo ze posunuli aj LC-RS na tusim 2027… ![]()
R3 a R4 podporia rozvoj severo-juzneho prepojenia. to tiez nie je az taka nutnost. vnutrostatny vyznam je maly pretoze PO-KE aj ZV-BB su hotove useky a zvysok nie je su taziskove sidelne zony. a co sa tyka medzinarodnej prepravy je to smer sever-juh cize nie prioritny na rozdiel od R2. a k tomu este fakt ze madarska a polska hranica je znacne dlha a ma vacsi vyznam mat niekolko cezhranicnych ciest ktore pokryju zapad stred aj vychod ako 2 R-ky na nejakych 500 km.
nie je to jasny priklad, R1 bola dostavana v case mimoriadne velkej krizy, kym dialnica na ZA bola postavena v case globalneho ekonomickeho rastu. tiez sa mozem opytat ze preco je PO kraj na tom este horsie ako BB kraj hoci tam pribuda mozno najviac dialnic na Sk…
uplne realny je ale scenar ze pri realizacii tahu E58 by dnes stala vacsina usekov s vynimkou kde je siroka cesta a nizke intenzity ako tornala-roznava. to by znamenalo vyssie intenzity a vacsiu atraktivitu pre investorov cize vacsiu tvorbu tovarov a sluzieb tych regionov na vychode kt. dnes NEDOKONCENA D1 prakticky nijako nepomaha. cize nieze novohrad a gemer ale statisice obyvatelov 3 krajov s vyraznym vplyvom na celu sk ekonomiku. to je blba ta debata ze kde zije viac ludi. viac ludi na dlhsej trase je nanic ked trasa nebude pouzitelna skor ako na konci tohto 10rocia. to by sa v pripade priority na E58 nemohlo stat!
ano, pri dokoncenej D1…dnes je to asi 20 km ak sa nemylim. a mozno si pocital s istym predlzenim trasy R2 ale nepocital si co by bolo keby R1 isla popri sladkovicove tak ako sa predtym chodilo ked nebola R1 do TT…to je 10 km uspora…
je to tak narocny usek ako mnohe na D1 a D3. a tam to problem nie je. a uz vobec by nemal byt problem rozdelit to pretoze obchvat mytnej bude po dokonceni useku po krivan velmi nutny, najnutnejsi v kraji. peticie, lobovanie, miestne a hlavne stranicke lebo bohuzial inac sa neda.
Idú voľby, po nich sa to zase opraví na 2040 až 2300…
S touto R2 to NDS zabíja jedna radosť!!! Takto sa juh pomaly, ale iste takmer uplne vyludni. Namiesto toho aby sa pomohlo tomuto regiónu ( ludia mohli ľahšie cestovať za prácou, príp. Zlepšením infraštruktúry - rýchlostnej cesty pritiahnuť investorov atd…), tak to uplne zabijú. Aspoň usek ZV - LC By sa mal dokončit co najskôr. Veď uz sa časť rozostavala…
Je to ciste o politike. R2 presadzuje len Most a SMK, takze kym ti nie su vo vladnej koalicii (ako za prveho Dzurindu, ked sa zaviedol princip 60:25:15 D1:R1:R2 a ked sa rozostavali Ozdany a Figa-Tornala), tak hejslovacke garnitury si vzdy najdu dovod, preco treba pretunelovat miliardy okolo ziliny (resp gorily vymyslia nejaky tunel v BA). A tam to zacina a konci. Myslim ale, ze Soroska sa coskoro realizuje a casom uz nebude co ine stavat, tak sa dostavia aj R2 (a o par desatroci aj R7) ![]()
jasnym prikladom vacsej atraktivity pre investorov je to, ze PO kraj je na tom este horsie ako BB kraj aj ked tam pribuda najviac dialnic.
BB kraj ma dve rozdielne casti. To, co je podzdlz R1 je uz dnes napojene na slovensku a europsku dialnicnu siet. To co je pozdlz R2, to hejslovacke vlady (aj papalasi v krajskom parlamente) ignoruju a situacia je tam horsia nez v PO kraji (napr. vyssia nezamestnanost).
je to tak narocny usek ako mnohe na D1 a D3. a tam to problem nie je. a uz vobec by nemal byt problem rozdelit to pretoze obchvat mytnej bude po dokonceni useku po krivan velmi nutny, najnutnejsi v kraji. peticie, lobovanie, miestne a hlavne stranicke lebo bohuzial inac sa neda.
Tak zasa na severe tak dlhý most nie je. Na severe sú náročné úseky, myslím, že ich nemusím menovať.
