R2 Figa, východ – Tornaľa (obchvat Tornale)

A smiem vedieť aký???

Určite má Doprastav voľné kapacity. Lebo keby nie, tak sa nebude hlásiť do ďalších a ďalších tendrov. Jedine, ak by ich vyhral - a následne odpredal, ale to odbieham od témy a toto sa v SR zatiaľ nerobí (robí sa to napr. vo Francúzsku).

Taktiež je rozdiel medzi tým, ak firma navonok nemá voľných ľudí a tým, keď ich má, ale využije ich na iných stavbách a keď budú nové tendre, ľudia sa len presunú.

Výhoda Doprastavu je, že je začlenený vo veľkom stavebnom združení, takže ten prechod ľudí nie je zložitý. Aj Metrostav má voľné kapacity po dostavbe českej D8.

Toto je proste systém každej stavebnej firmy na svete v tejto sfére. Samozrejme, že murárska firma s 20 ľuďmi, keď nemá zakázky, tak ľudí prepustí a najme si ich neskôr alebo len sezónne.

Ale zase sme v inej téme. :bulb:

Ja som hovoril konkrétne o závode Zvolen, v ostatných 3 závodoch majú voľné kapacity a keď v blízkej budúcnosti nevyhrá Doprastav žiadny tender a dostavia diaľnice na považí, tých ľudí bude až až. Pre Doprastav pracujú aj súkromné firmy,ktoré majú pracovnú silu-ľudí, ktorý pracujú na doprastaváckych stavbách, takže kmeňových zamestnancov nie je až tak veľa-okolo 2500 robotníkov. Keby Doprastav mal využité kapacity na 100% môžem ti povedať že do ďalšich tendrov by sa prihlásil a bol by hlavný dodávateľ a zaňho by robili Metrostav, možno kapacity ogr.zložky Praha, Doprastav Export,s.r.o. a mnoho ďalších poddodávateľov. Takýto systém sme urobili v Prešove na priemyselnom parku. Kde robíme hlavného dodávateľa,ale naše stroje a robotníci sa tam nenachádzajú.

No takže sme sa znovu bavili o dvoch iných veciach a každý máme pravdu. :sunglasses:

tak tu skutocne suhlasim s dialniciarom na sto percent, telenovelovske bolo skor vajatanie kaviaristu v tejto teme. fakt nejde vsetko robitperfektne staci ak sa to urobi “dostatocne dobre”, to potvrdi kazdy, ktor zvladol menezovat vacsi projekt ako zmontovanie skrinky z ikea.

Romanca, trocha by som Ta poopravil, ver mi aj zmotovanie skrine v Ikei, ked to chce clovek spravne spravit, (hlavne ked kazde tri minuty sa vyrobi jedna skrina) dost narocne na zmenezovanie. Nemam rad, ked niekto zhadzuje druhych a vobec sa danej problematike nerozumie. ( nie som manger motaze skrin :smiley: ). Ja by som to klasifikoval asi takto : kto nic nerobi nic nepokazi, len ten, kto nieco robi pokazi, a to bez rozdielu ci montuje skrinu , alebo cestu. A druhe, ze po vojne je kazdy general. Urcite aj tebe sa stalo, ze si nieco spravil, a potom si si povedal, ze si tomohol urobit lepsie, nie?? :stuck_out_tongue:

Niesom stavbar ale strojar ale aj tak mam otazku k tym prechodom na most a z mosta.

Preco sa projektuju vzdy dilatacne spary kolmo na smer jazdy? pri dynamickom namahani to posoby ako retarder a vzdy je tam extremne zatazenie a kvazi zhutnovanie iducimi autami.

Takmer vsade na dialniciach v SK je pouzivany jeden druh teda jeden princip dilatacnych spar ale na moste apollo na bratislavskej strane je pouzity iny a je ho menej citit (uznavam je to prechod z mosta na most)

Je vobec technologia aby tieto prechody boli plynulejsie a aby nebolo nakladymi autami este zvedsovane a nicene ?

Jasne, ze kazi kazdy, vratane mna. Ale hlupak je ten, kto aj napriek zisteniu preco kazi a kde kazi, kazi aj nadalej.
Myslim, ze na zlepsenie prechodov by nebolo potrebne ani najimat specializovane firmy ako v USA, stacilo by upozornenie investora , ze pri preberani stavby bude brat ohlad aj na tento fakt.
Ono beznemu uzivatelovi komunikacie bude zrejme jedno, napr. z akeho materialu boli pouzite odvodnovacie drenazne trubky, ale mostne prechody viditelne pocituje na svojom komforte jazdy

Hlupák je ten, kto sa nevyzná v tom, čo hovorí a trepe dve na tri a potom naozaj vyzerá ako hlupák pred odbornou verejnosťou a laickej ide na nervy. :bulb:

dilatacne skary su na to, aby teleso “namahane” roznymi teplotami mohlo pracovat bez destrukcneho vplyvu na konstrukciu - preto sa to deli na dilatacne celky

no a preco su kolmo? zober si, ze by boli pozdlzne - budes mat dlhe pasy, ktore, ak su ukotvene na koncoch a nie su dilatovanie sa v zime vplyvom zmrastovania potrhaju a v lete zvlnia (vyskovo alebo sirkovo)

dilatacna skara vlastne je miestom pre natahovanie sa konstrukcie alebo umelym rozpojenim konstrukcie, aby sa tato neroztrhla

na tie prakticke otazky neviem odpovedat

Myslim, ze Bager3 sa pyta na to, preco sa castejsie nepouzivaju dilatacne spoje podobne tym, ake su pouzite na moste Apollo. Pre priblizenie: na vozovke je v mieste dilatacneho spoja vidiet namiesto priamej ciary zhruba kolmej na smer vozovky lomenu ciaru, nieco ako zuby na pile. Najazd na takuto spojku je menej prudky aj ked spojka nie je uplne hladka.

