R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou

Nuz neviem ci zrusit VO je to prave orechove.. len treba ho pripravit poriadne a kaucie pri podani na UVO musia ale ze xxxxx zaboliet uchadzaca ziadne 200tis zabezpeky.. proste podaj a zaplat 10mil a ak nedojde k ,opodstatnej namietke, tak ti prepadne. A aj silni hraci si rozmyslia ci to budu natahovat..

Ja si pamatam ako mi riaditel ktoreho som striedal povedal, Vy si uz nezarobite ani na slanu vodu.. kedze zacina ist vsetko transparentne a elektronicky… ja som si zadaval zakazky napriamo hahaha skusenym firmam… a bol pokoj

A vtedy som mal chut mu jednu pridrbat ze co tu bolo.. sice so zakonom ale…

Takze zakony maju platit pre vsetkych a rovnako ale opat sutaz ma byt nachystana perfektne a tak minimalizovat odvolania, a mozu tlacit ministerstva kolko chcu l3n nech je sutaz vonku..

Áno, podľa zákona má mať Obstarávateľ riadne pripravené súťažné podklady. Nepredpokladá sa zmena Zmluvy len preto, že Obstarávateľ v čase vyhlásenia VO nemal poriadne pripravené podklady…

Predstava, že NDS si vyhlási VO na projekt s konkrétnym opisom zákazky, následne počas prebiehajúceho tendra zistí, že ten opis zákazky je nerealizovateľný, no napriek tomu uzavrie Zmluvu s úspešným uchádzačom a následne to celé vydodatkuje je v rozpore s x paragrafmi zákona o verejnom obstarávaní a hodná akurát mentality severného Balkánu.
Načo potom to obstarávanie robiť? Veď to popiera takmer všetky princípy verejného obstarávania.
Nabudúce nech si teda vytendrujú dodávku cukrovej vaty a potom to vydodatkujú na diaľnicu… :unamused:

Kaucia nemôže byť taká vysoká. Nemá to byť likvidačná suma.

Co je likvidacna ? Ak PHZ je 300mil, neviem za 30k sa budem odvolavat do blba a budem cakat ze to vitaza prestane bavit zaplati mi kaucie a prihodi nieco navyse..

Chcel by som vidieť, kto by zaplatil len tak miliónovú kauciu… Ale ako zabrániť tomu, aby sa uchádzači/záujemcovia domáhali svojich práv na spravodlivý proces, je to fajn nápad. Potom sa môžeme tváriť, že všetko funguje ako má, aj keď realita je úplne inde.

K výške kaucie sa vyjadril kedysi Loe: R4 Prešov, severný obchvat - #1724 podľa Loe
Ja sa s jeho príspevkom plne stotožňujem.

Za obdobie čo sledujem podané námietky a rozhodnutia ÚVO si nespomínam ani na jednu špekulatívnu námietku… Možno by sme nejaké také našli, ale v značnej časti sa vyskytovali pochybenia Obstarávateľov.
Keď už, tak o špekulatívnych ponukách by sa dalo rozprávať. A takmer vždy NDS/ŽSR mali problém tieto ponuky vylúčiť.
Lenže namiesto hľadania spôsobu ako nejakú neželanú ponuku vyhodiť z tendra by mala taká NDS ukázať, že časové míľniky nie sú trhací kalendár, prestať tolerovať meškanie stavieb a prestať vymýšľať dôvody, prečo stavba mešká, len aby sa to nejako vydodatkovalo.
Paradox je, že bez riadneho vyargumentovania predĺženia lehoty výstavby (napr. že naozaj šlo o nepredvídateľnú okolnosť) sa taktiež jedná o porušenie zákona o VO, lebo takým konaním mohla byť poskytnutá výhoda. Inak povedané, s dlhšou lehotou výstavby by niekto mohol dať lepšiu ponuku, ktorá by vyhrala. Chcel by som vidieť, ako by si NDS niektoré zmeny zmlúv obhájila pred ÚVO…

Keď sme tlieskali v rokoch 2012/2013, že vyhodili tie pochybné združenia okolo firmy Hant z tendrov. Súdy po cca 5 rokoch rozhodli, že sa jednalo o nezákonné rozhodnutia… Len medzitým poniektoré stavby už boli postavené… Takže ani v tomto prípade sa nejednalo o špekulatívne námietky, ako by možno niekto povedal.

pokial ponuknes vyrazne vyssiu cenu ale budes dookola namietat je tazko uveritelne ze ide o vecne dovody. a isteze je ich tazke vylucit. pri zeleznici sme sa bavili o referenciach z kazachstanu ktore ak si dobre pamatam museli akceptovat. lebo nejaky zakon. ale urcite za vsetko mozu ti co veci riesia ani nahodou nemoze byt ze zakony co pisu ludia co tomu nerozumeju a tie zakony su nevykonatelne.

a pritom kazdy vie ze tu spekulanti. ale sud rozhodne opacne. nie je nahoda ze sudu povazuje drviva vacsina ludi za nedoveryhodne.

spat k teme, od cias visnoveho/ruzomberka argumenty o nepripravenych stavbach neobstoja. kazdy vedel co hrozi pri cebrati. kazdy vedel ze visnove je narocne, kazdy videl ako sa islo dole s cenovymi ponukami. takze rovnaky meter je ze sa mal pustit tender na sorosku aj so vsetkymi chybami alebo sa nemalo pustit ani visnove. ale tu je rovnaky meter nepripustny lebo visnove musi byt hoci aj 10 rokov neskor za xx milionov drahsie aby zilina mala svoju veledolezitu D1.

Je jeden zásadný rozdiel medzi Višňovým, Čebraťom a Soroškou. Tie prvé dva mali právoplatné stavebné povolenia a všetky ostatné potrebné dokumenty (aby ma niekto nechytal za slovíčka. Ak náhodou nemali, lebo žltý Fidic, dali sa vybaviť).
Narozdiel od Sorošky, kde NDS v správe píše

lenze tie pravoplatne stavebne povolenia boli zdrapom podla ktorych sa sa to nedalo postavit a ani sa nepostavilo. nevadilo by mi to keby islo o zmeny maleho rozsahu co je bezna prax. cize nerealne projekty za nerealne ceny. to je vazny precedens preto tu neberieme argumenty o nepripravenosti a pod.

Otazka potom znie: KTO je zodpovedny za vobec vyhlasenie VO ak neboli vobec splnene podmienky na VO..

• boli vobec na to vyclenene financie ? A dalo by sa pokracovat

Lebo pri vsetkej ucte za to je neaka hmotna zodpovednost pracovnika ,niekto nieco musel podpisat cize je to veduci odboru VO, Investicny riaditel/namestnik..
Minimalne je to umyselne uvedenie do omylu atd atd..

Naviac, pri D4/R7 sa tak isto stavebko riesilo az za jazdy a dialo sa tam hromada nelegalnych veci:
noviny.sk/slovensko/356331- … -nelegalnu

hnonline.sk/finweb/ekonomika/16 … ude-drahsi

Ale spat k teme. Odbornik z UHP:
Soroška je problém najmä v zime. Ak si pozriete diaľničnú mapu a harmonogram výstavby ministerstva dopravy, tunel pod Soroškou a rýchlostná cesta zrejme nebudú dokončené skôr ako v roku 2050. Celkový balík na výstavbu diaľnic nie je nafukovací.

Čítajte viac: index.sme.sk/c/23208184/polska- … dovka.html

Riesenie je zda sa jednoduche: aktualizovat harmonogram vystavby a dialnicnu mapu :slight_smile:

Odborník od stola… vonku (v realite) nikdy nebol

Na koho si Luboslavko reagoval? Na Drx alebo na odborníka analytika UHP z článku?
Lebo ten z článku je fakt už len podľa výzoru odborník, ktorý na UHP sa dostal asi za dobre známky a asi nielen to (žeby známosti). Takých odborníkov je plná BA, veď si ich vychovala. A keď ho pretláča a zviditeľňuje Denník SME, ktorý píše výlučne pravdu alebo len časť pravdy (ironicky), tak netreba pre východ ani R2 vrátane Sorošky a ani D1 na Zemplíne. A ako v inej téme bolo napísane, že Doprastav sa omeškal pri sčítavaní dopravy a preto mešká štúdia, tak je to také blavácke. Možno že tomu analytikovi krivdím, že podľa výzoru, no prax na Slovensku je iná a on len poslušne plní to, čo má za úlohu od nadriadených a musí to adekvátne hoci aj tzv. omáčkou obhájiť, ak chce byť na dobre platenom a teplučkom mieste v kancelárii.

Tak ste sa vyplakali, páni, a teraz šup naspäť do konca roku 2019 a roku 2020 v tejto téme a prečítať si opäť po 3 rokoch to isté, prečo tender na tento úsek bola len politická reklama Mostu-Híd v podaní Árpáda Érséka a prečo to nemohli rozbehnúť napriek nepripravenosti rovnako ako Čebrať či Višňové, ktorý tunel bol tendrovaný ako červený fidic a ktorý ako žltý, atď. Je pre mňa až neuveriteľné, ako sa tu dokáže do bodky to isté vyplakávanie stále opakovať a keď vás na to len upozorním, že sa opakujete s už raz vysvetlenými “argumentami”, tak sa len zase opúšťate.

Na odborníka z ÚHP… na Drx by som si v živote nedovolil :laughing: :laughing: :laughing:

uz len smajlik ti chyba ako si sa im vysmial do ksichtu…visnove bude…ako v tom filme…anca, ja mam nozik…

Budem asi dosť osobný, ale…! Si odborník na mieste? Ale tu sa argumentuje, že niekde sa dá a niekde nie, či je to žltý alebo červený fidic. Politické reklamy na iných úsekoch, ktoré sa počas stavby menili neboli? Vieš, nedochádzajú mi argumenty, len ty nevieš pochopiť, že tu chodia ľudia čítať stav výstavby infraštruktúry, keďže od kompetentných chýbajú relevantné údaje a občas aj títo odborníci nahliadnu do tohto fóra, či už kvôli myšlienkam, alebo názorom diskutujúcich a zistenia verejnej mienky. Ty ako matador-veterán fóra, ale ak si tu kvôli zviditeľňovaniu alebo svojmu egu, tak je mi ťa ľúto a radšej ty tu nevyplakávaj. Za necelé 4 roky si sa dotiahol svojimi príspevkami na veterána, čo poniektorým z nás sa ani nesníva, lebo nám nejde aspoň mne osobne sa zviditeľňovať na tomto fóre, ale hoci toto fórum navštevoval od roku 2008 a zaregistroval v roku 2011, keď mi nedalo reagovať na niektoré pre mňa nepochopiteľné reakcie, nepotrebujem sa zviditeľňovať, hoci aj pod pseudonýmom.
Najviac ma nazlostila éra, keď sa uprednostňovalo Považie aj rôznymi doplnkovo vyvolanými investíciami starostov a východ celkovo očakával, že po dostavbe D1 na Považí do ZA sa to pohne aj na východ, presnejšie aj viac rovinatejším juhovýchodom, ale opäť politická svojvoľa a stavalo sa severom lebo Tatry, ale očakávaný turistický ruch to neprinieslo. Tak to dotiahli až do PO, čiže dookola na východ, aby sa splnili politické sľuby.
A preto vypisujem najmä v tejto téme? Lebo aj na juhovýchode sú ľudia odvádzajúci dane, ktorí do BA (pupku SR) potrebujú za prácou cestovať po kvalitnej ceste hoci v parametroch R a politici to nesmú ovplyvňovať, či už cez MF SR alebo ich pobočku UHP. Slovensko je krajina roztiahnutá zo západu na východ a naopak pričom stredom Slovenska od severu na juh je značne hornaté, takže základná infraštruktúra mala by viesť pre ľudí severom, ale aj juhom z východu na západ a naopak, najprv naprieč dĺžkou a potom priečne, a nie kvôli tranzitu. Nato by mala slúžiť železnica, no aj tú máme zanedbanú.

Dnes som si rano o 6h, strihol BA, KE-Jablonov 55min, jedno mlieko,vlacik, bez moznosti hoc koho obehnut… Soroska cisty cas bez statia na semafore 27min…
tesne za Plesivcom az do Coltova co je cca 5km dalsich 20min v kolone lebo sli kombajny…

Takze taka R je absolutne zbytocna neoplati sa… :slight_smile:

Veru, veru, kvôli UHP a MF SR určite nie.. :slight_smile:

Tak toto ma celkom pobavilo, kvôly kombajnom budeme stavať R.

Prosim Ta nerob zo seba debila.. fakt som si myslel ze chapes pisanemu textu a kontextu..