Zda sa, ze vyhlasenie sutaze Zacharovce-Batka-Figa je na spadnutie. NDS hovori „Na úseku R2 Bátka – Figa máme vysporiadaných 95 percent pozemkov, na úseku R2 Zacharovce – Bátka je vysporiadaných 82 percent“. Juh má na dosah výstavbu ciest. Košice sa priblížia
Bola by to bomba sprava pre dialnicne spojenie vychod-zapad aj priamo BA-KE. Akurat skoda tej Sorosky.
akurat ze nemaju financovanie…
v konečnom dôsledku po prečítaní a pochopení , jedná sa o predražený a zbytočný úsek z pohľadu priorít, bez finančného krytia. Jedine čo sa dosiahlo vďaka eršegoy, že sa vykúpili pozemky podľa politickej príslušnosti.
Pacho: ad1. takto, predrazeny nie je.. ad2. nie je ani zbytocny ad3. stav cesty a jej parametre su tak hodne doby J.Tisa… vrelo odporucam cestovat 2x -3x do tyzdna ZV-KE… Jediny problem vidim fakt len v peniazoch, lebo slovami klasika ked ste cakali 50r tak pockate este 15 ze…
zbytocny urcite nie, toto je najproblematickejsi usek na celom juhu, horsi ako soroska…a ci bude predrazeny ukaze tender, nie predpokladana hodnota zakazky
chcem zdôrazniť, som za výstavbu akéhokoľvek a kdekoľvek úseku, zrejme som to nepresne formuloval , že je zbytočný, ale z hľadiska priorit , sú iné dôležitejšie úseky, s väčšími intenzitami. neveo, sice tade necestujem 2 až 3 x do týždna, 2 - 3x do roka sa tam prevezie, a fakt budem rád keď to bude poriešené. Na druhej strane by som ti mohol menovať minimálne ďalších 7 úsekov , kde by som Ti vrelo doporúčal cestovať 2 a 3 x do týždňa, a ver mi bolo by to podstatne horšie. Ja som chcel len povedať, že celý úsek bol len politická objednávka a na to sa zhodneme, takto sa stavali dialnice posledných 20 rokov, a bohu žial dopadlo to ako dopadlo. Tkže takto sa to nerobí. Ešte raz opakujem keď je priprava, a pozemmky nech sa ešte vysúťaží zaujímava cena a nech sa to stavia čim skôr.
Pacho, Doležal funguje systémom “zachráň, čo sa dá”. Keď nerozbehne tak-tak pripravené úseky D a RC on - Doležal, celý rezort ostane sedieť na zadku a s rukami vo vreckách…
Takže netreba stavať čo sa dá, lebo sa nestavia čo sa nedá? Daj jeden pripravený dôležitejší úsek a každý ti ho schváli, ale nestavať lacný úsek čo pomôže (na južnej trase je to momentálne s KE top úsek), je blbosť, to musí uznať každý.
Čo sa týka peňazí, nie je pravda, že sa nestavaním niečo ušetrí a potom to pomôže, každý rozpočet sa minie, len keď nie na R, tak na trápne testy, alebo inú blbosť
c palo skús si prečítať moju poslednú vetu, ďakujem.
Mne stačí prečítať túto
Čítal som v tvoje príspevky, neboj. Nie len jednu vetu
no dobre a čo ?, napísal som neaku nepravdu, /vychádzal so z citovaneho článku = predraženosť a intenzity 7t max po xxrokoch 10t/, alebo napísal som, že by sa úsek nemal stavať?.
Prečítaj si svoje príspevky ešte raz. Jedna veta, nakoniec (na ktorú som nereagoval) a bola písaná len preto, lebo ti predtým písali že ten úsek je v pohode na výstavbu. Ja som ti odpovedal presne na toto:
Keby si na začiatku napísal svoju poslednú vetu a potom dal to slávne o predraženom a zbytočnom úseku, tak si teraz nevypisujeme
ok keď sa chceš hrať na slovíčka. To že je úsek predražený, je z článku, a je čiste len rovine dohadov, to je fakt, preto som aj napísal, že vytendrovať dobrú cenu a stavať. Keby si bol pozorne čítal všetký príspevky tak by sa bol dočítal aj to, že som sa nie najlepšie vyjadril o zbytočnom úseku, bolo to napísané v kontexte poradia v “poradovníku” na úseky. Tiež je fakt, že sú úseky, ktoré sú na tom horšie a s väčšimi intenzitami, ale nemajú prípravu…pozemky… Takže ešte raz, keď sú vykúpene pozemky príprava v pokročilom stave, tak treba vytendrovať optimálnu cenu a treba stavať. dúfam že stačí vysvetlenie.