Ale stále tu ten nájazd je a kaviarista by si veľmi, ale veľmi želal, aby nebolo cítiť vôbec nič, lebo to mu uberá z hodnoty diaľnice 2-5%. :imp:

Wazari
asi som zle polozil otazku a nepresne som ju formuloval samozrejme ze viem na co su dilatacne spary a podobne ale skor ma zaujimlo toto:

Ak by dilatacna spara bola pod uhlom dajmetomu 30 oproti terajsiemu stavu by bola pri prejazde namahana vzdy len jednym kolesom a nie ako teraz sucasne oboma. dobre sa tento efekt da poznat pri prejazde retarderom ak idete na neho kolmo a ked idete na retarder pod uhlom tajdme tomu 30 stupnov

Pri prejezde rychlostou 40 alebo 60 je pri prejazde dost citelne aky je velky ten hrb a ak prejdete na retarder pod uhlom (30) priblizne rovnakou rychlostou takmer hrb neucitite.

Teraz si predstavte ze toto sa deje pri kazdom prejazde 40 tonoveho kamionu a cim je ten hrb vecsii tym je sila pri poskoceni vecsia a o to sa hrb este viac vytvara.

Toto mi nieje jasne a myslim ze kazdy projektant tento efekt pozna.

OK :wink:

priznam sa, ze som si nikdy dilatacne skary na Apolle nevsimol
asi som jazdenim po Bratislave uz otrly :wink:

Dialniciar,
ty to asi musis fakt vediet najlepsie, co si zelam . Asi to vies lepsie ako ja sam.

Uz sme tu raz taky rezim prezili, ked sa kazdy tvaril, ze vsetko je tu uplne bezchybne.

Este raz: doprastavak tvrdil, ze stacilo, aby projektant pouzil inu lepsiu technologiu dilatacnych spojov a prechody by boli plynulejsie. Ale kedze projektant nema spatnu vazbu od realizatorov ani od investora, tak bude vsetky dalsie stavby projektovat aj nadalej po starom. A my sa tu teraz mame tvarit, ze je vsetko v uplne najlepsom poriadku, kedze sa celkova situacia oproti minulosti
aj tak zlepsila.
Takymto pristupom nam budu vsetci technologicky unikat. Uz aj v susednom Polsku sa dnes stavaju kvalitnejsie cesty ako u nas. Ale radsej si podavajme cierne satky na oci a urcite to zaostavanie nebude vobec vidiet …

Takže USA sú na poslednom mieste vo vede a výskume, lebo tam sú tie rozdiely napríklad v Texase alebo Kalifornii ale teda mimoriadne cítiť. Podobne aj Toronto v Kanade. Už si trápny kaviarista aj romanca na to prišiel. :wink:

Mas nieco aj k veci, alebo zase bude pokracovat tvoj telenovelovsky styl? Opytaj sa aj svojho stryka, neteri alebo svagrinej, ci je nejaky kaviarista trapny alebo nie. Budes spokojnejsie spat. Aj Frederico to povedali …
V Texase zdochne koza na virus sialenych krav, tak ked nejaka zdochne aj u nas, tak sa nic nedeje, lebo amerika je nasa modla, vsak?

Vykrucas sa z odpovedi ako had. Uplne jednoducha otazka znie: Slo by tie mostne prechody spravit lepsie aj bez vyrazne zvysenej financnej narocnosti alebo nie?

kaviarista, had si ty a stratili ste s feroslavom kroniku, tak že už sa nemáš kde neslušne správať.

Ty si uviedol, že nám všetci ujdú, keď nebudeme zlepšovať technológie a ja ti tvrdím, že táto sa len tak zlepšiť nedá a v USA ktoré dávajú najviac na vedu a výskum majú také prechody, že by sa ti hlava zatočila.

Nevychádza ti diskusia, nemáš nové argumenty, takže o čom ?

Spamätaj sa.

Mosty stoja a môžeš sa j o zem hádzať budú stáť aj naďalej.

kaviarista, vadí ti kopček, viníš stavbára. Na vine je projektant. Vadia ti prechody, viníš stavbára. Na vine je technologický postup, na vine je čiastočne stavbár.

Tebe ale vadí úplne všetko, aj keby neviem čo sa postavilo, lebo to si proste ty. Ja z tohto fóra neodídem a to ťa štve najviac. A už aj romanca ťa krásne zhodnotil.

Toto sa ma kaviarista pýta o: St Jan 17, 2007 09:37

A teraz malá rekapitulácia z tejto témy:

St Jan 17, 2007 09:37

Ne Jan 14, 2007 15:19

… a teraz k tomu že kaviarista je naozaj odborníkom, pričom stále včade opakuje, že nie je on z fachu a preto sa odborníkov pýta, ale ako mu neodpovedia po jeho, hneď je najmúdrejší …

Toto kaviarista smeroval na doprastaváka, stavbára. Ibaže toto je problém projektu - to by sa to stavalo, keby sme si menili kopčky za chodu.

kaviarista - definuj, čo je to finančná náročnosť a potom ti dám aj odpoveď.

Mimochodom, šialené kravy zabíjali aj u nás, presne ako v USA.