podla teba VUC moze zato ze v OPD je taka ciastka na RC aka je ? lebo vsetky tie peticne akcie a protesty pomohli aspon v tom ze krivan-tomasovce je urovni DSP co je uspech.
Krivan-Tomasovce je len na urovni DSP, ZV-Krivan sa vsak stavia v plnom profile v dlzke 18 km, to je ovela vacsi uspech. DrX ma vynimocne pravdu, tu by vhodnejsie navrhnute VUC mohli lobovat za R2 podstatne efektivnejsie, pretoze takto na Gemer/Novohrad kasle BB aj KE, ktori si riesia hlavne problemy v okoli ich mesta. A cena 1-2 obchvatov v okoli RS je predsa len vyrazne nizsia ako napr. cena Sorosky a obchvatu KE, za ktore bojuje KE kraj, ci obchvatu BB, ktory si vylobovala BB.
Az na to, ze DrX je za tri kraje, teda este vacsi detachment od odlahlejsih regionov.
tak ja neviem, ZV-Krivan sa snad tiez nestavia proti voli…vy tu robite z VUC extra vplyvnu organizaciu ktora ma neviem aku moc. VUC dialnice nestavia ani neprojektuje, ani nespravuje. DSP je velky uspech, a tam sa naozaj tlacilo, noze kolko usekov R2 je na tejto urovni ?
.
vidim to tak nezaujem je od RS na vychod, bakta a batka pomaha skor juhu RA okresu a tam zije menej ako 5 percent obyvatelov kraja a potom tranzitu na vychod. je to provincne myslenie, bohuzial maju ho vsade niekde aj horsie vid R3 na orave, juh NR a TT kraja. vacsinou kazdy kraj tlaci najma na cesty okolo krajskeho mesta. 3 kraje by neboli dobre, malo ich byt aj cez 10 rusit sa mali male okresy.
BB VUC prisiel s tym co sa ho realne tyka, a to za zmenu prerozdelenia cestnej dane pre cesty II. a III. a tam bol uspesny. to bol najlepsi krok odkedy boli VUC zalozene.
VUC dialnice nestavia, neprojektuje ani nespravuje, ale je jeden z organov, ktory ich schvaluje v ramci pripravy, najma pri UR a EIA. Taktiez infrastruktura sa projektuje vzhladom na existujuce kraje, nie podla prirodzenych regionov, co je velka skoda prave pre regiony, ktore nie su v blizkosti krajskeho mesta (napr. aj spominana Orava). Takze vplyv VUC na vystavbu urcite nie je zanedbatelny - co dokazuje prave vystavba v okoli krajskych miest, ako pises. Ako dalsie priklady mozno uviest R7 pri BA (pritom medzi DS a NZ nebezi ani priprava), R2 pri TN, Soroska, D3 Strazov-Brodno atd.
Treba vsak dodat aj to, ze o usekoch, ktore pojdu do vystavby, nerozhoduju uz do takej miery politici, ako tomu bolo v minulosti, ale coraz vacsie slovo ma studia realizovatelnosti (ktoru vyzaduje EK) a ludia na mindop.
Ohladom poctu krajov a okresov absolutny suhlas.
Len pre zajimavost, mate nejaky zdroj, ktory by ukazoval, ze KSK tlaci na R2 obchvat Kosic na ukor inych casti tak ako BBSK na R1 BB-RK na ukor R2? Podla mna KSK by bol super rad, ak by bola dostavana cela R2 KE-ZV alebo aspon KE-Moldava(-Plesivec) (teda vramci kraja), kedze pre Kosice je to prospesnejsie nez obchvat KE pre tych par aut, ktore nejdu z/do KE.
Tri kraje by boli najlepsie, lebo by mali rozumne velke uzemie/pocet obyvatelov aby sa im z centra dala zverit vacsina pravomoci. Takto su to len zbytocne “nad-okresy”.
