R2 vseobecne

Cesta I/50 medzi Brzotinom a Plesivcom rozdeluje NP na dve casti, nie je jeho sucastou, rovnako to mohli spravit aj v pripade Sorosky.

inac je zaujimave si vsimnut na fotkach ze motorest je na uzemi NP a okrem toho to zhora vypada na polnohospodarsku cinnost - tiez v NP. proste ta soroska je brutalna divocina :slight_smile:

Over si informacie, lebo by som musel tvrdit znova to iste a donekonecna to opakovat nema zmysel.
Ak by si bol vo veci uzemnej ochrany SR zbehlejsi, tak by si nieco take netvrdil..

A NP vari vylucuje uplne polnohospodarsku cinnost na svojom uzemi?? Vylucena je uplne v 4. a 5. stupni ochrany. V 3. stupni, moze byt vyhradene plochy, kde sa tato cinnost moze vykonavat. Samozrejme za vopred urcenych a prisnych kriterii.. O tom je manazment chranenych uzemi :wink:

1. Je to dobre napr. k tomu ze svah v ktorom vedie cesta moze obsahovat prvky (moze to byt hocico, od geomorfologie, cez lito, pedo, hydro, az po bio zlozky, resp. aj antropo zlozky), ktore boli urcene ako vhodne pre vcelenie do velkoplosne chraneneho uzemia s 3. stupnom ochrany (v SR 3. stupen ochrany = NP). Avsak na naprotivnom svahu uz sa tieto prvky nemusia nachadzat, alebo sa tam nachadzaju v mensom mnozstve, alebo rozsahu. Tak preto napr.. Nie je predsa dovodom na vytycenie hranice “len po cestu a dalej nie” iba to, ze tento predtym homogenny areal, pretala pred niekolkymi desatrociami cesta.. Ak je totiz cesta vo svahu, ako aj v tomto pripade, velmi casto plati: to co je nad cestou = to co je pod cestou.. Velmi casto sa preto okrem zeleznicnych trati a ciest pouzivaju na vytycenie hranice aj prirodzene liniove prvky, ako napr. vodne toky. A tak je tomu aj v tomto pripade..
  1. OK, pripustme ze cesta je hranicou NP, resp. ze NP zacina hned vedla cesty. Ani v tomto pripade sa vsak neda uvazovat o vacsom rozsirovani cesty, lebo by sme sa nevyhli uradovaniu. A aj keby cesta viedla (nepisem teraz o NP Slov. kras, ale o Nar. Parkoch vseobecne) aj niekolko desiatok metrov od hranice NP, tak v EIA sa toto ostro posudzuje, a musi to byt naozaj take riesenie kde nie je moznost ineho riesenia situacie (napr. tunelom), co vsak v tomto pripade neplati.. Preto by toto len velmi tazko preslo..
  1. Mapy VKU pouzivam uz skoro 15 rokov, mam ich vsetky, takze dobre poznam ich kvalitu (na Slovensku patria naozaj k najkvalitnejsim), ale ako kartograf dobre poznam aj ich uskalia :wink:

Nemohli. Pretoze Soroska je na rozdiel od uzemia medzi Brzotinom a Plesivcom jadrovou zonou NP.. :bulb:

Ja tie mapy vsetky poznam, ale aj tak diky :sunglasses:

uvaha je opat nelogicka. alternativou vystavby R2 tunelom je vystavba R2 ako RC v povrchovom variante, co je hlupost lebo cez NP nema ist RC. rozsirenie cesty je opatrenie na zlepsenie bezpecnosti a zvysenie plynulosti premavky=ochrana zivotneho prostredia, cize dostat sa cez sorosku za 5 minut namiesto 10 minut, tj. radikalne znizenie emisii, znizenie pravdepodobnosti nehody (znecistenie prirody vytekajucimy PHM). a kedze R2 bude najskor po 2013 tak o to je vyznamnejsie toto opatrenie…

Súťaž na vypracovanie technickej štúdie rýchlostnej cesty R 2 úsek Gombasek-Včeláre vyhrala firma Alfa 04,a.s. Bratislava- vedúci účastník a Pragoprojekt,a.s. Praha

Na tomto useku v podstate vsetko okrem Sorosky, obchvatov Slavca a Lipovnika by mohlo byt sucastou R2. Staci potom urobit MUK.

