R2 Košice-Juh - Košicke Olšany (II. úsek KE-Šaca – K.Oľšany)

Kiež by. Nie je normálne, aby sa tu robili korekcie za 160 a viac miliónov pre flagrantné porušovanie pravidiel v priebehu VO a potom len myknúť plecom.
Tí ľudia, čo sa pod to podpisovali už na NDS nemajú čo robiť a momentálne by mali dochádzať pravidelne na návštevy k OČTK s rôznymi verziami rozprávok pre deti.

Už sa začali práce na obchvate či stále nie? Je už termín výstavby známy?Nečaká sa náhodou na Slanecku?

Aby bolo jasne, kde sme pri tomto useku :frowning:
Toto je odpoved NDS z minuleho tyzdna. VO ala Slovakistan.

Dobrý deň,

verejné obstarávanie (VO) na rýchlostnú cestu R2 Košice, Šaca - Košické Oľšany, II. úsek stále prebieha. NDS je v priebehu VO viazaná mlčanlivosťou. Našou snahou, vo všeobecnosti je vždy ukončiť verejné súťaže na zhotoviteľov diaľničných úsekov čo najskôr, avšak verejný obstarávateľ (NDS) nemôže uchádzačom zabrániť prípadnému uplatneniu revíznych postupov v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. Akonáhle bude verejné obstarávanie ukončené, NDS pristúpi k podpisu zmluvy s úspešným uchádzačom, o čom budeme verejnosť korektne informovať. Začiatok stavebných prác je plánovaný túto jeseň. Výstavba tohto úseku rýchlostnej cesty by mala trvať 3 roky. V rámci prípravy R2 Košice, Šaca - Košické Oľšany, I. úsek momentálne prebieha preberacie konanie dokumentácie na ponuku spolu s dokumentáciou na realizáciu stavby. Následne ju posúdi ÚHP a bude zabezpečené stavebné povolenie. Obidva úseky rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca - Košické Oľšany budú po uvedení do prevádzky spolu s diaľnicou D1 vytvárať juhovýchodný obchvat mesta Košice. R2, situovaná juhovýchodne od mesta Košice, zabezpečí napojenie na diaľnicu D1 a rýchlostnú cestu R4 Košice - Milhosť. Odľahčí mesto Košice o tranzitnú dopravu, prinesie vyšší komfort z jazdy, zvýši plynulosť, rýchlosť a bezpečnosť premávky. Zároveň zníži nehodovosť a zlepší kvalitu životného prostredia.

S úctou

MEDIA TÍM NDS

A presne tu ukázali v plnej nahote tú svoju zabrzdenosť, ktorou nasie.ajú celú krajinu. Napísať, že pri VEREJNOM obstarávaní sú viazaný mlčanlivosťou… Asi fachčia na niečom silnom. Pričom stačilo do tej odpovede doplniť iba pár slov a hneď by to vyzeralo úplne inak. Asi takto:

Lenže to by potom museli aj reálne “akcelerovať” a nie sa zad.bávať, napríklad doručovaním dokumentácie medzi úradmi 2 a viac mesiacov.

Znacim si do kalendara otvorenie XX/202X cize najneskor do 12/2029 jazdime podla NDS

ta co Jaro, stalôe UVO čistilunkí jako ľalia, že… hahaha :laughing:

Dalsie Bozie prikazanie hovori, nevysmievaj sa z inych. typicky vychodniar.

Ja som hovoril o NDS. Tí majú večný problém s lehotami. Pri ÚVO naťahovanie väčšinou počítame v dňoch, maximálne jednotkách týždňov. Pri NDS v mesiacoch. ha ha ha lol lol rofl ha ha ha

Presne tak UVO rozhoduje v max povolenom casovom pasme..
Otazka znie preco NDS nedokaze proniest dokumentaciu z jedneho konca BA na druhy za kratsi cas ako 2mesiace…

Sorry ale asi si nepochopil pointu? Alebo nezijes na Slovensku? Tu je to tak akurat na zaplakanie…
Pre istotu: je to “dojemné” ako sa Jaro snazi ten urad obranovať. Alibizmus tu totiz hrá prím, ale aj
to čoskoro skončí :wink:

