ale zmenu MUK im na kruhac nepovolili a ani neodovzdavali s takym sklzom, kym pociatek pri R2 za ziarom MUK nechal zrusit a je tam kruhac, aj ked bola vytendrovana MUK …
ja som narazal len na to, ze termin bol 3/2013, otvorene 7.11.2013 ( + 7 mesiacov )
vyhovarali sa na archeologiu, ale v skutocnosti sa snazili pretlacit KO
Akoze zosuvy? Ved ten usek je takmer sama rovina a mosty… Ak som dobre videl, tak vacsina useku uz ma natiahnuty asfalt.
Slovensko ma ako krajina najzlozitejsiu geologiu na svete (irony). U nas je problem postavit nieco bez problemov aj na uplnej rovine.
Píšeš to síce len ironicky, ale Slovensko skutočne patrí medzi krajiny s najzložitejšou geológiou na svete
Zvlášť niektoré oblasti sú tak rôznorodé, že na 1 km prejdeš hneď niekoľkými pásmami ![]()
tak problemy moze sposobit nielen zlozita geologicka stavba ale aj geomorfologia a povrchove a podzemne vody. Slovensko je pestra krajina a ja sa stavbarom necudujem. Ale zas robit si z terminov trhaci kalendar je trochu uz moc. (nemyslim len tento usek) ![]()
Trhaci kalendar je slabe slovo…Najhorsie ze kazdym omeskanym dnom co nebude otv usek v povodnom termine moze prist o zivot nejaky clovek…na starom neprehladnom a nebezpecnom useku…O kolonach pred BN ani nehovorim…
Keby som nevedel ako sa na Slovensku kradne, tak by som tym reciam o “geologii” mozno veril…
este ze ich sem tam nejaka voda zatopi a obcas na rozostavanom useku sa zosunie nejaky svah… A kto robi geol prieskum a pripravu..?? Ved za to vsetko platime…a aj napriek tomu nds uvedie tlac spravu -Na rozostavnom useku useku dialnice /rc…sa vyskytli neocakavane geol .podmienky…bla bla bla…Ludi opiju blabolmi…A pokutu za omeskanie nezaplati nikto…a usek sa otvori aj z 6-12 mesac. oneskorenim ,a este aj za vyssiu cenu za dodatky…a nakoniec napojenia budu docasne na 10 tky rokov len taka platanina..alebo nekvalita /obchvat TRSTENEJ…,Obchvat ZH -KRUHAC , Obchvat BN napojenia a deformacia vozovky..atd../ Kedze po EUROPE dost cestujem vsimam si nove useky dialnic a rc ale aj obycajne cesty 1 triedy…a hlavne ich kvalitu…Priklad -v Srbsku -obchvat Belehradu alebo useky A1 -E75…od LESKOVAC -VRANJE-BUJANOVAC…velmi dobra kvalita…
Dufal som, ze aspon tento usek bude usetreny od slovenskej stavebnej (ne)reality. Tak si to zhrnme
- cena 88 mil EUR
- totalne vykuchany projekt:
- prvych 1,1 km, ktore mali byt v plnom profile sa nerealizuje vobec
- most ponad I/9 v MUK BN zapad, ktory mal byt v plnom profile, bol zmeneny na polprofil
- zrusena MUK s II/592, co cca z 1/3 rusi cely efekt obchvatu BN
- planovane dokoncenie posunute o 4-5 mesiacov
- realne otvorenie = ???
tiez som dufal ze tento usek bude v pohode a nazaciatku to tak aj vyzeralo a ktomu maju este uplne jednoduchy teren,ale vysledok je,ze to je riadne spackane,uz tak chudobny projekt polprofilu R-ky okresali tak ze pripomyna ohlodanu kost,ach ved to bol fakt jednoduchy a celkom lacny usek
Ešte zabudli odôvodniť ten posun termínu novým “dočasným” napojením na I/9.
Myslim, ze aj to pride, ale az pri druhom odklade terminu.
Nieco ako oprava toho 0,5km (ci kilometer?) useku pri Miticiach, ktory robili 3/4 roka a vlastne este stale nie je na 100% hotovy…
a pamätáte si ešte, koľko mal stáť plnohodnotný nevykuchaný plný profil 2+2 so všetkými náležitosťami, nevypustenými úsekmi a MUK?
tak aby som vás nenapínal.. [size=150]117 mil EUR[/size] vs. súčasných [size=150]88 mil EUR[/size] za tento ostrúhaný nedorobok v polovičnom profile !! ![]()
To je na transparent, keď budú otvárať tento úsek.
no to teda je na TRANSPARENT…Navod ako sa TO ROBI NA SVK…kde sa asi podeli tie prachy…??? a aka bude kvalita …to si kazdy vie domysliet ked kusok otvoreny cesty 2 tr pred kruhacom na BN…je novy a v ubohom stave…
Resp., ak by sme chceli byť úplní detailisti, tak pôvodné čísla vyzerali takto:
117 mil EUR 2+2 → stopnutý tender
105 mil EUR 1+1 → vysúťažené nakoniec za 88 mil EUR
Rozdiel medzi predpokladanými cenami pôvodného 2+2 a tohto ostrúhaného nedorobku 1+1 je teda suma sumárum iba [size=150]12 mil EUR[/size].
Za posraných ± 12 mil EUR tu už mohol stáť plnohodnotný obchvat.. Rovnako sme vlastne defakto dopadli aj rozkúskovaním úsekov D1 - Ruskovce na menšie úseky.. zase sa spravia štúdie nanovo, zase sa niekto nabalí, zase sa to celé okreše.. a vo výsledku budeme mať o 40 rokov akurát tak paralelnú cestu prvej triedy podobných parametrov.. to už fakt neviem či sa viac neoplatilo realizovať tie prvotné plány s R2, ktoré počítali s pôvodnou cestou I/50 ako s jedným profilom a mal sa dobudovať len druhý profil a obchvaty miest o obcí. A bola by na svete ďalšia kvázi plnohodnotná Rka. Nebola by zďaleka prvá na Slovensku, ktorá by nemala žiadnu paralelku..
Sorry off topic
Yombie, ty si si chcel urcite pri registracii vytvorit konto s nazvom zombie, ze mam pravdu?
Len si mal proste nastavenu anglicku klavesnicu
![]()
117 mil. € bola len cena st.expertizy. Ale aj tak je 88 mil. € za 10 km bez velkych mostov sialene vela.
Inak absolutny suhlas s rozsirenim I/50 mimo obci.
Už som to tu písal, že by úplne postačovalo, keby sa rozšírila existujúca cesta 1. triedy, tak ako je tomu v ČR na nadväzujúcej komunikácií.
Tá cena je na zaplakanie a tiež všetko, čo oklieštili oproti pôvodnému projektu. O oneskorení ani nehovorím a to pred časom hovorili, že všetko sa stihne v termíne. Žiaľ nevieme s tým nič aktuálne spraviť, jedine to nejako zviditeľniť… FANUSIK, yombie, ak máte nápad ako, veľmi rád pomôžem - budem čakať na SS