R1 Most pri Bratislave - Vlčkovce

Ako som napisal, malo sa to robit miesto rozsirovania D1. A dosiahlo by sa vela pozitivnych efektov. Ale suhlasim, ze v dnesnej situacii by to nemalo byt skor, nez dokoncena napr. R2 ZV-KE. A tiez povazujem za uplne dostacujucu nahradu tu I62, ak by sa robila. Problem ale je, ze nic z toho sa robit nejde, lebo jednoducho vsetky peniaze sa tlacia len do naokolo-blizsie D1. A urobit cokolvek, co by skratilo cestu z vychodu na zapad a neslo by po D1, to je zo Ziliny zakazane.

toto ma dostalo. este ze sedim… ze 20km navyse…

1. naozaj je to 20? mas to prepocitane z nejakych studii? 20 sa mi zda vela. mimochodom, ked uz p[ocitas, spocitaj aj kolko km urobi Kosican navyse ked ide do BA cez PO a RK a ZA/BB oproti variantu keby siel juhom. :slight_smile:
  2. keby to aj bolo 20, no a co? na SK su tisice dolezitejsich usekov co treba porobit. za cenu toho nezmyselneho predlzenia by sa mohla postavit polovica z nich. ide najma o obchvaty obci na tranzitnych tahoch, potom na vsetkych jednotkach, dvojkach atd podla intenzity. toto keby sa spravilo ako prve, zistilo by sa, ze ziadne extra dialnice navyse netreba. krasny priklad z regionu je I/61 BA-SC. keby sa tato cesta potiahla ako 2+2 s MUK a obchvatmi, osadila by sa MPR 110, dnes by o predlzeni R1 nikto ani nesnival. nebodaj keby sa 4 pruhy potiahli az po Sered. Keby boli takymto sposobom riesene vsetky jednotky, na Slovensku by nebol problem. a to uz mohlo byt za cenu niektorych “megalomanskych” predrazenych projektov.

Tvojim systemom by sme dospeli nakoniec do stadia, ze by bolo nutne spojit vsetky vacsie mesta priamou dialnicou… :slight_smile:

Je to navyše 9km, keď porovnávaš I/61+I/62 s D1+R1 BA-Zlaté piesky - Sereď. Aspoň tak to mám porovnané podľa môjho tachometra. Keďže R1 majú ťahať na Vlčkovce, tak by to predpokladám ušetrilo ešte menej (nákres čo som videl bol zvlnený viac ako I/62). Jednoznačne to bolo navrhované ako náhradná cesta (paralelná) pre D1, keď na nej bude nejaký problém, nie ako skrátenie cesty od NR.
Podľa mňa rozšírenie na 2+2 a na vyťaženejších križovatkách MÚK určite bude dlho postačovať. Len škoda, že sa to neriešilo skôr ako rozšírenie D1. Pomohlo by to teraz.

Už je známy variant? Podľa toho čo je vykolíkované z D4 (od križovatky Most pri Bratislave) to vyzerá na hnedý variant. Samozrejme za predpokladu, že budúca R1 by sa realizovala v identickom priestore ako dnes vykolíkovaný “obchvat Mostu pri Bratislave”.

MDV SR preložilo na posúdenie technickú štúdiu Hodnote za peniaze.
Odhadované náklady: 581 miliónov eur

keby sa zlomok tych penazi dal na zkapacitnenie I/61, I/62, bolo by lepsie .. lebo tento usek je ozaj zbytocny ..

mat tie penazie tak sa da rozsirit I/61, I/62, II/503, porobit obchvaty na II/502 a Severna tangenta a bude to mat radovo vyssi efekt na plynulost dopravy v BA kraji

S tou cenou, atakujúcou 14 mil./km NA ROVINE si niekto z ľudí strieľa.. Podobne ako na R2 Moldava - Košice. Nehovoriac o tom, že zmysel by to malo jedine na Váhovce

Tak tebe sa to zdá vtipné, mne nie. Nitra okrem R1 nemá žiadne spojenie s BA. Skús ísť vlakom z Nitry… takže tých trápnych 20km by pomohlo a nielen Nitre.

A nebavme sa o peniazoch - okolo Žiliny sa vyhádzalo toľko peňazí a ešte sa vyhádže na cesty aj železnicu.

