RK R1 je velmi dolezita cesta, ale jej realna vystavba je pomala.
Ja by som chcel reagovat viac konkretne, ale neviem az tak po slovensky, okrem toho sa mi velmi zle komentuje nieco co nemam nastudovane. Urcite su tu taki ako Caesar, devil, ktori maju prehlad, kazdy o svojej oblasti, alebo aj JG, … ja sa pokusim len niekolko poznamok a faktov.
Dialnica D1 je priorita c.1 v oblasti dialnicnej vystavby. Stavia sa s velkymi problemami, … ja sa potom niekedy este vyjadrim aj v teme Dialnica D1 vseobecne. … Dialnica D1 bude stat do KE este 150 mld. SKK, ak tu bude aj PPP, alebo ak ma byt dostavana do r. 2013, budu sa musiet brat potom uvery, ak by nebolo PPP.
Pri rozpocte do 20 mld. SKK rocne na celu dialnicnu vystavbu aj udrzbu je suma 150 mld. SKK velmi vysoka. Zmenit to moze PPP. Tam potom PPP znizi sumu na 100 mld. SKK. Realne. Takze by sa mohla dialnica D1 dostavat po financnej stranke za 5 rokov. Je to mozne.
Iste, su tu 3 mld. SKK na R4, 2 mld. SKK na R3, 5 mld. SKK na R2, … vyhladovo velke problemy su na D3. Ale to sa da riesit, pretoze suma 20 mld. SKK je navysena napr. o 10+5 mld. SKK cez uver v NDS. …
Lenze SR nie je len trasa, kadial ide D1. Problemom su mesta NR a BB a region tychto miest. A tento region riesi R1. R1 bude stat este 20 mld. SKK. To je jeden rok z hladiska zabezpecenia financi. A tento region treba riesit, pretoze tomu D1 nijako nepomoze. Len v tom zmysle, ze R1 sa napoji na D1, … tam su potom nevyhnutne investicie na usek BA-TT alebo na SC-Sered.
Takze z hladiska financi by toto nemal byt problem. Ale je. A dost velky problem. Na RK R1 sa totiz na Slovensku ukazuje novy fenomen - nie je vsetko je o peniazoch. SR ma problem s dodrziavanim zakonnych postupov pri vystavbe dialnic. Da sa to riesit pouzitim zakona o vyvlastneni, ale z tohoto ma SR politicky strach. A da sa to pochopit. Vo vyspelych krajinach sa tiez pristupuje k vyvlastneniu opatrne, dost casto vlada ustupi a zvysi cenu za poznemky.
Takze RK R1 ma na to byt postavena z hladiska penazi za jeden rok. To je parameter - kolko stoji cela R1 v pomere na financovanie celej dialnicnej vystavby a tento parameter plati v krajinach strednej a vychodnej Europy, ktore maju problemy v tejto sfere - CR, SR, Polsko, Madarsko, Estonsko, Lotyssko, Litva, Ukrajina, …
Avsak na Slovensku sa tento parameter dalej pozmeni, pretoze je max. priorita dialnica D1. Takze sa z jedneho roka stavaju po financnej stranke 3 roky.
A na zaver je este doplnkovy parameter, ostatne dialnice a rychlostne cesty. Takze vysledkom je, ze RK R1 by mohla byt postavena za 4 roky po financnej stranke. A aj to tak v praxi je naplanovane.
Ale kde su chyby?
Prvou chybou je, ze nie su pripravene pozemky a je dost vela usekov, ktore este nie su ani vo faze pripravnych stavebnych prac, takze sa neda povedat - nech sa riesia na niekolkych km pozemky, tu sa bude dalej stavat. Toto nefunguje. Z viacerych dovodov: zly postup NDS, statu. A slabe vysvetlovanie samospravy obyvatelom pri danej trase, ze je tato cesta velmi potrebna a sami sa o nu okradaju.
Druhou chybou je vladne nariadenie, ze RK R1 sa nesmie stavat za viac ak 25% vsetkych penazi z dialnicnej vystavby rocne, co sa dari plnit este v lepsom %, … narusa to vsak prirodzeny vyvoj.
Tretou chybou je isty druh politickeho krytia toho, ze RK R1 musi byt stavana pomalsie nez dialnica D1 a chyby, ktore sa deju na D1 sa musia diat aj na R1. To je zasada, ktoru uplatnuje malo vlad vo svete - tato zasada ma totiz zabezpecit potvrdenie vsetkych ostatnych oficialnych nariadeni - napr. pomer 60:40 - to asi viete o co ide.
Dalsie nedostatky:
Je verejnym tajomstvom, ze niektore stavby su vopred pridelene. Musia byt, to je dan za to, ze stat si neplni svoje povinnosti od r. 1998 a toto je kompenzacia firmam, … kym neskrachuju tak je to OK. Je to vymenny obchod, kde sa neplati priamo peniazmi, ale dane firmy (podla % obsadenia trhu) maju istotu, ze budu mat aj v buducnosti zakazky - je to krajne netrhovy zasah statu, kde okrem ineho firmy riskuju, pretoze nedostanu zaplatene za to co stavaju (dostanu, ale neskor) a dostavaju len akusi zaruku, ze budu stavat aj dalsi usek. … Da sa to pochopit v krajine, ktora je na tom tak ako SR v tejto oblasti. Ze sa peniaze non-stop delia, rozdeluju, nie su urcenene a vyclenene na konkretne stavby. … Tu napr. sposobil obrovske problemy krach spolocnosti Hydrostav, lebo s krachom mohlo vyplavat na povrch velmi vela roznych zmluv, … ale nechalo sa to tak, pretoze Hydrostav tuneloval a bol tunelovany, … ale ja chcem ine - jeho zabezpecene useky sa zrazu museli prerozdelit.
Okrem toho, je tu este niekolko problemov, ktore ale pisat zatial nebudem.
Ak niekto bude chciet, moze tento prispevok zmazat, pochopim to.