R2 Figa, východ – Tornaľa (obchvat Tornale)

Dialniciar,
financna narocnost je napr. ci by tie dilatacne spoje podla technologie, ktoru spominal doprastavak, stali napr. minimalne 3 x viac ako dnes.

Resp. ci by plynulejsie dilatacne spoje zdvihli cenu celeho diela o viac ako 1-2 percenta.

Všetky dilatačné závery na stavbe R2 Tornaľa zhotovovala firma Aqua Vita,s.r.o Bratislava www.aquavita.sk na tejto stránke sú fotografie rôznych mostných dilatačných mechanizmov použitých na dopravných stavbách SR.

A ktory typ bol pouzity?
Triton, Mobis alebo Transflex ?

Na mostoch 201,202,207,208,210 boli použité dilatačné celky Transflex viď obrázok na horeuvedenej stránke. Na mostoch 203,204,205,212,213 boli požité dilatačné celky-oceľové modulové,viď obrázky na hor. stránke. Pre lepšiu orientáciu-most 201 je prvý pred Figou a tak číslovanie pokračuje až po koniec po most 213.

Neviem na takto položenú otázku odpovedať. :blush:

Dilatačné prechody na mostoch na obchvate Tornali nie sú až také zlé, treba prejsť diaľnicu Ivachnová-Vžec a tam sú dilatačné spoje ešte horšie,aj na úseku Hybe-Važec, ktorý bol postavený a odovzdaný nie až tak dávno. Takže s dilatačnými precodmi je to tak, okrem dilatačných prechodov zalievanými liatym asfaltom, takéto by sa mohli montovať všade, pretože ak sú dobre spravené, laik ani nespozoruje,že nejakým mostom prešiel. Ale je to otázka financii a projektanta , dodávateľa dilatačných mechanizmov.

Prechod “z asfaltu na asfalt” je dosť cítiť hlavne na motorkách. :wink: A to už nehovorím o “z mosta na most” ale tam to pochopím, aj keď niekedy to je o život (čo som počul). :wink:

Až to stavia jedna firma, tak by to byť nemalo. Až to je .. mínus bod (u mňa).

Až stavia dialnicu viac firiem, tak to na viac jako 99% vznikne.

O špecializovaných firmách, o ktorých hovorí Dialničiar, nepovedal 100% pravdu (možno zabudol :wink: ), .. sú v nových kontraktoch pre AB kryt vozovky, kde je ale povinost zabezpečiť si to zo strán firiem, až ich je viac jako 2 na výstavbe niektorej novej dialnice a toto musí byť už v predpokladanej cene pri tendri. :wink:

K nákladom sa vyjadriť nedá, pretože podla praxe keď sa to takto vsunulo do tendrov, tak je zaujímavé, že väčšina firiem si vyčlenilo len ludí, ktorý na to dohliadajú .. ale je tiež iný postup výstavby, v USA sa kladie fakt skoro nonstop jedna vrstva asfaltu po celej šírke alebo po šírke 2 pruhy, ale hneď kúsok už ide nový stroj ktorý kryje ďalšie 2 pruhy (hovorím o 4+4) a krajnica býva často na CB kryt - lacnejšie v USA, ale nemusí to byť pravidlo.

V Grécku a v Chorvátsku sa ale na to najala špecializovaná firma a je jasné, že to potom niečo stálo .. ale asi nie 1% z celej stavby. To je zanedbatelná suma, .. no može ísť do miliónov keďže dialnice u nás idú do miliárd. Tak je otázne či to “stojí za to”.

Za celú éru výstavby diaľnic, ktoré majú viac ako 2 jazdné pruhy sa podaril vyriešiť prechod z pruhu do pruhu, čo je obrovský pokrok. Ale prechod medzi úsekmi je horšie odstrániteľný a riešiteľný, pretože diaľnica sa nestavia na pruhy, ale na úseky. Buď sa s podmienkami na R2 pri Tornali kaviarista zmieri alebo nie.

dialnice.info/album_page.php?pic_id=2208

no nic moc…vyzera to tak ze mnoho usekov c. I. triedy davno splna parametre RC.

wow, to je hoooodne prudke. na to ze to je RC, vsak to je na kde akej Inicke podstatne lepsie poriesene …

Tak to už hej, to sa mi ani veriť nechce. Jedine, že by to bolo fotené s výrazným priblížením a tým aj skreslením. Kto tadiaľ išiel, nech sa vyjadrí

Devil, ospravedlnujem sa :blush: Az teraz som si vsimol, ze si aj odosielatelom tej fotky. Teda zrejme si to fotil, teda aj vies, ako to vyzera v reali

nie, nefotil som to, nasiel som tu fotku niekde na webe a odlozil som ju, spomenul som si ked o tychto hupackach hovoril kaviarista. mozno to to aj vypada horsie ako skutocnost, ale v zasade je to dost blbe.

hlavne, ked je to fakticky rovina, to ako keby div nie schvalne navazali zeminu :laughing: ci skor :unamused:

Ono je to skôr taká “rovino-pahorkatina” :wink: Ale projektant sa teda s tým vyrovnaním výškového vedenienia cesty mohol aj viac zapotiť..

Odporúčam HR diaľnicu, tá na dvoch miestach by nesplnila stúpanie, pretože ani nemá prádavný pruh a keď sa človek doslova nerozbehne nad 150 km/h, tak nemáte šancu vyjsť hore na kopci v 120 km/h (pokiaľ nemáte ferrari), aj keď uznávam, že na R2 Tornaľa je niekoľko úsekov, ktoré “mohli byť lepšie”, pretože ako vieme, ešte dlho tu nebude plnoprofilová RC.

A potom ze preco su u nas tie R-ky take lacne oproti dialniciam :unamused:
Ked to porovnam s megalomanskym usekom Ladce-Sverepec… :unamused:

Šiel som tadial nedávno a priznám sa, že som si ani neuvedomil, že by to malo byť až také rozhúpané. Myslím, že tá fotografia dosť skresluje i keď je pravda, že tá cesta bola postavená tak, že úplne kopíruje terén.

tak nejako, radsej ubrat na D1, nech sa stava normalne a nie tak megalomansky a pridat na Rkach, lebo toto je uz hroza .. .ostatne aj na R1 to nie je med lizat ..

No tak čo sa týka R1, to ja už veľmi dlho hovorím, že sa to malo stavať na diaľničné parametre … nikto ma nepočúval (nemyslím vás) alebo aspoň rovno na 3+3 od TT po NR.