Teeeda! Tak to je fakt riadna “haluz”, v podstate na rovine postavit takuto “horsku drahu”(ako z Disneylandu)..! Dufam, ze este niekoho napadne urobit z toho spoplatneny usek, kedze je to R-ka(aj ked iba v polprofile), tak to rovno vyzenu vsetky auta naspat cez Tornalu, sa im vykaslu na taku cestu(vlastne aj so zachadzkou)!
ale ved je to spoplatnene. keby tam bol dlhsi usek, npr. Zacharovce-Batka-Figa-Tornala co uz je 25-30 km tak by som to nepovazoval za problem. jazdit priemerne 100 km/h namiesto 60-70 km/h je vyrazne zlepsenie a uspora 10-15 minut. takto ludia co tadial chodia nepravidelne si to nezaplatia, ludia co vela jazdia po D znamku aj tak maju. oplati sa to este pre tych miestnych co to vyuzivaju kazdy den.
Vazne(!),chcu to spoplatnit, vsak to je siroko daleko(okrem Ozdian a momentalne stavajucej Figy) jediny R usek, aj to este pomerne kratky! Tak si predstavme situaciu ludi, co sa prevazne pohybuju v tychto okresoch(LC,RS,RV,RA,PT), tak naco by si ti mali kupovat dialnicnu znamku..??! Ak to v buducnosti spoja(trebars od RS az po Plesivec), tak to uz ma aky taky zmysel, aj ked budu paradoxne jazdit za tie iste peniaze ako obyvatelia inych(najma “dialnicnych regionov”) iba po polprofile.
Tí ludia čo tam žijú si nemusia kupovať diaľničnú nálepku a môžu naďalej jazdiť po starej ceste - je to logické, keď nepoužívajú iné diaľnice alebo RC. Tie obchvaty slúžia najmä tranzitu a diaľkovej doprave, aby sa odľahčilo práve tým ľuďom, ktorí tam žijú v dotknutých obciach. Takže spoplatnenie je úplne v poriadku. Je to časť nadradenej dopravnej infraštruktúry…
1/ neposkytuje ale komfort 4pruhovej nadradenej dopravnej infrastuktury. su krajiny kde sa preto nespoplatnuju. u nas v statnom rozpocte dialnice nie su prioritou a preto sa hladaju peniaze vsade kde sa to len da.
2/ ale ked uz tak by to malo zaviest aj na takych usekoch ktore sa dokoncili skor (obchvat CA).
1/ Niekde spoplatňujú, niekde nie. Napr. v Rakúsku je spoplatnená celá nadradená infraštruktúra a dokonca aj v mestách (intraviláne A22, A23 cez Viedeň a aj obchvat S1 a A21), čo u nás nie je.
2/ obchvat CA - som za spoplatnenie
Ale vozidla, ktore tento usek vyuzivaju v ramci dialkovej tranzitnej dopravy si dialnicnu nalepku musia kupit aj tak, lebo to nie je jediny usek, ktory vyuzivaju.
Tiez by som bol za vynimku zo spoplatnenia pri tomto useku, predpokladam ze vacsina obyvatelov spominanych juznych okresov nalepku ani nema, lebo siroko daleko ziadna dialnica/RC nie je - a ani tak skoro nebude. Bolo by to pekne gesto voci obyvatelom a prijmy z nalepok by to prakticky neovplyvnilo.
A k tomu stupaniu/klesaniu - ak sa bude na planovanej stvorprudovke na tejto strane jazdit dolu kopcom, az taky problem to nebude. A smere hore kopcom sa postavi treti pruh.
to neni treba, na to je vazska kaskada. a od jej vybudovania nebola na vahu ziadna povoden. a to clovek nespomina, ze by sa mohli nadrze precistit … takze su to zbytocne vyhodene peniaze
aquila, stavať sa má poriadne. To by si mohol vedieť a vieš, ono to máš tak v 1997/1999/200? boli silné povodne hlavne mimo Váhu, cesty odnášalo … ja tvrdím, že treba poriadnu diaľnicu, teda aspoň jednu cestu, ktorá odolá aj silným povodniam. Pretože toto tú diaľnicu drahou nerobí. To snáď vieš.
Jediná cesta schopná odolať 100 ročnej povodni bude v SR po úplnom dokončení diaľnica D1. Dnes na starších úsekoch sú 2 miesta, kde prichádza pravidelne k problémom:
BA-Senec, kde priekopy sú v zanedbanom stave, slabá kanalizácia a odvodnenie a pri mohutných dažďoch tu bývajú silné nánosy bahna a vody. Ale toto sa dá ostrániť investíciou vo výške 0,8 mld. SKK. Celkovo pôda pri Senci je nestabilná, močaristá.
Prešov-Košice, kde sa niekoľko kilometrový úsek pravidelne ocitne pod vodou … pomôže len zásadná prestavba, ale dlhšieho úseku, cena 10 mld. SKK.
Diaľnica D1 tak ako je navrhnutá v projektoch odolá. A dovolím si povedať, že na vytipovaných miestach aj voči stredne silným zemetraseniam. Ale to by niekto musel aj niečo vedieť o tejto problematike.
aquila: dajme viac na R-ky a menej na D-čka. Väčšie populistické vyhlásenie som nepočul. R-ky sa tak stavajú, pričom by nebol problém postaviť ich lepšie a mierne drahšie, ale keby sa stavalo normálne, ani by drahšie neboli.
A kde konkrétne sa stavia pri Váhu luxusne ? Fakt luxusne, kde ?
Mozno to nie je priamo pri Vahu, ale usek Ladce-Sverepec je postaveny velmi megalomansky. Mosty Pruzinka a Sverepec I. - bolo to potrebne stavat v takejto velkosti?
V planovanych usekoch je to takmer 1800 m dlhy most cez Vazsky kanal na useku Sverepec-Vrtizer.
Inak je D1 popri Vahu v celom useku Horna Streda-Ladce postavena skvele, podla mojho nazoru.
Ak by prišla 100 ročná voda, môže veľmi pravdepodobne dôjť k tomu, že územie medzi starým korytom Váhu a Vážskym kanálom, kadiaľ vedie aj diaľnica bude zaplavené vodou.. Možno preto teda ten 1800m dlhý most
Ladce-Sverepec, aj to som vedel, že tu niekto spomenie, pretože iný úsek sa spomenúť nedá. Lenže príčina predraženia Ladce-Sverepec je v inom: krach Hydrostavu, zastavenie výstavby, vyvolané investície: motokrosový areál. Nad týmto sa najprv zamyslite. Je nám treba motokrosové areály ? Netreba. Museli sme zastaviť výstavbu ? Nemuseli …
Tie mosty - nič proti nim nemám, po stránke stavebnej, po stránke naprojektovanej. Je mi jasné, že niektorí by presadili dlhšie násypy, ale to by ušetrilo možno 250 mil. SKK, aj to nie.