Inak obchvat Mýtnej by bol súčasťou úseku Mýtna - Lovinobaňa? To som spomínal, že to by sa v pohode dalo postaviť za rozumné peniaze.
Je to ciste o politike. R2 presadzuje len Most a SMK, takze kym ti nie su vo vladnej koalicii
To čo si uviedol za 1. Dzurindovej vlády, to pripúšťam, lebo si to už nepamätám/financovanie/
Ale odvtedy ako tieto dve spomenuté politické strany presadzujú R2? Myslím, že len na papieri pred voľbami ako všetci ostatní.
jasnym prikladom vacsej atraktivity pre investorov je to, ze PO kraj je na tom este horsie ako BB kraj aj ked tam pribuda najviac dialnic.
1.Diaľnice sa preceňujú. Tým netvrdím, že ich netreba.
2. Chýba súvislosť diaľnice. Stále sa chodí zle(napr. Levoča, tam sú hrozné parametre cesty), aj keď s úsekmi tento rok odovzdanými sa to zlepší. Či to privedie investorov na východ? Podľa mňa skôr nie ako hej, možno časom.
To čo si uviedol za 1. Dzurindovej vlády, to pripúšťam, lebo si to už nepamätám/financovanie/
Ale odvtedy ako tieto dve spomenuté politické strany presadzujú R2? Myslím, že len na papieri pred voľbami ako všetci ostatní.
Sprav si search tu na dialnice.info a uvidis napr v dnesnom monitoringu, ze zatial len Most sa ohradil voci odsuvaniu R2.
Bodaj by sa neohradili, však to je do oči bijúce, aj keď povedzme si pravdu, že nemožno 70% úsekov celej siete stavať v roku 2020, ako to donedávna stránka ndsas.sk tvrdila:)
Pridal som pozdĺžny profil úseku Kriváň-Lovinobaňa, Tomášovce. Tu začína: gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=26963
inak taka zaujimavost, ani nie daleko od seba, ako je mozne ze v BB skapal pes co sa tyka ekonomiky ale ZV ekonomicky napreduje, aj ked je napojene rovnakou Rkou na Europsku siet??? dialnice maju na ekonomicky rast vplyv, ale zalezi na tom kde ta dialnica je a kam vedie + dalsie faktory (ktore niekedy ani D/R neprehlusi)
Budem sa opakovať:
01. Aug 2014 07:17 Je jedno, či sú červení alebo modrí, čierni, pirosfehérzöld, nebodaj i zelení ba až dúhoví i bezfarební, nedefinovateľní…
Keď sú mimo vlády, tak dávajú rozumy a hlavne sa zaliečajú ľuďom, voličom. Keď sú pri moci - vo vláde, nič poriadne pre nich neurobia, len sa vyhovárajú na svojich predchodcov ‘a skutek utek’. Drísty drístajú. Všetci. A všetci sú rovnakí - Così fan tutti.
Mne sa len najviac paci veta “Vlada tak rozhodla po zhodnoteni moznosti financovania.” Ved usekom s uplne najneskorsim terminom zaciatku vystavby je tolko potrebny Batka-Figa, ktory ma “az” cez 6 km. Ak sa clovek pozrie na ten pozdlzny profil, co pridal jarino, zisti, ze je na nom az jedna vacsia, cca 200 m estakada a 3 ci kolko malych mostikov. Kedze su tu pomerne velke zemne prace, nech jej polprofil stoji 7 mil. /km; x6=42. Hoc nech stoji aj tych 50 mil., ak je rocne niekolko 100 mil. na socialne balicky tak je problem najst (pri rozumnej lehote vystavby 3 roky) cca 17 mil. na nejaky polprofil ???
