R1 Most pri Bratislave - Vlčkovce

UPN VUC je nic, treba si pockat na zamer EIA

Ked citam co sa tu riesi, vychodniar musi zaplakat. Taky luxus pri ostatnej cestnej biede na Slovensku, to uz je do neba volajuce. Obchvat Galanty, Sladkovicova, 3-4 Mk pri Seredi, co si este potrebujete vylepsit! Chodte do Presova, z Presova do Vranova, dalej na Trebisov ci cez Strazske na Michalovce, ziadne obchvaty, ani nesnivame. Horna Nitra je tiez radikalne omnoho potrebnejsia. Bol som v Galante parkrat cez spicku, nic, par stani na semaforoch, aky tranzit, kam? Kolko TIR?

Neboj sa. To, že sa nakreslí čiara do mapy ešte nič neznamená.
Keby sa to náhodou aj niekedy v budúcnosti chystali stavať. Aj tak sa všetkým čo idú na NR pri Sládkovičove oplatí zísť na I/62 a nerobiť si zbytočnú zachádzku.
Osobne si myslím, že by skôr mali rozšíriť I/61 a I/62 na štvorpruh prípadne s niektorými križovatkami mimoúrovňovými a možno nejakými preložkami.
Ale mám pocit, že na ministerstve sa počíta len to čo je úplne nové a zlepšovania parametrov starých ciest sa nepočítajú.

Tak sme sa po dlhom cakani dockali aj podrobnych podkladov :slight_smile:
enviroportal.sk/sk/eia/detai … e-vlckovce

Vazne nerozumiem, preco sa netaha viac na vychod, aby sa napojila na JV od Serede a skratila tak cestu do BB

Naozaj nam toto treba?! Kedy by sa podla vas stavba realizovala? Co bude s D4?

Podľa mňa by bolo oveľa lepšie, keby sa to stavalo zhruba po Sládkovičovo ako naznačený variant 3 - hnedý, ale s tým, že tá RC by pokračovala pomedzi Sládkovičovo a GA, kde by bola MÚK s I/75 a odtiaľ by to pokračovalo okolo Gáňu k Dolnej Strede, kde by sa to napojilo na terajšiu R1. Možno by to takto bolo o nejaký kilometer dlhšie, ale oveľa logickejšie. Takto by sa na R1 napojil práve stavaný obchvat GA, ktorý by vlastne vďaka tomu slúžil ako privádzač pre GA, ale aj SA.

Ten hnedy variant by si zasluzil modifikaciu, lebo vzdialenost od BA-Galvaniho po Sered vyzera byt zhruba rovnaka po D1 aj predlzenej R1, takze nova R1 by ani neskratila vzdialenost. Napojenie na staru R1 by podla mna bolo najlepsie tu: maps.google.com/?ll=48.239538,1 … 6,0,-9.81

je to v podstate priamka od mostu cez Vah az po Sladkovicovo..

Mne to príde, ako keby sa úplne nelogicky snažili R1 tlačiť do polohy akejsi paralelnej komunikácie k D1 s tým, že v prípade napr. nejakej uzávierky by sa dalo ísť namiesto po D1 po R1 s minimálnym navýšením vzdialenosti. Toto je ale nelogické, R1 bude 99,99 % čase slúžiť ako plnohodnotná RC z BA smer Sereď, NR, ZV, BB atď. Párkrát do roka sa možno na ňu presunie nejaká doprava z D1, alebo opačne. Tomu by sa ale trasovanie nemalo prispôsobovať. Paralelné cesty sú I/61 a I/62.

Neviem to presne odmerať, ale v takomto prípad hrozí, že z niektorých častí BA sa viac oplatí ísť do NR po D1 než po R1, pretože privádzač od D4 (Most pri Bratislave) na Galvaniho nebude úplná priamka.

tie varianty na Vlckovce mozu sluzit ako backup ku D1, ale hnedy variant je uz trochu daleko od D1, takze ani backup, ani skratenie vzdialenosti…
zaujimava trasa by mohla byt aj Bajkalska-R7-D4-R1, ale jej dlzku neviem odhadnut

mne to skor pride, ako nestastne zadane, ked si vsimnete vsetky MUK su v ramci katastralneho uzemia obce vlckovce, najhorsie pri tom hnedom variante, kde to je dosloa kusok od MUK sered … cize tam by som videl problem. oni len naprojektovali ako bolo zadanie .. napojenie za seredou by bolo tie podla mna podstatne lepsi napad a trosku to upriamit ..