1. Ja sa ÚVO nezastávam. Snažím sa na veci dívať z nadhľadu.
  2. A preto mi nie je jasné, ako mohol ÚVO zdržať výstavbu prešovského štadióna o dva a pol roka. ÚVO má zákonom jasne definované lehoty… Z toho dôvodu Tvoje tvrdenie pôsobí už na prvý pohľad prinajlepšom pochybne, niečo ako keď t.č. guvernér NBS nám oznamoval pokles cien plynu o 90%.
  3. Takže ja stále čakám, ako mohol ÚVO zdržať výstavbu o dva a pol roka.
  4. Inak páči sa mi kritizovanie ÚVO za vykonávanie práce, plač nad stavom na Slovensku a následné prehliadanie závažných pochybení resp. porušení zákona o VO spoločnosťou Futbal Tatran Prešov
  5. Čo tým chcem povedať? Že za zdržanie výstavby štadióna si v tom Prešove môžete sami!
  6. Prečítal som si rozhodnutie Rady ÚVO a tak na hulváta vylúčenie uchádzača sa len tak nevidí.
  7. Požiadavka, aby aj posledný dodávateľ na stavbe zodpovedal za zrealizovanú celú stavbu v plnej miere ako Uchádzač (solidárny záväzok) je tiež celkom cez hranicu zdravého rozumu:
    Tretia osoba týmto prehlasuje, že si je vedomá skutočnosti, že poskytnutím kapacít na preukázanie splnenia podmienok účasti podľa preambuly tejto dohody, pre uchádzača ako budúceho zhotoviteľa jej vzniká vo vzťahu k Verejnému obstarávateľovi ako budúcemu objednávateľovi pasívny solidárny záväzok a teda Tretia osoba zodpovedá za plnenie predmetu zákazky spoločne a nerozdielne ako Uchádzač. Vo vzťahu k Verejnému obstarávateľovi sa Tretia osoba stáva touto dohodou spoludlžníkom. Verejný obstarávateľ je oprávnený požadovať voči Tretej osobe akékoľvek plnenie v rovnakej výške a rovnakým spôsobom ako voči Uchádzačovi.“
    ÚVO im to krásne obúchal o hlavu. Či aj subdodávateľ typu Technik BOZP, ktoré plnenie zákazky je úplné minimum z celého projektu, bude zodpovedať za projekt v takej miere ako Uchádzač…

Nečudo že ÚVO ten tender zrušil. A že v Prešove potom vyhlasovali nové VO 2 roky? To snáď nechceš pripisovať na vrub ÚVO…

Tak isto aj v prípade tohto úseku ÚVO stále je v zákonných lehotách. Kľudne môžu poslať NDS-ke list, že sa čaká na odborný posudok a posudzovanie sa predĺži o 30 dní.
Chyba je niekde úplne inde. NDSka vypisovala VO roky. Následne vyhodnocovanie VO trvalo tak dlho, že ich v rýchlosti tromfnú aj ŽSR…

chvalabohu je tu uz konecne novy zakon o VO, velmi ho uz trebalo snad to vsetko od zakladov zmeni,bolo nacase, od marca 2022 je v platnosti..

Trochu odbočenia.

Ak sa myslela novela Zákona o výstavbe diaľnic, tak je tu ešte jedna inštancia - osoba, a tá dlhoročne pôsobila v neziskovom sektore sťa spolupracovníčka občianskeho združenia VIA IURIS, prezidentka. Ktovie, či ho parafuje, keďže združeniu VIA IURIS je tam proti srsti viac "vecí:

Neviem, či by si bol nadšený, ak by postupovali expresne pri Tvojom imaní, hlavne ak by sa dodatočne zistilo a potom bolo rozhodnuté, že bolo porušené Tvoje právo, no už by si mal nenapraviteľne zničený alebo znehodnotený majetok. Napríklad i R1 by mohol ktokoľvek potom ťahať cez NAPANT, atď.

Mne sa marí, že i v minulosti boli podobné to “pokusy”, a práve toto kritizovali niektorí z terajšej koalície, len vtedy boli mimo kormidla, a(j) mimo koryta. Ak sa mýlim, tak sa vopred ospravedlňujem za nepresnosť. [size=77]1677[/size]

Nie, on myslel novelu zákona 343/2015 o verejnom obstarávaní.
Sú tam isté zmeny, no nič revolučné.
V stručnosti tu sú popísané zmeny, ak sa niekomu nechce čítať návrh novely:
podnikajte.sk/pripravovane- … d-1-1-2022
legalfirm.sk/sk/verejne-obs … a-evolucia
Ak niekto čaká, že sa budú zásadným spôsobom meniť procesy pri obstarávaní miliónových zákaziek, tak môže čakať v plnej naivite aj naďalej.
To si nedovolí ani revolucionár Holý. Smernice EÚ a pod. proste nepustia.

