R2 Ožďany-RS (Zacharovce)-Bátka-Figa

Trepes 2 na 3.
Aj na ZA-RK sa najdu zatacky kde mas problem prejst 90 km/h a nakladne 70 km/h. Do kopca pri Strecne sa nalozene nakladiaky vlecu 50 km/h. Zdanlivo jednoducha zatacka
maps.google.com/maps?q=Stre%C4%8 … a&t=m&z=16

Netusim preco tam kamiony idu 60-70 km/h, ked sa to podla Teba da ist minimalne 90km/h.

A touto iste tiez prejdes kamionom 90 km/h a os.autom aspon 110, ved tam je velka rezerva.
http://maps.google.com/maps?q=Strečno,+Slovenská+republika&hl=sk&ie=UTF8&ll=49.14577,19.106855&spn=0.008001,0.015664&sll=37.0625,-95.677068&sspn=39.320439,64.160156&oq=strecno&hnear=Strečno,+Slovenská+republika&t=m&z=16

A dalsie…

Chybajuca dialnica ZA-RK znamena prejazd 4 mestami, 4 obcami a dalsie obce by chceli zmenit znacenie, lebo uz sa rozrastli po okraj cesty pripadne az za cestu a ziadaju obmedzenia rychlosti, ktore budu zrealizovane dufajme, ze az po dostavbe dialnice. Sucasnych 85 km nahradi dialnica s dlzkou 66-69 km podla variantov.
http://maps.google.com/maps?saddr=E50%2FE75&daddr=E50&hl=sk&ll=49.127814,19.002228&spn=0.508634,1.002502&sll=49.200551,18.685684&sspn=0.253944,0.501251&geocode=FVUh7wIdaQEcAQ%3BFZca7QIdlGEoAQ&oq=ivachnova&mra=mrv&t=m&z=10
Google udava prejazd za 1:15 az po 1:35 podla intenzity dopravy, po dialnici pri 110km/h to bude 37 minut pre 15-20 tisic v./24h na dialnici.

Len 2-3 krat rocne v priemere.

Treba tam pridat pruh pre pomale vozidla. Zatacky trochu vyrovnat, urobit sirsiu krajnicu. Pre 6,5 tisic v./24h mimo obce chcete dve paralelne cesty?

Strecno prejde osobne auto na 5-ke a jedine citelnejsie spomalenie je meander medzi Sutovom a Kralovanmi, kde je 60tka. Potom su uz len bezne obmedzenia v obci, alebo v krizovatke

Projekt rekonstrukcie I/50 nie je vobec pripraveny (ani na urovni studie), takze bohuzial zostava len R2

nerozumiem, preco sa tu tak casto spomina intenzita dopravy.

Ved ked bude lepsia cesta, pridu investory a intenzita sa zmeni.
Aj osobaky zvazuju kadial pojdu, ci po ceste, ktora je o 20% kratsia a hrozi poškodenie auta za tisice eur, alebo pojdu po trosku dlhsej ceste ale relativne v poho.

kompetentny, položte si otazku:
Keby bola R2 uz 10 rokov postavena, bola by intenzita dopravy na tejto trase 6tis. v /24h ?

Ja chapem že pri našom rozpočte len lepime najkritickejšie useky a bla bla, ale vacsinu plati unia, teda ak by sme nemal skorumpovanych politikou, tak by platila, takto je otazka kedy a ci vobec este obnovia čerpanie eurofondov.

Ked tu tak porovnavate sever a juh. Pred takmer dvoma rokmi som sla s otcom na trase KE-Brno a spat. Do Brna sme sli juhom, prenocovali sme niekde pri Pezinku. Cesta bola po Tornalu uplne v pohode. Medzi Tornalou a Lucencom som mala zly pocit hlavne z vyssie menovanych spatnych parametrov cesty, miestami som sa citila ako na starej ceste II. triedy. Od Lovinobane zacal byt problem so zhustenou premavkou, nechapala som z kade sa zrazu tie auta nabrali, ale evidentne je od Lucenca premavka o dost vyssia (samozrejme, nepoocitam KE-Roznava, ale tam je zas velmi dobra cesta). Az po Zvolen to bolo dost o krk, malo miest na predbiehanie a aj tie boli zablokovane s premavkou v opacnom smere. Z tohoto dovodu plne chapem ze R2 sa stavia smerom zo zapadu na vychod. Cestu dalej si nepamatam, akurat Pribina este nebola otvorena takze to trvalo do Nitri hrozne dlho. Druhy den sme sli rano cez BA do Brna a spat cez D1. Po Zilinu bolo vsetko ok. Z mojho pohladu bola najhorsia cast D1 medzi Zilinou a Vrutkami. Uzka trojprudovka, so strmym zrazom na obe strany. Aj ked tam bola dvojita ciara tak som mala strach, auta jazdili 90tkou a cakala som kedy niekto v opacnom smere dostane smyk a napali to do nas. Az sme vosli do Vrutok tak mi odlahlo. Chybajuce useky Janovce-Jablonov a Fricovce-Svinia sa mi nebezpecne nezdali akurat zdlhave (rovnako ako pred Nitrou). Z tohoto pohladu sa mi zda najdolezitejsie vybudovat LL-DS. A to pisem aj cez fakt ze ak jazdime tak juhom. Na juhu by som postupovala od zapadu na vychod, Zvolen-Pstrusa-Krivan-Mytna-Lovinobana-atd. Akurat by bolo vhodne aby sa useky stavali zaradom, akonahle sa jeden dostavia druhy uz musi byt rozostavany a na treti sa akurat podpise zmluva. Na to treba mat vyriesene vsetky tie DUR, DSP atd. Na severe by som sa sustredila momentalne na uz spominanu LL-DS.