tych 20 km je taka kratka uspopora ze je az bezvyznamna a nema vyznam momentalne nad niecom takym uvazovat
uz len v tom ohlade je tych 20 km zbytocnych ze slovensko este vela ciest potrebuje postavit po celom slovensku a nitra uz roky ma dostatocne dialnicne spojenie do BA

kedze spomynas zeleznicu tak treba co najskor rozmyslat a pracovat nad novou tratou na trnovec cim by nitra ziskala rychlejsie spojenie do centra BA ako cesta autom po R1,takze velmi slusna alternativa pre cestnu dopravu
v prvom rade treba prestavat a skapacitnit krizovatku D1/R1 ,ta je v plnej premavke uz takmer nebezpecna a D1 od senca bude o par rokov 4+4,bude hadam aj obchvat BA postaveny o 4 roky takze cesta Nitra-BA bude vybavena,mozno este 3 pruh na R1 bude treba a myslim ze to nebude trvat velmi dlho kym im to na NDS dojde
a o peniazoch sa treba bavit lebo to nieje ziady relevantny argument ze pri ziline sa rozhadzovalo a rozhadzuje tak mozeme aj tu, lebo bolo by hlupe opakovat tie chyby ktore uz niekde urobili

odkiaľ máte úsporu 20km? veď toľko sa nepodarí ani keby bola preložená R1 po Nitra-juh. nebodaj počítate úsporu samostatne pre každé koleso??? :smiley:

1. pruh na R1 nebude celkom lacná záležitosť, po Váhovce je veľa mostov ponad R1 a nová PHS nenechala rezervu ani na 3. prud bez odstavného.

Tak som Vam to zmeral :slight_smile:
Od Vahoviec je to po D1 krizovatku Vajnory 52km.
A vzdusnou ciarou (priamka) je ta ista trasa 42km.
Z toho vyplyva ze aj keby R1 bola od Vahoviec a isla “skoro priamo” smer na bratislavu, maximalna uspora by bola okolo 8 km.
Samozrejme kvoli tomu sa neoplati investovat minimalne 600M EUR aby Mikeboss usetril 5 minut :slight_smile:

Ked niektori uprednostnuju R1 popod Donovaly namiesto R3 cez Turciansku kotlinu, tak sa necuduj, ze aj tu vymyslaju.

Pre bossa čo je veľký čávo z Nitry treba paralelnú rýchlostnú cestu do Bratislavy, aj keď len o 6-8 km kratšiu lebo však Žilina :laughing: :laughing: :laughing: :laughing:

tu by v podstate stacila iba priama vetva NR->BA co nie je zas az taka strasna polozka, ale pyta sa to tam uz hodne davno

a tu si myslim ze vazne staci rozsirit I/61 a I/62 za zlomok penazi a bude to mat vyssi efekt pre dopravu v regione

priama vetva NR->BA sa da stavat viacmenej aj pocas prevadzky. dokonca by nebol problem ani ak by tam zostal klasicky stvorlistok a k tomu sa pridala priama vetva.

krasny priklad v cechach, kde sa pri olomouci krizuje D35 aj D46 tusim aj niekde v cechach to maju presne takyto setup ..

Tych setupov je po svete niekolko:

spominany v cechach google.sk/maps/@49.5696894,17.2164561,15z aj s kolektorom do dalsej krizovatky smer Brno (preto ostal svorlistok)
pri Belehrade google.sk/maps/@44.833002,20.25203,15z stavana od novoty alebo
pri Norimbergu google.sk/maps/@49.4591907,11.2457777,15z prestavana s povodnej stvorlistkovej.

Ja som sa toto aj pytal v NDS, ale odbili ma nejakou naucenou nicnehovoriacou frazou.

Presne tak, nová R1 do Bratislavy je zbytočnosť, úplne by postačovalo rozšíriť terajšiu R1 na 3 pruhy a skapacitniť križovatku R1xD1 z NR do BL a naopak lebo aj v opačnom smere sa to upcháva.

Nemali by sme robiť veľké disproporcie medzi cestami, t.j. zbytočne posilovať D/RC na úkor rozširovania ciest I. a II. triedy. Nielen že väčšie územie bude mať kapacitnejšie cesty ale aj budú distribuované riziková v prípade neprejazdnosti niektorej z nich. Tragédia sa stala pri rekonštrukcii polprofilu I/62, kde sa aspoň neponechala cesta ďalej polprofilová. Aj obchvat Galanty mohol byť vedený viac po priamke a namiesto mostu ponad železnicu mohla preložka pokračovať popod Sládkovičovo. Na druhú stranu pokračovať ponad Kráľovú a Veču. V dlhodobom horizonte by mohla byť prebudovaná II/562 na jednotku a už sme v Nitre.

Podla mna stavat R1 po Most by urcite mala byt priorita vacsia nez rozsirenie D1. Pri ceste do BA to bude mozno usetrenych len 8km, ale napr. pri ceste do Viedne ovela viac, lebo to povedie priamo na D4xD2. Dalej rozdelenie dopravy je urcite lepsie takto,napr. v situacii ked je na D1 nehoda pri ktorej uzavru celu dialnicu. To iste budu robit aj pri 4 pruhoch, zatialco ak by bola R1, tak tak by bola uplne prejazdna. Urcite ale nic z toho (ani rozsirovanie D1) by sa nemalo riesit skor nez sa dokonci zakladne prepojenie krajskych miest, cize D1 BA-ZA-PO-KE a R1+R2 BA-ZV-KE.