R2 Košice-Juh - Košicke Olšany (II. úsek KE-Šaca – K.Oľšany)

Čím lepšie, tým väčší zmätok :slight_smile:

Tak začnime od seba tu a presuňme túto tému do R4 …

Na tretíkrát vybrali konzorcium na výstavbu železničnej vlečky a ciest pre Priemyselný park Valaliky pre Volvo. Stavať bude trio STG, DPS a VHS, viď dialnice.info/viewtopic.php?f=35&t=27120

Na druhú stranu, v tejto téme môžme konštatovať, že R2 by sa mala premenovať tak, aby sa nemýlila s existujúcou D2.
A to najlepšie rovno na nejakú D5, keďže označenie R už nemá žiadne opodstatnenie a všetky R s číselným označením rovnakým, ako majú existujúce D by mali byť prečíslované na Dx, resp. Dxy.
Pozor, nemýliť si to s DrX, keďže to malé x, resp. xy za D majú označovať čísla :slight_smile:

Ja navrhujem vsetky D a R jednotne premenovat na DrX (kde X je od 0-9) :slight_smile:

Dávam ti páčik za nadviazanie na vtipnú vsuvku a súhlasím, že tých 0-9 by malo teoreticky stačiť na očíslovanie všetkých Dr v našej krajine. :slight_smile:

Nestavajú sa náhodou Rýchlostné cesty podľa iných parametrov ako Diaľnice? Vždy som si myslel, že majú iné prípustné hodnoty na šírky, polomery zákrut a podobne.

Ano, ale znacka je rovnaka a pre sofera je to uplne u prdele

Len taká vsuvka, tento úsek je rozdelený na I a II etapu, keby sa staval vcelku, tak by to bolo R2/R4 :wink:
Potom ako sa rozdelil stavebne, sa ale nerozdelil aj názvov :wink:

Ako to vyzerá s dokončením úseku, je nejaký reálny termín aj vzhľadom na teplú a suchú zimu. Je to reálne jazdit na nej v 07/2025?

Cafte
Bol som po dlhsom case pozriet ako je na tom tento usek. Teraz som siel konecne pozriet tu cast, kt. som doteraz nikdy nepozrel podrobnejsie => Od mosta ponad cestu III. triedy pred obcou Sady nad Torysou cast Zdoba, smer Kosicke Olsany. Doteraz tam bol taky teren, ze sa mi nechcelo chodit po blate… Teraz je skoro na celom povrchu nasyb strku (nejaka mensia frakcia) a uvalcovany. Este treba asi uz len nejaku cementovu stabilizaciu a potom uz len asfaltove vrstvy. Na jednej casti cca 150m od mosta smer KE Olsany treba dosypat strk a dovalcovat. Ale po celej dlzke (nepresiel som az na koniec) sa mi zda ze uz je stk vysypany a uvalcovany. Po bokoch su patniky pre konzoly na upenenie protihlukovej steny, medzi telesom a svahom je uz vydlazdeny kanal z prefabrikatoch, upraveny svah pred chatkarskou oblastou…
Pridal sm aj nejake fotky z mobilu…
Vsimol som si aj ten most ponad Rkou medzi Krasnou a Kosickou Poliankou (zatial sa jazdi po prelozke), uz je nasyp az po vrch… Aj toto sa “pohlo dopredu” oproti tomu kedy som tam siel naposledy cca 1,5 mes. dozadu.
Zatial co mam info, malo by sa to stihat koncom leta resp. na jesen… Ja to vidim pozitvne a naozaj by to mali stihat s otvorenim pocas tejto jesene.

no majú ešte čo robiť… a my môžeme dúfať, že stihnú…

Vilike klobúk dole pred tvojou snahou informovať. Ďakujem :slight_smile:

Na tlačovke súdruh minister hovorili, že to bude do júla. Nonsens. Oficiálny termín je do augusta a aj to už ľudia zo stavby krútia hlavou. NDS poslala list, čím predĺžila termín do 12/25. Jeseň/koniec roka vyzerá reálne, ale aj to bude potom ešte kopec roboty minimálne na rok na dokončenie ( odpočívadlo, oplotenie, stromčeky, … ).

Dôvody zdržania sú tri:
1.Archeologický nález spred roka ( 140 kostier, meče, vázy, náhrdelníky z 5. storočia ) a teda čakanie kým archeológovia s metličkami si urobili robotu.
2.Čiastočné pozastavenie prác pre podozrenie z odfláknutej roboty ( nezvápnená zemina na nájazd ) Skansky v MÚK Košice - východ, Košické Oľšany ( našťastie sa nepotvrdilo, čiže pohoda ).
3. A na záver zmena projektu. Volvo si vydupkalo vlastný výjazd v MÚK Košice - juh, Šebastovce ( celkom logicky ), ale to si vyžiadalo zmenu projektu a zmenu danej MÚK.

Toto ako aj odpočívadlo sa bude dokončovať dodatočne, v resp. po sprejazdnení úseku.

Našťastie sa potom môže p. minister aspoň na čo vyhovoriť, prečo sa to pozdržalo. Nevadí. Vydržali sme 30 rokov, počkáme aj pár mesiacov.