lebo aj na zaciatku su hned dve MUK .. pricom napriklad R1 nerespektuje ani len napojenie na galvaniho a prelozku co je v plane .. cize zase dve MUk kratko od seba na D4 ..

mne sa paradoxne ten hnedy variant najviac pozdava, lebo to nie je len backup D1, ale obluznost juhu, len problem je v tom, ze sa uz priblizuje k R7 a najblizsie vacsie sidlo okolo ide je az sladkovicovo..

keby sa urobila generalka I/61 a I/62 tak by to bolo radovo lacnejsie a aj lepsie riesenie …

kym bude nutna R1 po dostavani R7, tak to este potvrva ..

a celkovo mi to pripada ako Rka vytrhnuta z kontextu, skor pre volu niekoho kto ma dom v tych dedinkach ala malinovo az puste ulany ..

tiez si myslim, ze by sa mal zacat dalej pripravovat hnedy variant, ale ten koniec modifikovat. Aj tak sa to bude stavat na etapy, najskor po cestu na Senec atd..

ono by bolo dobre skombinovat najprv ist modrym a potom prejst do hnedeho ..

pridal som aj prehladnu situaciu ..

gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=14733

Všetky varianty majú podľa mňa zmysel od D4 iba po cestu I/62 (Lúčny Dvor/Sládkovičovo).

Namiesto toho by som radšej predĺžil I/62 od Senca po D4 (± ako zelený variant po Hrubý Šúr) a spravil novú cestu 1. triedy Galanta (Obchvat) - Dunajská Streda (R7).

Samozrejme v takom prípade by bolo treba zrekonštruovať aj I/62 - čo už malo byť hotové dávno.

Tato R bola v plane uz zaciatkom 90-tych rokov, cize nie je to nic nove. Inak uplne suhlasim s tym, ze by sa mal stavat jednoznacne hnedy variant s ukoncenim pri Seredi, resp. este lepsie pri Vahovciach.

Napojenie na súčasnú R1 by malo byť podľa môjho názoru také, ako píše Andrej, čiže napojenie - priame pokračovanie (nie cez pripájaciu rampu) na most na R1 pri Váhovciach cez vodné dielo Kráľová. Starú R1 od TT napojiť priamymi vetvami na ňu, smer BA - Sereď by stačilo vratnou vetvou alebo vôbec. Okolo Sládkovičova buď popri I/62 akebo ako píše Aquila, bližšie ku Galante (trocha by to však predĺžilo trasu na NR, ale zase nie až tak ako navrhované varianty). A od D4 po Senec či už v hnedom alebo modrom variante, každopádne treba modifikovať napojenie na D4 tak aby R1 plynule pokračovala až na Galvaniho. Parametre by som ale nemenil už od D4, ale až pred D1 by sa menili na obyčajný privádzač , tam sa už tomu “esíčku” nedá vyhnúť. Potom je otázka, v akých šírkových parametroch to celé stavať. Je to na zváženie - taká S5 za Viedňou (hoci je “len” S, má už na prvý pohľad lepšie šírkové usporiadanie než A22 pred odpojením S5 (A22 je tam síce tuším na kuse 3+3, ale chcem poukázať hlavne na šírku odstavného pruhu).

Inak viacerí si asi spomeniete, keď prišla pred pár rokmi prvý raz informácia o pripravovanom úseku R1 Most pri Bratislave - Vlčkovce, tak sme sa viacerí pozastavovali nad tým, že to sa predsa museli pomýliť a úsek sa volá R1 Most pri Bratislave - VÁHOVCE. Bohužiaľ to mysleli vážne. A pritom by to aspoň podľa mňa (ale aj iných) malo viesť jednoznačne na Váhovce.

Plne suhlasim s Milosom urcite trasovanie by malo ist medzi Sladkovicovom a Galantou az po most nad priehradou a potiahnut az po galvaniho v Ba

Čo sa týka parametrov, pokojne by to mohlo byť aj R 24,5/100 (120), ale s rezervou na diaľničný 6-pruh, teda D 33,5. Vzhľadom na potencionálne zaťaženie a projektovanú rezervu by to ale mohlo byť od začiatku aj R 26,5. Je na pováženie, či by tá rezerva mala byť po okrajoch alebo či by sa v rozšíril stredový pás, ako sa to plánuje na R7.

aky by bol potom rozdiel medzi D 26,5 a R 26,5 na tomto useku?

Polomery zakrut, stupania a klesania :wink: