R2 Košice‑Juh → Košické Oľšany (II. úsek): Nový obchvat Košíc s dĺžkou 14,2 km, 13 mostami, križovatkami a významným diaľničným napojením.
Diskusia o kriticky dôležitom úseku rýchlostnej cesty R2, ktorý bude tvoriť juhozápadný obchvat Košíc, prepojí D1 pri Budimíri s R4 (napojenie na Maďarsko), a zároveň výrazne odľahčí centrum mesta.
Základné informácie
Dĺžka úseku: 14,261 km; 13 mostných objektov, mimoúrovňové križovatky Košice‑Juh, Krásna a Hrašovík, protihlukové steny, odpočívadlo Valaliky.
(oPeniazoch.sk)
Financovanie: zmluvná hodnota cca 132,6 mil. € bez DPH (Cohesion Fund + štát); s dodatkami dnes cca 159 mil. € s DPH.
(Národná diaľničná spoločnosť)
Aktuálny stav (leto 2025): dokončovanie vozovky, osádzanie zvodidiel a značenia; projekt vstupuje do záverečnej fázy.
(oPeniazoch.sk)
Trasa a dotknuté miesta
Úsek začína v križovatke Košice‑Juh (napojenie na R4) a končí pri diaľnici D1 Budimír–Bidovce. Po trase prejde cez časti: Košice-Juh, Krásna, Nižná Hutka, Valaliky, končí v Košických Oľšanoch. Tvorí živé napojenie D1 → Košice → R4.
(Národná diaľničná spoločnosť)
Diskusné témy
Termín odovzdania: zmluva stanovuje dokončenie do júla 2025, minister chce úsek otvoriť už v roku 2025.
(TERAZ.sk)
Dopad na dopravu v meste – odklon až 15 000 vozidiel denne z centra, očakávané zlepšenie premávkovej situácie.
(tvkosice.sk, oPeniazoch.sk)
Cena a dopady dodatkov – pôvodne stanovený rozpočet sa zvýšil kvôli dokumentácii a rozšíreniu rozsahu.
(kosice.korzar.sme.sk, startstop)
Čo zostáva? I. úsek Šaca–Haniska (6,8 km) v príprave, s vydaným územným rozhodnutím a plánovanou súťažou.
(usske.sk)
Príspevky vítané
Fotky alebo videá zo stavby mostov, križovatiek a vozovky
Skúsenosti vodičov v trase Košice‑Šaca a okolitých obciach (napr. modálne trasy cez Krásnu)
Informácie o výpadkoch dopravy, zdržaniach či trase obchádzok pri napájaní križovatiek
(Autoviny.sk)
Poznatky o verejných obstarávaniach, zmluvných podmienkach alebo pripravovanom I. úseku
Vaše príspevky môžu vytvoriť podrobný a aktuálny prehľad o úseku R2 Košice‑Juh – Košické Oľšany. Zapojte sa a pomôžte sledovať, ako sa mení dopravné spojenie na východe Slovenska.
Kazizimírko ma iné problemy ako dočasný prísľub financii na tento úsek dialnice ( lebo NBS a nespajať z lobovaním za KE, keďže je odtiaľ). Minister dopravy zas akosi nedohliada na to pre málo času a hlavne, lebo problém Višňové smrdí a idú voľby 2020. A tak aj tender sa stále odkladá, hoci má to byť financované z EU. Nakoniec aby to bolo prefinancované z EU fondov, tak nič im neostane len vo verejnom obstarávani podľa nového vybrať subjekt na ktorého je spoľah a bude mať firma nielen dostatočne vlastné kapacity (čím vyšie %, tým lepšie), ale bude vedieť dodržať výstavbu nielen z hľadiska kvality ale aj z časového hľadiska. Pri VO nezavažia garancie cudzích firiem zo zahraničia (pofiderne konzorcia obrazne z armenie, kazachu spolčených z tiežtakzvanými vysokoodbornými firmami zo SR a s negarantovanými cenami), ale vlastné etablované a časom preverené firmy na slovenskom trhu. Pre túto stavbu to bude platiť dvakrát viac, aby aj tu neprepadli odsúhlasené fondy EU.