3 lajkov

Konečne, inak škoda že tu NDS nebola aktívna pri Žiline, bolo by to lacnejšie ako prerábať/búrať novo vybudované.

Cudujem sa ze si ,aspon, jednoduchy vstup-vystup nevydupal uz davno aj USS na R4, a nechava sa xxxxx uz cez 10r a dalsich min 5r bude

Stav k 2025-03-30

4 lajkov

Tento UT 01.04.25 som siel z Krasnej do Kos. Polianky a videl som ako kladu na most kt. premosti R2 uz 2hu vrstvu asfaltu. Podla nivelity usudzujem ze finalna vrstva, lebo vyska asfaltu na novom useku je cca rovnaka ako na povodnej ceste. Tak usudzujem ze asi finalna vrstva. Vyzera to tak, ze cochvila sprejadnia aj posledny most kt. sluzi ako prelozka… Je este jeden most kt. premosti R2jku ale ten bude sucast starej polnej cesty z Krasnej do Niznej Hutky, ale tam som dlho nebol pozriet, takze neviem v akom je stave. Ale ten mozu dokoncit kedykolvek - to nesuri…

3 lajkov

Tak to s tebou súhlasím. Ak by urobili jednoduchú MUK pri bráne U.S.Steel, nemuseli by vôbec vyrábať komplikovanú MUK Ľudvikov Dvor, ktorá mohla ostať pôvodná a vytvoriť len pripájacie a odpájacie pruhy z Košíc na R4 v časti medzi zastávkou Valcovní a Šacou, kde sa má vybudovať ďalší kruháč. Prípadne R4 bola vybudovaná na mostnej konštrukcii až za Šacu a vznikla by len jedná komplikovaná križovatka pri Šaci a nie dve.

1 lajk

Neviem ci som to spravil spravne a ci to uvidia aj ostatni,a le prilozil som 20 fotiek co som nafotil poslednu NED. Bol som pozriet nejake casti R2 Kosice Saca - Kosicke olsany II.usek.
Najprv som bol pozriet novucicky most prelozky cesty Zahrada Bernatovce. Most bol uzavrety do 15.04.25, asi musel vytvrdnut asfalt,a lebo nebola ukoncena kolaudacia. Je to most pri cintorine Kokso-Baksa. Z tohto mosta som fotil smer odpocivadlo valaliky a na druhu stranu smer most ponad Hornad. Usek od odpocivadla pri Valalikoch → most ponad Hornad → most ponad ZSR ma navozeny a uvalcovany strk. Uz sa len da cementova stabilizacia a nasledne zakladna podkladova vrstva asfaltu a dalej. Most ponad Hornad uz ma po celej ploche “terpapir” (neviem si spomenut ako to spravne pomenovat). Za mostom ponad ZSR smer most na prelozke cesty medzi krasnou a Niznou Hutkou je uz polozena cementova stabilizacia. Hned za tym mostom smer Sady nad torysou cast Zdoba je uz asfaltova vrstva. Bol som pozriet konecne aj most ponad R2 medzi Niznou Hutkou a Krasnou (taka polna cesta kt. sa da prejst z Krasnej do kosickej hutky mimo oficialnu cestu KE<=>Slanec. Ta polna cesta ide okolo nejakeho dvora, neviem ci tam bol nejaky sklad, alebo druzstvo ten most je dokonceny a uz ma aj asfalt, Este treba dorobit nasyp. Este sa asi da cementova stabilizacia a asfaltove vrstvy a hotovo. Mohli by potom upravit aj tu “polnu” cestu medzi Krasnou a Niznou hutkou, lebo hoci ma betonovy povrch, no je velmi stary a zniceny…
Dalej som videl most a prelozke cesty medzi krasnou a Kosickou poliankou, kt. akurat asfaltovali/valcovali naposledy ked som tamad siel (das 3-4 tyzdne), ale stale sa po nom nejazdi. Asi sa caka na kolaudaciu.
Posledny usek co som pozrel je z mosta ponad cestu na vstupe do Sady nad Torysou od furce a siel som asi 700m smer kosicke olsany. naposledy tam bola len uvalcovana strkova vrstva. Na par desiatkach metrov chybala. Teraz je tam uz zakladna vrstva asfaltu… Dokonca v tu NED okolo 18tej betonovali stredovy zlab… partia z EUROVIE, auta mali cesku SPZ…
Z tych par tyzdnov ma milo prekvapilo ako pohli s usekom od Sady nad torysou smer Kosicke olsany, ze tam je uz zakladna vrstva asfaltu a tesi ma cementova stabilizacia na useku od mostu ponad ZSR az po most na prelozkecesty Krasna <=> Nizna Hutka…
Predpokladam, ze rychlo zbuchaju aj poslednu cast useku medzi mosom ponad ZSR az odpocivadlo Valaliky.
Od krizovatky pri Sebastovciach smer Valaliky tiez pokrocili a videl som uz vyasfaltovane oba smery…
Ja som pozitivne naladeny ohladom tohto useku. Aj z Eurovie mam info, ze neeviduju ziadny problem co by sposobilo meskanie a mal by sa dokoncit nacas, ako sa stanovil posledny termin. Ak dobre pamatam tak konec leta/zac. jesene…

6 lajky