Mne si nemusel vysvetľovať nič. Ja som to čítal hneď. Ak ale napíšeš to čo si najprv napísal, potom aj pri “schvaľovacom” príspevku máš stále výhrady, tak ti k tomu napíšem svoj názor, že prečo nie sú výhrady na mieste.
Ale ak potrebuješ mať posledné slovo, tak na ten ďalší tvoj príspevok už neodpíšem
Ja som chcel len povedať, že celý úsek bol len politická objednávka a na to sa zhodneme, takto sa stavali dialnice posledných 20 rokov, a bohu žial dopadlo to ako dopadlo.
nebola. priprava zacala pred 15-20 rokmi v priblizne rovnakom case ako zv-krivan-lovinobana. sam som si uz vtedy pozeral EIU. malo sa pokracovat nasledne ked dokoncili figu co bolo v roku 2008…
chcem zdôrazniť, som za výstavbu akéhokoľvek a kdekoľvek úseku, zrejme som to nepresne formuloval , že je zbytočný, ale z hľadiska priorit , sú iné dôležitejšie úseky, s väčšími intenzitami
ano s vyssimi intenzitami ale s ovela kvalitnejsou cestou.
odhad 10 mil/km je mierne predrazeny. ale odvtedy uz boli nejake skrty (zrusenie odpocivadla npr.), uhp este mozno oseka odhady a potom ked bude tender je realne ocakavat zlacnenie.
uvidime ci bude dodane ako bolo predpokladane, ze vsetok malo byt hotove k 06/2022 vratane dokumentacie na ponuku. nejako som v spravach nic nezachytil.
ale MPV sice dost pokrocilo a ked som nahode pozeral na katasterportal, tak som temer nenasiel ziaden pozemok, ktory by nebol vysporiadany. az sa divim, ze to pekne pokracovalo dalej, lebo sa na jesen vyhlasovalo, ze sa stopol aj posledny vykup..
no uvidime, ale toto by bol pekny “zachranny” balik na tendrovanie
na druhu stranu taketo useky musime byt schopni stavat cisto z rozpoctu
dalsi “neriesitelny” problem
NDS odôvodnila pozastavenie výkupu pozemkov pod R2 Zacharovce – Bátka – Figa Plánované diaľničné úseky rýchlostnej cesty R2 Zacharovce – Bátka a R2 Bátka – Figa, na ktoré apelujú samosprávy, stoja na výkupe pozemkov. „Na úseku R2 Zacharovce – Bátka sme vykúpili 77 percent pozemkov a na úseku R2 Bátka – Figa máme aktuálne vykúpených 98,5 percenta pozemkov,“ uviedla pre vobraze.sk Eva Žgravčáková, vedúca oddelenia komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti. Ako vysvetlila, pozastavenie výkupu po…
„Na úseku R2 Zacharovce – Bátka sme vykúpili 77 percent pozemkov a na úseku R2 Bátka – Figa máme aktuálne vykúpených 98,5 percenta pozemkov,“ uviedla pre vobraze.sk Eva Žgravčáková, vedúca oddelenia komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti. Ako vysvetlila, pozastavenie výkupu pozemkov bolo z dôvodu nepridelených finančných prostriedkov. „Vo výkupe pozemkov sme pripravení pokračovať ihneď po pridelení zdrojov zo ŠR,“ dodala.
No lebo vlastné zdroje na výkup aj keby len toho 1,5% na úseku Bátka - Figa určite žiadne z mýta nemajú, keďže tam stojí meter štvorcový neskutočných 500-600€ (fákt, čestné pionierske) a bez zdrojov zo ŠR by to nezvládli.
Keď už si vymýšľajú sprostosti, aspoň nech tej Žgravčákovej nadiktujú niečo uveriteľnejšie.
Podľa DSP sú náklady na výstavbu rýchlostnej cesty v polprofile: 186 mil. eur (určené ešte pred nárastom cien v roku 2021)
Náklady na kilometer cesty: 22,4 mil. eur
B/C: 0,23 (to zrejme vytiahli z harmonogramu výstavby)
NDS bude musieť predložiť novú Štúdiu realizovateľnosti, keďže tá z roku 2014 je nepoužiteľná - neaktuálne ceny, neaktuálne sčítania dopravy, absencia dopravných modelov, neuvažovanie iných alternatív ako výstavba R2 - napr. preložka súčasnej cesty.