PS: Napisat, ze 3 kraje je “este vacsi detachment od odlahlejsih regionov” je riadna tupost. Praveze tie krajske sidla by sa potom vyriesili rychlo (a vyriesilo by sa tym aj prepojenie vychod-zapad) a zvysok by sa potom dal uz robit podla realnej potreby v danom regione, nie ako teraz, podla hejslovackeho fungovania centralistickeho statu s jednym volebnym obvodom, ze sa buduje len v BA a tam, kde vyhrava Smer-HZDS-SNS.
no tak tym by som si nebol isty ani velky kraj nie je zaruka ze npr. keby bol vychodoSk kraj by sa uplne nevykaslali na zemplin pokial by nestali vsetky mozne PO obchvaty. mne staci vidiet ako bojuje ZA za D3 a nebojuje na R3, BA za R7, ktoru ma TT na haku, na tomto je vidiet ako su kraje zle nakreslene. je v silach VUC presadit prakticky vsetko po DSP ale pochybujem o tom ze pri najlepsej voli dokazu presadit vystavbu. a co sa tyka este lobingu samosprav starosta mytnej lobuje uz roky spolu s dalsimi primatormi a starostami na trase.
DrX ja vobec netusim ake ma priority KSK, vidim ze soroska ma UR co je fajn, podla mojho laickeho nazoru je to najdolezitejsi usek na uzemi KSK. sam vies aka je alokovana ciastka pre RC a cesty I. tr. takze si myslim ze v KSK pojde do vystavby len jeden usek R2…
co sa tyka BB-RK tak ani neviem v akom stadiu je priprava ale nemam dovod predpokladat zeby lobovali za tento usek na ukor R2 po LC a RS. inac okrem kri-tom maju UR vsetky useky az po figu. zacharovce-figa od 2010-1. a aj tak nebude stat do 2020.
BB-RK je v zasobniku OPII medzi “cervenymi” projektami (na skale zelena-oranzova-cervena). A tak je to spravne.
BBSK za to bude, samozrejme, lobovat, tak ako lobuje za R3 Sahy-Krupina-Zvolen, ktora je podla mna tiez (v porovnani s alternativou na Hronsky Benadik) nezmyselna. Holt, tomu ale ziadne uzemnopravne clenenie nezabrani. Dolezite bude, aby to MinDop vedel odfiltrovat.
Je mi s toho veľmi smutno, len čo sa pohodlná cesta či už R alebo D dostane po niejaké krajské mesto na východ, každy už rozmýšľa s prepojením sever-juh a odovodnuje intenzitami medzinárodnej dopravy. To je solidarita alebo slovenský folklor? My spoza Sorošky nemáme právo na slušnú cestu hoci v polprofile ale mimo obci s bezpečným polomerom zákrut? Mal by tu byť jasný plan výstavby na MD a nie každé voľby meniť priority a terminy postupu výstavby čiže najprv sieť západ-vychod a potom sever-juh. Drx má asi pravdu, ked bojuje za východ ci uz KE ale aj dalej na východ. Cestujem chvalabohu uz len raz za mesiac smer východ -západ a spat a bolo to aj dvakrat týzdenne ked som chodil na tyznovky. Mal som 22, ked sa začali aspoň planovať cesty východ-západ no po tých 25 rokoch sa asi súvislej slušnej cesty mimo obci nedočkám pri takomto plánovaní a častých zmenách. Severom sa mi neoplatí, ked mám ist do KE a potom este dalsie kilometre navyše, to by som bol riadny hlupák stratit čas aj peniaze za PHM. Ja nie som podnikateľ, ktorý si to odpíše z dani alebo firma mi zaplati služobnú cestu. A sme pri koreni veci.Ved Slovaci z NI v smere na ZV uz nemajú problem s ďalšou výstavbou na východ. Dokonca v ZV a oklí ako Sliač, Kováčová a BB uz myslía na rozmach mesta a okolia atomu nesmie brániť nieja R-ka, keď oni do pupku Slovenska nemajú problem sa dostať. Obdobne z BB alebo RK, keď už lobujú za pokračovanie R1 v tomto smere alebo riešiť smer juh na KA alebo LV. Spamatajte sa a nebudte sebci. A na okraj, aby som nebol úplne off, už sa na SCC v KE pripravuje stanovisko o ktoré boli požiadaní, aby aj obchvat KE od PO juhom sa urobil len v polovici po Šebastovú v smere na HU. Tak takéto jobové zvesti o vychodniaroch, intenzitách ma najviac zlostia. A som zvedavý na Vaše veselo rôzniace sa reakcie, najmä osočovacie, keďže aj mola bola trochu tak zameraná a trafená hus zväčša zagága.
