Johhan, a v akom stave sa nachadzaju obchvaty inych miest, napr. R3 Martin alebo R3 Krupina? Dakujem.
Ale hádam sa to utrasie na normálnu cenu. Ak nie tak to Ersek odmietne. Keď vidím ako rastie cena bežných úsekov tak PPP D4+R7 je veľmi výhodné. Keby sa D4R7 tendruje klasicky tak to vyjde aj 1,4mld s dokončením v 2025. Dnes som za to aby aj TU-HU šlo do PPP súťaže.
To, či bude obchvat RK sa ukáže po DUR, ktoré sa vypracováva. Do mesiaca by malo byť na stole koncepčné riešenie s predĺžením z 1/18 na križovatku D1. Je teoreticky možné, že sa trasovanie Rk-Juh- 1/18 zmení úplne a rok 2021 na spustenie výstavby nehrozí.
Pri D4R7 je tá cena PPP taká nízka nakoľko okresali riešenie viac ako bolo želané. Aj napriek tomu majú problémy s nákladmi a ďalej škrtia a škrtia náklady. Najhoršie je že nedodržiavajú enviropožiadavky… po nich doslovaná potopa a nakoniec bude štát príde o miliardy na životnom prostriedí. To je teda fakt výhra. (a pritom D4/R7 samotnej Bratislave len uškodí)
po nich doslovaná potopa a nakoniec bude štát príde o miliardy na životnom prostriedí. To je teda fakt výhra.
To je len dôsledok. Tam tí skládkari ti predajú kontaminovú zem a povedia, že je to černozem. A stalo by sa to aj iným firmám. Taká Cintra si meno kaziť nepotrebuje, hádam sa to dorieši. To je proste Slovenská realita. V Rk sa tiež spalovali kaly z komunálneho odpadu z Rakúska, či odkiaľ to bolo. Až keď sa začali ľudia dusiť tak zatvorili spalovňu v tehelni. Dnes tam nestojí ani komín. Tito smradi skúšajú kadečo.
ruzomberok.sk/sk/samosprava/ … cach-na-r1
V prílohe je aj nový návrh MÚK Ružomberok Východ.
Screenshot návrhu som pridal do galérie https://dialnice.info/gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=41375
Myslím, že je to navrhnuté celkom luxusne, uvidíme čo sa aj reálne postaví.
A je tam aj štvorpruh smerom do mesta. Len neviem či tam je aj variant do Likavky. gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=41375
OMG zase kruháče ![]()
toto je ozaj mokry sen .. a z mojho pohladu je to aj zbytocny vychodny obchvat, ktory najma po dostavani useku D1 okolo RK az tak vela neporiesi, vsak je to cisto obchvat priemyselnej casti RK.
pritom ked by uz ozaj chceli, tak potiahnu 2+2 trosku dlhsie popri mondi a tym to hasne.
ako bude pokračovať I/18 smerom na Ivachnovú?
Obchvat by bol ok keby pokračuje do Likavky. Aj táto úsečka značne pomôže doprave v meste.
na mape vidno cestu kde sa robil geologický prieskum pre tento úsek.
google.com/maps/@49.0727924 … a=!3m1!1e3
Pri RK juh postavia len jeden kruhak.
google.com/maps/@49.0520385 … a=!3m1!1e3
Som slepy alebo? ![]()
Ta cestička s takými dvojicami sond asi 2 metre od seba. google.com/maps/@49.0681949 … a=!3m1!1e3
vysoke napatie
google.com/maps/@49.0677551 … 312!8i6656
vysoke napatie ide povedla, vsak ho tam jasne vidis a mas tam tiene. Toto je naozaj realizovany geologicky prieskum v trase buduceho vychodneho obchvatu RK, videl som tam chlapov vrtat pri ceste I/18 oproti novobudovanemu papierenskemu stroju MONDI
Zatiaľ to tu nikto nepridal tak to napíšem ja.
Bola zverejnená SoH pre R1 Ružomberok JUH - križovatka D1 viď https://www.enviroportal.sk/sk/eia/detail/rychlostna-cesta-r1-ruzomberok-juh-krizovatka-d1.
Prehľadnú situáciu variantov som pridal aj do galérie:
[album]42541[/album]
Podľa SoH je termín začiatku výstavby 11/2022 a ukončenie a uvedenie do prevádzky 06/2026.
Boli posudzované 3 varianty:
V1 červený 6,185 km R24,5/ 100(80) odhadované náklady 301,384 mi €
V2 modrý 7,281 km R24,5/100(80) odhadované náklady 324,501 mi €
V3 orandžový 7,562 km R24,5/ 100(80) odhadované náklady 161,136 mi €
Variant V1 obsahuje: MUK Ružomberok Juh, MUK Ružomberok Východ (I/18) a MUK Martinček 1 a 16 mostných objektov (vrátane vetiev MUK)
Variant V2 obshahuje: MUK Ružomberok Juh, MUK Ružomberok Východ (I/18) a MUK Martinček 2, 755m tunel Mních, a 9 mostých objektov (vrátane vetiev MUK)
Variant V3 obsahuje: MUK Ružomberok Juh, MUK Ružomberok Východ (I/18), preložka I/18, 22 mostných objektov (vrátane vetiev MUK a jedného ekoduktu)
Podľa SoH má najmenšie vplyvy variant V3, kt. je zároveň aj najlacnejší. Pri dobre nastavenej súťaži by sa dala cena stiahnúť možno na 140-150 mil €.
trasovanie V3 je OK, ale len ak to bude obycajne rozsirenie jednicky, ako privadzac. toto je slovenske nestastie. nacpat Rku kde staci dobra jednicka.. za 150 mio by bol cely JV obchvat RK v parametoch jednicky ..
poniektorí majú mokrý sen o podvŕtaní Donovalov, takže to musí byť ako RC! MÚK RK východ bude komplikovaná a neprehľadná.
trasovanie V3 je OK, ale len ak to bude obycajne rozsirenie jednicky, ako privadzac. toto je slovenske nestastie. nacpat Rku kde staci dobra jednicka.. za 150 mio by bol cely JV obchvat RK v parametoch jednicky ..
Podľa mňa nemusí byť ani rozšírenie. Stačí tu jedničku opraviť (po novom zmodernizovať) a postaviť obchvat RK ako cestu prvej triedy.
Načo pchať RC k ceste prvej triedy? Celkovo to riešenie pôsobí, ako keby RK bol veľkomesto, čo v skutočnosti nie je. Tu sa snáď pri plánovaní nikdy nepoučia.