R2 vseobecne

Ak stat investuje tolko do dialnic a do pritiahnutia investorov do oblasti LC-RV, ako investoval do ZA-MT-RK, tak intenzity budu uplne porovnatelne. A pri tych cislach co pises, staci pripomenut aj naklady na vystavbu 1km R2 v porovnani s D1, a stale ti vyjde aj na jedno prejdene vozidlo aj na jednu DN vyhodnejsia investicia do R2.
No a hlavne uz sa tesim ako budete ratat naklady na D1 teraz, ked ideme zas my vsetci z nasich dani doplacat dodavatelom Doprastavu a Vahostavu, cize priamo z nasich vrecak platit tie “efektivne” dialnice.

…no jasne…silné čísla ssc…v idím, že tu má každý svoju pravdu…OK, tak budem nadalej zvyšovať rozpočet Madarov kupov ich dialničnej známky…ja nie som proti D1,D3,R3 atd…ale myslím,že aj juh SK si zaslúži slušnú a bezpečnú cestu…stačí si pozrieť mapu dialničnej siete Francuzska…tam su všetky regiony pospajane dialnicami…ale to naše slovenské myslenie nepochopí…

SK si zaslúži slušné a bezpečné cesty. Provnávať sa z Francúzkom je trochu odveci, nakoľko naše HDP sa na nich nechytá a často krát naše cesty sú drahšie ako ich. Problémom je dlh z minulosti, keď sa sieť nerozvíjala tak ako vo Fr., my sme však takú sieť nepotrebovali nakoľko osobná doprava takmer neexistovala a nákladná doprava bola preferovaná po železnici, nejazdilo sa späť na prázdno ani zásobovanie nebolo 3-4x denne max. 1x týždenne (nemyslím na rožky).
Iný problém je čo sme si predsavzali. Popri RC musí byť zachovaná cesta I. triedy (aj keď nie vždy sa to dodržalo), D1 až po KE bude 2+2, nulová príprava nových úsekov pri básnení o PPP1-3 (pardón pribudla R8), predražená výstavba, mýto ktoré prináša menej, drahé PPP2 a nakoniec prepadnuté fondy z práve končiaceho obdobia. Najväčšiu zásluhu na tejto mizérii má súdruh predseda. Za Dzurindu sa nepúšťalo veľa do diaľníc, nakoľko si uvedomovali možnosti. D1/D3 po ZA “presadil” vlastne Rusko, aby bola SlovaKIA. (tá by sa ani náhodou nerozhodla pre LC alebo RS). Fico mal toľko € na cesty (a železnice), ako NIKDY, len to nedokázal využiť pre pospolitý ľud ale myslel hlavne na Širokého a spol.
Neberte to zlom (tých čo sa to dotkne), ale kto naivne veril, že tie plány sú splniteľné tak by sa mal dať vyšetriť.

Dolezite je aby sa udrziaval tlak, aby sa na R2 robilo aspon tolko co sa robi/je planovane teraz (od ZV po KE aktualne rozostavanych 20km na 2 usekoch, v plane na OPII dalsie dva s cca 40km). Ze sa urobi viac sa velmi ocakavat neda, ale dolezite je, aby sa zhruba aspon dalsich kritickych 30km urobilo do r 2025.

Nikto Ti nebrani jazdit cez Madarsko. Momentalne je trasa BA-KE po madarskej dialnici o 30 km dlhsia a 17 min kratsia oproti trase cez ZA. Zrejme uz koncom roka bude trasa cez ZA kratsia uz o 34-35 km a casovo rovnaka, ak nie o nieco kratsia ako po madarskej dialnici.

Samozrejme, ze aj R2 sa ma stavat, ale pomalsie a doraz sa ma klast na rekonstrukciu I/50, hlavne mimo obci, kde je nizsia intenzita ma byt preferovana rekonstrukcia, bezpecnostne upravy. Ja viem, ze na mnohych miestach vyzera dost otrasne, ale to neznamena, ze treba bezpodmienecne RC. Slusna C9,5 moze byt na polovici trasy Zvolen - KE, za pomerne male peniaze a hlavne rychlo (do 3-4 rokov).