Vladik67, plne s tebou cítim. Aj mna veľmi potešilo, ze výstavba sa rozbehla za Zvolenom. To južne spojenie je potrebné ako soľ. Aj ked urcite v niektorých úsekoch by stačilo vybudovať polprofil s MUK. Plynulosti a bezpečnosti by to výrazne pomohlo.
Je uplne prirodzene, ze pre VUC ZA je prioritou D1, potom D3 a az potom R3. Na I/11 su 1,5 - 2 nasobne intenzity dopravy oproti I/59. Este vacsi rozdiel je v nakladnej doprave, kde na I/11 su intenzity 4940 - 7515 NA/24h, kym na I/59 len 1662 - 3407 NA/24h. Samozrejme na I/59 nehrozi absurdny stav, aby sa musela nejaka cesta uzatvarat, ako je to v pripade uzatvarania D3 pred Cadcou a presmerovavania dopravy na staru cestu.
Ak zoberu do uvahy nezmysly v podobe prognozy Dopravoprojektu z 9/2013, kde sa predpoklada na R2 Haniska - Kosice,juh pre rok 2020 az 25 535 v./24h, a na R2 Kosice, juh - Krasna 18 950 v./24h, tak tam postavia plny profil.
mimo ZA sú všetky vysoké prognózy nezmysly a v okolí ZA je to sväté písmo, že? neviem aká je prognóza na úsek Krásna - Olšany, ale časom sa podľa ukáže, že bolo chybou ho nestavať s rezervou na 3+3
Je podla niecoho (napr. podla zasobnikov OPII) jasne, ci pojde Soroska pred Saca-Olasny alebo ci to bude naopak?
PS: Kazdopadne dufam, ze obe, pokial sa budu robit, tak na full profil.
preco by sa na I/59 nemohla stat uzvavierka kvoli nehode alebo oprave ?
I/59 vykazuje podobnu priemernu rychlost ako I/11, najma medzi obchvatmi trstena a o. podzamok. a samotne obchvaty maju mozno viac plnych ciar ako kvalitne cesty I. triedy. toho kto cestu pouziva zaujima to ze ako po nej prejde. upchate krizovatky ci obce a mesta znizuju priemernu rychlost najviac. potom su to intenzity a nevhodne vyskove a sirkove vedenie. ked z tohto mas len intenzity tak ta cesta bude na tom stale lepsie ako ked mas aj zlu cestu aj obce nebodaj este nejaky semafor. to iste je na I/50, intenzity 6.000 a pritom aj dosiahnut 80-ku bez sance.
Začiatok výstavby úsekov rýchlostnej cesty R2 od Detvy smerom na Lučenec, Rimavskú Sobotu a Tornaľu odhaduje ministerstvo dopravy najskôr v roku 2016. A to len za predpokladu, že sa na to v budúcoročnom rozpočte vyčlenia financie. Uviedol to tento týždeň šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).
“Najvýhodnejšou formou financovania výstavby diaľnic je, ako je známe, použitie európskych peňazí. Bohužiaľ, ani eurofondy nie sú neobmedzený bezodný mešec,” skonštatoval Počiatek. Financie, ktoré Brusel určil pre Slovensko na roky 2014 a 2020, totiž nepostačujú na túto časť R2 z Kriváňa až po Tornaľu. “Preto treba hľadať miliardy eur na výstavbu tohto aj mnohých iných potrebných úsekov v štátnom rozpočte,” doplnil minister.
Štát dal vypracovať štúdiu realizovateľnosti, aby posúdil túto rýchlostnú cestu. Na základe je výsledkov sa odporúča postaviť cestu z Kriváňa po Lovinobaňu v polovičnom profile do roku 2020. Ďalší nadväzujúci úsek z Lovinobane po Ožďany bol tiež v polovičnom profile navrhnutý v časovom období do roku 2030 a úsek z Oždian po Zacherovce do roku 2040.
Tie odhady 2030 a 2040 sú úžas. Ale asi slovenská realita. Len neviem pri týchto sľuboch či nie príliš optimistické.
Ináč hrôza. Dovtedy ľudia odtiaľ poutekaju a naozaj nebude pre koho stavať dialnice…
WTF 2030 a 2040? Dufam ze to je len sranda. Pol profil chapem ale tie deadliny su uplne mimo.
A to stále dufam, ze postupným dokončovanim severných úsekov zo Žiliny po Košice, sa bude presúvať výstavba na dokončenie R2 a severo južných prepojení.