Howgh. :slight_smile:

Ja som presne takto siel pred rokom, najhorsia cast cesty bola od obchvatu Figy po RS, kde to zaklincovala nehoda. Cesta naspat severom bola uplne bez problemov

co z toho vyplyva? nebezpecnejsi vodici na juhu? subjektivny dojem? nahoda? osobne som na juznej trase videl vaznejsie nehody (napr. motor mimo auta a pod…) toto je riesenie aj pre autoskoly, nie len pre kapacitnejsie cesty

ano, pretoze ta sucasna z velkej casti je na urovni cesty II./III. triedy. ako by si vyrovnal tieto zakruty ?

gallery/image_page.php?album_id=165&image_id=5088

no jedine prestavbou celeho telesa cesta. a to uz mozes rovno postavit novu. isteze na rovine medzi baktou a batkou by stacila krajnica a dalej je 500 m usek kde by sa dal urobit 3. pruh. ale zvysok trasy su neprehladne zakruty a obce.

Nie bola by 4,5 tisic voz./24h ako je pri Tornali.

nie, je to kvoli parametrom cesty

To miesto si viem predstavit, ze by sa zatacka zmiernila, aby aj nakladne vozidla nou mohli prechadzat 90 km/h.

Uplne do novej polohy by stacilo presunut podla mna pod 20% trasy, ostatne rozsirit a niektore zakruty zmiernit/ciastocne vyrovnat.

Podla Google 23,6 km za 20 min. Teda priemer cez 70 km/h.

http://maps.google.sk/maps?saddr=ceste+50&daddr=ceste+50&hl=sk&ll=48.378145,20.122147&spn=0.348898,0.600128&sll=48.381452,19.956322&sspn=0.04361,0.075016&geocode=FVhc4gIdNDQwAQ%3BFf124gIdrMA0AQ&oq=figa&mra=dme&mrsp=0&sz=14&t=m&z=11

Keby sa postavil polprofil tak tam usetris asi tak 4,3 min pri priemernej 90 km/h.

Figa-Batka by sa musel cely prestavat a na R2 Figa - Tornala je priemerka okolo 103km/h

nie nahodou sa hovori, ze treba jazdu prisposobit moznostiam, schopnostiam a stavu, povahe vozovky… :wink:

tak potom nam netreba dialnice a mozeme jazdit po makadamovych cestach..

to co som napisal, nijako nevylucuje potrebu dialnice :slight_smile:

kvoli inemu co neprisposobil jazdu tej uzkej ceste som cakal 45 minut, to je v poriadku?

Jano1 uz by si mohol prestat tu pastovat Google odkazy. Chod tam osobne kamionom alebo osobakom a budes mat iny nazor. Keby si videl tolko nehod na tomto useku ako ja tiez by si zmenil nazor. A co sa tyka intenzity nikoho nezaujima, alebo aspon mna urcite nie. Ty neviem preco si proti polprofilu R2-ky. Tak ty hovoris ze aj obchvat Tornale, Figy a Ozdian boli zbytocne? To je ok, ze na severe sa stavia tunely a mosty za sebou v D profile ale juh nech nedostane nic?! ci? Taky region, kde je nezamestnanost 30-40 % nezasluzi ani ho.no ze?

mrzi ma tvoj strateny cas, ale aj na dialnici sa moze stat nehoda, ku ktorej dojde preto, ze niekto neprisposobi jazdu a tiez sa moze cakat 45 min, len s tym rozdielom, ze na dialnici sa nemozes zvrtnut a puzit alternativnu trasu :slight_smile:

Neviem kolko si videl nehod, ale lepsie su realne statistiky, nez Tvoje dojmy.

Dopravna nehodovost 2009-2010:
Okres RS 0,26 DN/km/rok
Okres Zilina 1,15 DN/km/rok
Okres KNM 1,31 DN/km/rok
Okres NR 1,30 DN/km/rok - pred otvorenim R1 PR1BINA

http://www.ssc.sk/files/documents/becep/kriticke-lokality/lokality-a-hustota/nehody-mapa_okr_2010.jpg

Ozdany - Figa som nenasiel ani medzi kritickymi nehodovymi lokalitami.

Napr. taky Zvolen - Krivan je urcite dolezitejsi usek ako Ozdany - Figa. Tam RC zmysel ma, ale 6 tisic vozidiel/24h s dlzkou cez obce do 20% delit na dve cesty???

Intenzita ma zaujima, pretoze ma negativny vplyv na vacsie mnozstvo ludi a firiem, nez mala intenzita. Aj ked je cesta ZA-RK lepsia, priemerna rychlost tam byva mensia. Kym na Ozdany - Figa udava Google cez 70 km/h, na ZA-RK len okolo 60 km/h, v spicke menej ako 55 km/h a tyka sa to 3-4 nasobneho poctu vozidiel.

jano ty zies len z statistyk a Google :smiley:

Ja nehovorim ze ZA-RK neni potrebne prave naopak. Ale nechapem preco nevies pochopit ze Ozdany-Figa je takisto dolezity pre tento region. Vygugli si nezamestnanost a priemernu mzdu v tomto regione :smiley: Statistiky nie su vzdy pravdive. A keby si videl na svojich ociach smrtelnu nehodu a tvoj kamo by strail jednu nohu v tej istej zakrute kde je teraz uz 50! tak by si rozpraval inak. Tu pastujes nehodovost v okrese RS ktory je jeden z najvacsich na celom Slovesnku nema zmysel. Chod von pozri sa na vlastnych ociach a potom rozpravaj.

A tuto som prestal.