Ináč naťahujú to ako gumu v gatiach
myslim ze ohladom pozemkov sa tam Ersek jasne vyjadril cit.: “Kým budú vyhodnotené súťaže, budú vykúpené aj pozemky,” odpovedal minister Érsek na otázku o stave zabezpečenia majetkovoprávneho vysporiadania pre oba spomínané úseky R2. kazdopadne toto je skvela sprava a darcek k Vianociam, konecne sa lady pohli! a snad spustia sutaz aj na sorosku v tom januari 2019!
no tak v tom by som bol opatrny. Lebo vidime ze pri CA je jeden dom, ktory akosi nie a nie zburat. Na D4 nestihli pred podpisom zmluvy vykupit pozemky… nepredbiehal by som.
Ja osobne by som najprv riesil pozemky a az by som v ruke drzal stavebne povolenie, tak by som sutazil aby nemohli ziadni majitelia stavbu zdrziavat a zmluva meskat z mojej strany (strany statu).
na to, aby sa mohlo začať stavať, treba vyhlásiť tender a keďže tender trvá v našich podmienkach 1-2 roky, je celkom rozumné ho vyhlásiť ešte pred dokončením výkupu pozemkov
No tak pan minister dopravy … kde je ten slubeny tender ktory mal byt vyhlaseny do konca tohto tyzdna ? Mame krasnu zasnezenu nedelu vecer a slovensky vestnik neukazuje nic … aj vestnik EU neukazuje nic. Takto mi pokazit den. Alebo az v pondelok ? Len podotykam ze na Slovensku sa tyzden konci uz tradicne nedelou (a v Madarsku snad tiez). Alebo tento tyzden sa bude mimoriadne koncit nejakym inym dnom ? Pondelkom ? utorkom ? alebo dokonca Silvestrom ? Nedajboze sa tento tyzden bude koncit v inom roku ? 2019 ? 2020 ? Mozno v dalsom mileniu … Jaaaj uz viem, je tam ta carovna formulka “sutaz by sa mala zacat”. To je ta povestna dalsia moznost ktoru si nikto nevsimol a vasa strana to s oblubou pouziva aj pri inych prilezitostiach. Tak ale ja som to chalanom z tohto fora uz slubil pretoze vy ste to slubili ze sa to zacne uz tento tyzden.
Keďže sa orator sťažuje, že tu stratil kredibilitu v ohlasovaní daného tendra, pozrel som sa do histórie tohto úseku v monitoringu tlače. Výsledok je taký, že v roku 2016 postupne Auxt, Valent, ba dokonca i Érsek ohlasovali tender tohto úseku už do konca roku 2016!
Takže, čo sa vlastne čudujeme ?
sa mi zda ze ta lehota je trocha dlha. Pri D1 Budimir - Bidovce bola lehota na predkladanie ponuk len okolo 1 mesiaca (neviem to teraz vygooglovat). Ale zrejme to bude hlavne kvoli tomu ze este nie su kompletne vysporiadane pozemky a teda ani stavebne povolenie takze sa neni kam ponahlat.
Aquila suhlasim, ze by bol ak by to bolo nieco ,nove, o com sa ludia dozvedeli tak 3-4m dopredu pred zacatim VO, ale o tomto useky sa vie vsetko… plus si dovolim tvrdit ze hlavne firmu musia mat ponuku niekde v sufluku, kde mohli max precenovat polozky raz za kvartal… Plus si myslim ze dokial sa neprihlasi niekto ,zahranicny , typu kazach a pod.. tak to uhraju na Skansku resp Eurovii alebo lokal ISK… zbytok sa bude sustredit na Visnove tam pojde DOPRA, alebo GRO bude sutazit Sorosku