Zas si tu yeh slovaci pletu zilinske megalomanie s normalnymi stavbami na rovine v okoli KE. Ukaz jeden priklad kde by sa stavaba dialnice okolo Kosic vyrazne opozdila, alebo ze by sa stavala za nenormalne peniaze (typu 100mil EUR/km na VYSNOVOM - tolko to vychadzalo cez PPP).
Ja som uz Tokaj na oslavu tejto stavby davno otvoril
Drx: z vystavby jedinej Rky v okoli Kosic, sa kvoli archeoprieskumu oneskorila jedna stavba. Cize 100% stavieb sa omeskalo ak zapocitas aj dialnice, tak omeskanie je 50%. Uvidime, ci sa statistika posunie k 25 alebo k 75%.
110mat110, standardne kecy. Porovnavat jedno ci par-mesacne opozdenie kvoli archeoprieskumu s 25-rocnym opozdenim Visnoveho. Hej, je to presne to iste. Mas pravdu - yeh slo vacku
Tak ked chces porovnavat 25 rokov Visnoveho, tak obchvat KE ma uz teraz 2 roky meskanie kvoli vsetkym tym sutaziam
No toto smeruje zas k “vecnej” diskusii. Ty si napisal “Klopkat mozu kolko chcu. Ved kolko sutrov je poklopanych pod Strecnom. Dolezite je, ked prestrihnu pasku”. Tak mi ukaz o kolko sa tie dva useky dialnic, ktore v okoli KE su, opozdili od poklopania po striahanie pasky, a porovnaj to s Visnovym, Ruzomberkom a ostatnymi hejstavbami.
To, ze sa na KE2 neskutocne zdrzala sutaz myslim nespochybnuje nikto…
pozri sa, to , že višnové a rbk stavajú väčnosť, nie je problém pacholandu, ale problém konkrétných ľudí z MD, a konkrétne aj Tvojho šabličkára.
konkretnych ludi od cias meciara zodpovednych za chybne trasovanie. mysleli si ze vsak to sa da ked do toho vrhneme vsetko. nevydalo. povedzme si ze aj keby sa to dokoncilo do 2018-19 tak by to bol fail a po funuse. malo to byt 2005, 2010, max. 2015. ale to nebolo financovatelne.
meskanie tendrov je zial bezna vec v poslednych rokoch. ale kto porovnava kosicky obchvat s visnovym tak nech ukaze nejaky porovnatelny technicky problem. jedine riziko vidim ze zhotovitel bude chciet doplatit kvoli uletenym cenam.
Tak s Tebou nesúhlasím, rozhodne nie je chyba ani trasovanie, ani nefinacovatelnosť. Keď si zoberieš, konkrétne ružomberok. Už v priprave sa spravili veľké chyby, za ktorým sú konkrétny ľudia. A aby som npísali len o Pacholande. Zober si D1/D4, Fakticky bezproblémový úsek, a pozri sa aký problém z toho dokázali vygenerovať štátný úradnici a príslušní (ne)zodpovední ministri… Zober si sorošku, koľko miliónov sa tam už utopilo, na rôzne projekty štúdie… a výsledok O. A o tákýchto projektoch môžme tu písať naprieč republikou, za ktorými stojí kokrétne zlyhanie konkrétných ľudí.
nemusis suhlasit ale to je fakt. uz som to tu spocital. za eurofondy 2004-6 a 2007-13 sa dalo postavit presne tolko co sa postavilo. ak by bolo visnove/ruzomberok tak potom by nezostalo na dokoncenie poprad-presov. cisla hovoria jasne, za 1-1,5 miliardy sa komplet sever postavit nedal ani pred 10 rokmi. mozeme nadavat za nds a md ale aj keby sa nepochybilo nemame 200 km dialnic navyse. program dialnic je vsade politicke rozhodnutie vlady. tak ako si povedali inde ze chcu 500 km alebo 1000 km tak toto sa bude pripravovat a stavat, a vopred na vela rokov sa zabezpecia financie.
tu sa v kazdom plane vytycil kratkodoby realny ciel, to aj bolo pripravene a na to sa uz riesili fondy. v tych planoch sa ale uviedlo vela usekov co mali zacat o 3-4 a viac rokov po schvaleni planu s tym ze financie navyse sa zabezpecia akoze potom. cize ziadny zavazok v case schvalovania planu na 5-10 rokov dopredu tam nebol. potom o 4 roky ten plan prepisali a vacsinu usekov zase posunuli o par rokov a takto to pokracuje aj v dolezalovom plane. na druhu polovicu desatrocia je tam xy usekov.
tych par stotisic na studie sa najst dalo, ale dsp je uz pomenej a desiatky milionov na vykup pozemkov malokde. toto mozeme nazvat zlyhanim ale to nie je zlyhanie kvoli technickemu problemu, ale administrativne alebo financne. visnove a cebrat su rarita, tam to proste zhotovitel nedokazal postavit podla schvaleneho projektu za mimoriadne nizku sumu co ponukol. ale to je v prvom rade jeho zlyhanie, nie statu.
no neviem, ja zasa hodnotím, že višnové, je jednoznačne zlyhanie štátu, už len tým, že ako zhotoviteľa vybral dúhu a spol, ktorá malo už predtým dosť faulov, to jednoducho štátni úradnici nevideli a môžme sa len domnievať, že prečo to nevidel. Čiste teoreticky, keby to boli rovno zadali skanskej už to mohlo byť hotové a za slušnú cenu. Podobne rbk, a váhostav a odflákaný geologický prieskum.
Lenze ani skanska to teraz nevie dostavat a to nie je teoria..a povedzme si ze zo skanski sa urobil zlaty gral…
Vlado nevicky zasa trepes, Skanska má problémy s dostavbou kvôli nadmerne predrazenym stavebným materiálom a tým spojenou dostupnosťou materiálov a nie žeby to nevedela dostavať po kapacitnej či kvalifikovanej stránke
ale tunel stavali taliani co predtym toho postavili na svete dost. tu cenu ponukla firma sama, nikto ich nenutil davat take ponuky.
okolo ruzomberka kazdy vedel o riziku zosuvov aj tu sa to pisalo. a predsa do toho isli a este aj s nizkou ponukou.
no tak si len počkajme, ako skanska postavi R2 s cena tusim z roku 2018, len aby sme nezostali velmi “prekvapení”, tak ako pri višnovom. Čísla jednoducho nepustia.
Pacho kde stavia skanska r2 ?
Ako bol by som velmi rad zeby mi usla takato info co do vystavby ..
tak co no som sa poplietol
jooooj skoda preskoda, ako rad by som sa ja v tomto mylil..
Taliani mali na tejto stavbe robiť iba krovie, nič viac.
Bolo to všeobecné tajomstvo a predsa do toho mindop & NDS išli… že potom, počas výstavby, sa to nejako spraví. Presne tak isto ako to zamýšľali so Soroškou. Mali nulovú zodpovednosť.
Vobec su intenzity Vrutky-ZA na to aby sa stavalo Visnove? Lebo kvoli KE-BA stavat Visnove to nedava velmi logiku