Najtazsi spomedzi tychto 3 usekov je usek Ozdany-Zacharovce - v podstate samy zarez, most a mnozstvo preloziek. Zvysne 2 useky su porovnatelne s obchvatom Figy, co ale objektivne je stale prijatelna cena.
Co vadi EU na R2 netusim, ale necudoval by som sa, keby takto dotlacila SR do toho, aby konecne skompletizovala aspon jeden tah TEN-T, aj ked osobne sa s tym nestotoznujem. To, co SR predviedla zo sucasnych eurofondov v OPD je uplny vysmech. Najprv kartel v PB a na zeleznici, nekonecne tendrovanie a na zaver obdobia prosikanie o fazovanie a predlzenie cerpania. A popri nevycerpani penazi sme dokopy nepostavili nic, ani na juhu ani na severe.
Ortofotomapku tohto úseku máme aj tu v galérii a nepríde mi moc zložitý. Je tam síce pomerne malá dĺžka nejakých násypov (zárezy vôbec nie), zopár mostov a nejaké preložky potokov o zanedbateľnej dľžke, ale v podstate easy úsek.
No únia uvažuje podporovať aj COMPREHENSIVE network TEN-T ale tam iba do 50% pri projekcii a max 20% ceny výstavby - ale neviem ako je to aktuálne, možno od toho ustúpia
Takto, jedná sa fincovanie cez pre dopravnú infraštruktúru unia oddeluje dopravu od ostatných fondov - otázne je či bude umožňené štátom ostatné fondy smerovať do dopravnej infraštruktúry ( predpokladám že ano ) FS štúdie sa musia robiť pre každú investíciu financovanú z fondov unie, ale zvažuje že FS sa zrušia pri koridoroch ktoré únia určila ako CORE TEN-T keďže ich sama určila ako prioritné.
.
R4 nebola do core zaradená z dôvodu že Slovensko nedodržiava dohody a blokuje dostavbu baltsko-jadranského koridoru - do roku 2020 sa to môže zmeniť keďže R4 je súčasťou pripravovaného baltsko-čiernomoskoegejského koridoriu ( Via Carpathia ) ( ono ešte ani terajšie TEN-T nie je uzavreté )
papier je papier a reci su len reci. ale kedze tu mame vzor mozme si odhadnut aj navratnost R2. z prevadzkovych/casovych nakladov aut pre tur-hub vychadza cislo asi 2,6 mil. eur/rok pre usek dlzky okolo 14 km na tisic aut. usek zacharovce-figa ma mat asi 15 km. pri nakladoch 75 mil eur (5 mil. x 15).
zoberme sme intenzitu 6.000 aut x 2,6 je 15,6 mil eur/rok su prev. a casove naklady vozidiel pri poloprole kde bude asi priem. rychlost porovnatelna s tunelmi. pri 40% redukcii casu/phm ktoru som popisal vyssie to vychadza 10,4 mil. no a po vydeleni nakldami + nakladmi na prevadzku npr. 0,5 mil eur/km. nam vychadza 12,6 % navratnost useku. a to je konzervativny odhad s odovodnenou cenou a narastom celkovej intenzity o 2.000 aut denne.
Roky hovorím že južnú trasu najviac blokuje tajtrlikovanie BB a VUC BB okolo trasy R1(R3) BB-RK .. keby venovali toľko času a energie R2 tak tá už je dostavaná pri Lučenci a v polprofile pri Tornali
Presne tak, ja tam tiez nevidim nic extra komplikovaneho. Staci sa pozriet na google streetview.
Standardne |-|3ysl…cke zavadzanie. D1 a D3 sme vyzobrali u Unie ako transeuropske trasy my (resp. Meciar so Slotom), nie ze Uniu R2 nezajima. Ak teraz Slovensko poziada, ze chce aby TEN-T na Slovensku bolo BA-R1-R2-MI a R3(resp juhR3+D3) unia nam to schvali. Cize tuto bananovu republiku R2 nezaujima, nie EU. EU ju bola (a teoreticky este stale je) ochotna prefinancovat hned teraz, pokial vie SLOVENSKO pripravit projekty. A teda, ci Slovensko vie, to nie je iste (vid trapasy na D1 a D3), ale urcite NECHCE. A v tom a len v tom je problem R2.
Ach jaj keby si vedel ako sa blamuješ pred tými čo sa do toho aspon len trošku vyznajú … robíš zo seba riadneho"intelektuála".
.
Takto v prvom rade si naštuduj postupy určovania a trasovania koridorov TEN-T pred rokom 2014 a koridorov po roku 2014 - pretože týmto rokom dochádza k dosť zásadným zmenám v celej koncepcii .. potom si preštuduj návrhy a špecifikácie CORE a COMPREHENSIVE a ich financovania a potom prispievaj zo zasvateními skazkami ako Mečiar so Slotom donútili úniu k trasovaniu koridorov - ono totiž Mečiar a Slota boli takími rešpektovaními partnermi únie že ich na slovo poslúchali :mrgreen:
co konkretne si mam nastudovat? ukaz nejaku linku. a ukaz mi, kde EU nadiktovala, ze na SK odmietaju, aby bol koridor R1+R2, a predpisala D1ku. je jasne, ze to bolo presne naopak (resp., ze EU to bolo jedno a Meciar so Slotom isli “bojovat”, ze severojuzny koridor nepojde od VIE po Katowice cez Moravu ale cez BA/ZA.)
Uz si jazdil niekedy na tomto useku? Ked hej tak urcite suhlasis ze darmo beres intenzitu dopravy tento usek je naho.no. Ked stav vozovky provnavas napr. s usekom pri Strecne alebo pri Levoci tak ktory je horsi? A mi nepovedz ze za polovicu ceny a casu by sa nedalo postavit tieto useky pri RS.
Spisske useky sa stavaju skor kvoli dialnicnemu prepojeniu V-Z nez kvoli intenzite dopravy
A pri Strecne je dobra cesta, ale pre 10-13 tisic.v./24h, pre 25-30 tisic v./24h to uz je nieco ine.
Ozdany - Figa by som to stale videl na rekonstrukciu cesty I.triedy na miestach kde je problem/bodova zavada.
Tak sa tadial prevez a inak budes hovorit. Ja som tadial siel uz viackrat ale stale mam problem trafit vhodnu rychlost najazdu do niektorych zakrut. Velke nakladne auta s tym maju este vacsi problem a preto sa tu tvoria kolony aj pri nizkej intenzite dopravy. Take nieco medzi ZA a RK nepoznaju, lebo cesta dovoluje ist max a este aj z nejakou rezervou. Skoda ze sa tu uz v minulosti neurobila rekonstrukcia na C9,5, to by usek naozaj mohol pockat do roku 2020
Presne. Jano1 kolko krat si jazdil medzi ZV-KE juznou trasou? Najhorsi je na tom presne to co uz bolo spomenute ze ides kludne na R2 polprofile a potom bumm. Zakruta, 50ka, kopec, obec atd. Darmo si pastol sem cestu v Rim. Sobote suhlasim dobra cesta a je tam 70-ka. Ale trosku chod dalej kde su Vinice a vtedy sa zacina ozajstna zabava Kto casto chodi cez tieto useky urcite suhlasi ze toto je najhorsie na celom ZV-KE.