No chcel by som vidiet ako VYRAZNE by R2 ovplyvnila rozvoj SVK. Pokial sa SVK nevrati k rovnej dani, resp. aspon k nizsej korporatnej dani tak na rozvoj mozeme zabudnut a nepomoze tomu velmi ani infrastruktura. DrX a nechapem ako R2 moze prispiet k znizovaniu regionalych rozdielov ked dlhodobo najchudobnejsim krajskym mestom je PO, pre ktory R2 ma prinos priblizne rovnajuci sa bodu mrazu ?
rýchlejšie sa dostane vlakom do BA a s dobrým pocitom bude 6-7hodiny sledovať ako sa R-ka tahá popri trati ![]()
Kedze Novohrad a Gemer su najviac ekonomicky zanedbane regiony, R2, ktora by ich napojila na najrozvinutejsie regiony BA a KE, by umoznila vyriesit velku cast ich problemov. No a ak by bol PO cez R1+R2 dnes naojeny na BA (co by bolo len o 17km dlhsie nez po vysnivanej D1 a bez kopcov a tunelov, cize zasadne lepsie spojenie PO-BA), a to prepojenie by uz 10 rokov existovalo zatialco to po D1 este 10 rokov nebude, tak tahat investorov do PO by bolo ovela lahsie nez je to dnes a nez to bude este tych dalsich 10 rokov. To, ze to nevidis, je hlavna smola celeho PO kraja, a tam aj PO kraj stoji, ked caka na napojenie cez predrazene naokolo blizsie.
Mozem vseobecne otazku " Co potrebuje Gemer a Nohohrad na to aby sa maly ekonomicky lepsie? Co ma stat spravit pre to aby sa ekonomicky dostal na vysieu uroven? Ak sa postavi R2 bude sa mat tato oblest lepsie ? ak ano preco ?"
ano a opat sa budem opakovat, jasnym prikladom je ten skokovy rozvoj regionu medzi NR a ZV/BB po dostavani R1
čo sa skokovo zmenilo?
No ved praveze nic co sa tyka investicii
pohodak to myslel ironicky. Zlepsila sa dopravna situacia, to je hlavny zmysel dialnic a rychlostnych ciest. Co sa tyka investorov, moze ale nemusi to byt komparativna vyhoda.
Po R1+R2 to bude do BA z PO o 41 km dlhsie ako po D1. Do PO nie je rozostavany uz iba posledny usek D1 a to s nizsou intenzitou dopravy, aj ked dvojnasobnou oproti priemeru na trase R2 Krivan - Saca. Pravdepodobne uz koncom roka to bude PO-BA mimo dialnice uz len necelych 60 km a z toho skoro stvrtina “stvorpruh”.
Kazdy potencionalny investor riesi v prvom rade vyber krajiny a az potom lokalitu (hadam nemusim pripominat ze D ovplyvnuje hlavne vyber lokality). A vyber krajiny sa urcuje najma podla ekonomickych, politickych a pravnych kriterii. Skratka ide tam, kde bude mat co najnizsie dane, co najstabilnejsie (NIE NAJDEMOKRATICKEJSIE) politicke prostredie (zaroven ale musi priat podnikaniu) a zaroven taku pravnu upravu a aplikacnu prax, ktora mu zabezpeci dodrziavanie zavazkov. V prvom rade je potrebne zmenit danovy system (idealne by bolo znizit korporatnu dan trebars na 17%, pricom dalsie 3% dat ako tzv. solidarnu dan - budu ju platit tie PO, ktore zamestnavaju prevaznu cast svojich zamestnancov v 3 krajoch s najvyssim HDP na obyvatela), potom treba konecne spravit rekodifikaciu sukromneho prava. Ak jeho zakladom ma byt totiz to, co sa dnes honosne nazyva obciansky zakonnik, potom mozeme mat nwm aky dokonaly sporovy poriadok a nwm ake dokonale sudnictvo, stale tu budu len nepredvidatelne rozhodnutia a nareky o nevymozitelnosti prava. No a napokon sa treba konecne zacat priucat ak uz nie politickej, tak aspon zakonodarnej kulture. Keby tu niekto zo zahranicia sledoval ako sa menia zakony kvoli jedinemu pripadu (tzv. ad hoc novely) tak to by sa zhozil, lebo na daco take sa neodhodla ani Mr. Jacenuk, nehovoriac o nepriamych novelizaciach, v ktorych ma problem sa zorientovat aj najlepsi ustavny sudca. R2 by mohla pomoct az nasledne, t. j. investor sa rozhodne pre SVK a hlada lokalitu. Tam sa zohladnuje najma dopravna dostupnost, blizkost pohranicia (stale mam v usiach ako rodinny znamy, ktory mal rozbehnut este pred krizou zlievaren v Kechneci otcovi vysvetloval, preco sa nechceli tahat skor smerom na PO - ak by Slovaci zacali strajkovat, pridu Madari, ak by aj ti, pridu Ukrajinci) a v neposlednom rade aj vzdelanostna ci populacna skladba obyvatelstva a napokon, ci odvetvie, v ktorom podnika ma nejaku tradiciu v danom regione alebo nie. V neposlednom rade to vsetko zavisi aj od miestnych, predovsetkym predstavitelov samosprav - vid Lipany a Vokal - z diery spravil celkom prosperujuce mestecko (aj ked je to skor velka dedina), ci budu cakat na spasitela alebo sa o to nejako sami pricinia. Postaci ?
Lenze nie iba Novohrad a Gemer su Slovenskom. A napojenie PO cez R1+R2 (teda buducu D4 podla expwyho prispevku) by znamenalo len zlepsenie spojenia s BA, prip. AT, IT, absolutne to neriesi napojenie na GER, CR, POL. Stale by to vsak bol apendix, ktory by PO zafixoval navzdy ako noclaharen. PO totiz nie je KE, ktore su akymsi ekonomickym ostrovom uprostred nicoho. KE vzhladom na vsetky okolnosti maju nezvycajne dobru strukturu zamestnavatelov a aj pomerne dobre skolstvo, ktore pre nich dokaze vyprodukovat dalsich zamestnancov (je tu gigant zamestnavajuci masy, je tu spusta IT-firiem) a teda nie su celkom odkazane na montazne haly, pre ktore su D dolezite-na rozdiel od PO.
nechcem R2 odpisovat, len si myslim, ze po dostavani D1 po KE bude prinos R2 vyrazne mensi ako inych stavieb. Skus tie mesta vymenovat a ja ti na kazde z nich vymenujem 2 ktore maju horsi pristup na dialnicnu siet.
Ospravedlnujem sa za predchadzajuce OT.
Aby sme sa vrátili k R2 - nepotrebujeme celú túto RC do 5 rokov. Dokonca by nevadilo, keby niektoré úseky boli postavené až o 25 rokov. Len by sa mali správne zvoliť priority a kompenzovať oneskorenú výstavbu. Odložiť úseky medzi Ožďanmi a Figou na obdobie okolo roku 2040 je nehoráznosť, pokiaľ tam aspoň nebude výrazne investované do terajšej cesty (tým myslím nie len vymeniť asfalt). Presne to isté platí aj pre úseky medzi Pravoticami a Novákmi. Veľmi neskoro sa má rozostavať úsek Nováky - ZH (začiatok výstavby v roku 2020 je už asi aj teraz nereálny) a kvôli tomuto úseku bude meškať aj kvalitné spojenie sever - juh, lebo R3 sa naň musí napojiť.
hlavne usek ozdany - figa je neskutocna hlupost nerealizovat ..
Tiež si už myslím.
Pozrel som si pozdĺžny profil úsekov Zacharovce-Bátka a Bátka-Figa a kľudne by to mohlo ísť po teraz realizovaných úsekoch na R2 ako prvé do výstavby v polprofile, keď už to má ÚR.
ten pozdlzny profil je niekde k dispozicii ?
Pridal som: gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=26952
Je to v podstate nové, zo štúdie realizovateľnosti pre úsek Kriváň - Tornaľa.
Ešte pridám Kriváň-Lovinobaňa, Tomášovce.
Pre úseky Tomášovce - Ožďany a Ožďany - Zacharovce dokumentáciu nemám ani som nenašiel.
Keby niekto chcel si pozrieť aj priečny profil resp. v lepšom rozlíšení, tak tu to je: uloz.to/hledej?q=batka+vykresy
ou diki krasa
Ono najvacsi problem usekov medzi RS a Tornalou je asi ten, ze SMER v nich neciti politicky kapital. Ako by predsa zdovodnili ich vystavbu? Napojenie RS na dialnicnu siet? asi tazko, ved su za nou. Napojenie Tornale a RV? Prva menovana je velmi male mesto, druha ma silnejsie vazby s KE nez s Novohradom. Spojenie s KE? To uz spominaju v suvislosti s D1 a boja sa, aby u inych skupin obyvatelstva zasa nevyvolali hnev, ze sa stavaju hned 2 prepojenia. A tak namiesto riesenia BZ stylom za relativne malo penazi vela muziky alias poprofil Zacharovce - Figa budu ludi z juhu udrziavat vo falosnej nadeji, ze o rok sa “mozno” najde pol mld na Krivan - Lovinobana ![]()
niečo na tom bude, je ľahšie sľúbiť úsek za pol miliardy a potom sa vyhovoriť na nedostatok peňazí. obávam sa, že podobný problém bude aj so Soroškou
A studia je niekde uz zverejnena?
Tak to je škoda, že to kape na politickom marketingu… Ale keby sa chcelo… Keď vedia vyargumentovať potrebu Skalitého, Košice-Milhosť a pod. Význam by to určite malo postaviť, tak vari niekoho z kompetentných napadne pokračovať v príprave, jeden polprofil 8 km dlhej cesty nikoho nezabije. Keby aspoň jeden úsek išiel do výstavby z tohto OP.
A čo sa týka Kriváň - Lovinobaňa, tak to je iná káva. Jeden most 4,3 kilometra a druhý 1,6 kilometra. To možno nikdy nebude postavené. Pridám v priebehu týždňa pozdĺžny profil, keď mi vyjde čas na to. Ale nebude to nejako detailné, je tam dlhé klesanie, asi 5 kilometrov najskôr 3,57% a potom to prechádza na 2,55%. Realizovateľné je to asi od 9,5 kilometra, čo už je v katastri Mýtnej, kde R2 križuje mostom cestu 1/50. Na zvyšných 13 kilometrov do Tomášoviec s 12 mostami.
ecce, zatiaľ som nič nenašiel.
Na stranke ndsas.sk uz vratili vsetko na rok 2020. Komedia pokracuje:)