R1 Všeobecne

domov.sme.sk/c/2724407/medved-v … -auto.html

Aj na diaľnici stretneš macka, bola tam kolízia, tento krát zaplatilo životom zviera.

To si vybral riadne starú info, hádam D-čky ešte ani neoplocovali. myliptov.sme.sk/diskusie/331876 … dveda.html tu je čerstvejšia. Môže sa to stať pri odpočívadlách a privádzačoch. Úplne sa tomu zabrániť asi nedá.

Popri 1/59 môžeš zvieratá kŕmiť to je niekedy ako safari. To že tam nieje zrážka každý deň neznamená, že tam niesú kolízie, o ktorých nik nevie a naštastie nekončia haváriou.

To len že riešenie nie je všade diaľnica či rychlostná cesta, ale ochranné prvky.

Problém je, že na opravu nevysporiadanej cesty prvej triedy nedostaneš “eurofondy”. A keď začneš vyvlastňovať, tak sa už oplatí urobiť to v novom koridore ako R-ka, alebo diaľnica. Vyjde to na rovnako. Samotná realizácia už je rôzna, ale stavba cesty zaberá v priemere iba 3,5 roka z priemernej celkovej doby vrátane prípravy 19,5 roka.

Ak by chceli v danom úseku L.Osada-B.Potok ospravedlniť prostriedky na úpravy jedničky a ak je popri pripravovaný akože sen R1, tak by sa musela 1/59 aj rozšíriť s tým, že raz sa upgraduje na R1. Tak ako ZV-BB, alebo ako to riešia Maďari. Tak by sa dala aj zväčšej časti oplotiť aj postaviť zemný val aj postaviť ekodukt. A na to by sa dali použiť eufondy.

Stavať tam miliardové megatunely pre 7-8 tisíc vozidiel je nonsense. Teraz aj za 20 rokov.

Ked sa nieco taketo stane, vzdy je to smutne. Ale nikto nebrani kompetentnym okolo celej tejto cesty natiahnut plot a postavit tie biokoridory. Aj ked sa potiahne ta R1, tuto cestu nezatvoria, cize ako presne ta rychlostna cesta vyriesi problem?

Jediný kto dnes tlačí 2x12km rúr BB-RK je primátor RK. Zatiaľ som nepočul rozumnú debatu o odstránení bodových závad a vyriešenie Donovál s ponechaním dopravnej priepustnosti v tomto koridore. Ak pôjde Korbelkou v 2026 14 tisíc tak v 1 rúrovom Hradišti by nešlo viac ako 8 tisíc. Tlak Ružomberčanov s Bystričanmi na 2+2 rúry za každú cenu je dnes primoc.
Na tomto fóre sa vytvorili mýty o jedinom možnom riešení všade stavať 2 rúry. Lebo jedna je vraj drahšia. Branisko funguje 15 rokov a všetko funguje. Soroška bude 1 rúra a bude stačiť 20 rokov, lebo popri ide kvalitný horský prechod. Švajčiari tiež stavajú primerane intenzite a je tam plno jednorúrových tunelov.

Ked uz sa ma stavat tunel tak len jedna rura, tak isto ako v pripade sorosky.

Tak zas argument, ze ked sa uz ma razit tunel, nech sa razi 2+2, nie je az tak uplne mimo. Tiez sa priklanam k nazoru, ze by sa mala skapacitnit existujuca cesta povedzme na 2+2, ako vrtat do kopcov (namiesto toho potiahnut radsej Turciansku R3) a ak uz vrtat, tak na plny profil, lebo ak by sa mala vrtat neskor, skutocne sa taky tunel predrazi. Branisko funguje ako funguje, ale urcite by som to nepovazoval za standard alebo nedajboze za vyhovujuci stav. Skor, ci neskor tam ta druha rura bude musiet pribudnut a popri tom sa bude musiet zmodernizovat aj ta prva. V pohode to bude stat raz tolko, ako keby sa to stavalo naraz dvojrurove. Druha vec je, ze Donovaly su naozaj past na oko najma, ked taka R3 ma trasovanie ovela vyhodnejsie (tie rury by tam boli urcite kratsie).

V poslednej dobe jedine co sa z dialnic na Slovensku buduje normalne su tunely.
Ziadne tahanice s vyvlastnovanim, ziadne tahanice s ochrancami, trasovanim…
Zacinam mat pocit, ze budovanie tunela popod Donovaly by mohla byt vyhoda tohto useku.

Ak by tunel popod Donovalmi nemal ist krizom cez Narodny park Nizke Tatry a aby nezasahoval do uzemi Natura 2000, musel by mat dlzku 11 az 17 km. Viac tu etrend.sk/trend-archiv/rok- … ovaly.html
Je to sice technicky realizovatelne dielo (aj ked pri takej dlzke si ho neviem predstavit ako jednorurovy tunel, musela by tam byt minimalne dalsia unikova rura), avsak stalo by to vyrazne viac ako alternativa cez Turiec.
A na priklade niektorych obcanov Hrboltovej a poslankyne Ruzomberka vidime, ze aj proti portalu tunela sa podpisuju peticie a odvolava sa a blokuje sa vystavba obchvatu Ruzomberka napriek tomu, ze povodny tunel sa predlzil.

a k tomu prirátajme ešte tunel popod Urpír, aby sme mali kompletnú trasu vyhovujúcich parametrov… jedine, že by pele povedal “séfom” odteraz už len poctivo a za rok-dva by na to ušetril. veď je z BB, tak ju snáď transeurópska magistrála neobíde v susednej doline?