BB je krajske mesto a ma viac uradov, institucii a pod. skapal pes a predsa to funguje… ZV tazi viac z lepsej polohy. to je podobne ako BA tazi z centralnych uradov a centier firiem pricom v tych “ofisoch” casto nevidia vyrobu ako je rok dlhy, kym npr. TT je viac priemyselna na to kolko ma obyvatelov.

skusim hadat, vsetky su v 50 km okoli ZA. mimochodom to ze ta trasa cez PD je o 3/4 hodinu dlhsia ako trasa cez jajcobudepodstrecnom napriek tomu ze je o 20 km kratsia je celkom dobry priklad urovne ciest I.tr.

vola sa to RC lebo treba vylepsit statistiky.okrem zv-krivan asi na patine trasy takato cesta bezpodmienecne treba. najlepsia bezpecnostna uprava je tabula so 40-kou, len to nie je prilis efektivne. este menej ako svietiace gombiky. efektivna reko sa da urobit na zle klopenej zradnej zakrute ale nie ne serpentinach. teraz ako pozeram mapu tak priemerna rychlost medzi tescokrizovatkou a d. skalou je navlas rovnaka ako medzi RS a figou. stavat treba to co je potrebne, co prinasa co najvacsi efekt za co najmensie peniaze. efekt nie je intenzita dopravy a aj hdp len ciastocne.

nie, ale
R2 - M. Lehota - Ruskovce
R2 - obchvat Handlovej
R2 - Ožďany - Figa
R3 - Tvrdošín - O. Podzámok
R3 - obchvat MT
R3 - H. Štubňa - Handlová
R3 - H. Beňadik - Levice
R4 - obchvat PO po Hanušovce
mi prídu dôležitejšie ako úseky R2, ktoré som neuviedol.

R2 mytna - lovinobana
R2 RV - jablonov
R2 zacharovce - figa
D1 dargov-pozdisovce - zakladne spojenie pre zemplin
R3 Tvrdošín - O. Podzámok
R3 obchvat sahy, krupina, dobra niva
R4 nepoznam

vzhladom na tvar Sk R3 ma mensi vyznam, tj. v severojuznom smere zije daleko menej obyvatelov, pri samotnom toku tovarov jasne prevlada smer z-v. takze ked treba vybrat ci vyriesit problem na R2 alebo R3/4 tak prednost ma mat R2. to nie je ciste o tom ze kadial jazdia vychodniari.

R3 - H. Beňadik - Levice - netusim preco je potrebny, LV su spadova oblast NR a nie BB a ZA.
R2 ozdany - zacharovce sa da zatial riesit bez RC, tak ako okolie LC
R2 horna nitra viac-menej detto

R3 - obchvat MT
R2 - obchvat Handlovej

popri D1 je toto preco prioritne? spojenie turcianskej a hornonitrianskej garaze?

velke problemy aj mimo tras D/RC na cestach I. tr. npr. cesty I/64, I/51 ci I/75 atd…

z R4 hlavne Okruhle-Strocin - usek, ktory umozni obist Stiavnik; vacsi vyznam ako niektore useky R2 (avsak nie vsetky neuvedene) by mal aj Ladomirova-Hunkovce (jednoduchy polprofil namiesto ostrych a neprehladnych zakrut); ostatne useky severnej R4 (okrem PO-zapad - Lipniky) v pohode pockaju

Z vnutrostatneho hladiska ano, akurat ze SK sa lahko obide v rovnobezkovom smere, no o to tazsie v poludnikovom. Takze aspon 1 kvalitne S-J prepojenie (hoc po 1-tke) sa pre medzinarodny tranzit pyta ako sol.

devil cize to je len o tom, ze ty preferujes to aby boli skor 3 Z-V prepojenia ako S-J v strede SR s cim ja nesuhlasim a asi to dalej ani nemusime rozoberat, lebo jeden druheho nepresvedcime.

