R1 Žiar nad Hronom - Budča

Obchodník ale nie je štát.

Naviac, je to výhoda pre motoristu, ak smie ísť vyššou rýchlosťou tam, kde je to možné, po technickej stránke.

To by sa doteraz na 50% trase TT-NR oficiálne jazdilo 90 km/h a polícia by tam mala “zlatú baňu”.

Paralelná cesta popri úseku HB-ZC vedie za Novou Baňou cez Rudno nad Hronom, v mnohých úsekoch bola nedávno rozširovaná a spevňovaná, aby spĺňala lepšie paramtere, predpokladám, že II. tr.
Aj RC TT-NR má na celom úseku súbežnú komunikáciu, je vedená v úseku TT-Zavar-Šúrovce-Sereď-Šoporňa-Pata-Veľké Zálužie-NR. Vedie zväčša po cestách III.tr.(možno ich už stihli aj preklasifikovať), ktoré boli miestami opravované, nový je len cca 1 km úsek pri obci Báb.

Tieto spomínané súbežné úseky sú stále cesty III. triedy a neboli ešte preklasifikované na II. tiedy. Nemám zatiaľ ani vedomosť o tom, že by sa niečo takéto v dohľadnej dobe pripravovalo.

Tak teraz to uz “kompetentni” naozaj prehnali…

Usek R1 Ziar n. Hronom Budca oznacili tabulou Cesta pre motorove vozidla a o 50 metrov dalej umiestnili obmedzenie rychlosti na 90ku. A 90ka je znova za kazdym prijazdom, takze plati pre cely tento usek.

To snad nie je mozne :frowning:

Tabula Bez poplatku tam samozrejme nie je, takze vsetci miestni si mozu kupit dialnicnu nalepku, aby mohli ist po tomto useku 90kou.

A samozrejme, policajti tam maju radar (ako obycajne) a veselo vyberaju.

Toto je uz naozaj vrchol. Subezna cesta neexistuje, a motorista ma platit za to, aby mohol ist 90-kou po rychlostnej komunikacii.

Co im uplne hrabe ?!

Takže tých 50 metrov môžeš ísť 130 :unamused:

To je zaujímavé, ja som tade išiel 27. júla, vbehol som na ňu po pamäti od Kremnice a naraz pozerám, že je to cesta pre motorové vozidlá, ale obmedzenie na 90 som si nevšimol - že by ho tam dali až neskôr? Ale bolo mi čudné, že ostatní idú pomalšie…
Všimol som si obmedzenie na 90 za odbočkou na BŠ, kde som odbočoval. Mal som pocit, že za križovatkou vidím aj koniec cesty pre motorové vozidlá. Predpokladal som, že to súvisí s tým, že kto chce ísť z BŠ po starej ceste cez Hronskú Dúbravu alebo naopak, musí použiť krátky úsek tejto komunikácie, aby sa na tú starú cestu dostal.
Podľa môjho názoru úsek od začiatku tohto úseku po odbočku na BŠ je vhodný na rýchlosť tak do 110 - 120 km/h. Okrem toho je tam tá nešťastná autobusová zastávka :imp:

Okrem toho som si nevšimol, že by pred križovatkou bola nejaká návesť pred križovatkou, ktorá by upozorňovala, že je to platený úsek, takže som tam vbehol bez nálepky a už som sa nemal kde otočiť, a tak som ten úsek po odbočku na BŠ prešiel načierno :astonished:
Dokonca na vjazde na túto RK ešte stále bola tabuľa “s úhradou nad 3,5 t”

Btw, to spoplatnenie ďalších úsekov sa udialo nejako potichu - nikde v médiách som nič nezachytil. V Česku idú teraz od 1.9. tiež spoplatniť ďalšie úseky a je okolo toho dosť veľké haló.

Keď som sa hrabal v autoatlase ČR, tak som zistil, že tam všetky súbežné cesty preznačili na II. triedu :confused:

ČR je suverénnym štátom a nikde nie je legislatívou upravené, aká má byť súbežná cesta parametrov či triedy.

Vo všeobecnosti je len snahou, aby popri diaľniciach boli aj paralelné komunikácie vyššieho významu.

to spoplatnenie bolo myslim aj tu uvadzane :slight_smile: a tusim aj na sme.sk :slight_smile:

Ano, v ČR dosť nezmyselne spoplatňujú, nejde o to, že spoplatňujú aj 5 km úseky, ale o to, že od septembra. Je to nezvyčajné.

a u nás cca od polovice júla :blush:

Ešte stále je mesiac júl takmer na úrovni 1/2 roka, okrem toho je to obdobie prázdnin a príchodu turistov, ale september už je skutočne dosť “divný” termín pre spoplatnenie nejakých úsekov. :sunglasses:

Polrok tiež nepovažujem za šťastný, keď nemáme polročné diaľničné nálepky, ale len ročné a týždenné.
Okrem toho, vie mi niekto povedať, kde je príslušná vyhláška o spoplatnení tohto úseku a od ktorého dátumu platí? Alebo tam boli tie značky dané len tak, že sa niekto na MDPT vyspal, zavolal na SSC či kam a povedal “Počuj Fero, potrebujeme nejaké ďalšie peniaze, dajte značky na ďalšie RK” :question:

Ja osobne teraz riešim dilemu, či jazdiť zo ZA do BS
a) po starej ceste cez Hronskú Dúbravu, lenže to by som aj tak musel ísť pár metrov po spoplatnenej R1, aby som sa dostal na cestu do BS, alebo
b) ísť drzo po R1 a pri kontrole tvrdiť, že som o spoplatnení nevedel a pred križovatkou od Kremnice ma žiadna tabuľa neupozornila a keď som na R1 nabehol, tak už som sa jej nemal ako vyhnúť, alebo
c) ísť úplne inou cestou (napr. cez Sklené Teplice)
Nálepku si pre tých necelých 10 km kupovať nebudem :open_mouth:

No a toto je ďalší taký názor: … tak si ju nekupuj.

tak potom, čo chcete ľudia? Diaľnice sú drahé, na Slovensku otvárate úseky 3-10 km, takže treba platiť aj za 10 km úsek alebo po nej nejazdiť.

Veľmi chcú byť Slováci pred EÚ, ale sami sa správať nevedia. A tento názor to len potvrdzuje. Ak si myslíte všetci múdri, že práve vy ste tí naj, tak sa trošku pozrite na to, ako sa jazdí v “starej” 15-tke a ako sa tam žije.

Nechápem takých ako si ty. Takže predpokladám, že nechápeš ani ty mňa, takže to nechajme tak.

Patri sa dat odpoved na polozenu otazku.

a) asi najlepsi napad, ak maju kompetentny minimum zdraveho usudku tak by sa na tych par m nemalo platit,
b) ak tam tabula ale je, tak to by som neodporucal, ak tam nie je tak to je ich problem
c) tam treba ist aj cez ziarsky lievik a tym je povedane vsetko

Kupovať či nekupovať diaľničnú nálepku?

To je asi dilema, ak človek nejazdí každý deň po diaľnici a potrebuje ísť len raz za čas a aj to 5-10 km.

Ale ja by som sa aj zastal Kraterosa v tom, že diaľnice sú drahé, a preto ten, kto neplatí, okráda ostatných, to je môj názor.

Inak sa prikláňam k devilovej odpovedi. :sunglasses:

Súhlasím, že diaľnice sú drahé, ale naozaj sa mi nechce platiť za tých pár km nálepku platnú pre celú SR, keď tam idem svojím autom 2-3 krát do roka. Keby bola možnosť platiť len za prejdenie toho úseku, nech by to bolo aj 4 Sk za kilometer, rád ich zaplatím. (Ale mohla by tam byť povolená aj vyššia rýchlosť, nie len tých 90. :astonished: )

Ešte aby som nebol zle pochopený, nechcem porušovať zákon a jazdiť po spoplatnených cestách bez zaplatenia, to nie. :exclamation:

Keď idem tri-štyri krát do roka svojím autom zo ZA do BA na víkend, rád si kúpim nálepku za 150 Sk, pretože viem, že to stojí za to.

Ďakujem za odpoveď, len by som rád podotkol:
ad a) neviem, kompetentní sa vyjadrili, že zákon neukladá, že musí existovať súbežná nespoplatnená cesta, takže aj na tých pár metroch by mohli chcieť pokutu
ad b) Išiel som tade 13. júla, ešte tam žiadna tabuľa nebola, bola to obyčajná cesta I. triedy. Potom som tade išiel 27. júla, prichádzal som od Kremnice, pred križovatkou nebola žiadna tabuľa, ktorá by upozorňovala, že cesta na Zvolen je už cestou pre motorové vozidlá, dokonca pri tej stopke, ako sa vchádza na R1, bolo ešte staré číslo cesty s tabuľou “s poplatkom na 3,5 tony” :exclamation: a až tam kde sa zvyšuje počet jazdných pruhov, kde sa už nemožno otočiť, bola tabuľa “cesta pre motorové vozidlá”. Takže som to prešiel bez nálepky, našťastie to tam nekontrolovali.
ad c) Obyčajne tam jazdím cez víkend, minule som v nedeľu 31. júla išiel z BS do ZA cez Sklené Teplice, Hliník, ZH, PD a Rajec a bolo to v pohode, približne za rovnaký čas ako cez Kremnicu a MT. Cez pracovný deň je to podstatne horšie, aj to som už zažil :imp:

Ano, ja to chápem, ako to bolo myslené.

Na Slovensku chýba niečo také ako denná známka. Proste na výber aj 10 druhov. Denná/nočná, 2-dvojdenná, týždenná, 14-dňová, mesačná/30 dňová, 2-mesačná, 1/4 ročná, 1/2 ročná, celoročná. Sú rôzne kombinácie v celej EÚ. :wink: