To nemyslia vážne - oni tento úsek rozdelili ešte na dve menšie časti To snáď nie je ani pravda… Možno si povedali, že úsek od odbočky na Trenčín po Mníchovu Lehotu je ako jeden pruh R2
radsej nech to rozdelia a nech sa stavia aspon to na co su peniaze ako cakat zazraky.
Keby využili existujúcu MÚK, tak je to bližšie k realizácii a za ušetrené by to potiahli ďalej. Namiesto R2 by sa mohla rozšíriť I/50 na 2+2…
Nemyslím si, že by rozšírenie I/50 na 2+2 bolo v tomto prípade úplne vhodné riešenie. Takéto krátkozraké urýchlenie výstavby by v skutočnosti prinieslo viac problémov a investícii ako celkového úžitku.. Neušetríš tam nič. Počnúc samotnou MUK, ktorá absolutne nespĺňa ani dnešné požiadavky na súčasnú intenzitu dopravy (krátke odbočovacie pruhy, absencia pripájacích pruhov.. z toho dôvodu tiež obmedzená MPR na 50km/h na hlavnom ťahu), pokračujúc nevyhovujúcim stavom mosta cez Biskupický kanál (už sa to tu niekoľko krát rozoberalo, most v prostrednej časti postupne klesá). Ďalej by sa muselo vyriešiť napojenie Opatoviec a Veľkých Bieroviec (stavba MUK), rovnako firmy Europin a pod., ďalšia MUK s II/507 (Trenč. Stankovce + Trenč. Turná), nehovoriac o náraste intenzity dopravy v Trenčíne a priľahlých obciach (ak by teda došlo k prebudovaniu I/50 na 2+2 a jej spoplatneniu), atď., atď..
Naviac, ak sa nepletiem, tak sa v súčasnosti tuším aj počíta s napojením R2 na I/50 tesne pred šúčasnou MUK, takže by sa po prebudovaní a skapacitnení mala využiť tá súčasná..
Takéto krátkozraké urýchlenie a pod. by mohlo skrátiť výstavbu západnej časti R2 z 30 rokov na 15r. I/50 2+2 by nebola spoplatnená.
Pokiaľ viem, tak podľa pôvodných plánov (ešte keď sa počítalo s R2 od hraníc s ČR), bolo v pláne využiť súčasnú I/50 ako jeden profil rýchlostnej cesty + dobudovať obchvaty miest a obcí.. takže by po rozšírení na 2+2 spoplatnená určite bola, rovnako ako napr. pôvodná I/50 v úseku Šášovské Podhradie - Budča, alebo I/51 v úseku Trnava - Nitra a pod.. Jasné, logika hovorí áno, rozšíriť.. ale prejdi sa po tých úsekoch “západnej časti R2”.. havarijný stav cesty a mostov každým druhým kilometrom, nevhodné šírkové parametre takmer na celej dĺžke, potreba množstva násypov, zárubných múrov a terénnych úprav, množstvo stúpaní s veľkým sklonom, chýbajúce obchvaty minimálne 6 obcí, potreba dobudovania niekoľkých úplne zbytočných MUK (Veľké Bierovce, Trenčianske Stankovce, Trenčianska Turná, Trenčianske Mitice, pravdepodobne Svinná, určite Dežerice, Brezolupy, Jerichov, Horné Vestenice, Nitrica, Nitrianske Sučany, Diviacka Nová Ves (Majer)), prípadne miesto množstva MUK zabezpečiť kilometre prekládok ciest II. a III.triedy, atď.. Obrovské množstvo z toho pri novom trasovaní R2 proste odpadáva.. Nehovoriac o tom, čo by toto skapacitnenie pri súčasných intenzitách na I/50 spôsobilo. Doprava kolabuje už pri budovaní obchvatu Bánoviec alebo rekonštrukcii zosuvu v Trenčianskych Miticiach a súbehu I/50 a I/64 od Novák po Prievidzu. Cesta TN - PD, ktorá za normálnych okolností trvá cca. hodinu, sa v súčanosti dokáža natiahnúť bez akýchkoľvek problémov aj na dve hodiny. A to sa pracuje len na “pár” metroch. Takže suma sumárum, nie som si úplne istý, či by skapacitnenie a prebudovanie súčasnej I/50 malo nejaký časový a finačný prínos.. príde mi to skôr len ako veľmi odvážne tvrdenie kdesi od PC..
Mohla by cesta zostať cestou prvej triedy, ako Nováky-PD. To, že je cesta v havarijnom stave viem, nakoľko už pred 10 rokmi na tom bola zle a situácia sa neustále zhoršuje. Čiže okrem výstavby R2 by sme mali skutočne rekonštruovať aj I/50, na čo môžeme v akcpetovateľnom čase zabudnúť. Roky nemáme ani na rekonštrukciu…
Nie každá križovatka musí byť MÚK, minimálne nie úplná MÚK. K MÚK Trenčín-Jun - obmedzenia sú tam lebo most je len polprofil.
Začal tender na dokumentácie a dozor pre R2 pri Trenčíne
Tak to vyzera, ze tento usek nakoniec pojde predsalen ako prvy dalsi. Coz je dobre, bo realne je najpotrebnejsi, len skoda ze tak neskoro. Ak pojde vsetko bez roznych odvolani, tak zaciatok vystavby v 2018, alebo 2019 by mohol byt realny.