To čo píšeš ty je zúfalstvo MDV SR.
Viac-menej sa istia, že keď Skanska alebo Váhostav (narážam na LL-DS a Hubová - Ivachnová) podá zmenu stavby pred dokončením, tak ak by aj námietku niekto podal (napr. ujo Slávik a pod.), tak Skanska veselo bude stavať a námietka bude čakať na rozhodnutie…
To že je to urobené na hulváta je viac než zrejmé.
Že to pomôže v tom zúfalstve je nespochybniteľné.

V minulosti bolo jedno podanie na Ústavný súd, keď chceli stavať na nevyvlastnenom majetku, US to brutálne naťahoval (mal to tuším na stole ako spravodajca jeho ctihodnosť Ľalík, ak sa mýlim opravte), ktorý bol defakto spolu s Macejkovou a zopár ďalšími sudcami 5. kolóna SMERu na US (nezávislosť ako vyšitá). Čiže defakto vedeli, že ten zákon je protiústavný (aj samotný sudcovia a nedovolili si to na hulváta pustiť ako podobnú vec s generálnym prokurátorom, keď bez hanby dali Gašparkovi návod ako odpáliť Čentéša, toto už aj pre nich asi bolo cez čairu) a preto to naťahovali, aby to potom označili za protiústavné.

Neviem, či reálne bol ten zákon aj využitý v praxi, ale čosi sa mi marí, že to postihlo verného a oddaného voliča SMERu pána Ťažiara, ktorý roky volil SMER, aby mu nakoniec SMER vďaka tomu protiústavnému zákonu, začal stavať na jeho pozemku. V tom sú tie SOC.DEMácke paradoxy, že chcú váš hlas ale potom vás bez hanby obetujú, lebo sa im to hodí. Ten pán Ťažiar sa tuším ani nedožil spravodlivého vyrovnania a zomrel predčasne s pachuťou, že ho dorazil FICO a jeho banda, ktorú roky volil. Prešlo to na jeho dedičov.

Takže ak je tu podobná ekvilibristika aj teraz, zrejme as to skončí rovnako a žiadny posun v tejto oblasti nenastane, skôr spomalenie, lebo sa bude táto agenda nejaký čas riešiť a NDS nebude vedieť ako to robiť poriadne.

to by ale muselo prejst cez EIA…

Vyborne, takze teraz Jaro kludne prejdi od prešovského stadionu ku vsetkým sutaziam ,ktore uvo s oboma privretými ocami pustil…
Alebo sa na slovensku súťažilo férovo? Alebo ako aj policajna inspeckia doposial v policii nikde nevidela porusenia, az ked zacali zatvárať mafiánov a oligarchov?
Sak vlastne mas pravdu aj inspekcia si teraz iba dobre robí svoju prácu :slight_smile: …to nazývam alibizmus

Tu nikto nevraví, že sa obstará 10 km dlhý úsek D alebo R za 1 mesiac. Tá revolúcia ma spočívať v skrátení počtu dní jednak z pohľadu obstarávania, ale najviac by to malo byť práve pri námietkových konaniach, kde sme často svedkami nekonečných kolotočov a obstarávame v priemere 2-4 roky. Ak sa podarí po novom obstarať nejaký úsek D alebo R čo i len za 10-12 mesiacov, môžeme to považovať za výhru. Toto je celá podstata.

Ale aj keby boli namietky tak nie je este raz normalne nosit 2mesiace dokumentaciu z jedneho konca Ba na druhy…!!
Nevraviac ked tam ta ista dokumentacia putuje 2-3x..

Neviem kolki z Vas ma skusenost s VO, ale ta nema viac ako 30stran… popripade dokument z vyhodnocovania ma max 6A4

Zasa na druhu stranu po kontrole NKU sa necudujem ze to NDS tak dlho trva ked ma zakryvat pred UVO pochybenia…
Max doba na sutaz pri normalnosti obstaravatela je tak 1r !! A to som zaratal vsetky mozne ,lehoty,

TO už je druhá vec, akých kkt zamestnáva NDS, prosím Vás, keď vidím tie pohľady riaditeľa NDS a spol. ako sa tvária ako sú prekvapenííí, tak si myslím že buď nevedia, na ktorej funkcií sú, alebo nikdy riaditeľmi byť nemali.