Co je na tom nelogicke? ..Hlupost to nie je, lebo pri posudzovani vplyvov cinnosti na zivotne prostredie (EIA) je zakonom dane variantne riesenie. Cize musia byt predlozene aspon dve varianty riesenia + nulovy variant (cize sucasny stav bez zmien). Ak sa uvazuje o tuneli, tak zvycajne jeden z variantov je tunelovy (alebo je viacero variantov tunelovych), druhy je povrchovy. Aj ked je prave kvoli NP je malo pravdepodobne ze bude schvaleny povrchovy variant. Aj pri D2 Lamacska cesta - Stare Grunty bol jeden z variantov povrchovy. Bol to variant “D” veduci cez patronku a popri zeleznici, dalej okolo Mokrohajskej smerom na Lamac. Tu by vsak boli velke hromadne asanacie rodinnych domov (asi 20-30) a inych objektov. Variant by mal vyrazny barierny efekt a zvysila by sa hlucnost v obyvanej zone. Takze chvala Bohu nepresiel. V environmentalnej studii, ktoru vypracovala katedra fyzickej geografie a geoekologie PrifUK BA (1998) skoncil v multikriterialnom hodnoteni ako najmenej vhodny variant (samozrejme okrem nuloveho variantu). Najvhodnejsie dopadol variant “J” (v sucasnosti novootvoreny usek s tunelom Sitina). Posudzoval sa este aj druhy tunelovy variant “H”.

V tom ze bezpecnost a plynulost cestnej premavky zvysuje ochranu ZP s tebou suhlasim.
Je na skodu veci ze sa furt otala so zacatim vystavby tunela Soroska, resp. so zacatim pripravnej fazy, teda uradnych procesov..
Tento usek by sa mal vybudovat prednostne a cim skor na plny profil. Potom by sa tu nerozmyslalo nad takymi nepriechodnymi (zrejme) variantami ako je rozsirovanie sucasnej cesty. Ano, mozno nebude kvoli dlhemu cakaniu na tunel ine vychodisko ako pokusit sa rozsirit sucasnu cestu, to rozsirenie by vela vyriesilo, ale je otazne ci sa to oplati robit len ako nudzove riesenie, pokial tu nebude tunel..? A chcel by som vidiet priebeh toho procesu EIA, v ktorom by to preslo..
Bohuzial, stale je to na Slovensku tak, ze sa vobec neuvazuje vyhladovo a nemysli sa dopredu aky tu bude o par rokov (mozno desatroci) stav.

Soroska sa nezacne stavat do roku 2013 a nedokonci sa do roku 2016 - do vtedy treba nieco robit. Nechce sa mi verit, ze nejake ekologicke obmedzenia sa nedaju prekonat. Chranime prirodu, ale co ludia? Chranene uzemie skratene o 3,5 metrovy pas je cennejsie, ako bezpecnost a plynulost cestnej premavky? Ved to nie je 23 metrov siroka opacha s estakadami, ktora brani stavbe RC cez Donovaly.

tak nejak…a na to tzv. myslenie dopredu o niekolko desatroci je taky dobry zastieraci manever na nicnerobenie ci uz s nedostatku penazi alebo neschopnosti konat. lepsi vrabec v hrsti…mne sa ani nechce verit ze 10 rokov beru niektori ako “normal” co treba pretrpiet kym sa problem vyriesi.