Je síce fajn, že sa niečo robí, ale aj tak zostáva rozum stáť, že to už nemohli potiahnuť ešte o tri kilometre ďalej po Mníchovu Lehotu. Taktiež predpokladám, že to bude len v polprofile, aj keď intenzity sú tam už teraz na plný profil, v čase dokončenia ani nehovorím.
Niekde na EIA, v podkladoch pre zmenu na R2 Mnichova Lehota - Ruskovce, som videl aj dokument k useku D1 - Mnichova Lehota, resp. Trencianska Turna. A tam bolo uvedene, ze tento usek ako jediny na zapadnej R2 odporucaju stavat hned v plnom profile. “Az” od krizovatky Trencianska Turna dalej len v polprofile, resp. nestavat nic (do prehodnotenia v 2035). Tiez tam bolo uvedene, ze navrhuju na tomto useku zmenu, aby R2 nezacinala/nekoncila kruhacom, resp. 2 kruhacmi ako je to planovane teraz, ale aby sa vybudovala plnohodnotna MUK s D1, I/50 a I/61. Ja osobne som optimista v tom, ze tento kratucky usek asi naozaj postavia rovno v plnom profile, ale co sa tyka odstranenia kruhacov som uz skeptickejsi, lebo to bude znacne navysenie ceny.
dalsia “super” sprava pre zapadnu cast R2
ndsas.sk/aktuality-zrusili-s … 372s49224c
a v lete nam na cestu TN - BN - PD na niekolko mesiacov pretrasuju vsetky kamiony kvoli obmedzenemu Strecnu…to zas bude…
coho sme sa to zas dozili - ziadna rekonstrukcia a ziadna R2…
dnes je to uz vo VVO : uvo.gov.sk/vestnik/oznamenie/detail/338817
na stránke NDS sú stále “staré” úseky ako napr. D1-Mníchova Lehota a pod. somariny. Aj termíny začiatku výstavby sú na smiech. Nie je tam nikto za do zodpovedný? Kocúrkovo…
No ale k doležitejším témam. Ak je súťaž na vypracovanie stav. povolenia ukončená s tým, že všetci prevýšili plánovaný rozpočet, tak teraz akože čo bude dalej?
Bud niekto spravil zlý odhad na vypracovanie dokumentácie pre stav. povolenie, alebo tu máme ďalší kartel.
V každom prípade budeme po tej katastrofálnej betonke jazdit minimálne dalsie 3 roky nez sa vobec zacne stavat. A potom dalsie tri sa bude stavat a to som vlastne obrovský optimista.
KATASTROFA, kompetentný sa mozu HAMBIT jak z NDS, tak SSC, ta cesta je od D1 po nováky hrozná. Dnes som tam videl ďalšiu čelnú zrážku za svinnou, nejaký Tuareg to už nevydržal a začal obiehat a niekto v renoltiku si to odniesol snáď “iba” zraneniami a traumou. Smrťák to dúfam nebol, hoci na spomínaných úsekoch by to nebolo nič nového.
HAMBA tejto banánovej republike. Obchvat BnB s plnými čiarami vyrieši tak akurát čistejší vzdu v samotnom meste, pár prvých odbočovacích pruhov čo tam mali byř už 15 rokov, inak z hola nič !!!
A co si cakal? Preliat peniaze do vacku treba, nie cesty stavat. Plynulost, rychlost ci bezpecnost nikoho netrapi. Ta cesta od dialnice bola na srot (a mozno aj na trestne oznamenie) uz peknych par rokov dozadu. Myslim, ze budeme radi ak sa urobi ta “dvojkrizovatka” pri Turnej o ktorej pocuvam uz asi 2-3 roky. Aspon ze je hotove spojenie D1-TN, tak sa to da obist tade, aj ked to nie je idealne. Chodim tade ale vzdy…
Tak zrejme nakoniec tender na Vypracovanie dokumentácie na stavebné povolenie (DSP), Oznámenia o zmene navrhovanej činnosti (Oznámenie 8a), Dodatku stavebného zámeru (dSZ), dokumentácie na zmenu územného rozhodnutia (DzÚR), dokumentácie na ponuku (DP), výkon autorského dozoru (AD) a výkon koordinátora dokumentácie (KD) pre stavbu: Rýchlostná cesta R2 Križovatka D1 – Trenčianska Turná nebude zrušený, ale bude vybratý víťaz.
Poradie:
- R-PROJECT INVEST, UTIBER, UNITEF-83;
- Alfa 04. Pragoprojekt;
- Dopravoprojekt
- Valbek
Zmluva podpísaná.
Zhotoviteľ má DSP dodať do 375 dní od nadobudnutia účinnosti zmluvy.
škoda, že bude nová MÚK s D1. zbytočne sa zvyšuje cena úseku a tým odďaluje výstavba.
Ako prisli na cislo 375?
Inak mame nejaky nakres, ako ta krizovatka bude vyzerat?
Vlados odkial si zobral, že bude nová križovatky s D1? Keď som si preštudoval tu zmluvu a podľa objektovej skladby mi príde, že nevzniká nová križovatka s D1, ale je v pláne prebudovanie MUK Chocholná (Trenčín-Juh). Vidím tam len úpravy vetiev MUK Chocholná, dva kruháče na I/50 v blízkosti križovatky a preložku I/50. Možno sa mýlim, ale takto mi to vychádza podľa zmluvy.
Finálny tvar tejto križovatky (MUK Chocholna) je predmetom DSP. Zhotoviteľ má povinnosť do 50 dní od nadobudnutia účinnosti zmluvy predložiť návrh smerového a výškového vedenia vetiev MUK Chocholná.