R3 - obchvat MT
R2 - obchvat Handlovej

je 1) S-J prepojenie Budapest - Katowice (Krakow) - Warsawa 2) napojenie 11teho najvacsieho mesta na Slovensku na dialnicnu siet, kym bude v roku 2050? stat R2 TN-PD

aktuálne video LC-KE:

youtube.com/watch?v=FOS3s_wF3qg

medzi Zacharovcami a Figou som vďaka jedinému kamiónu mal priemerku pod 60km/h

na RV-KE boli 3 zdržania kvôoli oprave cesty, celkovo som bol oproti googlu pomalší asi o 15 min

:smiley: No, čo sa sťažuješ, i15, veď si to stihol z LC do KE za 12’51’'. :slight_smile:

Samozrejme so statnou pomocou: sidlo statnej Slovenskej posty, sidlo statnych Lesov SR, sidlo Financneho riaditelstva SR. To tiez vytvara zamestnanost a HDP.

To je odkial - kam?

Mimo spicky moze byt. Rozdiel je v tom, ci sa usetri cas pre 6 tisic vozidiel, alebo pre 25 tisic vozidiel. Najnizsia cena nemoze byt jedinym najdolezitejsim kriteriom. Vystavba R2 sa nema zastavit, ale ani stavat 50 km rocne na R2.

pekne. po RV to bol standart. LC-RS priem. r. cez 80 km/h, od tornale po RV cez 85 km/h. ale ani obchvat RS a kusok R2 po tornalu nezvysi priem. na 70 km/h.

nenachadzas argumenty lebo ziadne nie su. pre polsko a v ramci neho mesta ktore spominas su tiez dolezitejsie spojenia z-v, kvoli nemecku. a pre madarsko bola tiez dolezitejsia M1 a M3 ako M2. k tej PD…aj mimo R2 do TN a dalej do BA pre PD je daleko podstatnejsia cesta na NR, nie nahodou sa to vola horna nitra a nie dolny turiec. cestu 64 som tusim spominal…

cena nezavisy od toho ako daleko je najblizsia dialnica kym intenzita do znacnej miery ano. cuduj sa svete cim dalej od R1 tym nizsia intenzita. nikto tu teraz neziada 50 km rocne na R2.

MT-BA,

bez nich by to bola urcite hladova dolina… :confused:

priemerné rýchlosti boli:

LC-Zacharovce 80
Zacharovce-Figa: 58
Figa-Tornaľa: 103
Tornaľa - RV: 82
RV-KE: 60 (skreslené)

Ináč si mal dobrý postreh s tým kopčekom za LC smerom na Kalinovo, chýba tam pruh pre pomalé vozidlá. Ale existuje aspoň nejaká technická štúdia? Myslím že nie, proste sa naplánovala R2, teraz sa odsunula na rok 2040 a náhradné riešenie neexistuje

Chcel som sa vyhnut zbytocnemu spamu, ktory tu siria, hlavne zastancovia tretieho spojenia BA-KE, ale kedze podlo utocis, nevyhneme sa tomu.
V prvom rade vobec nespochybnujem, ze pre Slovensko, Madarsko ci pre Polsko su dolezitejsie Z-V spojenia ako S-J. Vravim, len ze tretie spojenie BA-KE nie je tak dolezite ako S-J spojenie Balkan - Balt prechadzajuce cez Slovensko. Dnes je najrychlejsia cesta Istanbul - Warsawa cez Brno co je teda dost naokolo.

Nepodsuvaj tu, ze niekto tvrdi, ze pre PD je dolezite spojenie na Turiec, nikto nic take netvrdil! Aj ked az prekvapujuco vela ludi z MT pracuje v PD a naopak. Moje tvrdenie je, ze kym bude hotova R2, tak pre PD by bolo lepsie napojenie cez R1, lebo ak by sa postavil obchvat Handlovej (ktory ma vyznam aj pre S-J spojenie), tak je to casovo na rovnakej urovni ako po I/50, akurat daleko pohodlnejsie a bezpecnejsie, aj ked dlhsie kilometrovo.
Samozrejme idealne by bolo R2+R8+R1, ale to sa bavime o ktorom storoci? Na I/64 chyba len taka drobnost a to 50 km obchvatov.

PS: A vola sa to Horná Nitra podľa rieky a nie podľa mesta Nitra.