Moja otazka znie takto:
Sorosku nemozeme zacat stavat skor ako v r. 2013, alebo ju nechceme (ti ktori by mali chciet) stavat skor..?
Co konkretne sa robi v priprave stavby tunela? ..resp. robi sa vobec nieco? ..existuju uz realne variantne riesenia?? ..alebo to dopadne ako zvycajne na Slovensku byva ze sa robia ciastkove riesenia s vysokymi nakladmi a dlhodobo minimalnym efektom.. Postavi sa 3. pruh v stupani, ale na kolko rokov to bude postacovat? ..na 10? ..trochu malo na to ze chceme kapacitne rozsirovat cestu v strede NP.. :exclamation:
Tunel treba postavit cim skor a ziadne rozsirovanie cesty nebude potrebne ..co vlastne brani stavbe tunela ze sa tu hadzu roky 2013 - 2016?? Je na to nejaky objektivny dovod stavat az vtedy?

presne ten isty dovod akoze vsetky suvisle dialnice a R-ky koncia na zapadnom SK..

v ziadnom strede ale na okraji. a co tak zrusit celu cestu a vlastne vsetky cesty cez a popri narodnych parkoch :question: ved nicia ZP :exclamation:

To je uz bohuzial velkym minusom nasej politiky.. :frowning: ..Ja pochadzam z vychodu (a citim sa byt vychodniarom stale) a mrzi ma ze to je takto ako to je.. :confused:

:confused:

1. Na okraji?? ..to snad nemyslis vazne.. :laughing: ..povedal by som Ti ze pozri si mapu, ale dufam ze ju poznas.. :bulb: Jablonovske sedlo (Soroska) je osou narodneho parku. Prechadza tadial chrbatnica pohoria. Vychodny okraj NP ja odtial vzdialeny cca 30km a zapadny zhruba tiez tolko.. Samozrejme severny a juzny okraj NP (ak si to myslel takto) su vzdialene ovela menej. Konkretne juzny nieco cez 2km a severny len cca 250-300m. Takto chapane by to bolo takmer na okraji. Ale tak ci tak ide o 3. stupen ochrany, aj keby to bolo i uplne na hranici NP :slight_smile:

2. Pozor, ja som nic o ruseni cesty nepisal :exclamation: To si ma prosim nemyl s nejakym ekoteroristom :laughing: ..to by som nerad.. Cesty aj v tomto uzemi (aj v uzemi inych NP) maju svoje opodstatnenie. Ale rad by som najma nakladnu a celkovo tranzitnu dopravu videl v tejto oblasti co najskor pod zemou.. :bulb:
    A tvrdim zaroven ze vzhladom na to ze je to NP mohlo by byt povolovanie rozsirenia cesty este tak komplikovane a natahovane (ako v slovenskych pomeroch byva bohuzial zvykom) + protesty a peticie proti tomu (a ver tomu ze by boli), ze by mozno (ak by si s tym trochu svihli) bol skor pripraveny a aj postaveny ten tunel.

Nevies take lahke..?? :wink: Predsa prioritne tunely na “prioritnych usekoch” pri Skalitom. Najprv treba Svrcinovec a Polanu (dokopy 1354 m), stacilo by pridat raz tolko a to by uz kludne vydalo aj popod Sorozku, ale co narobis, ked trebars pre taky Vahostav je to ku Roznave daleko.. :laughing: :wink:

A presne takto sa to na Slovensku riesi.. vystihol si to.. :confused:

Len znechutene konstatujte ze “na Slovensku je to tak” a dufajte v tunel… a dopadne to ako na Donovaloch :slight_smile:
Mimochodom, mozno sa stavba tunelu Soroska oddialuje aj kvoli tomu, ze by to bol daleko vacsi zasah do prirody, nemyslite?
Rozsirenie na 2+1 by bolo elegantne a lacne riesenie, ktore by pomohlo doprave, kym sa tunel nepostavi. A aj pocas jeho prevadzky by padlo na uzitok, ved vzdy moze nastat situacia, ze sa doprava musi presunut z tunela na stary horsky prechod.

ale myslim. NP Sk kras je clenity NP a my sme sa tu bavili o hraniciach NP a dobre ze nie o centimetroch. preto to povazujem za okraj NP. keby to bolo x km vo vnutri NP tak nepoviem nic.