Ja uz nestacim zasnut ake pekelne logicke argumeny SMERaci plodia…
…tak chlapi…mne je len na smiech, že páni z BA od stola riešia intenzity…tak čo sa týka mňa a asi polovičky východniarov tak keď ideme do BA resp do Rakúska a dalej tak ideme madarskou dialnicou…a to sa ešte zvýrazní po dostavaní M30 po hranice…mne osobne by úplne stačil polprofil do ZV…a určite viem, že ak by bola R2 postavená,tak sa intenzity rádovo zvýšia…ale je ovela jednoduchšie argumentovať intenzitami…a je úplne jedno či tam bude Smer alebo pravica…a to,že Most zalobuje za nejaký 6km úsek…ak náhodou bude vo vláde…ešte k rozvoju regiónu…určite tým rýchlostná cesta prispeje…ale prvoradá pre mňa ako vodiča je bezpečnopsť cestnej premávky!!!..vid R1 a jej vplyv na zníženie nehodovosti…ide o ludské životy a to by malo byť prioritou!!!..ved cesta Kriváň-Lovinobaňa-LC je fakt o hubu…
Konecne rozumiem preco boli taki hrr do R4 aby poslali ludi cez madarsko a nemuseli stavat R2
Inak cesta medzi krivanom a mytnou je cesta smrti lebo tie zakruty sa daju prejst dost rychlo
Takze nasledky nehod su vacsinou tragicke hlavne ked niekto narazi na kamion
Ked/ak dostavaju D1 snad bude prioritou R2 a nie Ficova prepotrebna R8
Po dostavani D1 bude praveze R2 este mensou prioritou ako dnes. K taneckom na NDS stranke len tolko, ze si to pravdepodobne vsimol niekto na ministerstve dopravy a skor ako si to stihli vsimnut oficialni predstavitelia dotknutych regionov, tak to nariadili vratit do povodneho “rozpravkoveho” stavu. Inak by sa spustil humbuk, resp. on sa aj spustil minimalne v Lucenci a aj to bol mozno dovod pre navrat do rise “rozpravok”. Pre ministerstvo, aby malo relativny pokoj, bude praktickejsie kazdy rok tie terminy posunut +1 rok ![]()
dialnice v PO kraji sa zacali rozrastat ked odovzdal m-j cize niekedy tesne pred krizou. jasne je teda to ze ekonomicky rozvoj bol tam kde 1) vlada postavila dialnicu 2) vlada zastimulovala velkych investorov 3) a toto vsetko sa udialo pred krizou. ziadny region pri politike uprednostnovania zahranicnych investicii nema sancu sa dat do poriadku bez velkeho pumpovania statnych penazi.
…tak chlapi…mne je len na smiech, že páni z BA od stola riešia intenzity…tak čo sa týka mňa a asi polovičky východniarov tak keď ideme do BA resp do Rakúska a dalej tak ideme madarskou dialnicou…a to sa ešte zvýrazní po dostavaní M30 po hranice…mne osobne by úplne stačil polprofil do ZV…a určite viem, že ak by bola R2 postavená,tak sa intenzity rádovo zvýšia…ale je ovela jednoduchšie argumentovať intenzitami…a je úplne jedno či tam bude Smer alebo pravica…a to,že Most zalobuje za nejaký 6km úsek…ak náhodou bude vo vláde…ešte k rozvoju regiónu…určite tým rýchlostná cesta prispeje…ale prvoradá pre mňa ako vodiča je bezpečnopsť cestnej premávky!!!..vid R1 a jej vplyv na zníženie nehodovosti…ide o ludské životy a to by malo byť prioritou!!!..ved cesta Kriváň-Lovinobaňa-LC je fakt o hubu…
skutočne vidím na slovenských cestách väčšie problémy ako to, že “polovička” východniarov chodí cez Maďarsko, druhá polovička chodí po D1 a tretia polovička volí cestu juhom Slovenska (a štvrtá polovička cez čertovicu). To ako keby som ja napísal, že z Martina do Bratislavy je pre mňa bližšie naokolo cez ZA, R1 je bližšie naokolo cez ZH a teda by som potreboval diaľnicu BA-TT-HC-TO-PD-mojagaráž ktorá by bola za 5M €/km a preto sa mala už dávno stavať.
okorecske “myslenie”: Ja som z Martina, mne uz 30 rokov stavaju dialnicu z kazdej svetovej strany rovno do garaze za miliardy EUR, aj ked na nu nie su ani peniaze ani schopnost ju dostavat, a aj ked kvoli tomu sa odsuvaju a ako nepodstatne odsuvaju vsetky ostatne dialnice na celom Slovensku. Preto som ja najmudrejsi na svete a vsetci by mali dakovat, ze im tu pisem aki su nenazrani, ked chcu napr taky nezmysel ako spojit vychod a zapad Slovenska a obsluzit aj juznu polku Slovenska. To nejde cez Zilinu/Martin, takze to netreba.
“sa intenzity radovo zvysia”
Iba ak na svateho Dindy. To chcem vidiet ako bude niekde pri RS intenzita 80 tisic v./24h
![]()
Intenzita Lucenec - Roznava 4,5-8 tisic/24h mimo mesta. ZA-MT 25,5 - 29 tisic/24h mimo mesta.
Nehodovost okres: LC 0.6, Poltar 0.35, RS 0.26, Revuca 0.34, RV 0.73 DN/km
Nehodovost okres: ZA 1.15, MT 0.77, RK 0.92, KNM 1.31. CA 1.29 DN/km