Okorec trochu offtopic, komu sa oplatí dochádzať denne MT-PD, vychádza mi to len na cestu denne 100 km a cca 160-200 € PHM / mesačne, to by musel byť dobrý flek absolvovať takúto cestu (nerýpem len sa pýtam).

Intenzita zavisi od velkosti blizkeho sidla, ci vazieb medzi sidlami, od toku tovarov - polohy v ramci dopravnych ciest, ale aj od kvality cesty. Na zapade Slovenska je vyssia hustota priemyslu, viac obchodujeme so zapadom nez s vychodom, co sa tyka vyrobkov. Z vychodu idu k nam predovsetkym suroviny a tie po cestach prilis nejdu. Nie, ze intenzita klesa dalej od R1, ale klesa od zapadu na vychod s tym, ze v okoli sidiel alebo na “obchodnych cestach” sa lokalne zvysuje. Preto bola intenzita pri ZM v roku 2010 len 11 tisic.v/24h, ale ZH-Budca 22-25 tisic. Niekde na vychodnej casti I/50 len 6 tisic v./24h, ale pri Saci uz 12 tisic v./24h.

Tak tomu stale nerozumiem. Pisal si:

Po akej ceste I.triedy je MT-BA o 20 km kratsie oproti MT-ZA-BA?
MT-ZA-BA: 228 km a 2h27m
MT-ZH-NR-BA: 234 km a 2h39m
google.sk/maps/dir/Bratisla … 49.0652929

MT-PD-NR-BA: 222 km, 3h9m, ale to je s vyuzitim cesty II.triedy
google.sk/maps/dir/Bratisla … 652929!3e0

Teda neviem najst tu trasu po cestach I.triedy (pripadne RC), co je kratsia o 20 km oproti MT-ZA-BA. Aj s vyuzitim cesty II.triedy to je len o 6 km kratsie.

alebo ked nie 3. pruh aspon dostatocne dlhy odbocovaci pruh dolava na kalinovo. odbaca tam dost aut vidiet to aj na scitani dopravy.

tretie spojenie ? to akoze spojenie cez madarsko sa pocita preco? z nasej zasluhy je z toho postavenych asi 15 km D2 a podobne na R4. plus je to tiez blizsie naokolo a od 2011 sa neoplati tadial chodit.

toto je podly argument. takychto “mohutnych” vazieb je po Sk xy tak podme stavat dialnicu do kazdej doliny. je jedno ci sa to vola horna nitra podla mesta alebo rieky. je to geograficka vazba, udolie tahajuce na juh kym na severe su kopce cize bariera. ta preto pre hornu nitru je dolezitejsia tato cesta. ze sa desatrocia zanedbava je fakt ale to neznamena ze porucime vetru desti a budeme si mysliet ze ked sa postavi spojnica k R1 alebo do MT tak vsetci budu jazdit blizsie naokolo alebo sa preorientuju. to je vlastne ten problem pretoze ta bariera sa taha az na vychod aj preto su vazby s-j slabe a intenzity nizke ale nie vsetci sa tym vedia zmierit. v smere z-v su nejake uzsie doliny ale inac len branisko a soroska.

cez HC ale ja som nepisal ze po celej dlzke je cesta I. tr. ale ze 3/4 hodinovy rozdiel je dost velky vzhladom na stav ciest I. tr. a konktretne som myslel na na cestu 64. ale mozem kludne spomenut aj spojenie PD-PE-TO-NR kde akiste pracuje dost ludi a su dost silne lokalne vazby.

lenze nie je priama umernost medzi intenzitami a hustotou obyvatelov. isteze medzi ZA a MT bude vyzdy vyssia intenzita ako medzi RS a RV ale keby tam nebol utlm tak ten rozdiel by nebol 4 nasobny. pri npr. 10.000 intenzite by inac vychadzala navratnost. samozrejme keby R1 bola hotova za dzurindu tak by bola ina vychodiskova pozicia pre R2. no ale to sa nesmelo dopustit.

Jano1 treba ísť cez Hlohovec

google.sk/maps/dir/Bratisla … 652929!3e0