A nezabudajme na tunel Biely Potok dlhy 1,4 km pred Ruzomberkom smerom od Donoval plus mnoho zarezov a mostov v uzkej doline.

Písal som o zlepšovaní parametrov. Napríklad za 0,5 mld na úseky, ktoré som spomenul by sa čas cestovania medzi Rk(omw)-BB skrátil z 55 minút na 30 minút, Tunel Biely potok Korytnica a L. Osada1 a 2 prípadne Mních by sa mohli odsunúť na dlhé roky. Tunely dlhé 11 km a 17 neprichádzajú v úvahu reálne je navrhnutý 8 km tunel Hradište, ktorý by stačilo postaviť v jednej rúre. Úseky BB- SL a obchvat RK tu nespochybnia ani najväčší odporcovia R1 a úsek kde bola včera nehoda L.Osada B.Potok by sa dal urobiť s 2 kratšími mostami a s eko opatreniami ako rozšírenie jednotky.

akurat ze ten tunel Hradiste:

1. ma problem so severnym portalom, ktory usti uprostred Narodneho parku Nizke Tatry a uprostred Chraneneho vtacieho uzemia NATURA 2000 Nizke Tatry sopsr.sk/ps.chvu2/files/Nizke-Tatry.pdf , tzn. existujuce cesty asanovat, nie stavat rychlostnu komunikaciu cez toto chranene uzemie :slight_smile:
  2. ma problem s juznym portalom: Stanovisko obce Mostenica z 12.7.2016: “Obec odmieta riešenie dlhého tunela v blízkosti obce. Už v minulosti ho odmietla. Obava je z hluku, z prašnosti a to tak počas výstavby, ako aj počas prevádzky” Stanovisko Petra Rajniaka z 15.7.2016: “Nesúhlasí s trasou. Pôvodná trasa bola kompromisom, v súčasnosti predkladaná zmena sa priblížila k obytnej časti Moštenica” enviroportal.sk/eia/dokumen … 30ea625456
  3. ma problem s vodnymi zdrojmi: Stanovisko obce Podkonice z 8.8.2016: “Nesúhlasí s variantom Tunel Hradište z dôvodu ohrozenia vodných zdrojov” Stanovisko Ministerstva zdravotnictva z 11.7.2016: …je zakázané bez vydania stanoviska MZ SR v II. stupni ochranného pásma minerálnych vôd vykonávať činnosti, ktoré by mohli ovplyvňovať vlastnosti minerálnych vôd" (tamze)
  4. aj z tychto dovodov tunel Hradiste nema EIA a s velkou pravdepodobnostou v sucasnom trasovani a dlzke ju ani nikdy mat nebude. Napr. Institut pre ochranu prirody v Banskej Bystrici upozornuje, ze “… zásah do územia NATURA 2000 je možný, pokiaľ nie sú iné varianty. Má za to, že existujú aj iné varianty” (tamze). Konkretne napr. predlzenie tunela alebo trasovanie vedlajsou Turcianskou kotlinou

Nebolo by v tomto pripade naozaj jednoduchsie ist cestou dlhsieho tunela a vyhnut sa tym problemom s obcami, EIA?
Aj na priklade Visnoveho vidime, ze tunel nie je problem, stabilna rychlost 12m denne a je to. Naopak vonkajsie veci na Visnovom meskaju kvoli EIA.
Prevrtat to cele od Mostenice az za Liptovsku osadu a hotovo. 16km. Za 3,6 roka by to mohlo byt.

Určite to by sme potrebovali mať 10 najdlhší road tunnel :smiley: na svete. U nás by ho stavali 7 rokov minimálne. Keby sa Hradište potiahne max na 9,5km by stačilo… A obíde aj CHVU. Keby tam nešli 2x 400 a je tam panenská príroda tak by som pochopil rôzne argumenty. Ale toto mi dôjde ako obsedantna uzkostlivost kvôli mŕtvemu zákonu a umelej čiare CHVU, kde si nevieme dať na váhu, čo zachránime a čo stratíme a prehliadneme vyriešenie podstatnejšieho problému.

Verim, ze vidis rozdiel medzi nehlucnym a nedymiacim vysokym napatim v NATURA 2000, ktore bolo postavene este PRED jej vyhlasenim a do kopca huciacimi, vibrujucimi a dymiacimi kamionmi medzinarodnej dopravy v NATURA 2000 a Narodnom parku, o ktorych sa rozhodujeme PO jej vyhlaseni.

A tieto dymiace a hučiace keď prekonajú prevýšenie 800m, miesto 400 to je ok? A keby tie kamióny išli v 8km tuneli neškodia prostrediu menej? Veď CHVU sú aj od Úľanky až po Donovaly či to je menej príroda menej cené CHVU? geo.enviroportal.sk/vu/

R1 BB-Korytnica zďaleka obchádza CHVU okrem 1,5 km severného portálu tunela Hradište, čo sa pri súčasnom vedení nedá povedať.