R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou

Chcel by som vidieť, kto by zaplatil len tak miliónovú kauciu… Ale ako zabrániť tomu, aby sa uchádzači/záujemcovia domáhali svojich práv na spravodlivý proces, je to fajn nápad. Potom sa môžeme tváriť, že všetko funguje ako má, aj keď realita je úplne inde.

K výške kaucie sa vyjadril kedysi Loe: R4 Prešov, severný obchvat - #1724 podľa Loe
Ja sa s jeho príspevkom plne stotožňujem.

Za obdobie čo sledujem podané námietky a rozhodnutia ÚVO si nespomínam ani na jednu špekulatívnu námietku… Možno by sme nejaké také našli, ale v značnej časti sa vyskytovali pochybenia Obstarávateľov.
Keď už, tak o špekulatívnych ponukách by sa dalo rozprávať. A takmer vždy NDS/ŽSR mali problém tieto ponuky vylúčiť.
Lenže namiesto hľadania spôsobu ako nejakú neželanú ponuku vyhodiť z tendra by mala taká NDS ukázať, že časové míľniky nie sú trhací kalendár, prestať tolerovať meškanie stavieb a prestať vymýšľať dôvody, prečo stavba mešká, len aby sa to nejako vydodatkovalo.
Paradox je, že bez riadneho vyargumentovania predĺženia lehoty výstavby (napr. že naozaj šlo o nepredvídateľnú okolnosť) sa taktiež jedná o porušenie zákona o VO, lebo takým konaním mohla byť poskytnutá výhoda. Inak povedané, s dlhšou lehotou výstavby by niekto mohol dať lepšiu ponuku, ktorá by vyhrala. Chcel by som vidieť, ako by si NDS niektoré zmeny zmlúv obhájila pred ÚVO…

Keď sme tlieskali v rokoch 2012/2013, že vyhodili tie pochybné združenia okolo firmy Hant z tendrov. Súdy po cca 5 rokoch rozhodli, že sa jednalo o nezákonné rozhodnutia… Len medzitým poniektoré stavby už boli postavené… Takže ani v tomto prípade sa nejednalo o špekulatívne námietky, ako by možno niekto povedal.