R1 Žiar nad Hronom - Budča

MH, velmi si ma potesil touto informaciou, ze konecne dojde k preklasifikovaniu. Pokial by si vedel uviest aj presny datum, bolo by to uplne bombasticke.
Neh sa Ti dobre dari, a vdaka za vsetky tvoje infosky.

V pripade NR-TT chyba subezna cesta od Serede po TT. V tomto pripade (aj Budca-odbocka na BS) by bolo skor vhodne pouzit dopravnu znacku “bez uhrady”.

Trochu off topic: odbocovaci pruh R1 Lehota za NR je uz skoro hotovy.

Ked uz sa to pohlo, tak este mam par otazok :slight_smile:

Rata sa tam aj s obmedzenim rychlosti, alebo to bude vsade 130?

ako to bude s “privadzacom” Zvolen - Budca? Bude aj ten oznaceny, alebo budu za zakrutou od Zvolena na odpocivadle stale zabky :slight_smile:

Na trase TT-NR neexistuje súbežná cesta I. triedy popri celej trase, sú tu len čiastočné úseky, ktoré spĺňajú tento medzinárodný parameter, ale súvislý úsek sa tu stále nenachádza. Jeho dostavba sa plánuje zrealizovať do konca r. 2010. :sunglasses:

A subezna cesta musi byt I. triedy?

devil, co viem, tak by mala byt. to bol aj dovod preco useky TT-NR ako aj budca ziar nad hronom dlhu dobu boli len cesty prvej triedy ..

HB-NB-Rudno je RC.

highways.sk/express/NovaBana.html

Rudno-ZC to iste, robi sa prestavbou I. triedy. Tak ako to je :question:

Ano. Je to medzinárodné pravidlo. Inak by mala byť D/RC bez úhrady na danom úseku, preto je dosť často obchvat hlavných miest vo svete zdarma, pretože už sa nestavia ešte aj súbežná cesta I. triedy popri ňom.

Samozrejme, že každý štát má svoje pravidlá a môže si “sám sebe” udeliť výnimku, ale samozrejme, že si ju musí vedieť zdôvodniť a väčšinou je zdôvodnenie také, že cesta I. triedy sa dobuduje v “nejakom časovom horizonte”. :sunglasses:

Tu si ťa dovolím poopraviť, na to, aby cesta I. triedy sa zmenila na RC sa musia zmeniť aj iné parametre ako kanalizácia, širšia krajnica, odpočívadlá. Inak by totižto úsek Sereď-Pata mohol byť ako RC bez úhrady aj bez paralelnej cesty I. triedy. :sunglasses:

Devil,

všetko je v poriadku. Na Slovensku sa šetrí a paralelné cesty I. triedy budú chýbať nejakú dobu na R1.

Iba popri D1 sa rieši aj cesta I. triedy. Podobne aj pri D3.

RC prechádzajú zmenami aj vo svete, ale diaľnice nie a NDS, a.s. má v pláne paralelné cesty I. triedy budovať popri celej diaľničnej sieti, vrátane RC. :sunglasses:

Tento rok sa este oznacia ako cesty pre motorove vozidla tieto useky:

R1 Sasovske Podhradie - Budca
R1 prietah BB (bez uhrady)
R2 Budca - Zvolen
R2 Kosice - Saca
R2,R4 Kosicky obchvat (bez uhrady)
R4 Budimir - Kosice
D3 Zilina - Brodno (bez uhrady)
D3 obchvat Cadca
R1 Trnava - krizovatka s D1 Trnava
R1 Nitra-sever - Nitra-rondel (bez uhrady)

Pozn.: Rychlostne cesty sa v Europe bezne buduju s byvalych ciest nazvime to I. triedy bez sprievodnej komunikacie. Obchadzkove trasy su mozne po regionalnych cestach. V zahranici to je uplne bezne ale trend je taky, ze uz sa snazia vsetky staty budovat R-ky v novych trasach.

Moj nazor je taky ze ako subezna komunikacia k rychlostnej ceste staci uplne cesta II. alebo III. triedy lebo budovat cestu s parametrami cesty I. triedy je uplne zbytocne a obrovsky luxus, ktory si nemozeme dovolit nielen my ale ani v zahranici. Bola by to zbytocna duplicita. Staci ked si zoberiete do ruk mapy Rakuska, Francuzska, Spanielska a pozriete sa na ich rychlostne cesty uvidite, ze ani oni nebuduju dodatocne subezne komunikacie (samozrejme existuju aj vynimky) :smiley:

suhlasim

niektore useky, kde nie su blizko dialnice by som nechal tiez bez uhrady (CA, Brodno, aj Saca a pod). lebo kupovat si znamku kvoli 10 km ceste je nezmysel.

Asi pred dvoma hodinami som išiel úsekom I/11 Brodno-Žilina a akurát inštalovali značenie cesty pre motorové vozidlá. Úsek bude bez poplatku. V podstate sa jedná o privádzač k D3,má dĺžku cca 4 km.

Prave som dostal informaciu, ze toto oznacovanie prebieha na vaecsine vyssie uvedenych usekoch.

Budimír-KE, to je D1, nie?

To je 4pruhovka od KE do D1 ak sa nemylim. D1 ma byt Budimir-KE Olsany.

Nie, D1 bude pokracovat smerom na Kosicke Olsany. Ten privadzac je 4-pruhova cesta I/68 od konca dialnice D1 Budimir do Kosic = severny prijazd do KE. Teraz sa administrativne oznacuje ako R4 ale samotna R4 bude viest juhovychodnym obchvatom KE a pripoji sa na D1 pri Kosickych Olsanoch.

Osobne by som Kosicke privadzace a obchvaty (presovska/secovska atd) momentalne oznacovane ako R2 a R4 neoznacoval ako rychlostne cesty (ani nie ako bez uhrady), lebo samotne r-cesty R2 a R4 vobec nebudu vedene v tychto trasach. Ponechal by som ich ako normalne cesty I. triedy s obmedzenym pristupom.

MH a devil majú pravdu, to je RC R4. :sunglasses:

Keď nespĺňa parametre RK, prečo sa označuje ako RK?

Obchodník by za nesprávne označenie tovaru dostal jó sakra mastnú pokutu :slight_smile:))